Infectia cu HPV la femei – cauze, simptome, tratament, complicatii

Infectia cu HPV la femei – cauze, simptome, tratament, complicatii Infectia cu HPV la femei – cauze, simptome, tratament, complicatii

Ultima actualizare: 11 aprilie 2024

Human Papilloma Virus (HPV) este o infectie virala care se transmite de la un om la altul prin contact direct cu pielea. Exista peste 200 de tipuri de HPV, dintre care peste 40 sunt transmise prin contact sexual si va pot afecta organele genitale, gura sau gatul.

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), HPV este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala (BTS). Este atat de comun, incat majoritatea persoanelor active sexual vor contracta o oarecare forma la un moment dat, chiar daca au putini parteneri sexuali.

Unele cazuri de infectie genitala cu HPV nu pot cauza probleme de sanatate. Cu toate acestea, unele tipuri de HPV pot duce la dezvoltarea verucilor genitale si chiar a cancerului de col uterin, anus sau gat.


Cauzele HPV

Majoritatea oamenilor fac infectie genitala cu HPV prin contact sexual direct, si anume sex vaginal, anal sau oral. Intrucat HPV este o infectie cu transmitere prin contact piele pe piele, transmiterea se poate efectua si in lipsa actului sexual.

Multi oameni au HPV si nici macar nu stiu ca sunt infectati, ceea ce inseamna ca il puteti contracta chiar daca partenerul nu are niciun simptom. De asemenea, este posibil sa aveti mai multe tipuri de HPV.

In cazuri rare, o mama care are HPV ii poate transmite virusul copilului in timpul nasterii, dar numai daca naste pe cale naturala. In astfel de situatii, copilul poate dezvolta o afectiune numita papilomatoza respiratorie recurenta, in care dezvolta veruci in interiorul gatului sau cailor respiratorii.

Simptome HPV

Adesea, infectia cu HPV nu provoaca simptome vizibile sau probleme de sanatate. De fapt, potrivit CDC, 90% dintre infectiile cu HPV (9 din 10) dispar de la sine in decurs de doi ani. Cu toate acestea, deoarece in perioada respectiva virusul se afla inca in corpul pacientului, persoana poate transmite HPV, fara sa stie. Cand virusul nu dispare de la sine, poate cauza probleme grave de sanatate. Acestea includ veruci genitale si la nivelul gatului (cunoscute sub numele de papilomatoza respiratorie recurenta).

HPV poate provoca, de asemenea, cancer de col uterin si alte tipuri de cancer ale organelor genitale, gurii sau gatului.

Tipurile de HPV care cauzeaza veruci sau negi sunt diferite de tipurile care provoaca cancer. Deci, daca aveti veruci genitale cauzate de HPV nu inseamna neaparat ca veti dezvolta cancer.

Deseori, cancerele cauzate de HPV prezinta simptome abia dupa ce cancerul evolueaza spre stadii avansate. Examinarile regulate pot ajuta la diagnosticarea precoce a problemelor de sanatate legate de HPV. Acest lucru poate imbunatati prognosticul prin cresterea sanselor de diagnosticare si tratare.

Aflati mai multe despre simptomele si infectia HPV

Se estimeaza ca 80% dintre femei vor contracta cel putin un tip de HPV pe parcursul vietii. Ca si in cazul barbatilor, multe femei care fac HPV nu au niciun simptom, iar infectia dispare fara a cauza probleme de sanatate. Unele femei pot observa ca le apar veruci genitale in interiorul vaginului, in anus sau in jurul acestuia, pe colul uterin sau vulva.

Faceti o programare la medicul ginecolog daca observati vreo umflatura sau excrescenta inexplicabila in zona genitala sau in apropierea acesteia.

Unele tulpini de HPV pot provoca cancer de col uterin sau cancer de vagin, anus sau gat. Screeningul regulat poate ajuta la detectarea modificarilor asociate cu cancerul de col uterin. In plus, testul Papanicolau poate detecta tulpini de HPV asociate cu cancerele genitale.

Diagnosticul de HPV la femei

Medicii recomanda ca femeile sa faca primul test Papanicolau la varsta de 21 de ani, indiferent de debutul activitatii sexuale.

Testele Papanicolau regulate ajuta la identificarea celulelor anormale la femei. Acestea pot semnala cancerul de col uterin sau alte probleme legate de HPV.

Femeile cu varsta cuprinsa intre 21 si 29 de ani ar trebui sa faca doar un test Papanicolau la fiecare trei ani sau dupa cum recomanda medicul ginecolog, in functie de rezultatele primite. De la 30 la 65 de ani, femeile ar trebui sa faca una dintre urmatoarele:

  • un test Papanicolau la fiecare trei ani;
  • un test HPV la fiecare cinci ani, acesta depistand tipurile de HPV cu risc ridicat (hrHPV);
  • ambele teste concomitent, la fiecare cinci ani, situatie cunoscuta sub numele de co-testare.

Daca aveti mai putin de 30 de ani, ginecologul va poate recomanda si un test HPV daca rezultatele Papanicolau sunt anormale.

Exista cel putin 14 tulpini de HPV care pot duce la cancer. Daca aveti una dintre aceste tulpini, medicul va dori sa monitorizeze eventualele modificari ale colului uterin.

Poate fi necesar sa faceti un test Papanicolau mai des. Medicul poate solicita, de asemenea, o procedura de monitorizare, cum ar fi o colposcopie.

