Proteus mirabilis este o bacterie destul de raspandita, fiind de cele mai multe ori un agent patogen al tractului urinar. In ultimii ani, aceste bacterii au dezvoltat din ce in ce mai mult rezistenta la antibioticele comune (inclusiv la betalactame), ceea ce ingreuneaza combaterea infectiilor pe care le provoaca.
In acest articol ne vom concentra asupra infectiei urinare cu Proteus mirabilis si despre optiunile de tratament pentru pacientii care se confrunta cu acest agent patogen.
Proteus mirabilis – generalitati
Proteus mirabilis este o bacterie anaeroba Gram-negativa care apartine genului Enterobacteriaceae. Sunt bacterii care traiesc in mod natural in intestinele organismului uman si al altor mamifere, precum si in mediul inconjurator, fiind frecvent intalnita in sol si in apele uzate, unde descompune materia organica. Temperatura optima pentru dezvoltarea germenului este cuprinsa intre 34 si 37 °C, organismul uman fiind deci gazda ideala.
Proteus mirabilis este agentul patogen care cauzeaza aproximativ 3% din toate infectiile nosocomiale oportuniste (mai cunoscute sub numele de infectii intraspitalicesti), inclusiv infectiile aparute la ureche, ochi, nas, gat, piele, tract respirator, arsuri si rani.
Proteus mirabilis este o cauza comuna pentru infectia tractului urinar, cistita, pielonefrita, prostatita, pentru infectii ale ranilor si arsurilor, cat si asociate utilizarii cateterelor, dar ocazional provoaca inclusiv infectii ale tractului respirator, otita medie cronica supurata, infectii oculare (endoftalmita), meningita sau meningoencefalita. Este o cauza frecventa de bacteriemie dupa infectia de tract urinar asociata cateterului si, in cazuri rare, s-a raportat ca provoaca celulita, endocardita, mastoidita, empiem sau osteomielita. De asemenea, unele studii au sugerat ca Proteus mirabilis ar putea juca un rol in etiologia poliartritei reumatoide.
Infectia cu Proteus mirabilis – cauze si factori de risc
Aceasta bacterie provoca indeosebi infectii ale tractului urinar, fiind al doilea agent patogen cauzator de infectii urinare, dupa Escherichia coli, si afecteaza mai des femeile, deoarece in cazul lor uretra este mai scurta decat la barbati. Bacteria este asociata frecvent cu infectiile urinare insotite de complicatii, in special la pacientii cu anomalii functionale sau anatomice, cum ar fi calculii renali sau cateterele folosite timp indelungat.
Infectiile cu Proteus mirabilis sunt raspandite din cauza motilitatii crescute a acestor bacterii si a capacitatii lor de a-si modifica dimensiunea si de a secreta o polizaharida care le permite sa se ataseze pe suprafete si chiar sa se deplaseze de-a lungul cateterelor, liniilor intravenoase si a altor echipamente medicale.
Aproximativ 95% dintre infectiile tractului urinar apar cand bacteriile patrund in uretra si vezica urinara. Bacteriile Proteus mirabilis se gasesc in principal in sol si in tractul gastrointestinal al oamenilor, de unde ajung ocazional sa colonizeze tractul urinar. Intr-un studiu, s-a constatat ca la unii pacienti, bacteriile Proteus mirabilis depistate in tractul urinar proveneau chiar de la propriile materii fecale.
In cazul existentei unui cateter (de exemplu, la pacientele cu incontinenta urinara), a pietrelor la rinichi sau a altor obstacole, cantitatea urinei eliminate scade si astfel bacteriile Proteus mirabilis nu mai pot fi eliminate corespunzator. Cateterele Foley si tuburile de drenaj sunt concepute sa mentina in vezica intre 10 si 100 ml de urina, ceea ce din pacate favorizeaza replicarea bacteriilor. La pacientii cu cateter pe termen lung, tubul respectiv se contamineaza cu bacterii care patrund in uretra, pe care o colonizeaza, apoi agentii patogeni migreaza spre vezica.
Un alt factor de risc este faptul ca Proteus mirabilis poate ajunge in sange prin rani, la contactul dintre plaga si o suprafata infectata. Bacteriile induc un raspuns inflamator care poate provoca sepsis sau sindromul raspunsului inflamator sistemic. Uneori, Proteus mirabilis poate chiar sa colonizeze plamanii. Astfel de cazuri apar in spitale, din cauza echipamentului de ventilatie mecanica infectat, situatie in care bacteria provoaca pneumonie.
Agentul patogen poate fi si ingerat, de exemplu prin consumul alimentelor contaminate. Indiferent de situatie, germenul se raspandeste rapid, fiind foarte prolific.
