Persoanele care au diabet de tip 2 stiu cat de important este calculeze cantitatea de carbohidrati din alimente, pentru a tine sub control zaharul din sange. Insa, nu doar cantitatea de carbohidrati dintr-un anumit aliment determina felul in care acel aliment va influenta nivelul glicemiei.
In timp ce toate alimentele bogate in carbohidrati se transforma in zahar in organism, continutul de fibre, proteine si grasimi al unui aliment influenteaza impactul acelui aliment asupra nivelului de zahar din sange. Toti acesti factori joaca un rol in stabilirea indicelui glicemic al unui aliment, o valoare care defineste cat de drastic creste nivelul glicemiei acel aliment in comparatie cu glucoza pura, care are un IG de 100. Conform Clinicii Mayo, un IG de 55 sau mai mic este considerat scazut, in timp ce un indice glicemic de 70 sau mai mult este considerat ridicat.
IG va ofera o idee despre modul in care un aliment afecteaza organismul, insa mai exista o masura care ia in considerare cantitatea de carbohidrati dintr-o portie de mancare, si anume incarcatura glicemica (GL). Incarcatura glicemica (GL) a unui aliment este egala cu valoarea indicelui glicemic (IG) impartita la 100 si inmultita cu valoarea totala in grame a carbohidratilor.
Despre glicemie, pe scurt
Glicemia sau nivelul zaharului din sange este sursa primara de energie a organismului. Glicemia este influentata de alimentele pe care le consumam. Corpul descompune cea mai mare parte din aceste alimente in glucoza, pe care o elibereaza in sange. Cand glicemia creste, creierul ii semnaleaza pancreasului sa elibereze insulina. Insulina este un hormon care ajuta glucoza sa patrunda in celule, cu scopul de a fi folosita pentru a produce energia necesara organismului.
Alimente care cresc glicemia
Exista anumite alimente care cresc glicemia, „obligand” insulina sa tina pasul cu acest proces de tip roller coaster. Vestea buna este ca cele mai multe dintre aceste alimente care cresc glicemia se incadreaza in aceeasi categorie: alimente procesate, precum faina alba si zaharul. Fainoasele rafinate si zaharul produc cresteri uriase ale nivelului insulinei si sunt absorbite rapid, iar acest lucru provoaca probleme. Priviti intreaga portie din farfurie si nu ingredientele individual. Asocierea carbohidratilor cu proteine, grasimi sau fibre ajuta la incetinirea procesului de absorbtie.
In plus, ca adjuvant, puteti apela cu incredere la Naturalis GlucoSuport, supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din dud-alb, Gymnema Sylvestre, scortisoara, care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.
-
Alimente care cresc glicemia – orezul alb
Orezul brun este o cereala integrala, iar orezul alb este versiunea rafinata a aceleiasi cereale. Fiecare bob de orez integral este alcatuit din trei parti: tarate, germeni si endosperm. Pentru a crea orezul alb, este folosit un proces de macinare prin care sunt indepartate doua dintre cele trei parti. Practic, orezul alb este un bob de orez integral care a fost macinat pana cand a ramas doar endospermul, fiind in esenta o bomba de amidon usor digerabila.
Deloc surprinzator, studiile recente au aratat ca orezul alb poate creste semnificativ glicemia, mai ales daca este consumat des sau in cantitati mari. Un studiu a aratat ca riscul de diabet creste cu 11% cu fiecare portie zilnica de orez alb. De aceea, recomandat este sa treceti la orez brun. Glicemia va va multumi.
-
Legume cu amidon, care in cantitati mari, pot destabiliza zaharul din sange
Cartofii sunt radacinoase notorii pentru capacitatea lor de a creste glicemia, deoarece sunt digerati rapid in fluxul sangvin. Pentru a atenua acest lucru, gatiti cartofii folosind grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline, si mancati-i impreuna cu alimente care contin fibre, cum ar fi verdeturile sau alte legume. Sau faceti salata de cartofi cu multa zeama de lamaie si lasati-o la frigider. Acidul si temperatura scazuta modifica moleculele de amidon, incetinind digestia.
-
Alimente care cresc glicemia – ketchup
Multi cred despre ketchup ca este un condiment sarat, insa multe tipuri contin un fel de indulcitor ca al doilea ingredient, care poate avea un efect dezastruos asupra nivelului de zahar din sange.
-
Cerealele albe, sursa rafinata de carbohidrati
Pastele albe sunt facute din faina alba rafinata, care contine amidon usor digerabil. Acesta creste nivelul glicemiei. De asemenea, pastele albe provoaca supraalimentarea, deoarece sunt digerate rapid, provocand din nou senzatia de foame. De parca nu ar fi suficient de nesanatoase, gatirea excesiva a pastelor agraveaza impactul asupra zaharului din sange.
Pentru a mentine glicemia la un nivel optim, optati pentru Naturalis GlucoSuport Ceai, un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange.
