Iarba grasa: beneficii, proprietati terapeutice, utilizari

Iarba grasa: beneficii, proprietati terapeutice, utilizari Iarba grasa: beneficii, proprietati terapeutice, utilizari

Ultima actualizare: 14 noiembrie 2024

iarbă-grasa

In prezent, iarba grasa este cunoscuta mai mult ca planta decorativa sau de apartament si mai putin ca remediu natural cu beneficii pentru sanatate. Cu totul altfel stateau lucrurile in urma cu cateva mii de ani cand primele beneficii asociate cu iarba grasa erau descoperite in antichitate, in conditiile in care remediile terapeutice se bazau in special pe ceea ce oferea natura. Exista dovezi istorice care atesta faptul ca dacii cunosteau si ei aceste beneficii iar iarba grasa era una dintre plantele intens folosite de ei in scop medicinal.

Pe masura ce medicina a facut progrese, despre iarba grasa a inceput sa se vorbeasca tot mai putin ca remediu naturist, fiind considerata in cel mai bun caz o planta decorativa sau un ingredient culinar.

Cu toate acestea, iarba grasa ramane o planta cu beneficii pentru sanatate pe care ne-am propus sa vi le prezentam in cele ce urmeaza, impreuna cu informatii despre paritatile acestei plante si modurile in care poate fi utilizata.


Ce este iarba grasa

In limbaj popular, iarba grasa mai este numita „iarba porcului” sau „pita porcului”, iar denumirea sa stiintifica este Portulaca oleracea. Indiferent ce denumire preferati, aceasta se refera la o planta erbacee anuala care face parte din vegetatia spontana.

Iarba grasa este usor de recunoscut datorita tulpinilor rosiatice si frunzelor de un verde intens, ambele componente fiind carnoase si suculente. Vorbim de o planta taratoare iar  tulpinile de iarba grasa pot creste pana la 40 de centimetri lungime. Se inmulteste foarte rapid iar din acest motiv iarba grasa acopera suprafete intinse, ceea ce poate constitui un inconvenient major atunci cand creste la marginea terenurilor cultivate.

Florile de iarba grasa sunt galbene, portocalii sau rosiatice, iar impreuna cu frunzele carnoase si de un verde intens confera plantei un aspect vizual placut, datorita caruia este folosita in scop decorativ pentru a infrumuseta gradinile si parcurile.

Ce substante contine iarba grasa si ce proprietati ii confera

Spuneam ca iarba grasa aduce o serie de beneficii iar acestea se datoreaza numerosilor compusi naturali stocati in special la nivelul frunzelor si tulpinilor. Verdele intens al frunzelor de iarba grasa se datoreaza cantitatii mari de clorofila pe care o contin, necesara in procesul de fotosinteza care este vital pentru plante. In acelasi timp, clorofila aduce beneficii si organismului uman prin efectul sau antioxidant si detoxifiant. Sucul din frunzele si tulpinile de iarba grasa contine cantitati mari de vitamina C  la care se adauga vitamina A, vitamina B9, vitamina E si vitamina K. In acelasi timp, iarba grasa este si o sursa de minerale, dintre care se remarca fierul, magneziul, calciul si potasiul.  

Mai trebuie mentionat si faptul ca iarba grasa este o sursa de acid alfa-linoleic, care este un tip de acid gras Omega-3 specific surselor vegetale si caruia ii sunt atribuite multe beneficii despre care vom vorbi intr-un capitol separat.

Pe langa toate aceste elemente, iarba grasa mai contine fibre si diferite substante care ii confera proprietati antioxidante si antiinflamatoare.

iarba-grasa

Ce beneficii aduce iarba grasa

Desi nu este foarte renumita ca planta medicinala, iarba grasa nu este mai prejos de alte remedii naturale mult mai cunoscute datorita urmatoarelor beneficii asociate:

Prevenirea stresului oxidativ

Vitamina C, vitamina E, clorofila si alte substante cu efect antioxidant din iarba grasa actioneaza asupra unor compusi din organism care se numesc radicali liberi si care pot produce daune daca se inmultesc necontrolat, in cadrul unui proces numit stres oxidativ. Acesta duce la modificarea structurii si functionalitatii celulelor si altor molecule din organism, in urma reactiilor chimice initiate de radicalii liberi. Stresul oxidativ poate cauza astfel o serie de boli cronice si alte probleme de sanatate, iar acest risc este redus prin actiunea substantelor antioxidante din iarba grasa. Acestea reactioneaza cu radicalii liberi inainte sa ajunga la celule si ii neutralizeaza, prevenind astfel stresul oxidativ.

