Anason stelat: beneficii, utilizari, precautii

Anason stelat: beneficii, utilizari, precautii Anason stelat: beneficii, utilizari, precautii

Ultima actualizare: 3 aprilie 2025

anason-stelat

De la aroma sa inconfundabila pana la aspectul sau unic in forma de stea, anasonul stelat este cu adevarat un condiment unic. In plus, nu numai ca este super versatil si foarte aromat, dar contine si o serie de compusi care va pot ajuta sa va imbunatatiti sanatatea.

In primul rand, anasonul stelat nu trebuie confundat cu anasonul. Desi au o aroma similara, cele doua condimente provin din plante diferite care nu sunt inrudite.

Anasonul stelat poate ajuta la anihilarea bacteriilor si ciupercilor, poate contribui la combaterea gripei, poate imbunatati sanatatea inimii, furnizeaza o doza concentrata de antioxidanti si poate mentine constant nivelul de zahar din sange.

Anasonul stelat provine din Illicium verum, un tip de copac vesnic verde originar din anumite parti ale Vietnamului si Chinei. Arborele produce un fruct cunoscut sub numele de anason stelat, care poate oferi aroma multor tipuri de preparate. Fructul este cules inainte de coacere si apoi uscat la soare, pentru a-i permite sa se intareasca. Se caracterizeaza prin forma sa distincta de stea, culoarea portocalie-rosiatica si aroma puternica.


Informatii generale despre anasonul stelat

Anasonul stelat (Illicium verum) este un copac vesnic verde apartinand familiei Magnolia, originar din sud-vestul Chinei si Vietnamului. Produce fructe aromate, in forma de stea, care au utilizari culinare si medicinale.

Anasonul stelat a fost folosit de mult timp in Medicina Traditionala Chineza (MTC) pentru tratarea unor afectiuni precum insomnia, artrita reumatoida si bolile de piele.

Contine compusi vegetali care au proprietati puternice antioxidante, antivirale si antiinflamatorii care ar putea aduce beneficii sanatatii in mai multe moduri.

Cu toate acestea, exista cercetari limitate privind beneficiile pentru sanatate ale anasonului stelat, iar majoritatea cercetarilor disponibile se bazeaza pe studii pe eprubete si animale. Desi aceste studii sunt promitatoare, nu este clar daca beneficiile ar fi aceleasi pentru sanatatea umana.

Ce nutrienti contine anasonul stelat?

Anasonul stelat este o sursa impresionanta de mai multi compusi bioactivi puternici care contribuie esential la imbunatatirea sanatatii.

valoare-nutritionala

Cea mai valoroasa componenta a anasonului stelat se poate afla in aportul sau dens de flavonoide si polifenoli. Unii dintre compusii majori care se gasesc in anasonul stelat sunt:

  • linaloolul;
  • quercetina;
  • anetolul;
  • acidul shikimic;
  • acidul galic;
  • limonenul.

Impreuna, acesti compusi ofera proprietatile antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene ale anasonului stelat.

Unele cercetari pe animale si eprubete indica faptul ca antioxidantii din acest condiment pot avea chiar proprietati anticancerigene. Mai exact, pot ajuta la reducerea dimensiunii tumorilor.

Beneficii pentru organism

Cercetatorii s-au concentrat mai recent asupra efectelor sale in studiile de laborator si clinice.

  • Poate lupta impotriva virusurilor

Unul dintre efectele medicinale ale anasonului stelat este cel antiviral. Acidul shikimic, un compus al anasonului stelat, este folosit pentru a produce oseltamivir, un medicament antiviral care trateaza gripa.

Uleiul esential de anason stelat a demonstrat si efecte antivirale impotriva virusului herpes simplex. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare la oameni.

  • Poate avea efecte antibacteriene

De asemenea, anasonul stelat poate avea si actiune antibacteriana. S-a demonstrat ca apa de gura care contine anason stelat are efecte antibacteriene si antiinflamatorii. Anetolul, componenta principala a anasonului stelat, este considerat a fi compusul principal responsabil pentru efectele sale antimicrobiene (de combatere a germenilor).

efect-antibacterian

Un studiu a examinat capacitatea unei ape de gura cu anason stelat de a sustine sanatatea dentara prin combaterea germenilor din gura timp de doua saptamani. Au fost observate efecte pozitive. Cu toate acestea, studiul a fost limitat, deoarece monitorizarea modului in care subiectii de cercetare si-au urmat tratamentul a fost o provocare.

