Infertilitatea feminina: cele mai frecvente cauze

Infertilitatea feminina: cele mai frecvente cauze Infertilitatea feminina: cele mai frecvente cauze

Ultima actualizare: 6 ianuarie 2023

Infertilitatea la femei

Aproape 15% din cuplurile din tara noastra se confrunta cu problema incapacitatii de a concepe copii. Infertilitatea feminina raspunde de aproximativ 40-50% dintre aceste cazuri, iar cauzele sunt numeroase si de natura diferita.

Infertilitatea este diagnosticata atunci cand sarcina nu apare dupa un an, timp in care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. In acest caz este nevoie de o evaluare pentru infertilitate. Totusi, daca femeia are peste 32 ani ar trebui sa inceapa evaluarea dupa doar 6 luni de raporturi neprotejate, astfel incat sa nu se intarzie tratamentul la aceasta categorie de varsta.

Imposibilitatea conceperii unei sarcini face trimitere, in primul rand, la probleme legate de ovulatie. Acestora le revin un procent de 25% din totalul cazurilor de infertilitate si au drept cauza:

Secretia anormala de hormoni – exista doi hormoni responsabili de stimularea lunara a ovulatiei, respectiv hormonul de stimulare foliculara, FSH (Follicle Stimulating Hormone) si hormonul luteinizant, LH (Luteinizing Hormone), ambii produsi de glanda pituitara situata la baza craniului. Efortul fizic marcat, stresul, greutatea foarte scazuta sau obezitatea, dar si o crestere sau scadere substantiala in greutate (de exemplu, 10% din greutate) pot da peste cap secretiile ciclice ale acestor hormoni. Principalul semn al unui asemenea dezechilibru este prezenta unor cicluri neregulate sau absenta acestora. Mai putin frecvent, cauza poate fi determinata de anumite afectiuni ale glandei pituitare, de obicei asociate cu alte deficite hormonale sau cu exces de prolactina.

Sindromul de ovare polichistice – se refera la modificarile complexe de la nivelul hipotalamusului (zona din creier), a glandei pitutare si a ovarelor, ce duc la o hipersecretie de hormoni masculini (androgeni) care afecteaza ovulatia; se pot asocia cu rezistenta la insulina si obezitatea.

Deficienta de faza luteala - apare cand ovarul nu produce, dupa ovulatie, suficient progesteron penru a pregati peretele uterin de implantarea ovulului fertilizat.

Insuficienta ovariana prematura - reprezinta rezultatul unui raspuns autoimun (organismul ataca propriile ovare) care provoaca distugerea ovulelor si scaderea productiei de progesteron.


Infertilitate femei - Factorii tubari si peritoneali

Impreuna determina aproximativ 35% dintre probelemele de infertilitate la femei.

Vorbim aici de anomalii sau afectiuni inflamatorii care permit formarea de abcese, cicatrici si aderente la nivelul trompelor uterine, stanjenind ori chiar blocand complet tranzitul ovulului sau zigotului catre cavitatea uterina. Boala inflamatorie pelvina este exemplul clasic. In ceea ce priveste factorul peritoneal al infetilitatii, acesta se refera, in mod special, la endometrioza (afectiunea in care endometrul, membrana ce captuseste uterul, incepe sa se dezvolte in afara acestuia, putand creste la nivelul oricarei structuri din pelvis, inclusiv la cel al ovarelor).

Infertilitate femei - Factorii cervicali si uterini

Exista o lista intreaga de situatii medicale, implicand uterul si colul uterin, cu impact asupra fertilitatii la femei. Dintre acestea, amintim: cervicita (inflamatai colului uterin); anamaliile glerei cervicale (lichidul vascos si transparent secretat de celulele colului uterin); lezarea mucoasei uterine in timpul unor interventii chirurgicale (biposie, chiuretaj etc.); anomalii de pozitie sau de dezvoltare a uterului (uter septat, unicorn, bircornuat, didelf, dublu) si multe altele.

Alte cauze pentru infertilitate la femei

  • dereglarile alimentare (anorexia, bulimia, malnutritia);
  • sedentarismul, lipsa de exercitiu fizic afecteaza starea generala de sanatate a organismului, facandu-l incapabil de conceptie sau de sustinere a unei sarcini pana la termen;
  • consumul de alcool si nicotina, precum si cel excesiv de cofeina;
  • administrarea anumitor medicamente care impiedica functionarea adecvata a aparatului reproducator;
  • stresul, surmenarea intelectuala si fizica, statul mult timp in picioare, lucrul in medii toxice;
  • sindromul metabolic (sindromul X - dereglare metabolica ce se defineste prin toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie);
  • tulburari autoimune (diabet tip 1, artrita reumatoida, lupus, scleroza multipla etc.).