Informatii despre clavicula – rol, functii si afectiuni

Informatii despre clavicula – rol, functii si afectiuni Informatii despre clavicula – rol, functii si afectiuni

Ultima actualizare: 9 noiembrie 2023

Clavicula este un os lung, de forma sigmoida, pereche, parte integranta a centurii scapulare. De asemenea, prezinta doua extremitati articulare: extremitatea mediala (articulatia cu sternul) si extremitatea laterala (articulatia cu acromionul omoplatului). Anatomic, clavicula realizeaza legatura dintre stern si omoplat (scapula), iar centura scapulara asigura legatura anatomica dintre oasele membrului inferior si toracele osos, permitand astfel miscari in toate planurile. Mai mult decat atat, clavicula protejeaza structurile neurovasculare situate posterior, avand si rolul unui punct de insertie pentru anumiti muschi implicati in miscare si tendoane care ii confera rezistenta.

Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice, care le valideaza eficienta.


Ce este clavicula?

Clavicula este osul care face legatura intre stern si omoplat. Poate fi palpat superficial, deoarece se situeaza in partea superioara a pieptului. Fiecare persoana are o clavicula in partea stanga si o clavicula in partea dreapta. Prezinta un corp osos curbat sub forma unui „S” asezat orizontal, alungit, iar extremitatile prezinta fatete articulare pentru stern si omoplat. Desi este un os relativ mic, clavicula joaca un rol deosebit de important in biomecanica corpului uman, participand la formarea centurii scapulare. Aceasta centura reprezinta principalul punct de sprijin pentru brat si, de asemenea, permite mobilizarea membrului superior in toate planurile de miscare.

Ce rol si functii are clavicula?

Clavicula este ca o punte intre toracele osos si membrele superioare. Participand la formarea si arhitectura centurii scapulare, clavicula asigura mobilitatea membrului superior si manipularea sa in planurile de miscare existente: longitudinal, transversal si sagital. De asemenea, are si rol in mentinerea stabilitatii si integritatii scheletului umarului. Biomecanica articulatiei scapulare este asigurata prin legatura dintre acromionul omoplatului si extremitatea laterala a claviculei. Clavicula este implicata si in protectia nervilor si vaselor care trec prin partea posterioara, deci previne leziunile directe care ar putea deteriora si compromite functionalitatea acestor structuri.

ArtroSuport gel emulsionat este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Desi are dimensiuni reduse, clavicula permite functionarea optima a extremitatii superioare, si, in aceeasi masura, asigura protejarea acesteia impotriva suprasolicitarii, prin dispersarea tuturor fortelor extreme care apar la acest nivel. Pozitia anatomica a claviculei permite ca extremitatea superioara sa fie mentinuta suficient de departe de toracele osos, permitand astfel ca miscarile de la nivelul umarului sa nu fie deficitare. Localizarea anatomica permite ca acest os sa asigure protectia structurilor neurovasculare cum sunt plexul brahial, artera si vena subclaviculare. Ca punct de insertie, clavicula permite atasarea mai multor muschi implicati in biomecanica, si anume:

  • suprafata superioara si inferioara: deltoidul anterior, trapezul, respectiv subclavicularul;
  • suprafata anterioara: muschiul marele pectoral;
  • suprafata posterioara: muschiul sternocleidomastoidian, muschiul sternohioid.

Prin urmare, clavicula este un os deosebit de important, care asigura integritatea, arhitectura si functionalitatea corpului uman, jucand un rol major in biomecanica osoasa si musculara.

Cele mai intalnite afectiuni ale claviculei si informatii despre acestea

Clavicula se intampla sa fie unul dintre cele mai frecvent fracturate oase din corpul uman. Acest lucru se explica prin faptul ca este situat la un nivel relativ superficial, motiv pentru care, chiar si la traumatisme de intensitate redusa, clavicula poate fi fracturata. Fracturile de clavicula apar in mod obisnuit in urma traumatismelor directe la acest nivel sau prin transmiterea fortelor, dupa caderea pe mana intinsa, spre exemplu. Cele mai intalnite afectiuni care pot viza clavicula, ducand la deprecierea continuitatii si functionalitatii acesteia, sunt urmatoarele:

  • Fracturile de clavicula

Fracturile de clavicula reprezinta 10% din toate tipurile de fracturi care frecvent necesita ajutor medical. In functie de gradul de lezare si deplasare al claviculei, interventia chirurgicala poate fi necesara. Leziunile apar de obicei din cauza unui impact mecanic, cum ar fi caderile directe pe umar (87% din cazuri). Fractura de clavicula mai poate aparea si in urma caderii spre partea exterioara a corpului, pe o mana intinsa, sau din cauza unei lovituri cu energie ridicata in partea de mijloc a osului (altercatie fizica, accidente rutiere si altele).

