Informatii despre sarcina extrauterina (ectopica)

Informatii despre sarcina extrauterina (ectopica) Informatii despre sarcina extrauterina (ectopica)

Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

sarcina-extrauterina

Sarcina extrauterina (ectopica) este o sarcina care se formeaza in afara uterului. Acest lucru apare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza intr-o structura care nu ii poate sustine dezvoltarea. O sarcina extrauterina se formeaza de cele mai multe ori in trompele uterine si, in cazuri rare, intr-un ovar sau in cavitatea abdominala.

Sarcina extrauterina nu poate fi dusa la termen (pana la nastere) si este o problema medicala care ii poate pune mamei viata in pericol daca nu se intervine la timp.

Cat de grava este o sarcina ectopica?

Sarcina ectopica reprezinta o urgenta medicala. Uterul este singurul organ care poate sustine dezvoltarea fatului. Uterul este un organ care se poate intinde si extinde pe masura ce fatul creste. In schimb, trompele uterine nu sunt la fel de flexibile. Ele se pot rupe in urma dezvoltarii ovulului fertilizat. Atunci cand o trompa se rupe, se pot produce hemoragii interne abundente, lucru care poate pune in pericol viata pacientei. Sarcina extrauterina trebuie tratata imediat pentru a se evita afectarea trompelor uterine, a altor organe din cavitatea abdominala, hemoragiile interne si decesul.

Sarcina mai poate continua in conditiile acestea?

Din pacate, o sarcina ectopica este fatala pentru fat, deoarece acesta nu poate supravietui in afara uterului. Interventia medicala rapida este vitala pentru a proteja viata mamei.

 


Ce inseamna sarcina extrauterina?

De la fertilizare pana la nastere, sarcina trece printr-o serie de etape in corpul unei femei. Intr-una dintre aceste etape, ovulul fertilizat calatoreste catre uter pentru a se atasa de peretele acestuia. In cazul unei sarcini ectopice, ovulul fertilizat nu se ataseaza de uter. In schimb, se poate atasa de trompele uterine, cavitatea abdominala sau colul uterin.

Un ovul fertilizat nu se poate dezvolta in mod corespunzator in alta parte decat in uter. Potrivit specialistilor, sarcinile extrauterine apar in aproximativ 1 din 50 de sarcini (20 din 1.000).

O sarcina extrauterina netratata reprezinta in marea majoritate a cazurilor o urgenta medicala. Interventia medicala prompta reduce riscul de complicatii care pot aparea in urma unei sarcini extrauterine, creste sansele de formare a sarcinilor viitoare si sanatoase si reduce complicatiile viitoare de sanatate.

Sarcina extrauterina – cauze si factori de risc

Cauza unei sarcini extrauterine nu este intotdeauna evidenta. In unele cazuri, sarcina extrauterina a avut la baza urmatoarele afectiuni:

  • inflamatia si cicatrizarea trompelor uterine ca urmare a unei afectiuni medicale anterioare, a unei infectii sau a unei interventii chirurgicale
  • activitatea hormonala
  • anomaliile genetice
  • defectele congenitale
  • tulburarile medicale care afecteaza forma si starea trompelor uterine si a organelor de reproducere

sarcina-extrauterina-cauze

Medicul poate oferi informatii mai specifice despre fiecare afectiune in parte.

Cine este expus riscului de a avea o sarcina extrauterina?

Toate femeile active sexual prezinta un anumit risc de a dezvolta o sarcina extrauterina. Cu toate acestea, riscul creste din cauza urmatorilor factori:

  • persoana are varsta de 35 de ani sau mai mult
  • antecedente de interventii chirurgicale pelvine, operatii abdominale sau avorturi multiple
  • anomalii structurale la nivelul trompelor uterine, o problema care ingreuneaza calatoria ovulului catre uter
  • antecedente de sarcina ectopica
  • boala inflamatorie pelvina (BIP)
  • istoric de endometrioza
  • conceptia a avut loc in ciuda legarii (ligaturii) trompelor sau a montarii unui sterilet (dispozitiv intrauterin)
  • conceptia s-a realizat cu ajutorul medicamentelor sau al unei proceduri pentru fertilitate
  • fumatul
  • antecedente de boli cu transmitere sexuala (BTS), cum ar fi gonoreea sau chlamydia

Daca aveti oricare dintre factorii de risc de mai sus, discutati cu medicul. De asemenea, puteti discuta cu un medic sau cu un specialist in fertilitate pentru a minimiza riscul aparitiei viitoarelor sarcini extrauterine.

