[Prima pagina]
Numele pacientei: <….> Numele medicului: <….> Numarul de telefon al medicului:
Data insertiei: <….>
Data ultimei extragerii: <….> Prima vizita de control: <….> Urmatoarele vizite:
1.<….>
2.<….>
3.<….>
Acest medicament face obiectul unei monitorizari suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapida de noi informatii referitoare la siguranta. Puteti sa fiti de ajutor raportand orice reactii adverse pe care le puteti avea. Vezi ultima parte de la pct. 4 pentru modul de raportare a reactiilor adverse.
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
-
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
-
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.
-
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane.
-
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse posibile inclusiv cele nementionate in acest prospect.
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Jaydess si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Jaydess
3. Cum sa utilizati Jaydess
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Jaydess
6. Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este Jaydess si pentru ce se utilizeaza
Jaydess se utilizeaza pentru prevenirea sarcinii (contraceptie) timp de pana la trei ani.
Jaydess este un sistem cu cedare intrauterina (SIU) in forma de T, care, dupa introducerea in uter, elibereaza incet o cantitate mica din hormonul levonorgestrel.
Jaydess actioneaza prin reducerea cresterii lunare a mucoasei uterului si prin ingrosarea mucusului cervical. Aceste actiuni impiedica intrarea in contact a spermei cu ovulul, prevenind astfel fertilizarea unui ovul de catre spermatozoizi.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Jaydess
NU utilizati Jaydess daca:
-
sunteti gravida (vezi sectiunea ”Sarcina, alaptarea si fertilitatea”)
-
aveti in prezent o boala inflamatorie pelvina (BIP – infectie a organelor reproducatoare feminine) sau ati avut o astfel de afectiune de mai multe ori in trecut.
-
prezentati afectiuni asociate cu un risc crescut de infectii pelvine
-
aveti o infectie la nivelul tractului genital inferior (o infectie la nivelul vaginului sau colului uterin [zona inferioara a uterului])
-
ati avut o infectie la nivelul uterului dupa nasterea unui copil, dupa un avort sau dupa o pierdere a unei sarcini in ultimele 3 luni
-
aveti in prezent anomalii celulare la nivelul colului uterin
-
aveti cancer sau suspiciune de cancer de col uterin sau al uterului
-
aveti tumori care sunt sensibile la hormonii progestogeni pentru a se dezvolta, de exemplu cancer de san
-
aveti sangerare uterina inexplicabila
-
aveti o anomalie a colului uterin sau a uterului, incluzand fibroame care deformeaza cavitatea uterului
-
aveti o boala activa a ficatului sau o tumora la ficat
-
sunteti alergica la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
Atentionari si precautii
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Jaydess daca dumneavoastra:
-
aveti diabet zaharat. In general, nu este necesar sa modificati tratamentul pentru diabet zaharat in timpul utilizarii Jaydess, insa poate fi necesar ca acest lucru sa fie verificat de catre profesionistul in domeniul sanatatii.
-
aveti epilepsie. Poate aparea o criza (convulsii) in timpul introducerii sau extragerii.
-
ati avut in trecut o sarcina ectopica sau extrauterina (sarcina in afara uterului).
In plus, adresati-va medicului daca oricare dintre situatiile mentionate mai sus existau inainte sau apar pentru prima data in timp ce utilizati Jaydess:
-
migrena, insotita de tulburari de vedere sau alte simptome care pot fi semne de ischemie cerebrala tranzitorie (blocarea temporara a fluxului de sange catre creier)
-
durere de cap foarte severa
-
icter (ingalbenirea pielii, a albului ochilor si/sau a unghiilor)
-
crestere marcata a tensiunii arteriale
-
boala severa a arterelor, cum este atacul cerebral sau atacul de cord.
Urmatoarele semne si simptome pot insemna ca este posibil sa aveti o sarcina extrauterina si trebuie sa contactati imediat medicul dumneavoastra:
• Ciclurile menstruale s-au oprit, iar apoi ati inceput sa aveti sangerari persistente sau dureri
• Prezentati dureri la nivelul abdomenului inferior, care sunt severe sau persistente
• Prezentati semnele normale ale unei sarcini, insa aveti, de asemenea, sangerari si ameteli
• Aveti un test de sarcina cu rezultat pozitiv
Contactati urgent medicul dumneavoastra daca apar oricare dintre urmatoarele (vezi si sectiunea 4) si reamintiti medicului ca aveti un sistem Jaydess, in special daca nu este persoana care a inserat sistemul:
-
dureri severe (asemanatoare crampelor menstruale) sau sangerari abundente dupa insertie sau aveti dureri/sangerari care continua mai mult de cateva saptamani. Acestea pot fi de exemplu un semn de infectie, perforatie sau un semn ca Jaydess nu este pozitionat corect.