Naturalis ArtroSuport Colagen cu aroma de portocala sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

  • Luxarea articulatiei acromio-claviculare (AC)

Este deosebit de frecventa in sporturile de contact si reprezinta 9% din toate leziunile de natura traumatica ale centurii scapulare, la formarea careia participa si clavicula. De obicei, leziunea articulara este apreciata prin imagistica cu raze X si clasificata in sase tipuri, care indica gradul de decalaj dintre formatiunile articulare si tipul de tratament necesar (operator sau neoperator).

  • Osteoartrita articulatiei acromio-claviculare

Osteoartrita articulatiei are etiologii multiple, cum ar fi artrita degenerativa, osteoporoza, insa si etiologie inflamatorie si septica. In astfel de situatii, se recomanda kinetoterapie, administrarea medicamentelor antiinflamatoare, analgezice, si, in cazurile severe, inlocuirea articulatiei care este compromisa.

  • Sindromul de apertura toracica

Desi etiologia acestei patologii poate fi uneori necunoscuta, se asociata indeosebi cu traumatismele care apar in urma accidentarilor cu impact energetic crescut, la nivelul toracelui. Sindromul va include tulburari care apar in momentul in care vasele de sange si nervii din teritoriul aflat intre clavicula si prima coasta sunt comprimate, ducand la manifestari subiacente.

  • Displazia cleidocraniana

Este o boala genetica rara, dar relevanta din punct de vedere clinic, care se poate prezenta si cu clavicula absenta sau partial absenta, bilateral. Prevalenta bolii este de 1 la un milion de cazuri, iar deseori ramane nediagnosticata deoarece nu ridica risc de complicatii si nici nu are potential de a duce la infirmitatea pacientului.   

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Cauzele durerii de clavicula – informatii si recomandari

Una dintre principalele cauze ale durerii de clavicula este lezarea acesteia, frecvent in treimea mijlocie a osului. Fracturile care apar in partea de mijloc prezinta un grad mare de deplasare a osului, ceea ce le face mult mai greu de tratat si vindecat. Uneori, doar interventia chirurgicala poate reprezenta forma de tratament viabila. Interventia chirurgicala pentru clavicula, in cazul unor leziuni mai serioase (cand aceasta poate patrunde prin piele, deplasandu-se sau rupandu-se in mai multe puncte), presupune utilizarea de placi, tije sau suruburi, care au rol in fixarea osului si reconstruirea arhitecturii si continuitatii acestuia.

Principalele moduri prin care aceasta structura osoasa poate fi lezata implica:

  • traumatismele care apar in anumite circumstante: cazaturile pe umar, loviturile directe, mai ales in partea de mijloc, asupra claviculei, accidentele rutiere, sporturile de contact (rugby, box), cazaturile de la inaltime;
  • traumatismele de energie redusa, care intereseaza anumite parti ale claviculei (incidenta mai crescuta in randul persoanelor cu osteoporoza);
  • cazaturile direct pe mana intinsa.

Cum sa evitati problemele cu clavicula – sfaturi pentru preventie

In cazul fracturilor claviculei, specialistul va recomanda intotdeauna repausul fizic si purtarea unei atele, pentru a imobiliza bratul si osul afectat. Pentru a preveni riscul aparitiei fracturilor, iata ce a-ti putea face:

  • protejati-va aceasta regiune purtand echipament de protectie adecvat, mai ales in cazul in care practicati sporturi de contact;
  • adoptati un regim alimentar bogat in calciu si vitamina D, pentru sanatatea oaselor;
  • asigurati-va o postura corespunzatoare atunci cand practicati un sport si incalziti-va mereu inainte de antrenament;
  • purtati centura de siguranta si conduceti cu atentie.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525990/

https://teachmeanatomy.info/upper-limb/bones/clavicle/

https://www.britannica.com/science/clavicle

https://my.clevelandclinic.org/health/body/16877-clavicle

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321264

 

Farmacistul Catena va recomanda: