Informatii complete despre amigdalectomia la copii

Informatii complete despre amigdalectomia la copii Informatii complete despre amigdalectomia la copii

Ultima actualizare: 13 februarie 2024

Amigdalectomia este o procedura chirurgicala prin care sunt indepartate amigdalele, cunoscute si ca „amigdale palatine”. In ultimele decenii, numarul de amigdalectomii efectuate la copii a fost intr-o scadere constanta. Iata ce trebuie sa stiti despre operatia de amigdale la copii.


Amigdalectomie (operatie amigdale) – generalitati

Amigdalele sunt doua glande mici, aflate in partea din spate a gatului, cate una pe fiecare parte a gurii. Acestea fac parte din sistemul limfatic si sunt o parte importanta a sistemului imunitar, ajutand la combaterea infectiilor. Amigdalele sunt situate intr-o pozitie strategica, in apropierea cailor respiratorii si a gurii, ceea ce le permite sa raspunda rapid la agentii patogeni care incearca sa patrunda in corp prin aceste cai. Astfel, ele sunt parte a sistemului de aparare localizata. 

Amigdalele sunt capabile sa recunoasca si sa genereze raspunsuri imune impotriva anumitor bacterii si virusuri. Ele contin celule imunitare specializate, cum ar fi limfocitele T si B, care produc anticorpi si lupta impotriva agentilor patogeni.

Desi amigdalele joaca un rol important in apararea impotriva infectiilor, uneori devin ele insele surse de infectie si de inflamatie, in special atunci cand se infecteaza si cauzeaza amigdalita sau cand se maresc cronic, ceea ce poate duce la complicatii respiratorii. In anumite cazuri, indepartarea chirurgicala a amigdalelor, amigdalectomia, poate fi recomandata pentru a trata infectiile recurente sau alte probleme asociate cu amigdalele. 

Amigdalectomia este o interventie chirurgicala, de obicei efectuata sub anestezie generala, care poate dura aproximativ 30 de minute. Pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi sau dupa o scurta perioada de observatie postoperatorie.

Amigdalectomie – cand se recomanda

Pediatrul sau ORL-istul copilului poate recomanda o amigdalectomie daca amigdalele sunt foarte umflate, daca se infecteaza frecvent sau daca, din cauza inflamatiei, este afectat somnul.

Amigdalele normale sunt mici, dar cand sunt umflate devin rosii si ovulare. Ele pot ajunge sa se inflameze atat de mult incat pot atinge partea din spate a gatului. Daca amigdalele sunt prea umflate, acestea devin suficient de mari incat sa afecteze respiratia. Poate fi deosebit de dificil pentru copil sa respire noaptea daca amigdalele sunt umflate. Amigdalele foarte umflate pot cauza chiar apnee in somn (respiratia se opreste temporar).‌ Daca un episod de apnee este prelungit, poate deveni periculos, mai ales la un sugar sau la un copil mic.

Somnul neodihnitor va afecta viata copilului in orele de veghe. Performanta scolara va avea de suferit si pot aparea probleme de comportament sau deficit de crestere.

Cel mai frecvent motiv pentru care copilul dumneavoastra are nevoie de amigdalectomie il reprezinta insa infectiile frecvente. Infectiile amigdalelor determina simptome precum dureri in gat sau febra, care vor forta copilul sa lipseasca de la scoala sau de la alte evenimente. Amigdalitele sunt considerate repetitive daca sunt in numar de cel putin sapte sau in anul precedent, de cel putin cinci pe an in ultimii doi ani si de cel putin trei pe an in ultimii trei ani.

Procedura poate fi recomandata si in cazul in care o infectie bacteriana care cauzeaza amigdalita nu se amelioreaza cu tratamentul antibiotic, ori in cazul in care infectia are ca rezultat o colectie de puroi in spatele unei amigdale (abces amigdalian) si acesta nu se vindeca prin tratament medicamentos sau dupa o procedura de drenaj.

Amigdalele infectate cauzeaza uneori si alte probleme/complicatii, cum ar fi:

  • aparitia pietrelor;
  • sangerari;
  • dificultate la inghitire;
  • cai nazale blocate.

Medicul ORL-ist va analiza cu atentie daca copilul are sau nu nevoie de o amigdalectomie. Din 1965, numarul de amigdalectomii efectuate in fiecare an a scazut semnificativ. Acest lucru ar putea fi urmarea posibilelor complicatii.

Amigdalectomia – in ce consta procedura

Inainte de operatie, medicul va va anunta daca este necesara stoparea administrarii anumitor medicamente. De asemenea, copilul va trebui sa nu manance sau sa bea in orele de dinaintea operatiei. Intrucat este o interventie chirurgicala care necesita anestezie, copilul trebuie sa aiba stomacul gol.