-
nu mai simtiti firele ghid in vagin. Acest fapt poate fi un semn de expulzare sau perforatie. Puteti verifica prin punerea delicata a unui deget in vagin si sa simtiti firele ghid spre capatul vaginului chiar la deschiderea uterului (colului uterin). Nu trageti de fire deoarece puteti accidental sa scoateti Jaydess. Evitati contactul sexual sau utilizati o metoda de contraceptie tip bariera (cum este prezervativul) pana cand doctorul dumneavoastra verifica daca sistemul cu cedare intrauterina este inca in pozitie corecta.
-
dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra puteti simti partea inferioara a Jaydess. Evitati contactul sexual pana cand doctorul dumneavoastra verifica daca sistemul cu cedare intrauterina este inca in pozitie corecta.
-
partenerul dumneavoastra poate simti firele ghid in timpul actului sexual.
-
credeti ca sunteti gravida.
-
aveti dureri abdominale persistente, febra sau scurgeri vaginale neobisnuite care pot fi semne ale unei infectii. Infectiile trebuie tratate imediat.
-
simtiti durere sau disconfort in timpul actului sexual care pot fi, de exemplu, semne ale unei infectii, ale prezentei unui chist ovarian sau semne ca Jaydess nu este pozitionat corect.
-
exista schimbari bruste ale sangerarii menstruale (de exemplu aveti sangerari menstruale foarte reduse cantitativ sau deloc si apoi incepeti sa aveti sangerari persistente sau durere sau incepeti sa aveti sangerari abundente) care pot fi semne ca Jaydess nu este pozitionat corect sau a fost eliminat.
Este recomandata utilizarea tampoanelor externe. Daca folositi tampoane intravaginale, acestea trebuie schimbate cu atentie pentru a nu extrage firele ghid.
Tulburari psihice
Unele femei care folosesc contraceptive hormonale inclusiv Jaydess au raportat depresie sau stari depresive. Depresia poate fi grava si uneori poate duce la ganduri de sinucidere. Daca observati schimbari de dispozitie si simptome depresive, adresati-va medicului cat mai curand posibil pentru recomandari medicale ulterioare.
Copii si adolescenti
Utilizarea Jaydess nu este indicata inainte de prima sangerare menstruala (menarha).
Jaydess impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Jaydess nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.
Este posibil ca unele femei sa nu aiba menstruatii in timpul utilizarii Jaydess. Absenta sangerarii menstruale nu este neaparat un semn al unei sarcini. Daca lipseste sangerarea menstruala si aveti alte simptome de sarcina, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra pentru consult si sa efectuati un test de sarcina.
Daca nu ati avut sangerare menstruala o perioada de sase saptamani si sunteti ingrijorata, luati in considerare efectuarea unui test de sarcina. Daca este negativ, nu este necesar sa-l repetati, daca nu aveti alte semne ale unei sarcini.
Daca ramaneti gravida in timp ce utilizati Jaydess, trebuie sa efectuati imediat o vizita la medicul dumneavoastra pentru a vi se extrage Jaydess. Exista risc de avort spontan daca Jaydess este extras in timpul sarcinii.
Daca Jaydess este utilizat in timpul sarcinii, riscul pierderii sarcinii, al infectiei sau al nasterii inainte de termen va fi crescut. Discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile continuarii sarcinii.
Daca doriti sa ramaneti gravida contactati medicul dumneavoastra pentru a fi extras Jaydess oricand.
Sarcina extrauterina (sarcina in afara uterului)
Aparitia sarcinii in timpul utilizarii Jaydess este putin frecventa. Totusi, daca ramaneti gravida in timpul utilizarii Jaydess, riscul ca sarcina sa se dezvolte in afara uterului (sa aveti o sarcina extrauterina sau ectopica) este crescut. Femeile care au avut deja o sarcina extrauterina, interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau o infectie pelvina prezinta un risc crescut pentru acest tip de sarcina. O sarcina extrauterina este o afectiune grava, care necesita ingrijire medicala imediata (vezi sectiunea 2 „Atentionari si precautii” pentru semne si simptome) si poate avea impact asupra fertilitatii in viitor.
