Lipom: cauze si optiuni de tratament

Lipom: cauze si optiuni de tratament Lipom: cauze si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 22 februarie 2023

lipom-cauze-si-tratament

Lipomul arata ca un nodul mic, care de obicei apare intre piele si stratul muscular de dedesubtul acesteia, si se formeaza prin dezvoltarea excesiva a celulelor adipoase. Desi pacientii se pot speria cand observa un astfel de nodul pe corp, formatiunea respectiva este cel mai probabil inofensiva. De fapt, specialistii considera lipoamele drept cele mai frecvente tumori benigne. Desi sunt excrescente necanceroase, tot trebuie examinate de un medic, pentru a exclude orice potential risc pentru sanatate.


Ce este lipomul?

Un lipom reprezinta o suprafata de tesut rotunda sau ovala, care in general se formeaza sub piele. In interiorul sau se afla o acumulare de celule adipoase (grasime), care se deplaseaza usor daca o presati cu degetul si de obicei nu provoaca durere. Lipoamele pot aparea oriunde pe corp, dar cel mai frecvent se formeaza pe spate, trunchi, brate, umeri si gat.

Sunt considerate tumori benigne ale tesuturilor moi si din fericire nu sunt canceroase. Majoritatea acestor formatiuni nu necesita tratament, dar trebuie totusi examinate si monitorizate de un specialist. Cand o astfel de excrescenta devine insa deranjanta sau inestetica, poate fi extirpata printr-o procedura simpla, in ambulatoriu.

Lipoamele sunt atat de frecvente incat aproximativ 1 din 1.000 de persoane are o astfel de formatiune. Apar cel mai des la cei cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani, dar se pot forma la orice varsta, indiferent de sexul persoanei (desi prevalenta pare a fi mai mare in randul barbatilor). De fapt, in mod interesant, unii copii au asa ceva inca de la nastere.

Cum se formeaza lipomul?

Majoritatea lipoamelor sunt subcutanate, deci situate chiar sub piele. Pe masura ce se acumuleaza excesul de celule adipoase, acestea tind sa preseze spre exterior (spre stratul dermic), mai degraba decat spre interior (spre tesutul muscular). In general, se dezvolta lent, pe parcursul mai multor luni sau ani, ajungand la dimensiuni relativ mici, de aproximativ 2 – 3 cm. Unii pacienti pot avea insa lipoame foarte mari, a caror diametru depaseste 10 cm. Cele mai multe se mentin insa la o dimensiune stabila, ceea ce inseamna ca la un moment dat inceteaza sa mai creasca.

De obicei, pe corp apare cate un singur astfel de nodul, dar se intampla ca 1 din 5 persoane sa aiba mai multi. Majoritatea nodulilor se formeaza in locuri care pot fi usor ascunse prin vestimentatie, dar din pacate unele excrescente pot sa apara la vedere – de exemplu, pe tample sau frunte, pe partea frontala a gatului, de-a lungul incheieturii mainii sau antebratului, deasupra genunchiului ori in spatele acestuia, sau chiar in palma.

In cazuri mai rare, nodulii se pot forma inclusiv in interiorul muschilor sau organelor interne. Daca provoaca durere sau afecteaza musculatura, se poate recurge la extirparea nodulilor deranjanti. De aceea, pacientii care observa pe corp o astfel de excrescenta sunt sfatuiti sa se adreseze medicului, care va stabili un diagnostic si apoi va monitoriza evolutia nodulului respectiv sau va recomanda un tratament.

Tipuri de lipoame

Desi toate sunt formate din grasime, acestea se clasifica in functie de aspectul observat la microscop. Astfel, enumaram mai jos urmatoarele tipuri:

  • lipom conventional (grasime alba obisnuita, matura);
  • hibernoma (grasimea bruna in loc de grasimea alba obisnuita);
  • fibrolipom (grasime insotita de tesut fibros);
  • angiolipom (grasime la care se adauga numeroase vase de sange);
  • mielolipom (grasime plus tesut care produce celule sangvine);
  • lipom cu celule fusiforme (grasime cu celule in forma de bastonase);
  • lipom pleomorf (grasime cu celule de toate formele si dimensiuni diferite);
  • lipom atipic (grasime mai profunda, cu un numar mai mare de celule).