Studiile efectuate pe soareci au constatat ca extractul de anason stelat a exercitat activitate antibacteriana impotriva infectiei cutanate cu stafilococ rezistent la meticilina. Cu toate acestea, nu este clar daca rezultatele se aplica si oamenilor.

  • Poate lupta impotriva infectiilor fungice

Studiile de laborator au aratat ca uleiul esential de anason stelat are activitati antioxidante si antifungice. In calitate de conservant, s-a demonstrat ca anasonul stelat prelungeste durata de valabilitate a painii, prin efectul sau antifungic. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele.

  • Poate reduce nivelul ridicat de zahar din sange

Pe langa efectele antivirale, antibacteriene si antifungice, s-a demonstrat ca anasonul stelat poate regla nivelul zaharului din sange.

Intr-un studiu pe sobolani, extractul de anason stelat a redus nivelul zaharului din sange.

Sunt necesare studii cu participanti umani pentru a determina daca un astfel de efect se aplica oamenilor.

  • Poate ajuta la calmarea anxietatii

Intr-un studiu efectuat pe soareci, anetolul din anasonul stelat a redus anxietatea. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice umane pentru a confirma aceste rezultate.

beneficii-anxietate

Recomandari de utilizare

Anasonul stelat este cunoscut pentru aroma sa puternica, asemanatoare lemnului-dulce. Poate fi folosit intr-o serie de feluri de mancare dulci si sarate.

Iata cateva moduri de a folosi anasonul stelat:

  • adaugati pastai intregi de anason stelat in supe si tocanite;
  • utilizati anason stelat atunci cand marinati carnea de porc, carnea de pasare sau carnea de peste;
  • incorporati anason stelat macinat in produse de copt, cum ar fi prajiturile si briosele;
  • folositi pastai de anason stelat pentru a adauga aroma cocktailurilor, cidrului si vinului fiert;
  • puneti pastai de anason stelat zdrobite, scortisoara si frunze de ceai la infuzat, pentru a face un ceai de anason stelat;
  • dati un plus de aroma ciocolatei fierbinti si bauturilor pe baza de cafea. Fierbeti lichidul cu anason stelat si scortisoara, apoi strecurati-le inainte de servire.

Pentru a ramane proaspat si aromat cat mai mult timp posibil, atat anasonul stelat proaspat, cat si cel macinat trebuie pastrat intr-un recipient ermetic, intr-un loc racoros si intunecat. Pentru a evalua prospetimea si potenta, rupeti si zdrobiti varful pastaii de anason stelat. Anasonul stelat proaspat are o aroma puternica, dulce. Daca nu mai este la fel de aromat, inseamna ca si-a pierdut intensitatea si trebuie inlocuit.

Posibile reactii adverse si contraindicatii

Anasonul stelat este in general sigur atunci cand este consumat in cantitati mici. Cu toate acestea, consumul excesiv de anason stelat poate provoca alergii grave ale pielii la anumite persoane.

In plus, potrivit cercetarilor, preparatele din anason stelat, cum ar fi ceaiul de anason stelat, pot provoca intoxicatie la bebelusi. Un studiu de caz recent a raportat ca un copil de patru saptamani a fost adus la spital cu stare de iritabilitate, convulsii si miscari necontrolate, dupa ce a fost hranit cu un amestec de plante care continea anason stelat chinezesc ca tratament natural pentru colici.

contraindicatii

Consumul excesiv de ceai care contine anason stelat poate fi, de asemenea, nesigur pentru persoanele care alapteaza. Anetolul, unul dintre principalii compusi activi ai anasonului stelat, poate fi transferat prin laptele matern si poate fi daunator sugarilor in timpul alaptarii atunci cand este consumat in cantitati mari. Deoarece poate provoca efecte secundare periculoase, care pot pune viata in pericol, nu le oferiti anason stelat bebelusilor sau copiilor mici decat daca este daca un furnizor autorizat de servicii medicale va recomanda acest lucru.

De asemenea, este important de mentionat ca, desi anasonul stelat chinezesc este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, anasonul stelat japonez (Illicium anisatum) contine o neurotoxina care poate provoca reactii adverse grave, cum ar fi halucinatii, convulsii si greata atunci cand este consumata. Au existat rapoarte de otravire din cauza consumului de anason stelat chinezesc contaminat cu anason stelat japonez.

Din acest motiv, este important sa achizitionati produse cu anason stelat de la furnizori de renume.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/star-anise

https://www.health.com/star-anise-benefits-8425939

https://www.verywellhealth.com/star-anise-benefits-8597823

https://draxe.com/nutrition/star-anise/

giItT1WQy@!-/#