Boala pneumococica este o infectie cauzata de bacteria numita Streptococcus pneumoniae (cunoscuta mai bine sub denumirea de pneumococ). Este contagioasa si poate provoca afectiuni severe, motiv pentru care diagnosticarea si tratarea precoce sunt importante.
Boala pneumococica poate afecta multe sisteme diferite ale organismului. Poate provoca boli cu semne si simptome usoare, cum ar fi sinuzita. Dar poate duce si la pneumonie sau meningita bacteriana - si poate pune viata in pericol indiferent de varsta pacientului.
Tratamentul implica de obicei administrarea de antibiotice. In plus, vaccinul poate reduce riscul de infectie, in special la copiii mici si la adultii mai in varsta.
Care este diferenta dintre pneumonie si boala pneumococica?
Boala pneumococica indica toate infectiile cauzate de pneumococ. Una dintre afectiunile pneumococice este pneumonia pneumococica. Este cel mai frecvent si sever tip de boala pneumococica.
Cu toate acestea, pneumonia poate fi provocata si de alti patogeni in afara de pneumococ. Pneumonia poate avea la baza si alte bacterii si virusuri, dar si fungi. De aceea, nu toate tipurile de pneumonie sunt provocate de pneumococ.
Ce este pneumococul (Streptococcus Pneumoniae)?
Streptococcus pneumoniae, sau pneumococul, este o bacterie localizata in tractul respirator superior descoperita pentru prima data in anul 1881 de catre doctorul Louis Pasteur. Pneumococul se gaseste in flora orofaringiana a celor mai multi oameni fara a fi activ, acestia fiind doar purtatori, insa poate deveni agent patogen responsabil de mai multe tipuri de infectii, unele foarte grave.
Infectia cu pneumococ este responsabila, la nivel mondial, de 1,6 milioane de decese anuale, fiind pe primul loc la mortalitatea infantila. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 28% din totalul deceselor la categoria de varsta 0 - 1 an sunt cauzate de o infectie cu pneumococ, pe locul doi fiind, cu un procent de 21%, decesele cauzate de rujeola.
Tipuri de infectii pneumococice
Pneumococul este cea mai frecventa cauza de pneumonie si meningita, principalul responsabil pentru infectia sangelui, denumita bacteriemie, insa poate provoca si otita sau sinuzita.
Pneumonie
Aproximativ 80% dintre cazurile de pneumonie sunt provocate de pneumococ.
Meningita
Meningita reprezinta infectia tesutului care acopera creierul si maduva spinarii. Meningita necesita spitalizare si tratament de urgenta, deoarece poate provoca decesul.
Otita
Otita reprezinta infectia urechii cu streptococcus pneumoniae si atunci cand apare in mod repetat, poate afecta calitatea auzului.
Sinuzita
Sinuzita reprezinta infectia sinusurilor cu streptococcus pneumoniae si se poate croniciza daca nu este tratata corespunzator.
Bacteriemie
Bacteriemia este infectia sangelui si este cea mai grava forma de infectie cu pneumococ provocand, in majoritatea cazurilor, decesul.
Cum se transmit infectiile pneumococice?
Infectiile pneumococice se transmit pe cale aeriana, in mod direct, prin stranut, tuse sau in mod indirect, prin praf contaminat. Persoanele care sunt doar purtatoare, chiar daca nu au dezvoltat infectia, pot contribui la raspandirea bacteriei.
Infectiile pneumococice au caracter sezonier, iarna si primavara fiind mult mai des intalnite, implicit gradul de contagiozitate fiind mult mai mare.
Factori de risc
Copiii si batranii sunt cei mai expusi infectiei cu pneumococ, insa si persoanele care, indiferent de varsta, se confrunta cu un sistem imunitar deficitar sau sufera boli autoimune, de exemplu diabet, sau de boli cronice. Totodata, cei care traiesc in medii defavorizate si cei care se confrunta cu probleme ale splinei sunt mult mai expusi imbolnavirii. Factori de risc in infectia cu pneumococ sunt si mediul poluat si fumul de tigara.
Semne si simptome specifice
Simptomele specifice infectiilor pneumococice se pot manifesta diferit de la caz la caz, astfel:
Simptomele pneumoniei pneumococice
Pneumonia pneumococica se manifesta prin febra si frisoane, tuse, respiratie rapida sau dificultate in respiratie, durere in piept si deseori stari de confuzie si ameteala.
Simptomele meningitei pneumococice
Meningita pneumococica se manifesta prin gat intepenit, febra, durere de cap, sensibilitate la lumina si confuzie. Sugarii pot prezenta semne si simptome precum lipsa poftei de mancare si varsaturi.