Proteus mirabilis si infectia tractului urinar
Simptomele infectiei urinare induse de Proteus mirabilis includ:
-
urinari frecvente;
-
disconfort la urinare;
-
piurie (prezenta globulelor albe in urina);
-
cistita (infectie a vezicii urinare);
-
dureri de spate;
-
hematurie (prezenta globulelor rosii in urina).
Infectia cu Proteus mirabilis la pacientii cu cateter urinar
Proteus mirabilis nu reprezinta un pericol pentru pacienti dupa ce abia li s-a inserat cateterul, deoarece bacteriile sunt initial eliminate prin fluxul urinar. Cu cat durata utilizarii cateterului se prelungeste insa, cu atat creste riscul ca agentul patogen sa nu mai poata fi indepartat eficient prin urinare. La pacientii cu cateter pe termen lung, bacteria Proteus mirabilis a fost descoperita in 40% din probele de urina.
Prin genotipare (metoda de examinare a genelor dintr-un organism), s-a constatat ca tulpinile de Proteus mirabilis sunt remarcabil de stabile, acelasi genotip persistand in tractul urinar al pacientului, in ciuda faptului ca s-a inlocuit frecvent cateterul, s-au administrat antibiotice si chiar au existat perioade in care pacientul nu a mai purtat deloc cateter.
Cum se depisteaza infectia cu Proteus mirabilis
Bacteriile Proteus mirabilis sunt usor de depistat la o analiza de urina. Orice rezultat pozitiv tradeaza o infectie acuta daca pacientul prezinta simptome clinice.
Infectiile urinare la pacientii simptomatici se confirma daca se depisteaza un nivel ridicat de bacterii (adica > 100.000 de unitati formatoare de colonii [CFU]/mL). Nivelurile mai mici de 100.000 UFC/mL in probele de urina pot indica infectia mai ales daca sunt prelevate direct din uretere sau pelvisul renal, iar probele din cateterele suprapubiene prezinta de obicei un nivel de bacterii Proteus mirabilis mai mare de 100.000 UFC/mL. Totusi, chiar si un numar mic de organisme poate fi semnificativ clinic in cazul pacientilor simptomatici (de exemplu, la femeile cu sindrom uretral).
Bacteriuria microscopica (prezenta bacteriilor in urina) este cel mai bine evaluata prin colorarea Gram necentrifugata a urinei. Bacteriuria microscopica se depisteaza in 90% din cazuri cand nivelul bacteriilor depaseste 100.000 CFU/mL. Detectarea prin microscopie confirma infectia, dar absenta acesteia nu intotdeauna exclude boala.
Urina alcalina persistenta cu o cultura de Proteus mirabilis pozitiva ar trebui sa determine teste suplimentare, pentru a se verifica daca nu cumva pacientul are calculi renali.
Desi prelevarea culturilor reprezinta modalitatea cea mai eficienta de a confirma o infectie acuta cu Proteus mirabilis, acestea pot fi scumpe si necesita timp pentru primirea rezultatelor. Culturile sunt recomandate mai ales cand pacientii nu raspund la terapia empirica sau cand au simptome recurente.
Tratament pentru infectia cu Proteus mirabilis
Majoritatea tulpinilor de Proteus raspund la antibioticele utilizate in mod obisnuit, cu exceptia nitrofurantoinei si tetraciclinei. Exista insa si tulpini de Proteus multirezistente.
-
Infectiile urinare necomplicate la femei pot fi tratate cu chinolona orala, administrata timp de 3 zile, sau trimetoprim/sulfametoxazol, timp de 3 zile.
-
Pielonefrita acuta necomplicata la femei poate fi tratata cu chinolone orale, timp de 7-14 zile, ceftriaxona in doza unica sau gentamicina urmata de trimetoprim/sulfametoxazol sau o cefalosporina sau chinolona orala, timp de 14 zile, ca terapie ambulatorie. La pacientii spitalizati, terapia consta in administrare injectabila (sau orala, cand se poate) de ceftriaxona, chinolona, gentamicina (plus ampicilina) sau aztreonam. Apoi, se poate adauga o chinolona orala, cefalosporina sau trimetoprim/sulfametoxazol, timp de 14 zile, pentru a se finaliza tratamentul.
-
Infectiile urinare complicate la barbati si femei pot fi tratate cu terapie orala timp de 10 pana la 21 de zile (in acelasi mod ca la pacientii spitalizati), atat timp cat pacientul este monitorizat corespunzator.
Surse:
https://quiplabs.com/proteus-mirabilis/
https://prevent-and-protect.com/pathogen/proteus-mirabilis-en/
https://www.wikilectures.eu/w/Proteus_mirabilis
https://karger.com/uin/article/105/5-6/354/302507/Pathogenesis-of-Proteus-mirabilis-in-Catheter
https://emedicine.medscape.com/article/226434-treatment?form=fpf