Dupa anestezie, un chirurg ORL-ist va deschide gura copilului si va indeparta amigdalele (si eventual, vegetatiile adenoide – polipii). ORL-istul poate indeparta complet amigdalele, procedura ce se numeste amigdalectomie traditionala, sau poate lasa un mic strat de tesut in urma, pentru a ajuta la protejarea gatului. A doua optiune se numeste amigdalectomie intracapsulara.

Pastrarea unor tesuturi amigdaliene ajuta la protejarea muschilor gatului. De asemenea, ajuta la o recuperare mai rapida si scade riscul de sangerare dupa interventia chirurgicala. Majoritatea copiilor care trec printr-o procedura de amigdalectomie intracapsulara pot, de asemenea, sa bea si sa manance mai usor dupa operatie si nu mai simt atat de multa durere.

Dupa operatie, copilul va fi mutat intr-o camera de reanimare, unde se va trezi din anestezie. Majoritatea copiilor pot pleca acasa in aceeasi zi, dar uneori copiii cu varsta sub trei ani vor fi tinuti peste noapte.‌

Dureaza de obicei o saptamana sau doua pentru ca micutul dumneavoastra sa-si revina complet dupa operatia de amigdale. In acest timp, este mai probabil sa sufere de raceli sau infectii, asa ca este important sa urmati indeaproape sfaturile medicului pediatru.

Majoritatea copiilor se recupereaza cu putine dificultati, dar ar trebui sa va adresati medicului daca observati urmatoarele simptome: febra, greata, eruptii cutanate, respiratie urat mirositoare, diaree sau respiratie dificila

Dupa amigdalectomie se va urma o dieta cu lichide si alimente moi si se pot administra medicamente antiinflamatorii pentru ameliorarea durerii. Copilul va trebui sa se odihneasca si sa ramana cateva zile in casa.

Amigdalectomie – beneficii

Dintre beneficiile amigdalectomiei la copii putem aminti:

  • Reducerea infectiilor recurente

Asa cum mentionam, amigdalele pot deveni locuri de reproducere pentru bacterii, ceea ce poate duce la infectii recurente ale gatului. Indepartarea amigdalelor reduce frecventa acestor infectii.

  • Imbunatatirea calitatii vietii copilului

Copiii care sufera de inflamatie cronica a amigdalelor se confrunta cu simptome neplacute, precum dureri in gat, dificultati la inghitire sau febra. Amigdalectomia amelioreaza sau elimina aceste simptome.

  • Imbunatatirea respiratiei

Indepartarea amigdalelor poate imbunatati respiratia si reduce riscul de apnee in somn, dar si al altor tulburari respiratorii.

  • Scaderea utilizarii de antibiotice

Infectiile recurente ale amigdalelor necesita frecvent tratament cu antibiotice, ceea ce creste riscul de rezistenta la antibiotice si are efecte adverse asupra sanatatii. Prin indepartarea amigdalelor, se reduce necesitatea utilizarii de antibiotice in mod repetat.

Amigdalectomie – riscuri si complicatii

Chiar daca amigdalectomia este o procedura chirurgicala standardizata, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale exista riscuri si posibile complicatii. Iata cateva dintre acestea:

  • reactii secundare la anestezice – aceste substante cauzeaza adesea probleme minore, pe termen scurt, cum ar fi durerile de cap, greata, varsaturile sau durerile musculare. Problemele grave, pe termen lung, sunt rare.
  • inflamatie – umflarea limbii si a cerului gurii (palatul moale) poate provoca probleme respiratorii, in special in primele ore de dupa procedura;
  • sangerare in timpul interventiei chirurgicale – in cazuri rare, sangerarea severa apare in timpul interventiei chirurgicale si necesita un tratament suplimentar si o spitalizare mai lunga;
  • sangerari pe parcursul vindecarii – sangerarea poate aparea in timpul procesului de vindecare, in special daca crusta de la rana este dislocata prea devreme;
  • infectie postoperatorie – rareori, interventia chirurgicala duce la o infectie care necesita tratament suplimentar.  

Sfaturi pentru sanatatea amigdalelor la copii 

Pentru a mentine sanatatea amigdalelor la copii si pentru a reduce riscul de infectii sau de alte probleme asociate, tineti cont de urmatoarele recomandari:

  • Mentineti igiena orala adecvata, incurajandu-va copilul sa se spele pe dinti de doua ori pe zi si sa foloseasca ata dentara regulat, pentru a preveni acumularea bacteriilor si a resturilor alimentare in cavitatea orala.
  • Evitati expunerea la factori de risc, cum ar fi contactul cu persoane bolnave sau care au infectii respiratorii.
  • Incurajati un stil de viata sanatos, asigurandu-va ca cel mic are o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume si diverse alte alimente bogate in nutrienti. De asemenea, incurajati exercitiile fizice regulate si odihna suficienta, pentru a intari sistemul imunitar.
  • Evitati obiceiurile care irita amigdalele, cum ar fi expunerea copilului la fum de tigara sau la alte substante iritante.
  • Monitorizati simptomele specifice si nu le lasati sa se agraveze, la nevoie consultand medicul pediatru sau ORL-ist.