-
Alimente care cresc glicemia – covrigeii
Multe persoane care urmeaza dieta cu un continut scazut de grasimi aveau o mare „pasiune” pentru covrigei, deoarece pe etichetele lor era mentionat „fara grasimi/cu continut scazut de grasimi”. Cu toate acestea, covrigeii provoaca ravagii asupra glicemiei. Fainoasele rafinate produc cresteri uriase ale nivelului de insulina si sunt absorbite rapid, ceea ce provoaca probleme in organism. Daca nu va puteti stapani totusi pofta de a manca niste covrigei, alegeti-i pe cei din cereale integrale.
-
Alimente care cresc glicemia – indulcitori artificiali
Multi oameni cred ca indulcitorii artificiali sunt aditivi inofensivi si ca reprezinta o alegere buna pentru persoanele care sufera de diabet. Insa, nu-i asa, anunta specialistii. Indulcitorii artificiali incetinesc metabolismul, cresc depunerea de grasime si pot creste riscul de diabet cu 67%. Daca doriti neaparat sa va satisfaceti doza de dulce, este de preferat sa consumati doar ocazional si cu moderatie alimente care contin indulcitori naturali.
-
Alimente care cresc glicemia – sucuri de fructe
Atunci cand nivelul zaharului din sange scade extrem, multi oameni apeleaza la cunoscuta „arma” pentru a creste rapid glicemia: sucurile de fructe. Specialistii sustin, insa, ca aceasta metoda nu are un efect de dorit atunci cand incercati sa va mentineti glicemia la un nivel optim. Concentratia de carbohidrati din sucuri este foarte mare si tinde sa provoace apogeuri si scaderi severe ale glicemiei, adauga expertii. Tineti sucul de fructe la indemana pentru a contracara hipoglicemia (glicemia scazuta), insa beti apa zilnic daca suferiti de diabet.
-
Alimente care cresc glicemia – iaurt indulcit si cu un continut scazut de grasime
Este evident ca producatorii au indepartat grasimea din acest tip de iaurt, iar acesta pare a fi o alegere buna pentru persoanele cu diabet. Intr-adevar, iaurtul cu continut scazut de grasimi are putine calorii, insa nu este atat de grozav pentru glicemie. Producatorii compenseaza aceasta pierdere de grasime adaugand stabilizatori, agenti de ingrosare si zaharuri care pot avea impact negativ asupra glicemiei. De aceea, este recomandat sa evitati iaurtul cu aroma de fructe si sa alegeti iaurtul simplu, indulcit cu fructe naturale, intregi.
Vreti sa tineti sub control pofta de dulce, dar si nivelul de glucoza din sange? Apelati cu incredere la W Crom forte 200mg, un supliment alimentar cu o concentratie optima de crom, ce sustine metabolismul macronutrientilor si echilibrarea glicemiei.
-
Alimente care cresc glicemia – bauturi energizante si bauturi pentru sportivi
Bauturile energizante si bauturile pentru sportivi sunt asemenea sucurilor de fructe, insa contin si mai mult zahar. Practic, contin mult zahar si au o valoare nutritionala extrem de redusa. Daca incercati sa stabilizati glicemia, evitati bauturile energizante si bauturile pentru sportivi. In schimb, alegeti apa aromata cu un strop de citrice – lamaie, portocala etc.
Complicatiile glicemiei crescute
Daca glicemia este prea ridicata pentru mult timp, poate cauza probleme grave de sanatate. Este un lucru la care toti oamenii trebuie sa fie atenti, fie ca au sau nu diabet.
Ce inseamna, mai exact, o glicemie prea mare? Medicul este cel care stabileste intervalul tinta si care va spune ce aveti de facut daca glicemia nu se afla in acel interval. Persoanele care au diabet trebuie sa-si verifice glicemia pentru a afla daca este prea mare, prea scazuta sau in limite normale.
Daca glicemia creste prea mult – 600 de miligrame per decilitru (mg/dL) – poate aparea coma diabetica, o problema serioasa care provoaca deshidratare excesiva.
Problemele pe care le poate cauza glicemia crescuta apar in timp. Hiperglicemia provoaca urmatoarele semne si simptome:
-
senzatie intensa de sete;
-
vedere neclara;
-
urinare frecventa;
-
senzatie excesiva de foame;
-
picioare amortite sau furnicaturi.
De asemenea, mai poate provoca oboseala extrema, infectii la nivelul pielii sau vindecare mai lenta a taieturilor si leziunilor.
Daca nivelul zaharului din sange este mare pentru o perioada indelungata, persoana in cauza se poate confrunta cu urmatoarele probleme grave de sanatate:
-
boli de inima sau atac de cord;
-
accident vascular cerebral;
-
leziuni renale;
-
leziuni nervoase;
-
leziuni oculare;
-
probleme ale pielii.
Referinte:
https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/living-with/foods-that-spike-blood-sugar/
https://bewellshbp.com/diabetes/10-worst-foods-for-your-blood-sugar/