Modificarile cervicale care duc la cancer necesita deseori mai multi ani pentru a se dezvolta, dar infectiile cu HPV dispar adesea de la sine, fara sa provoace cancer.

Tratament HPV femei

Majoritatea cazurilor de HPV dispar de la sine, asa ca nu exista tratament pentru infectia in sine. In schimb, medicul va dori probabil sa repetati testarea pentru a vedea daca infectia cu HPV persista si daca au aparut cumva modificari ale celulelor, situatie in care ar fi necesara o urmarire suplimentara a evolutiei acestora. Negii genitali pot fi tratati cu medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, prin cauterizare sau inghetare cu azot lichid. Dar, chiar daca scapati de verucile fizice, virusul in sine nu este distrus, asa ca negii pot reveni.

Celulele precanceroase pot fi indepartate printr-o procedura scurta, care se efectueaza la cabinetul medicului. Cancerele care se dezvolta din HPV pot fi tratate prin metode precum chimioterapia, radioterapia sau interventia chirurgicala. Uneori, pot fi folosite mai multe metode.

In prezent, nu exista tratamente naturale sustinute medical pentru infectia cu HPV.

Screeningul de rutina pentru HPV si cancerul de col uterin este important pentru identificarea, monitorizarea si tratarea problemelor de sanatate care pot rezulta din infectia cu HPV.

Cum puteti contracta HPV?

Oricine a avut contact sexual ce a implicat contactul direct cu pielea este expus riscului de infectie cu HPV. Alti factori care pot expune pe cineva la un risc crescut de infectie cu HPV:

  • numar crescut de parteneri sexuali;
  • sex vaginal, oral sau anal neprotejat;
  • sistem imunitar slabit;
  • partener sexual care are HPV.

Daca contractati un tip de HPV cu risc ridicat, unii factori pot creste riscul ca infectia sa persiste si sa dezvolte cancerul. Acesti factori sunt:

  • sistemul imunitar slabit;
  • prezenta altor boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea, chlamydia sau herpesul simplex;
  • inflamatia cronica;
  • utilizarea contraceptivelor orale pe o perioada indelungata;
  • fumatul;
  • sexul anal.

Prevenirea HPV

Cele mai simple modalitati de a preveni HPV sunt folosirea masurilor de protectie, precum utilizarea prezervativelor.

In plus, vaccinul Gardasil 9 este disponibil pentru prevenirea verucilor genitale si a cancerelor cauzate de HPV. Vaccinul poate proteja impotriva a noua tipuri de HPV care au fost asociate fie cu cancerul, fie cu verucile genitale.

Medicii recomanda vaccinul HPV pentru baieti si fete cu varsta de 11 sau 12 ani. Doua doze de vaccin se administreaza la distanta de cel putin sase luni. Femeile si barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 26 de ani se pot vaccina, de asemenea, insa cu trei doze.

In plus, persoanele cu varste cuprinse intre 27 si 45 de ani, care nu au fost vaccinate anterior impotriva HPV, pot acum sa se vaccineze cu Gardasil 9.

Pentru a preveni problemele de sanatate asociate cu HPV, asigurati-va ca faceti controale regulate, examinari si teste Papanicolau.

Tipuri de HPV

Exista mai mult de 200 de tipuri de HPV. Medicii le clasifica drept oncogene si non-oncogene.

Cel putin 14 tipuri de HPV sunt oncogene, ceea ce inseamna ca pot provoca cancer.

Tipurile non-oncogene nu cauzeaza de obicei probleme grave de sanatate. Un medic se poate referi la tipurile non-oncogene de HPV ca „HPV care cauzeaza negi”.

HPV cu risc scazut

Tipurile de virus cu risc scazut sau non-oncogene cauzeaza rareori leziuni precanceroase, desi pot provoca totusi modificari celulare. Daca in organism raman anumite tipuri de HPV cu risc scazut, acestea pot provoca veruci genitale. Acestea sunt excrescente benigne care se pot dezvolta in jurul organelor genitale sau a anusului.

Aproximativ 40 de tipuri HPV poate infecta zona genitala. Tipurile 6 si 11 de HPV sunt cele mai frecvente cauze ale verucilor genitale, provocand impreuna aproximativ 90% din cazuri.

Unele tipuri de risc scazut pot provoca, de asemenea, cresterea verucilor in gura si gat. Aceasta afectiune se numeste papilomatoza respiratorie recurenta si este mai frecventa la copii decat la adulti. „Papilom” este un alt nume pentru „negi”.

Aceste excrescente sunt adesea benigne, dar pot provoca obstructii severe ale cailor respiratorii si complicatii. In cazuri extrem de rare, acesti negi devin cancerosi.

Risc ridicat

Tipurile de HPV cu risc mare pot provoca mai multe tipuri de cancer, daca sistemul imunitar nu elimina infectia.

Cercetarile sugereaza ca tipurile de HPV 16 si 18 cauzeaza 70% dintre cazurile de cancer de col uterin si leziuni precanceroase de col uterin. Un mic studiu din 2021 a demonstrat ca un pic mai putin de jumatate dintre participantii cu HPV aveau tipul 16.

In stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate sa nu provoace simptome. Daca apar simptome, acestea includ de obicei:

  • sangerare vaginala anormala;
  • scurgeri anormale din vagin, cu miros puternic sau care contin sange;
  • durere in timpul actului sexual;
  • dureri pelvine.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/hpv-in-the-mouth

https://www.medicalnewstoday.com/articles/high-risk-hpv#types-of-hpv