Infectia cu Norovirus (denumit anterior virusul Norwalk) este principala cauza a gastroenteritei virale acute, in special in randul copiilor. Norovirusul uman (NoV) este un virus care circula in populatia umana de mai bine de 50 de ani, iar de-a lungul timpului a trecut prin mutatii genetice care i-au permis sa isi creasca virulenta si sa isi dezvolte mecanisme de aparare care ii asigura supravietuirea atat in mediul extern, cat si in mediul intern (al gazdei). In tarile dezvoltate care dispun de program de vaccinare impotriva rotavirusului, un alt agent al gastroenteritei acute la copii, infectia cu Norovirus este principala cauza, de natura virala, a acestei patologii severe.
Se cunosc 7 tipuri genetice ale acestui agent viral, insa infectia cu Norovirus are loc ca urmare a contractarii genogrupurilor I si II. Severitatea simptomelor asociate este in stricta dependenta in special cu genogrupul care a produs infectia. NoV este un ribovirus din familia Caliciviridae, fiind cunoscut faptul ca agentul patogen are o virulenta deosebit de crescuta: este necesar ca o persoana sa ingereze o cantitate foarte redusa de inocul viral, chiar sub 100 de particule virale, pentru a se infecta. In lipsa tratamentului medical rapid si gestionarii corespunzatoare, infectia cu Norovirus provoaca la nivel mondial peste 200000 de decese (mai ales in tari subdezvoltate).
Infectia cu Norovirus - cauze si factori de risc
Infectia cu Norovirus duce la gastroenterita acuta, cu manifestari gastrointestinale specifice. In anumite cazuri, infectia cu Norovirus poate provoca deces, mai ales la persoanele care au varsta inaintata si stare imunitara deficitara. Conform specialistilor, este mult mai probabil ca infectia cu Norovirus sa aiba loc in timpul iernii, intrucat virusul dispune de capacitatea de a se dezvolta si inmulti la temperaturi mai scazute. Virusul are o perioada de incubatie (perioada de timp care este cuprinsa intre momentul infectiei si aparitia simptomelor) cuprinsa intre 10-50 ore, iar apoi apar simptome cum ar fi crampe abdominale, diaree, varsaturi, cu risc crescut de deshidratare.
Toate grupele de varsta sunt expuse riscului de infectie, de la copii la adulti. Totusi, infectia cu Norovirus este mult mai probabil sa fie mai violenta in randul nou-nascutilor si copiilor, precum si persoanelor cu varsta inaintata si celor imunocompromise (diabet, infectie cu HIV, tratament cronic cu corticosteroizi). Unele studii indica faptul ca infectia cu Norovirus la varstnici duce, in aproximativ 7%, la deces. La nou-nascuti, infectia cu Norovirus poate duce si la enterocolita necrozanta, o complicatie deosebit de grava. Copiii cu varsta sub 5 ani prezinta cea mai ridicata rata a infectiei, reprezentand aproximativ 25% din totalul infectiilor anuale la nivel global.
Infectia cu Norovirus - modalitati de transmitere
Infectia cu Norovirus are loc in principal prin consumul alimentelor contaminate si, pe de alta parte, prin contactul cu o persoana infectata si suprafete contaminate. Principala cale prin care virusul se transmite ramane, totusi, cea alimentara, cand deseori infectia cu Norovirus va duce la focare infectioase. Transmiterea legata de alimentatie poate avea loc astfel:
-
Ingerarea alimentelor care sunt contaminate cu agentul viral in timpul productiei si care nu au fost suficient preparate termic sau igienizate;
-
Ingerarea alimentelor care sunt contaminate in timpul prepararii (de catre bucatari, lucratori in domeniul alimentar).
Spre exemplu, este mult mai probabil ca infectia cu Norovirus sa aiba loc in urma consumului de alimente servite crude, cum ar fi fructe si legume (salate) sau in urma consumului a diferite specii de pesti, stridii si fructe de mare. Frecvent, infectia cu Norovirus duce la focare in spitale, institutii medicale, gradinite, scoli, camine, prin transmitere de la persoana bolnava la persoana sanatoasa. Igienizarea si spalarea corecta a mainilor si suprafetelor poate limita raspandirea.