Alaptarea
Jaydess poate fi utilizat in timpul perioadei de alaptare. In laptele matern, la femeile care alapteaza, au fost identificate cantitati mici de levonorgestrel (substanta activa din Jaydess). Totusi, nu s-au observat efecte negative asupra cresterii si dezvoltarii sugarului sau asupra cantitatii si calitatii laptelui matern.
Fertilitatea
Gradul dumneavoastra obisnuit de fertilitate va reveni la normal la extragerea Jaydess.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Jaydess nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
3. Cum sa utilizati Jaydess Montarea Jaydess
Jaydess poate fi montat:
-
in intervalul de sapte zile de la inceperea menstruatiei (sangerarea lunara)
-
imediat dupa un avort in primul trimestru, cu conditia sa nu existe infectii genitale
-
dupa nastere, numai dupa ce uterul a revenit la dimensiunile normale si nu mai devreme de 6 saptamani de la nastere (vezi punctul 4 „Reactii adverse posibile - Perforatia”).
Examinarea de catre medicul dumneavoastra ginecolog inainte de montare poate include:
-
un frotiu cito-vaginal (un test Babes-Papanicolau)
-
examinarea sanilor
-
alte teste, de exemplu pentru infectii, inclusiv boli cu transmitere sexuala, dupa cum este necesar. Medicul dumneavoastra ginecolog va va face, de asemenea, o examinare ginecologica pentru a determina pozitia si dimensiunile uterului.
Dupa o examinare ginecologica:
-
In vagin se introduce un instrument numit specul, iar colul uterin poate fi dezinfectat cu o solutie antiseptica. Jaydess se introduce apoi in uter utilizand un tub subtire, flexibil, din plastic (tubul de montare). Se poate aplica un anestezic local la nivelul colului uterin inainte de montare.
-
Unele femei simt ameteli sau stare de lesin in timpul montarii sau dupa montarea sau extragerea Jaydess.
-
Puteti prezenta putina durere sau sangerare in timpul montarii sau imediat dupa aceasta.
Examinarea de urmarire si cand sa cereti sfatul medicului dumneavoastra:
Trebuie sa se verifice Jaydess dupa 4-6 saptamani de la introducere, iar apoi regulat, cel putin o data pe an. Medicul dumneavoastra poate stabili cat de des si ce fel de verificari sunt necesare in mod particular in cazul dumneavoastra. In plus, trebuie sa contactati medicul dumneavoastra daca apar oricare dintre simptomele descrise la punctul 2 “Atentionari si precautii”.
Extragerea Jaydess
-
Jaydess trebuie extras nu mai tarziu de finalul celor trei ani de utilizare.
-
Jaydess poate fi extras cu usurinta in orice moment de catre medicul dumneavoastra ginecolog, dupa care este posibila aparitia unei sarcini. Unele femei simt ameteli sau stare de lesin in timpul sau dupa extragerea Jaydess. Puteti simti durere si sangerare la extragerea Jaydess.
-
Daca nu se doreste o sarcina, Jaydess nu trebuie extras dupa cea de-a saptea zi a menstruatiei (sangerare lunara), in cazul in care nu utilizati alte metode de contraceptie (de exemplu prezervativ) timp de cel putin 7 zile inainte de extragerea sistemului intrauterin (SIU).
-
Daca aveti sangerare menstruala (menstra) neregulata sau nu aveti sangerare menstruala (menstra), trebuie sa utilizati o metoda de contraceptie timp de 7 zile inainte de extragere.
-
Un nou Jaydess poate fi montat, de asemenea, imediat dupa extragere, caz in care nu este necesara protectie suplimentara.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca observati oricare dintre urmatoarele simptome:
-
reactii alergice, inclusiv eruptie trecatoare la nivelul pielii, urticarie si angioedem (caracterizat prin umflarea brusca, de exemplu, a ochilor, gurii si a gatului)
Vezi de asemenea pct. 2 atunci cand trebuie sa contactati imediat medicul dumneavoastra.
