In societatea actuala, stresata si stresanta, cu oameni hiperactivi sau care sufera de diferite afectiuni cronice sau severe, tulburarile de somn, respectiv insomnia, reprezinta una dintre cele mai destabilizatoare probleme de sanatate, cu impact negativ asupra tuturor aspectelor vietii (profesionale, de familie, sociale), femeile fiind de 2 ori mai expuse riscului de a dezvolta un tip de insomnie decat barbatii.
Insomnia reprezinta o tulburare a naturii, duratei sau calitatii somnului, pasagera sau permanenta manifestata prin dificultati la adormire, treziri in timpul noptii sau somn agitat dupa care ne trezim obositi a doua zi.
Fie ca este ocazionala sau tranzitorie (de la o noapte pana la 10-15 zile, fiind declansata de anumite evenimente perturbatoare din viata - diferenta de fus orar, program de lucru in ture, schimbarea domiciliului), intermitenta (episoadele de insomnie tranzitorie se repeta la intervale de timp neregulate) sau cronica (depaseste de obicei perioada de patru saptamani, fiind insotita de tulburari somatice sau psihice), Insomnia can be classified as transient, acute, or chronic.insomnia ne afecteaza starea de bine si functionalitatea cotidiana.
Factori cauzali ai insomniei sunt multipli si variati, pot fi permanenti sau temporari, fiecare dintre noi fiind nevoiti sa ii gestionam in anumite perioade ale vietii:
· surmenajul fizic si psihic, stresul;
· afectiunile psihice (nevroze, anxietate, depresie);
· afectiunile cronice generatoare de simptome tip durere (afectiuni reumatismale, neurologice, cancer), afectiuni respiratorii care determina dificultati de respiratie, afectiuni cardio-vasculare, dereglari endocrine, inclusiv cele cauzate de menopauza;
· administrarea de tratamente cronice cu substante cu efect hipnotic.
· un stil de viata nesanatos, fara respectarea unui orar fix de odihna, alimentatie dezechilibrata, cu mese copioase seara, cu consum exagerat de alcool, cafea sau alte bauturi cu efect energizant si excitant asupra sistemului nervos, fumatul, timp petrecut in fata televizorului sau PC sau exercitiu fizic intens seara, inainte de culcare.
Daca episoadele pasagere ale insomniei pot fi depasite cu succes, insomnia cronica este o problema majora care are repercusiuni negative atat pe termen scurt, cat si pe termen lung: ne simtim obositi, prezentam astenie fizica si psihica, ne scade capacitatea la efort si capacitatea de memorare si concentrare, ni se reduce viteza de reactie, prezentam somnolenta diurna, devenim irascibili, nervosi; putem ajunge pana la tulburari de comportament si personalitate. In timp, pot fi afectat diferite sisteme, precum: aparatul cardiovascular – HTA, cardiopatia ischemica; sistemul digestiv - gastrita, tulburari de tranzit intestinal, tulburari de comportament alimentar (de obicei bulimie asociata cu obezitatea); sistemul de reproducere - tulburari de dinamica sexuala, impotenta, infertilitatea. In plus, exista nenumarate studii care au demonstrat relatia dintre orele de somn si sanatatea noastra - persoanele care dorm mai putin de 6 ore avand o rata a mortalitatii cu 30% mai mare in comparatie cu cei care dorm 7-8 ore. De aceea, este important sa identificam si tratam corect insomnia inca de la inceput.
O terapie contra insomniei (respectiv dificultati la adormire, treziri in timpul noptii sau somn agitat dupa care ne trezim obositi a doua zi), trebuie initiata cu un produs natural, care sa actioneze la mai multe niveluri: sa elimine stresul si anxietatea din timpul zilei, sa ne asigure un numar adecvat de ore de somn de calitate, sa ne relaxeze si sa ne calmeze inainte de culcare.
Din fericire, avem acum la indemana impotriva tulburarilor de somn, o formula inovativa descoperita de cercetatorii spanioli, care inglobeaza principiile active melatonina, valeriana, pasiflora, mac californian, ce actioneaza sinergic, potentandu-se reciproc. Dormax, produs natural, eficient si eficace in remedierea tulburarilor de somn, fara efectele secundare si dezvoltarea fenomenului de dependenta are efecte durabile ce se instaleaza in timp: regleaza ritmul circadian, asigurand o crestere a calitatii somnului, dar in acelasi timp reduce stresul si tensiunile acumulate in timpul zilei.
Prin concentratia de melatonina, Dormax ajuta la reglarea ceasului biologic, deci permite inducerea si mentinerea somnului, optimizarea calitatii somnului si cresterea duratei somnului profund, echilibrant, cu vise, melatonina fiind un hormon natural secretat de organism, responsabil de ritmul veghe-somn.
Prin combinatia atent studiata a extractelor vegetale valeriana, pasiflora, mac californian, Dormax asigura diminuarea efectelor negative ale stresului asupra organismului, inlatura nervozitatea, anxietatea, avand efecte sedative si calmante.
Astfel, Dormax favorizeaza un somn sanatos si odihnitor, asigurand continuitatea si calitatea acestuia, reducand trezirile nocturne si ajutand foarte mult la reducerea stresului cotidian, la echilbrarea psiho-somatica a organismului, respectiv consolidarea memoriei si intarirea vigilentei si a puterii decizionale.
Dormax este extrem de util atat persoanelor active, suprasolicitate, care prezinta stari conflictuale prelungite, care schimba fusul orar sau celor meteodependente, influentate negativ de schimbarile climaterice, cat si persoanelor care sufera de diferite afectiuni care induc tulburari de somn sau varstnicilor carora li se modifica ritmul circadian somn-veghe prin procesul natural de imbatranire.
O singura capsula de Dormax in fiecare seara, administrata la nevoie sau in cure de 3-4 saptamani, ajuta la reglarea psiho-somatica a organismului si obtinerea unui somn sanatos si echilibrant. Pentru o eficienta sporita a produsului, recomand intotdeauna pacientilor mei ca inainte de culcare sa stinga lumina si sa elimine orice sursa de iluminare si zgomot sau distragere a atentiei – televizor, telefon, laptop, sa serveasca la masa de seara alimente usor de digerat, fara dulciuri concentrate, branzeturi fermentate, grasimi, bauturi carbogazoase energizante si sa aeriseasca bine incaperile din locuinta.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie