Trichomonas vaginalis este un parazit ce provoaca una dintre cel mai des intalnite boli cu transmitere sexuala, respectiv tricomonioza. Aceasta infectie poate afecta atat femeile, cat si barbatii si poate fi de cele mai multe ori asimptomatica. Persoanele care sunt active din punct de vedere sexual au risc ridicat de a dezvolta, la un moment dat, o infectie cu Trichomonas vaginalis.
Desi nu prezinta simptome sau manifestarile sunt de intensitate redusa, atunci cand este netratata sau nu este tratata corespunzator, infectia cu Trichomonas vaginalis poate avea consecinte serioase pentru sanatatea persoanei in cauza.
Infectia cu Trichomonas vaginalis – generalitati
Infectia cu Trichomonas vaginalis determina o boala denumita tricomoniaza. Aceasta este o boala cu transmitere sexuala foarte comuna si tratabila, ce poate aparea la femei, dar si la barbati. Acest parazit se poate regasi in lichidul seminal sau fluidele vaginale.
In ceea ce priveste simptomele, tricomoniaza este asimptomatica in majoritatea cazurilor, dar exista si situatii cand aceasta poate avea manifestari. Cu toate acestea, nu exista studii concrete care sa explice de ce unele persoane au simptome, in timp ce altele nu au.
Infectia cu Trichomonas vaginalis – cai de transmitere
Persoanele care sunt active sexual se pot infecta cu Trichomonas vaginalis. Acest parazit se transmite in timpul actului sexual cu un partener care este deja infectat, in cazul in care nu s-a folosit prezervativul.
In cazul femeilor, infectia poate fi identificata la nivelul tractului genital, in vulva, uretra, vagin, col uterin. In cazul barbatilor, semnele infectiei se pot identifica cel mai des in interiorul penisului, in uretra.
Acest parazit se regaseste, foarte rar, si pe maini, gura sau zona anusului.
Infectia cu Trichomonas vaginalis – factori de risc si cauze
Transmiterea acestui parazit poate avea loc si in urma atingerilor la nivel genital, chiar daca ejacularea nu a avut loc. Aceasta infectie nu se poate dezvolta daca ati impartit mancarea cu altcineva, v-ati tinut de mana sau v-ati sarutat cu o persoana infectata.
Factorii de risc pentru aceasta infectie pot aparea indiferent de sexul persoanei expuse. Riscul creste in urmatoarele situatii:
-
partenerii nu folosesc prezervativ in timpul actului sexual;
-
aveti contact sexual cu mai multi parteneri, iar unul dintre ei este purtator al parazitului Trichomonas vaginalis;
-
ati avut deja un episod de infectie cu Trichomonas vaginalis sau alte boli cu transmitere sexuala.
Infectia cu Trichomonas vaginalis – simptome si manifestari
Simptomele si manifestarile infectiei cu Trichomonas vaginalis incep sa apara la o luna de la infectie. Aproximativ jumatate dintre persoanele infectate cu acest parazit nu vor dezvolta niciun simptom, iar riscul de a transmite infectia unui alt partener continua sa existe.
Infectia cu Trichomonas vaginalis poate avea simptome similare cu cele ce apar in majoritatea bolilor cu transmitere sexuala. Uneori, acestea pot fi dificil de identificat si diagnosticat corect. De asemenea, infectia cu Trichomonas vaginalis poate determina manifestari diferite la femei, comparativ cu barbatii.
Simptome care apar in cazul femeilor:
-
scurgeri vaginale anormale care pot fi vascoase, cu textura lejera sau spumoasa si pot avea culoare galben-verzuie;
-
productia unei cantitati mai mari de secretii vaginale decat in mod normal, ce pot avea si miros neplacut;
-
durere, inflamatii sau mancarimi in zona vaginului – uneori pot aparea mancarimi in zona din interiorul coapsei;
-
durere sau disconfort in timpul urinarii sau in timpul actului sexual.
Simptomele care apar la barbati sunt urmatoarele:
-
durere sau disconfort in timpul urinarii sau ejacularii;
-
nevoia de a urina mai des decat de obicei;
-
secretie de culoare alba;
-
durere, inflamatie sau eritem in zona glandului penian sau a preputului.