 

Lipom – cauze

Motivul aparitiei acestor formatiuni nu este pe deplin inteles. Unele subtipuri par sa aiba fond genetic (lipoamele conventionale, cele cu celule fusiforme si lipoamele pleomorfe), putand fi deci mostenite de la membrii familiei. Unii oameni mostenesc de la parinti o gena defectuoasa, care poate provoca una sau mai multe formatiuni. Astfel de cazuri sunt rare, fenomenul fiind cunoscut sub numele de lipomatoza multipla familiala.

Nu s-a identificat nicio legatura intre aparitia acestor anomalii si vreo ocupatie speciala ori expunere la substante chimice sau radiatii. Unii specialisti cred insa ca excrescentele apar mai des la persoanele inactive.

Lipom – factori de risc

Acesti noduli apar adesea dupa o accidentare sau la persoanele cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi:

  • sindromul Gardner – forma a unei afectiuni rare, numite polipoza adenomatoasa familiala (PAF);
  • sindromul Cowden;
  • boala Madelung – apare cel mai des la barbatii care consuma alcool in exces. Denumita si lipomatoza simetrica multipla, boala Madelung determina dezvoltarea nodulilor pe gat si zona umerilor.
  • boala Dercum – aceasta afectiune rara provoaca lipoame dureroase, cel mai adesea pe brate, picioare si trunchi. Se mai numeste si adiposis dolorosa sau sindromul Anders.

 

Alti factori de risc pentru aparitia unui lipom pot fi:

  • obezitatea;
  • nivelul ridicat de colesterol;
  • diabetul;
  • afectiunile hepatice;
  • intoleranta la glucoza.

 

Simptome asociate lipoamelor

Spre deosebire de tumorile canceroase obisnuite, care ies in relief si la atingere se simt ferme sau tari, lipoamele sunt moi si flexibile, iar cele situate chiar sub piele se deplaseaza usor cand sunt presate cu degetul. Cand excrescentele apar in straturile mai profunde ale tesutului cutanat, pot fi sesizate abia dupa ce ajung destul de mari. De asemenea, variantele mai profunde tind sa fie mai putin mobile.

In general, nu provoaca disconfort fizic, dar pot deveni dureroase daca se maresc si incep sa puna presiune asupra nervilor sau in cazul in care contin multe vase de sange. De aceea, unele subtipuri ale acestor formatiuni pot fi dureroase, cum ar fi angiolipomul.

Diagnosticul lipoamelor

Medicul se va interesa despre istoricul medical si va examina excrescenta. Pacientii trebuie sa mentioneze intotdeauna medicului daca au observat modificari ale lipomului sau daca au remarcat mai multe formatiuni. De exemplu, pacientii pot preciza daca lipomul:

  • si-a modificat dimensiunea sau a crescut brusc, foarte repede;
  • a devenit dureros;
  • s-a inrosit sau este fierbinte la atingere;
  • s-a transformat intr-un nodul tare sau imobil;
  • a provocat modificari vizibile la suprafata pielii.

 

In cazuri rare, nodulul se poate dovedi a fi de fapt un tip de cancer numit liposarcom, care se dezvolta rapid si poate fi dureros. Daca specialistul suspecteaza aceasta boala sau doreste sa excluda alte posibile afectiuni, poate recomanda investigatii suplimentare, cum ar fi:

  • radiografie;
  • tomografie computerizata;
  • scanare prin rezonanta magnetica;
  • imagistica cu ultrasunete;
  • biopsie.

 

In majoritatea cazurilor, biopsia nu este necesara, dar se poate intampla ca medicul sa recomande prelevarea unei mici probe din lipom pentru examinarea la microscop.

Daca nodulul deranjeaza pacientul (este inestetic, dureros sau tinde sa creasca), acesta poate fi indepartat prin:

  1. interventie chirurgicala – dupa extirparea unui lipom, recidivele sunt destul de rare. Posibilele efecte secundare sunt insa cicatricile si vanataile. O tehnica cunoscuta sub numele de extractie prin excizie minima poate lasa totusi mai putine cicatrici.
  2. liposuctie – acesta optiune de tratament presupune utilizarea unui ac si a unei seringi mari, pentru a extrage grasimea.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/symptoms-causes/syc-20374470

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/lipoma

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/lipoma

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322551