Sarcina extrauterina - simptomatologie

Este posibil sa nu observati niciun simptom la inceput. Cu toate acestea, unele femei care au o sarcina extrauterina au semnele sau simptomele precoce obisnuite ale unei sarcini – lipsa unui ciclu menstrual, sensibilitate la nivelul sanilor si greata.

In plus, daca o femeie care are o sarcina extrauterina face un test de sarcina, rezultatul va fi pozitiv. Cu toate acestea, nu poate duce la bun sfarsit o sarcina ectopica.

Pe masura ce ovulul fertilizat se dezvolta intr-un cu totul alt loc decat uterul, semnele si simptomele incep sa devina mai vizibile.

Care sunt primele semne ale sarcinii extrauterine

In cele mai multe cazuri, primele semne de avertizare ale unei sarcini extrauterine sunt sangerarile vaginale usoare si durerile in zona pelvina.

sarcina-extrauterina-simptome

In schimb, daca se produce o hemoragie la nivelul unei trompe uterine, este posibil ca femeia sa acuze o durere de umar sau sa simta nevoia urgenta de a merge la toaleta. Locul in care se acumuleaza sangele influenteaza si tipul de simptome.

Simptome care indica o situatie urgenta

Daca ovulul fertilizat continua sa creasca in trompa uterina, se poate produce ruperea acesteia. In acest caz, poate aparea o hemoragie abundenta in interiorul abdomenului. Acest eveniment poate provoca simptome care pun viata in pericol, cum ar fi ameteala extrema, lesin si soc.

Diagnosticul de sarcina extrauterina

Diagnosticarea unei sarcini extrauterine poate fi dificila, deoarece primele simptome se pot asemana cu cele ale altor probleme de sanatate.

In primul rand, simptomele pacientei sunt evaluate de catre un specialist, care poate recomanda apoi efectuarea unor teste. De exemplu, ecografia transvaginala poate confirma diagnosticul. Acest test implica utilizarea undelor sonore pentru a produce imagini ale uterului si ale zonelor inconjuratoare.

Daca este prea devreme pentru a detecta o sarcina extrauterina, medicul poate propune efectuarea unor analize de sange pentru a monitoriza starea pacientei. Acest lucru va continua pana cand medicul poate confirma sau exclude sarcina extrauterina.

Sarcina extrauterina – cai de tratament

Tratamentul este recomandat in functie de evolutia sarcinii si de eventualele complicatii care s-au dezvoltat.

Interventie chirurgicala

Un chirurg poate efectua o laparoscopie, un tip de interventie chirurgicala minim invaziva (keyhole surgery – “prin gaura cheii”), pentru a elimina sarcina extrauterina. Aceasta procedura implica efectuarea unei mici incizii in sau in apropierea buricului si introducerea unei camere mici si a unui instrument subtire.

sarcina-extrauterina-operatie

Daca sarcina extrauterina provoaca o ruptura a trompei uterine, un chirurg va efectua o interventie chirurgicala de urgenta pentru a repara deteriorarea. Daca acest lucru nu este posibil, specialistul elimina trompa uterina afectata.

Terapie medicamentoasa

Daca sarcina extrauterina este descoperita la timp, tratamentul pe baza de medicamente poate fi o optiune de luat in calcul. De obicei, medicamentul administrat este metotrexat, care impiedica divizarea si cresterea rapida a celulelor unui embrion. Metrotexatul poate avea anumite efecte adverse, cum ar fi greata, varsaturi, dureri abdominale si, posibil, leziuni bucale.

Complicatiile sarcinii extrauterine

Daca nu este diagnostica si tratata la timp, sarcina extrauterina ii poate pune persoanei afectate viata in pericol. De asemenea, tratamentul nu poate salva sarcina.

Printre complicatiile care pot aparea se numara:

Hemoragia interna

Acest lucru poate duce la soc si probleme grave de sanatate. Riscul este mai mare atunci cand tratamentul nu este acordat la timp.

Deteriorarea trompelor uterine

Acest lucru poate afecta capacitatea de a ramane insarcinata in viitor. Cealalta trompa uterina a persoanei poate functiona perfect pentru ca organismul femeii sa intretina sarcina.

Chiar daca ii este indepartata o trompa uterina deteriorata, femeia poate ramane insarcinata in viitor. In schimb, daca ambele trompe ii sunt indepartate, fertilizarea in vitro ramane o varianta optima pentru persoanele care spera sa ramana insarcinate.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9687-ectopic-pregnancy

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/symptoms-causes/syc-20372088

https://www.healthline.com/health/pregnancy/ectopic-pregnancy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/164989