Testul rapid de pH, de la Veneris, a fost conceput pentru detectarea rapida a unei infectii vaginale, prin identificarea valorilor pH-ului din vagin, de la 4.0 la 7.0. Hartia de pH, pe care o vei vedea in test, isi schimba culoarea in contact cu proba de secretie vaginala, in functie de valoarea pH-ului tau.
Diagnosticul de infectie cu Trichomonas vaginalis
Atunci cand manifestati una dintre simptomele de infectie cu Trichomonas vaginalis sau aflati ca partenerul este infectat cu acest parazit, este important sa consultati medicul specialist. Diagnosticarea acestei infectii se poate face printr-un examen al organelor genitale si prin intermediul testelor de laborator.
In cazul femeilor, medicul va preleva o mostra din secretia vaginala. Pentru a determina infectia cu Trichomonas vaginalis la barbati, medicul va preleva o mostra din uretra. Mostrele vor fi analizate la microscop. In cazul in care parazitul este identificat prin aceasta metoda, nu mai sunt necesare alte teste.
Daca la testele microscopice parazitul nu este identificat, dar medicul suspecteaza infectia, acesta va recomanda si alte teste. De exemplu, puteti face teste suplimentare ce vor analiza mostra din lichidul vaginal, din uretra sau chiar din urina. Evaluarea poate include teste antigen sau testul de amplificare a acidului nucleic.
In cazul in care infectia cu Trichomonas vaginalis este confirmata, medicul poate recomanda teste care sa determine existenta altor boli cu transmitere sexuala. Cu ajutorul acestor rezultate, va putea sa personalizeze tratamentul si sa trateze bolile existente.
Infectia cu Trichomonas vaginalis – modalitati de tratament
Tratamentul pentru infectia cu Trichomonas vaginalis este recomandat de medicul specialist si cuprinde medicatie pe baza de antibiotic. Fara un tratament corespunzator, infectia va fi prezenta luni sau chiar ani. Mai mult, pe toata perioada existentei acestei infectii, exista riscul de a transmite parazitul si catre alti parteneri sexuali pe care ii aveti. Tocmai de aceea, tratamentul este prescris si partenerilor pentru a preveni reinfectarea.
Antibioticele orale pot elimina parazitul. Medicul poate prescrie tratament pe baza de metronidazol sau tinidazol. Atunci cand urmati tratamentul prescris de medic, este important sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
-
tratamentul trebuie urmat pentru 5-7 zile;
-
tratamentul este prescris atat pentru persoana infectata cu Trichomonas vaginalis, cat si pentru partener/parteneri, pentru a diminua riscul de a transmite infectia de la unul la altul;
-
este recomandat sa nu aveti contact sexual in urmatoarea saptamana dupa finalizarea tratamentului medicamentos, pentru a-i creste eficienta in eliminarea parazitului si a scapa de simptome. In cazul in care nu respectati aceasta recomandare, exista riscul reinfectarii.
-
puteti vizita medicul pentru control in trei luni de la finalizarea tratamentului, pentru a va asigura ca infectia nu mai exista in corp.
Complicatiile infectiei cu Trichomonas vaginalis
Complicatiile infectiei cu Trichomonas vaginalis pot afecta in mod special femeile insarcinate. In cazul lor, acestea pot fi:
-
nastere prematura;
-
nasterea unui copil cu greutate scazuta;
-
transmiterea infectiei la copil, in timpul nasterii vaginale.
In urma tricomoniazei, imunitatea este scazuta si exista risc ridicat de a contracta si alte boli cu transmitere sexuala.
Sfaturi pentru preventie
Modalitatea principala de preventie pentru infectia cu Trichomonas vaginalis este sa nu aveti contact sexual. Daca sunteti activ/a sexual, puteti reduce riscul de infectie folosind prezervativul.
Sursa:
https://www.cdc.gov/std/trichomonas/stdfact-trichomoniasis.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichomoniasis/symptoms-causes/syc-20378609#complications
https://www.nhs.uk/conditions/trichomoniasis/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4696-trichomoniasis
https://www.webmd.com/sexual-conditions/trichomoniasis