Infectiile micotice sau micozele sunt afectiuni provocate de fungi (ciuperci) microscopice de diferite specii. Acestea sunt prezente, in mod obisnuit, in organismul uman (piele, mucoase) si devin periculoase, in general, pentru sanatate abia in momentul in care au parte de conditiile propice pentru a se inmulti necontrolat. Gestionarea infectiilor micotice este importanta, intrucat, in lipsa unui management adecvat, micozele fie dispar cu dificultate, fie reapar frecvent.
Infectiile micotice sunt declansate de microorganisme variate, divizate, in linii mari, in levuri si mucegaiuri, de regula, netransmisibile. Cel mai des, pielea este afectata de o infectie micotica, insa comune sunt si micozele pulmonare, in urma aspiratiei din aer a unor fungi care gasesc, ulterior, mediul propice pentru a se inmulti.
Factori de risc si cauze ale infectiilor micotice
Ciupercile se regasesc, in mod obisnuit, pe piele, in mucoase, nas, gura, urechi, intestine, organe genitale etc. sau sunt aspirate din mediul inconjurator, insa nu creeaza probleme decat atunci cand sistemul imunitar este slabit. Asadar, factorii de risc pentru instalarea infectiilor micotice includ:
-
Administrarea de medicamente imunosupresoare (chimioterapice, corticosteroizi, medicamente care impiedica respingerea unui transplant – precum azatioprina, metotrexat si ciclosporina etc.)
-
Boli grave si/sau cronice (diabet, SIDA, cancer, insuficienta renala, BPOC, emfizem pulmonar, arsuri pe o suprafata mare a corpului s.a.)
-
Varsta inaintata
-
Varsta mica
-
Administrarea pe termen lung de antibiotice etc.
Cititi continuarea acestui articol pe FarmaciaTa.ro