Ingrijirea corespunzatoare a ombilicului nou-nascutului

Ingrijirea corespunzatoare a ombilicului nou-nascutului Ingrijirea corespunzatoare a ombilicului nou-nascutului

Ultima actualizare: 28 martie 2024

Ingrijirea ombilicului oricarui nou-nascut este foarte importanta pentru a preveni aparitia infectiilor. Imediat dupa nastere, personalul medical care va asista in timpul nasterii va taia cordonul ombilical, lasand o mica parte din acesta inca atasata de abdomenul bebelusului. Aceasta procedura este una normala, intrucat mica portiune ramasa din cordonul ombilical se va usca in urmatoarele saptamani si va cadea. Prin urmare, pe langa grija deosebita pe care o veti avea inevitabil de bebelusul dumneavoastra, va fi necesar sa acordati o atentie deosebita si ingrijirii ombilicului.

Ombilicul nou-nascutului - informatii generale

Ombilicul, mai precis cordonul ombilical, reprezinta conexiunea pe care mama a avut-o cu fatul in timpul sarcinii. Prin intermediul acestui cordon, fatul a putut primi necesarul de oxigen si nutrienti pentru a se dezvolta in mod sanatos. De asemenea, tot prin cordonul ombilical, au fost eliminate fecalele bebelusului in viata intrauterina.

Cordonul ombilical conecteaza bebelusul de placenta si contine doua artere si o vena. Dupa ce bebelusul s-a nascut, acest cordon nu mai este necesar, intrucat bebelusul se poate acomoda la viata extrauterina. Din acest motiv, imediat dupa nastere, personalul medical va taia cordonul ombilical. Va fi pastrata o foarte mica bucatica din acesta care se va usca in cateva saptamani si va cadea. In urma acestuia va ramane ombilicul.

Ombilicul nou-nascutului - pasi pentru ingrijirea zilnica

Chiar daca in primele zile de viata ale bebelusului, ombilicul sau va fi ingrijit de catre cadrele medicale de la spital, ingrijirea acestuia continua si dupa ce ajungeti cu bebelusul acasa. Este foarte important sa acordati atentie ingrijirii zilnice pentru a preveni infectiile. Iata care sunt pasii pentru a mentine ombilicul nou-nascutului curat si fara risc de infectie:

  • Folositi o compresa sterila imbibata cu alcool sanitar pentru a curata zona din jurul bazei ombilicului, la fiecare schimbare de scutec;
  • Nu folositi substante topice, cum ar fi alcoolul sanitar, direct pe ombilic pentru a accelera uscarea si caderea acestuia;
  • Dupa ce ati curatat zona din jurul ombilicului, asigurati-va ca zona ramane cat mai curata posibi. Puteti folosi o compresa curata pentru a tampona usor zona si pentru a indeparta umezeala, daca aceasta exista;
  • Evitati folosirea scutecelor care acopera zona ombilicului. Puteti folosi chiar scutece special create pentru aceasta perioada care au anumite decupaje speciale chiar in acea zona;
  • Pana la caderea portiunii ramase din cordonul ombilical este recomandat sa evitati baitele complete pentru bebelus. Puteti asigura igiena bebelusului cu ajutorul unui burete, prosop umed sau servetele speciale pentru aceasta rutina.

Semne ale infectiei ombilicului nou-nascutului

Desi se intampla destul de rar, atunci cand nu este ingrijit corespunzator, ombilicul nou-nascutului se poate infecta. Iata care sunt semnele care pot indica o eventuala infectie a ombilicului:

  • La nivelul ombilicului incepe sa apara un lichid galben, urat mirositor;
  • Pielea din jurul zonei ombilicului incepe sa se schimbe la culoare, devenind rosie si inflamata;
  • Nou-nascutul are febra, fara sa aiba alte probleme de sanatate;
  • Nou-nascutul este letargic;
  • Nou-nascutul nu se hraneste corespunzator;
  • Observati o slabiciune musculara a nou-nascutului.

Infectiile se pot raspandi foarte rapid. Asadar, in momentul in care observati oricare dintre simptomele mentionate mai sus este important sa consultati cat mai rapid un medic si sa urmati pasii recomandati de acesta pentru a reduce infectia.

Sfaturi pentru parinti pentru a reduce riscul de infectii ale ombilicului nou-nascutului

Pana la uscarea partii ramase din cordonul ombilical este important ca parintii sa acorde o atentie sporita a acestei zone pentru a preveni infectarea. Prin urmare, imbracarea si dezbracarea bebelusului trebuie sa se faca cu grija, protejand cat mai mult zona respectiva. Puteti sa alegeti haine mai largi si confortabile pentru nou-nascut pentru a preveni iritatiile din zona ombilicului din cauza frecarii cu hainele.

De asemenea, la schimbarea scutecului, este important sa aveti grija sa curatati usor zona si sa verificati de fiecare daca exista eventuale semne de infectie sau iritatie. Astfel, in cazul in care apare o astfel de situatie, o puteti depista la timp si evita complicatiile. Chiar daca partea ramasa din cordonul ombilical pare sa se desprinda, este recomandat sa nu trageti de ea. Aceasta va cadea de la sine atunci cand zona este complet vindecata.

In concluzie, cele mai bune tehnici pentru ingrijirea ombilicului nou-nascutului se concentreaza pe mentinerea zonei uscate si curate. Prin urmare, atunci cand puneti scutecul bebelusului, este important sa aveti grija sa il indoiti in zona ombilicului pentru a nu provoca iritatie prin frecare. De asemenea, mentineti o atentie sporita a acestei zone si anuntati imediat medicul atunci cand observati semne de infectie. In mod normal, atunci cand nou-nascutul este ingrijit corespunzator, portiunea ramasa din cordonul ombilical se va usca si va cadea in aproximativ 3 saptamani.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11308-umbilical-cord-appearance-and-care

https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/umbilical-care

https://medlineplus.gov/ency/article/001926.htm

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-umbilical-cord

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/umbilical-cord/art-20048250

https://www.pampers.com/en-us/baby/newborn/article/newborn-umbilical-cord-care

https://www.mountsinai.org/health-library/special-topic/umbilical-cord-care-in-newborns#:~:text=After%20birth%2C%20the%20cord%20is,the%20umbilical%20cord%20falls%20off.