Simptomele bacteriemiei pneumococice
Bacteriemia pneumococica se manifesta prin febra, frisoane, confuzie, dificultati de respiratie si ritm cardiac crescut.
Simptomele otitei si sinuzitei
Otita peumococica este o otita medie manifestata prin durere la nivelul urechii, timpan rosu si tumefiat, deseori febra, stare de somnolenta, iar sinuzita are ca semne si simptome nasul infundat, secretii nazale abundente, respiratie greoaie, durere de cap cu senzatie de presiune la nivelul sinusurilor, uneori si febra. Otita medie apare cu precadere la copii, in timp ce sinuzita se manifesta mai mult in cazul adultilor.
Diagnosticarea infectiilor pneumococice
Diagnosticarea si identificarea infectiilor pneumococice sunt pasi esentiali in tratarea corecta a infectiei, deoarece tratamentul poate fi diferit. In cazul pneumoniei pneumococice, bacteria poate fi depistata in urma analizelor de urina, in timp ce in cazul otitei si sinuzitei, diagnosticul se poate pune pe baza examinarii fizice. Daca medicul suspecteaza meningita sau bacteriemie, acesta poate decide recoltarea unei probe de lichid cefalorahidian sau de sange.
Metode de tratament
Infectiile pneumococice se trateaza cu antibiotice cu spectru larg. Din pacate, multe tipuri de bacterii pneumococice au devenit rezistente la antibiotice, iar o metoda care poate sustine schema de tratament este antibiograma. Aceasta reprezinta un test de sensibilitate la antibiotice si arata care dintre antibiotice vor avea cel mai mare succes in tratarea respectivei infectii bacteriene.
Complicatiile infectiilor pneumococice
Daca nu este tratata, infectia cu pneumococ poate provoca diverse complicatii, cum ar fi:
Complicatiile pneumoniei pneumococice
Complicatiile pneumoniei pneumococice sunt pleurezia, pericardita, abcesul pulmonar si obstructionarea cailor respiratorii. Conform datelor clinice, in 0,5% dintre cazurile de pneumonie pneumococica apare decesul, iar in cazul varstnicilor rata de mortalitate este mult mai mare.
Complicatiile meningitei pneumococice
Rata de mortalitate este foarte mare, iar persoanele care se vindeca raman cu sechele majore de natura retardului mintal, probleme neurologice si afectarea auzului. Aproximativ 1 din 15 copii cu varsta sub 5 ani care dezvolta meningita pneumococica decedeaza.
Complicatiile bacteriemiei pneumococice
Bacteriemia apare ca o complicatie la aproximativ 25-30% dintre persoanele cu pneumonie pneumococica si la 80% dintre cei cu meningita pneumococica. Datele clinice atesta ca 1 din 100 de copii cu varsta sub cinci ani decedeaza ca urmare a bacteriemiei, riscul de deces fiind mai crescut in cazul varstnicilor.
Complicatiile otitei si sinuzitei pneumococice
Dintre toate infectiile cu pneumococ, otita si sinuzita sunt cele mai usoare forme. In cazul otitei, cea mai comuna complicatie este pierderea temporara a auzului.
Cum pot fi prevenite infectiile pneumococice?
Data fiind rezistenta unor tulpini la antibiotice, dar si usurinta cu care se pot raspandi bacteriile, vaccinarea ramane singura metoda sigura de prevenire a infectiilor pneumococice. Vaccinurile pneumococice au rolul de a proteja in fata a mai mult de 90 de tipuri de bacterii pneumococice, iar eficienta lor se intinde pe o perioada de aproximativ cinci ani. Este important de punctat ca o infectie pneumococica anterioara nu protejeaza de o viitoare infectie.
Exista doua tipuri de vaccinurile pneumococice:
Vaccinul pneumococic conjugat
Acesta se adreseaza bebelusilor si se administreaza in trei doze incepand cu varsta de doua luni pana la 11 luni si face parte din schema de vaccinare obligatorie propusa de Ministerul Sanatatii, protejand impotriva a 13 tipuri de bacterii pneumococice, cele mai periculoase. De asemenea, se recomanda adultilor peste 19 ani care au anumite afectiuni medicale si tuturor persoanelor cu varsta peste 65 de ani.
Vaccinul polizaharidic pneumococic
Acesta protejeaza impotriva a 23 de tulpini de bacterii pneumococice, insa este recomandat copiilor incepand cu varsta de doi ani, dar si tuturor adultilor, in special celor care au depasit pragul de 65 ani.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24231-pneumococcal-disease
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323463
https://www.healthline.com/health/pneumonia/pneumococcus