Hipertensiunea arteriala grad 1 (HTA grad 1) este stadiul cel mai putin sever al unei afectiuni cu o incidenta ridicata in randul populatiei la nivel mondial, care constituie la randul sau principala cauza pentru majoritatea bolilor cardiovasculare. Evident, este vorba despre hipertensiune arteriala, caracterizata prin valori peste limitele normale ale tensiunii arteriale, adica a presiunii cu care sangele curge prin artere.
HTA grad 1 este o forma usoara de hipertensiune arteriala, in care valorile tensiunii sunt putin crescute fata de limitele considerate normale, iar riscul unor complicatii este redus, dar nu inexistent. In lipsa unor masuri pentru a tine sub control tensiunea arteriala si a o readuce catre limitele normale, HTA grad 1 va evolua catre forme mai severe de hipertensiune, trecand la gradul 2, care este deja asociat cu anumite disfunctii la nivelul inimii si sistemului circulator, si apoi la gradul 3, considerat urgenta medicala.
Intre ce valori de tensiune se incadreaza hta grad 1
Tensiunea arteriala include doua componente, mai exact tensiunea sistolica din momentul in care inima se contracta si tensiunea diastolica inregistrata atunci cand inima este relaxata, in faza de diastola. De aceea, tensiunea arteriala este exprimata prin doua valori, prima reprezentand tensiunea sistolica, si cea de-a doua tensiunea diastolica, masurate in milimetri de coloana de mercur (mm/Hg). O tensiune normala se situeaza intre 120 si 129/80 si 84 mm/Hg, iar valorile cuprinse intre 130 si 139/85 si 89 mm/Hg sunt considerate normal inalte sau in faza de prehipertensiune.
Valorile HTA grad 1 se situeaza imediat peste pragul maxim al prehipertensiunii si sunt cuprinse intre 140 si 159/90 si 99 mm/Hg. Mai exact, tensiunea sistolica in cazul HTA grad 1 poate atinge valori intre 140 si 159 mm/Hg, in timp ce tensiunea diastolica se situeaza in limita 90-99 mm/Hg. Daca se depasesc aceste limite, deja nu mai vorbim de HTA grad 1, pentru ca s-a trecut la stadiul urmator, implicit la o forma mai severa de hipertensiune arteriala.
Care sunt simptomele HTA grad 1
In general, hipertensiunea arteriala este o boala asimptomatica mai ales in primele faze, iar din acest motiv HTA grad 1 trece de multe ori neobservata, in lipsa unor controale medicale periodice sau cel putin a masurarii tensiunii arteriale din timp in timp. Asadar, cei mai multi pacienti cu HTA grad 1 nu prezinta niciun fel de simptome si uneori chiar afla cu surprindere ca au probleme cu tensiunea, desi se simt bine.
In unele cazuri, tensiunea usor crescuta specifica HTA grad 1 poate genera anumite simptome, precum dureri de cap, oboseala, scaderea rezistentei la efort, ameteli usoare, respiratie ingreunata, mai ales in conditii de solicitare fizica.
Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society of Hypertension.
Cauze si factori de risc pentru HTA grad 1
De cele mai multe ori, cauzele care duc la aparitia HTA grad 1 tin de stilul de viata, insa hipertensiunea poate fi si o consecinta unor afectiuni, a inaintarii in varsta sau a unei mosteniri genetice. Cresterea tensiunii arteriale este urmarea ingustarii arterelor si pierderii elasticitatii peretilor vaselor sanguine, dar si cresterii volumului de sange, care se produce in perioada sarcinii, pe fondul retentiei de apa, sau in cazul unor afectiuni.
In ceea ce priveste factorii de risc ce influenteaza aparitia HTA grad 1, acestia sunt mult mai numerosi, iar multi dintre ei pot fi evitati. Ne referim in acest sens la factorii care tin de stilul de viata, mai precis la alimentatia bogata in grasimi nesaturate, prajeli si sare, la sedentarism, excesul ponderal, la fumat si la consumul excesiv de alcool.
Alti factori de risc pentru HTA grad 1 sunt diabetul, bolile cronice renale si hepatice, hipertiroidia si nivelul crescut de colesterol LDL asociat in special consumului de alimente grase si de prajeli.