In continuare este prezentata lista reactiilor adverse posibile in functie de cat de frecvente sunt:
Reactii adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
• dureri de cap
• durere abdominala/pelvina
• acnee/ten gras
• modificari ale sangerarilor, incluzand sangerare menstruala mai abundenta sau mai redusa, pete de sange, cicluri neregulate si absenta sangerarilor (de asemenea vezi punctul urmator legat de sangerari neregulate si mai putin frecvente)
• chist ovarian (vezi, de asemenea, punctul urmator legat de chisturi ovariene)
• inflamatie a organelor genitale externe si a vaginului (vulvovaginita)
Reactii adverse frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane
• dispozitie depresiva/depresie
• migrena
• senzatie de rau (greata)
• infectii ale tractului genital superior
• menstruatie dureroasa
• dureri/senzatie de disconfort la nivelul sanilor
• expulzie a dispozitivului (completa si partiala) – (vezi urmatorul punct legat de expulzie)
• cadere a parului
• secretie vaginala
Reactii adverse mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane
• par in exces pe corp
• perforatie a uterului (vezi, de asemenea, punctul urmator legat de perforatie) Descrierea reactiilor adverse posibile selectate:
Sangerari menstruale neregulate sau mai putin frecvente
Este posibil ca Jaydess sa va afecteze ciclul menstrual. Va poate modifica sangerarea menstruala astfel incat sa apara pete de sange (sangerare in cantitate mica), menstruatii de mai scurta durata sau de durata mai mare, sangerari mai reduse cantitativ sau mai abundente sau absenta sangerarii menstruale.
Este posibil sa prezentati sangerari si pete de sange intre menstruatii, in special in primele 3 pana la 6 luni. Uneori, la inceput, sangerarea menstruala este mai abundenta decat de obicei.
In general, este posibil sa prezentati o reducere treptata a cantitatii si numarului de zile de sangerare menstruala in fiecare luna. Unele femei pot constata ca nu mai au sangerare menstruala.
Ingrosarea lunara a mucoasei uterului poate sa nu aiba loc datorita efectului hormonului si, prin urmare, nu exista nimic care trebuie indepartat si sa se elimine sub forma de sangerare menstruala. Acest lucru nu inseamna neaparat ca ati ajuns la menopauza sau ca sunteti gravida. De obicei, concentratiile dumneavoastra de hormoni sexuali raman normale.
Dupa extragerea sistemului, sangerarea menstruala trebuie sa revina curand la normal.
Infectie pelvina
Insertorul Jaydess si Jaydess propriu-zis sunt sterile. In pofida acestui lucru, exista un risc crescut de infectie pelvina (infectii ale mucoasei uterului sau ale trompelor uterine) in momentul montarii si in timpul primelor 3 saptamani dupa montare.
Infectiile pelvine la utilizatoarele sistemelor intrauterine (SIU) sunt adesea legate de prezenta bolilor cu transmitere sexuala. Riscul de infectie este crescut daca dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra aveti parteneri sexuali multipli sau ati avut anterior boala inflamatorie pelvina (BIP).
Infectiile pelvine trebuie tratate cu promptitudine.
Infectiile pelvine de tipul bolii inflamatorii pelvine (BIP) pot avea consecinte grave si pot afecta fertilitatea, putand creste riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine viitoare (sarcina in afara uterului). In cazuri extrem de rare, pot sa apara infectii severe sau sepsis (infectii foarte severe, care pot fi fatale) la scurt timp dupa insertie.
Jaydess trebuie extras daca aveti BIP recurente sau daca o infectie este severa sau nu raspunde la tratament.
Expulzia
Contractiile musculare ale uterului in timpul menstruatiei pot uneori sa impinga afara sistemul intrauterin (SIU) sau sa il expulzeze. Probabilitatea ca Jaydess sa iasa in timpul sangerarii menstruale fara ca dumneavoastra sa observati este rara, dar exista.
Este posibil, de asemenea, ca Jaydess sa fie expulzat partial din uter, insemnand ca a fost dislocat, dar nu expulzat complet (dumneavoastra si partenerul dumneavoastra puteti observa acest lucru in timpul contactului sexual). Daca Jaydess este expulzat complet sau partial, nu veti fi protejata de aparitia unei sarcini.
Perforatia
Penetrarea sau perforatia peretelui uterului poate sa apara in timpul montarii Jaydess, desi perforatia nu poate fi observata decat mult mai tarziu. Daca Jaydess iese din cavitatea uterina, nu mai este eficace pentru prevenirea sarcinii si trebuie extras cat mai curand posibil. Este posibil sa aveti nevoie de interventie chirurgicala pentru extragerea Jaydess. Riscul de perforatie creste la femeile care alapteaza si la femeile carora li s-a inserat sistemul intrauterin pana la 36 de saptamani de la nastere, si poate fi crescut la femeile cu uterul fix si pozitionat invers (uter retrovers fix). Daca suspectati ca aveti o perforatie, cereti imediat sfatul unui medic si reamintiti-i ca aveti inserat Jaydess, in special daca nu este cel care v-a inserat Jaydess.
