Legatura directa dintre consumul de alcool si riscul de cancer. Ce recomanda Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului

Legatura directa dintre consumul de alcool si riscul de cancer. Ce recomanda Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului Legatura directa dintre consumul de alcool si riscul de cancer. Ce recomanda Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului

Ultima actualizare: 1 martie 2024

consumul-de-alcool-si-cazurile-de-cancer

Reprezentantii Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), trag un semnal de alarma asupra nevoii urgente de a creste, la nivel mondial, gradul de constientizare a legaturii dintre consumul de alcool si riscul de cancer. Atentionarea a fost facuta in timpul unei sesiuni de informare sustinute la Congresul Societatii Europene de Oncologie (ESMO) din Madrid, Spania.

„Nivelul de constientizare a legaturii dintre alcool si cancer continua sa fie foarte scazut la nivel mondial”, a declarat dr. Isabelle Soerjomataram, medic epidemiolog in cadrul IARC, in timpul sesiunii de informare. „Profesionistii din domeniul sanatatii, precum oncologi, asistente, medici specialisti si medici de familie, au un rol important in cresterea gradului de constientizare si raspandirea acestor informatii in randul pacientilor, ceea ce ar putea duce la reducerea consumului de alcool”, considera dr. Soerjomataram.

Potrivit datelor furnizate de specialistii de la IARC, aproape jumatate (46%) din populatia lumii consuma alcool, cu rate de consum mai mari la barbati (54%) decat la femei (38%).

La nivel mondial, oamenii consuma, in medie, 6 litri de etanol pur pe an sau aproximativ o sticla de vin pe saptamana. Cu toate acestea, modelele de consum difera de la tara la tara. Spre exemplu, in Franta, oamenii consuma aproximativ 12 litri pe an sau aproximativ doua sticle de vin pe saptamana.

Chiar si consumul moderat de alcool poate duce la cancer!

Dr. Soerjomataram a dovedit cu statistici ingrijoratoare faptul ca exista o legatura intre consumul de alcool si cancer:

  • consumul excesiv de alcool (> 60 de grame de etanol pe zi sau aproximativ 6 bauturi) este responsabil pentru 47% din cazurile de cancer asociate alcoolului;
  • consumul de risc (20-60 grame de etanol pe zi) reprezinta 29% din cazurile de cancer;
  • consumul moderat (< 20 grame de etanol pe zi) reprezinta aproximativ 14% dintre cazurile de cancer.

Conform datelor prezentate de catre specialistii de la IARC, 4% din cancerele diagnosticate, la nivel mondial, in 2020, sunt cauzate de alcool.

Consumul de alcool poate cauza opt tipuri de cancer

In Regatul Unit, „consumul de alcool a cauzat aproape 17.000 de cazuri de cancer”, a atras atentia dr. Soerjomataram. Dintre acestea, in unul din patru cazuri este vorba despre cancer de san.

In acelasi timp, au mai fost identificate alte sase tipuri de cancer asociate consumului de alcool. Este vorba despre cancer oral, faringian, laringian, esofagian, colorectal si hepatic. Dovezile emergente indica faptul ca ar putea fi vorba si despre cancerul de stomac si cel de pancreas.

Exista, insa, si o veste buna. Conform rapoartelor efectuate in ultimii ani, s-au inregistrat scaderi ale consumului de alcool in multe tari, inclusiv in tarile cu productii mari de vin, cum ar fi Franta sau Italia.

 

Sursa:
https://www.medscape.com/viewarticle/997665