De asemenea, persoanele de peste 65 de ani prezinta un risc mai crescut de a dezvolta HTA grad 1, deoarece arterele se ingusteaza si devin mai rigide odata cu inaintarea in varsta. Riscul de hipertensiune arteriala poate fi si ereditar, fiind mai ridicat in cazul persoanelor care au rude de sange cu aceasta problema.
Cum se diagnosticheaza HTA grad 1
Nu sunt necesare investigatii foarte amanuntite pentru a se stabili diagnosticul de HTA grad 1, tensiunea crescuta putand fi depistata prin intermediul unei proceduri simple. Este vorba de masurarea tensiunii arteriale cu un aparat numit tensiometru, care poate fi folosit si acasa. Este nevoie de mai multe masuratori pentru ca exista situatii in care tensiunea poate trece usor peste limitele normale, insa pentru a putea vorbi de HTA grad 1, aceasta trebuie sa se mentina constant la un nivel ridicat. De aceea, masurarea tensiunii arteriale se face de mai multe ori, in zile diferite, de obicei la ambele brate, cu pacientul in pozitie sezand sau culcat si perfect odihnit. Valorile tensiunii pot varia din diverse motive, insa daca la fiecare masurare in conditiile mentionate, acestea sunt cu putin peste limitele normale, diagnosticul de HTA grad 1 este evident.
Masurarea cu regularitate a tensiunii arteriale este recomandata cu precadere in cazul persoanelor supraponderale, fumatorilor si celor cu un nivel ridicat de colesterol, al varstnicilor si persoanelor cu istoric familial de hipertensiune, care prezinta un risc sporit de tensiune marita.
Tratamentul pentru HTA grad 1
Fiind o forma usoara de hipertensiune, HTA grad 1 nu necesita in mod special tratament medicamentos, tensiunea putand fi adusa si mentinuta in limitele normale prin cateva schimbari ale stilului de viata.
Daca pacientul este supraponderal, se recomanda in primul rand eliminarea kilogramelor in plus prin adoptarea unei diete echilibrate si mai multa miscare. Aceleasi recomandari in privinta dietei si activitatii fizice sunt valabile si in cazul persoanelor cu HTA grad 1 coroborata cu un nivel crescut de colesterol LDL, care se depune in interiorul arterelor si le ingusteaza. In acest caz, scopul este reducerea nivelului de colesterol LDL si cresterea celui de colesterol HDL, numit si „colesterol bun” pentru ca protejeaza inima si intreg sistemul circulator.
Se impune reducerea consumului de carne grasa si prajeli, care contin grasimi ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol, a consumului de alimente sarate ce determina retentia de apa si cresterea tensiunii, precum si reducerea aportului caloric in beneficiul unui continut nutritional mai bogat. Fructele, legumele, verdeturile, leguminoasele, pestele gras, cerealele integrale sunt alimentele recomandate cu preponderenta. De asemenea, se pot consuma cu moderatie carne slaba si lactate degresate, iar de evitat sunt produsele tip fast-food, mancarurile „grele”, cu multa grasime, dulciurile cu mult zahar adaugat, chipsurile, snacksurile si orice aliment sarat. Nu se recomanda nici consumul de mezeluri, semipreparate congelate, conserve si alte alimente procesate industrial, care contin multa sare, dar si alti aditivi nu tocmai benefici pentru organism.
La fel de importanta este insa si miscarea, pacientilor cu HTA grad 1 fiindu-le recomandate cel putin 30 de minute zilnic dedicate activitatilor fizice moderate sau intense. Renuntarea la fumat si reducerea la minimum a consumului de alcool sunt alte recomandari de care acesti pacienti trebuie sa tina cont.
In anumite cazuri, poate fi necesara si administrarea unor medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, insa doar la recomandarea medicului.
Nu in ultimul rand, HTA grad 1 impune monitorizarea permanenta a tensiunii arteriale, mai exact masurarea cu regularitate a acesteia, precum si efectuarea de analize si controale medicale periodice.
HTA grad 1 constituie prima faza a unei afectiuni care genereaza la randul sau majoritatea bolilor cardiovasculare, iar acesta reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Din fericire, in aceasta etapa lucrurile se pot indrepta usor, dar pentru aceasta este necesar ca hipertensiunea arteriala sa fie depistata din timp, iar diagnosticul precoce sa fie urmat imediat de schimbarea stilului de viata, pentru a tine tensiunea sub control.