Informatii importante despre sarcina criptica

Informatii importante despre sarcina criptica Informatii importante despre sarcina criptica

Ultima actualizare: 4 iunie 2024

Sarcina criptica, denumita si „sarcina tacuta” sau „sarcina negata”, reprezinta inca un mister in domeniul medical. Aceasta descrie situatia in care femeia insarcinata nu este constienta sau nu vrea sa fie constienta de faptul ca are o sarcina activa, deseori descoperind acest lucru deosebit de tarziu sau atunci cand se initiaza travaliul. O sarcina criptica poate fi impartita in doua forme, si anume tipul psihotic si tipul non-psihotic. Tipul psihotic este asociat cu o tulburare psihotica, iar cazurile de sarcina criptica psihotica sunt relativ rare. Tipul non-psihotic poate fi persistent, afectiv sau intens. Aceste forme sunt, in prima instanta, teoretice, cu validare practica limitata.

In sarcina criptica cu negare afectiva, femeia insarcinata recunoaste intelectual sarcina, insa nu o poate declara public. In negarea persistenta si intensa, persoana respectiva chiar nu stie ca este insarcinata. Nu exista nicio crestere in greutate, asa cum se poate observa intr-o sarcina cu evolutie normala, nici greturi matinale, iar menstruatia poate sa dispara sau nu. Deseori, este observat episodul disociativ al mamei in timpul nasterii, putandu-se ajunge la abandonul nou-nascutului sau, in cazuri rare, la neonaticid. In continuare, vor fi prezentate informatii privitoare la sarcina criptica, o „afectiune” care inca ramane un mister, in ciuda progreselor medicale.


Sarcina criptica – cauze si factori de risc

Negarea unei sarcini este mult mai frecventa decat s-ar crede. Conform datelor, incidenta unei sarcini criptice este de 1 la 475 de femei. In unele cazuri, desi mama ajunge sa cunoasca faptul ca are sarcina criptica, negarea continua pana in momentul travaliului. In alte cazuri, o sarcina poate fi validata de catre mama in jurul saptamanilor 27-36 de sarcina. Nu se cunosc intocmai cauzele care pot duce la sarcina criptica, dar deseori pot fi puse pe seama mai multor factori de risc, cum ar fi anumite tulburari psihice sau sistemice, factorii circumstantiali, mediul din care persoana provine, credintele si nivelul educational.

Sarcina criptica psihotica

  • Persoanele cu sarcina criptica psihotica tind sa aiba probleme psihice, cum ar fi tulburarea bipolara sau schizofrenia, si raman cu aceasta problema de-a lungul intregii sarcini.
  • Pot prezenta simptome fizice ale sarcinii, dar pot fi puse pe seama a cu totul alte cauze.
  • Persoanele cu sarcina criptica psihotica pot oscila intre recunoasterea deschisa a sarcinii si negarea intensa a acesteia.
  • O astfel de sarcina poate avea repercursiuni negative asupra fatului care, odata nascut, poate fi abandonat sau se poate comite neonaticidul.

Sarcina criptica non-psihotica

  • Nu au o afectiune psihica la baza.
  • Sarcina criptica non-psihotica poate fi clasificata drept afectiva, persistenta sau intensa.
  • Negarea intensa apare atunci cand nu numai semnificatia emotionala, ci insasi sarcina este negata.
  • Negarea afectiva apare cand femeia este constienta de sarcina avuta, insa nu se simte pregatita emotional sau fizic pentru a da nastere unui copil.
  • Negarea persistenta apare atunci cand femeia descopera sarcina criptica de obicei in cel de-al treilea trimestru de sarcina, dar nu reuseste sa solicite ingrijire prenatala (din motive care pot varia foarte mult, inclusiv emotionale).

Astfel, sarcina criptica este considerata, intr-o mare masura, o afectiune psihica. Exista o gama variata de solicitari din partea specialistilor, pentru a include sarcina criptica sub o noua forma de clasificare in Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale, ceea ce ar facilita si constientizarea afectiunii si cercetarile asupra cauzelor acesteia. Se sugereaza ca termenul de „sarcina respinsa” include atat negarea, cat si ascunderea sarcinii (in care femeia este constienta de sarcina ei, dar face eforturi pentru a o ascunde de ceilalti). Sarcina ascunsa poate fi clasificata in cele din urma fie ca tip complet (negata), fie ca tip incomplet (sarcina ascunsa).