Chist ovarian
Deoarece efectul contraceptiv al Jaydess se datoreaza in principal efectului sau local la nivelul uterului, ovulatia (eliberarea ovulului) continua in timpul utilizarii Jaydess. Uneori, poate aparea un chist ovarian. In majoritatea cazurilor nu exista simptome.
Un chist ovarian poate necesita supraveghere medicala, sau mai rar operatie, dar acesta poate sa dispara de la sine.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse posibile nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare,
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Jaydess
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu deschideti blisterul. Numai medicul dumneavoastra sau asistenta medicala pot face acest lucru.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Jaydess
Substanta activa este levonorgestrel. Sistemul cu cedare intrauterina contine levonorgestrel 13,5 mg.
Celelalte componente sunt:
-
elastomer polidimetilsiloxan
-
dioxid de siliciu, coloidal anhidru
-
polietilena
-
sulfat de bariu
-
oxid negru de fer (E172)
-
argint
Cum arata Jaydess si continutul ambalajului
Jaydess este un sistem cu cedare intrauterina (SIU) in forma de T. Portiunea verticala a T-ului contine un rezervor care contine levonorgestrel. La bucla de la capatul inferior al portiunii verticale sunt legate doua fire de extragere. In plus, portiunea verticala contine un inel din argint situat in apropierea bratelor orizontale, care este vizibil la examinarea ecografica.
Marimea ambalajului:
-
1x1 sistem cu cedare intrauterina
-
5x1 sistem cu cedare intrauterina
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Bayer AG
Kaiser-Wilhelm-Allee 1
51373 Leverkusen, Germania
Fabricantul Bayer Oy Pansiontie 47
20210 Turku, Finlanda
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
-
Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Luxembourg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Republica Slovaca, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie: Jaydess
-
Estonia, Letonia, Lituania: Fleree
Acest prospect a fost revizuit in iunie 2019.
Urmatoarele informatii sunt destinate numai profesionistilor din domeniul sanatatii:
INSTRUCTIUNI DE INSERARE
Jaydess 13,5 mg sistem cu cedare intrauterina
A se insera de catre un medic ginecolog, utilizand tehnici aseptice.
Jaydess este furnizat cu un insertor intr-un ambalaj steril, care nu trebuie deschis pana in momentul in care este necesar pentru insertie. A nu se resteriliza. Asa cum este furnizat, Jaydess este de unica folosinta. Nu utilizati acest medicament in cazul in care blisterul este deschis sau deteriorat. Nu inserati dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister, dupa EXP.
Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.
Pregatire pentru insertie
-
Examinati pacienta pentru a stabili dimensiunea si pozitia uterului, pentru a detecta orice semne de infectii genitale acute sau alte contraindicatii pentru insertia Jaydess. Trebuie efectuat un test de sarcina daca exista orice indiciu referitor la prezenta unei sarcini.
-
Introduceti un specul, vizualizati colul uterin, iar apoi dezinfectati bine colul uterin si vaginul cu o solutie antiseptica adecvata.
-
Daca este necesar, solicitati ajutorul unui asistent.
-
Tineti buza anterioara a colului uterin cu o pensa tenaculum sau un alt tip de pensa pentru a stabiliza pozitia uterului. Daca uterul este retrovers, poate fi mai potrivita fixarea buzei posterioare a colului uterin. Se poate aplica o tractionare delicata asupra pensei pentru a indrepta canalul cervical. Pensa trebuie sa ramana fixata in pozitie si trebuie mentinuta o contra-tractiune asupra colului uterin pe toata durata procedurii de insertie.
-
Introduceti un histerometru prin canalul cervical catre fundul uterin, pentru a masura adancimea si a confirma directia cavitatii uterine si pentru a exclude orice dovezi de anomalii intrauterine (de exemplu sept, fibroame submucoase) sau un sistem intrauterin introdus anterior care nu a fost indepartat. Daca apar dificultati, luati in considerare dilatarea canalului cervical. Daca este necesara dilatarea cervicala, luati in considerare utilizarea analgezicelor si/sau analgeziei paracervicale.