Infectia cu Norovirus - simptome si manifestari clinice
Infectia cu Norovirus duce la simptome gastrointestinale fidel asemanatoare gastroenteritei. La 10-48 de ore de la contractarea agentului viral, persoana in cauza poate manifesta urmatoarele simptome ale infectiei:
-
Diaree;
-
Crampe abdominale;
-
Greata si varsaturi;
-
Dureri musculare;
-
Dureri de cap;
-
Febra si frisoane.
De obicei, simptomele care apar dupa infectia cu Norovirus dureaza in jur de 2-3 zile. Conform datelor, anumite persoane tind sa aiba in special diaree, pe cand altele au greturi si varsaturi. In lipsa tratamentului si hidratarii optime, pot aparea semne tipice deshidratarii, cum ar fi uscarea mucoaselor, tahicardie, hipotensiune ortostatica. Rareori, infectia cu Norovirus poate duce la o serie de semne neurologice, cum ar fi convulsiile si encefalopatia. In majoritatea cazurilor, mai ales cand persoana are un sistem imunitar puternic, nu vor aparea complicatii. Totusi, in randul celor cu sistem imunitar slabit sau alte boli, infectia cu Norovirus poate duce la complicatii:
-
Alcaloza metabolica;
-
Dezechilibre electrolitice (scaderea concentratiei de sodiu si potasiu din plasma);
-
Insuficienta renala;
-
Sindromul hemolitic uremic;
-
Enterocolita necrozanta;
-
Deshidratare severa.
La persoanele imunocompromise, exista si riscul ca simptomele asociate sa fie mult mai severe. De asemenea, infectia cu Norovirus poate dura mult mai mult, cu diaree care persista de la luni, la ani de zile.
Cum se diagnosticheaza infectia cu Norovirus
Infectia cu Norovirus ramane, de foarte multe ori, nediagnosticata, in primul rand pentru ca s-a observat ca multe persoane nu solicita asistenta medicala pentru tratament. Standardul de aur in diagnostic il reprezinta imunotestele enzimatice si testele de RT-PCR. De obicei, aceste teste sunt indicate in cazul in care infectia cu Norovirus provoaca focare. In schimb, cand testele nu sunt disponibile, se utilizeaza criteriile clinice si epidemiologice Kaplan, care inca se considera a fi eficiente in diagnosticarea infectiei:
-
Mai mult de jumatate dintre cazurile simptomatice se prezinta cu varsaturi;
-
Perioada medie de incubatie este de 24-48 de ore;
-
Durata medie a simptomelor este de 12-60 de ore;
-
Nu a fost izolat niciun agent patogen bacterian din probele de scaun.
Daca toate criteriile Kaplan sunt indeplinite, exista o posibilitate mare de aparitie a unui focar infectios.
Tratamentul infectiei cu Norovirus
Gestionarea infectiei cu Norovirus implica, in primul rand, ameliorarea simptomelor, atenuarea riscului de aparitia unui focar infectios si prevenirea riscului de complicatii:
-
Terapia de rehidratare orala, prin administrarea de solutii cu electroliti si glucoza (mai ales pentru pacientii pediatrici);
-
In caz de deshidratare severa, solutia de rehidratare se administreaza intravenos;
-
Antibioticele nu sunt indicate (fiind vorba despre o infectie virala), decat daca exista semne de infectie bacteriana;
-
Antiemeticele si agentii antimotilitate pot fi alternative benefice in anumite cazuri. Cu toate acestea, nu se recomanda agentii antimotilitate la copii si adolescenti;
-
Pentru a reduce riscul de transmitere, se recomanda igienizarea corecta a mainilor, curatarea suprafetelor si limitarea contactului cu persoane bolnave (mai ales cu fluidele corporale ale acestora).
Incercarile de a dezvolta un vaccin care sa previna infectia sunt in curs de desfasurare.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a reduce riscul infectiei, specialistii recomanda urmatoarele:
-
Prepararea termica adecvata a alimentelor consumate;
-
Purtarea mastii de protectie in spatii aglomerate, mai ales iarna;
-
Limitarea consumului de alimente crude (fructe, legume), pestelui, scoicilor si fructelor de mare, atunci cand optati pentru mese in oras;
-
Spalarea sub jet continuu de apa a alimentelor consumate;
-
Igienizarea mainilor.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518995/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513265/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4284304/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9781483/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8707792/
https://ukhsa.blog.gov.uk/2022/11/17/norovirus-what-to-do-if-you-catch-it-and-helping-to-stop-the-spread/