Sarcina criptica mai poate aparea si ca urmare a unor afectiuni cu simptome obscure, asa cum este cazul sindromului ovarelor polichistice. Administrarea de contraceptive orale sau purtarea steriletului, practici anticonceptionale actuale, pot face ca o femeie sa fie suficient de sigura ca nu are cum sa ramana insarcinata, desi exista un risc, chiar daca minim. Se observa o incidenta mult mai mare a cazurilor de sarcina criptica in randul femeilor care trec singure, fara partenerul alaturi, prin aceasta etapa. Menstruatia neregulata, perioada perimenopauzei si istoricul pozitiv de afectiuni psihice pot creste foarte mult riscul ca o femeie sa dezvolte sarcina criptica.

Sarcina criptica – simptome si manifestari

S-a sugerat anterior ca femeile cu sarcina criptica era mult mai probabil sa fie tinere, sa se afle la prima sarcina, sa aiba un nivel educational relativ redus, sa provina dintr-un mediu cu sprijin social deficitar si sa aiba istoric pozitiv de abuz de substante ilicite sau tulburari psihiatrice. Cu toate acestea, inca nu exista o definitie tipologie standardizata a unei persoane care ar putea sa aiba risc mai mare de a dezvolta sarcina criptica. Femeile care isi neaga sarcina fac parte dintr-un grup eterogen, fara caracteristici clare de identificare. Simptomele din sarcina criptica pot fi prezente, dar sunt puse pe seama altor cauze (indigestie, stres, probleme hormonale).

Pentru multe femei, perioada sarcinii este plina de temeri si indoieli. Uneori, aceste temeri pot deveni indeajuns de coplesitoare incat sa se ajunga la negarea sarcinii. Acesta poate reprezenta un fel de „mecanism de aparare”, care poate fi indeajuns de puternic pentru ca femeia insarcinata sa nu isi dea seama, de fapt, ca este insarcinata – ea nu va accepta sarcina, nu se poate atasa sub nicio forma emotional de copilul din burta. In consecinta, nu va fi pregatita pentru nastere, mai apoi pentru perioada maternitatii. Nasterea precipitata, adesea in vasul de toaleta, este deosebit de intalnita in cazul acestui tip de sarcina. Insa, exista si viitoare mamici care accepta sarcina.

Sarcina criptica – complicatii si riscuri asociate

Complicatiile si riscurile asociate cu o sarcina criptica includ ingrijirea prenatala tarzie, sau in unele cazuri chiar inexistenta, care poate avea drept rezultat nedepistarea preeclampsiei la timp, diabetul gestational necontrolat, lipsa screeningului obisnuit in sarcina, a morfologiilor fetale, si a altor probleme de sarcina care ar putea beneficia de interventii si tratamente eficiente. Un alt risc in caz de sarcina criptica este faptul ca mama ar putea continua sa sustina comportamentele nedorite si inadecvate in timpul sarcinii, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau droguri. Chiar daca sarcina tacuta inca ramane un mister, este o afectiune reala, cu incidenta relativ mare.

Riscul cel mai mare este consecinta psihologica a nasterii neasteptate, cu o posibila interactiune parinte – copil afectata, ceea ce ar putea duce la abandonul acestuia si, in cazuri rare, la uciderea fatului (neonaticid). Majoritatea femeilor realizeaza ca sunt insarcinate in jurul saptamanii 19-20 de sarcina, iar din acel moment incep sa se pregateasca pentru urmatoarele etape. Totusi, in unele cazuri sarcina nu este descoperita decat atunci cand incepe travaliul. In schimb, un numar foarte mic de astfel de sarcini ajung pana la termen, deoarece stilul de viata al mamei frecvent nu este in conformitatea nevoilor unei sarcini cu evolutie normala, fireasca.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10334309/

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.05.066

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7490131/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128877/