Reducerea nivelului de colesterol

Datorita acidului alfa-linoleic pe care il contine, iarba grasa contribuie la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), iar prin efectul antioxidant anuleaza in parte efectul negativ la acestuia. Mai exact, acidul alfa-linoleic este sintetizat in colesterol bun (HDL) care are rolul de a curata sangele de celalalt tip de colesterol, considerat rau pentru ca se depune in vasele sanguine si astfel sta la baza celor mai multe afectiuni si evenimente cardiovasculare. Datorita colesterolului bun, colesterolul rau in exces revine in ficat de unde este ulterior eliminat din organism prin intermediul bilei care ajunge in intestinul subtire.

In acelasi timp, efectul antioxidant de care am amintit mai sus impiedica oxidarea moleculelor de colesterol rau de catre radicali liberi si astfel acestea nu se mai ataseaza usor de peretii vaselor sanguine.

Cresterea imunitatii

Iarba grasa este totodata si o sursa de vitamine care sustin sistemul imunitar, iar in acest sens ne referim in special la vitamina C. Aceasta constituie un element cheie in producerea de celule imunitare si totodata contribuie la reglarea functiilor specifice, dar si la refacerea tesuturilor afectate de infectii, inflamatii sau leziuni.

In acelasi timp, vitamina A pe care o contine iarba grasa este responsabila de buna functionare a mucoaselor si reglarea secretiilor de mucus, care protejeaza principalele porti de intrare in organism, respectiv cavitatea bucala si caile aeriene. Nu in ultimul rand, efectul antioxidant sustine la randul sau sistemul imunitar caruia ii revine si rolul de a controla nivelul radicalilor liberi in organism.

Imbunatatirea digestiei

Frunzele si tulpinile de iarba grasa inmagazineaza si o anumita cantitate de fibre care aduc beneficii in plan digestiv si pot fi un remediu impotriva constipatiei, indigestiei si balonarii. Astfel, fibrele solubile  pe care le contin se dizolva in tractul digestiv formand o pelicula gelatinoasa care se depune pe interiorul peretilor intestinali. Din acest gel se hranesc bacteriile probiotice care joaca un rol important in procesul de digestie, mentinandu-se astfel echilibrul florei intestinale. Totodata, pelicula gelatinoasa formata de fibrele solubile actioneaza si ca un lubrifiant, usurand alunecarea alimentelor in timpul digestiei si facilitand astfel tranzitul intestinal.

Cum se utilizeaza iarba grasa

Iarba grasa poate fi folosita ca ingredient culinar pentru salate ori alte preparate sau ca rediu naturist sub forma de ceaiuri. De asemenea, in industria farmaceutica este folosita pentru producerea de suplimente alimentare sub forma de capsule, comprimate sau pulbere.

Frunzele au o textura  carnoasa si un gust usor acrisor, astfel ca pot fi adaugate crude in salate sau pot fi folosite ca garnitura pentru alte preparate. Sunt foarte potrivite in combinatie cu busuioc, rosii, castraveti, usturoi si ulei de masline. Spre exemplu, puteti prepara o reteta simpla si rapida amestecand cateva linguri de ulei de masline, cu 2-3 catei de usturoi pisati si o mana de frunze de iarba grasa taiate marunt, pentru a-si elibera sucul.

In acelasi timp, frunzele de iarba grasa pot fi puse la pastrare pentru a fi consumate in sezonul rece, cand sunt mai greu de gasit in stare proaspata. Pentru aceasta trebuie sa umpleti un borcan cu frunze taiate in bucati de 2-4 centimetri iar peste ele sa adaugati otet care sa le acopere complet. Recipientul se inchide etans si se lasa la macerat in camara cel putin o luna si jumatate. Astfel preparate, frunzele de iarba grasa in otet  pot rezista aproximativ un an.

Pacientii cu afectiuni cronice, persoanele care urmeaza anumite tratamente medicamentoase, femeile insarcinate si cele care alapteaza e bine sa ceara sfatul medicului inainte de a folosi un remediu pe baza de iarba grasa, pentru a evita eventuale complicatii.