Antigenele leucocitare umane (HLA; Human leukocyte antigens) sunt proteine atasate specific de suprafata leucocitelor, celule implicate in raspunsul imunitar. Acestea au rolul de a prezenta leucocitelor particule patogene patrunse in organism, in vederea neutralizarii si eliminarii. HLA B27 este un antigen specific cu rol asemanator, dar a fost observat faptul ca prezenta sa in sange se asociaza unui risc crescut de a dezvolta spondilita ankilopoietica, deoarece se pare ca detine un rol important in aparitia bolii. Antigenul HLA B27 este intalnit la peste 90% din persoanele care sunt susceptibile sa dezvolte sau au afectiuni reumatologice inflamatorii (spondiloartrite).
Testarea pentru antigenul HLA B27 nu are scop de diagnostic, pe cat de a identifica eventualul risc asociat bolii, astfel incat sa se elaboreze tratamentul precoce si de preventie. De asemenea, prezenta sa nu se asociaza doar riscului crescut de afectiuni reumatologice inflamatorii, ci si cu un risc crescut al altor tipuri de boli autoimune. Desi antigenul B27 joaca prezinta agenti straini leucocitelor, poate prezenta si structuri proprii organismului, ducand astfel la un raspuns alterat din partea sistemului imunitar. Acest mecanism constituie fiziopatologia bolilor autoimune. In egala masura, antigenul HLA B27, dar in cantitati mici, este prezent si la persoane sanatoase.
HLA B27 este o proteina prezenta pe suprafata leucocitelor, elemente figurate ale sangelui care au rol in asigurarea imunitatii. Functia naturala a acestei proteine este de a prezenta limfocitelor T (cu rol in imunitatea celulara) peptide provenite de la agenti straini, ceea ce semnaleaza faptul ca acestia sunt prezenti in organism si trebuie eliminati. Cand un virus sau o bacterie patrunde in organism, antigenul HLA B27 semnalizeaza limfocitelor T citotoxice acest lucru, marcandu-l si legandu-se de aceasta. Ulterior, leucocitele ataca agentul strain marcat, neutralizandu-l. Un astfel de mecanism imbunatateste eficienta sistemului imunitar, care poate actiona foarte rapid.
Cu toate acestea, prin mecanisme necunoscute HLA B27 poate marca si structuri propriii, ceea ce duce la aparitia bolilor autoimune. Conform unei ipoteze, atunci cand HLA B27 formeaza o legatura cu o peptida dintr-o sursa microbiana, in vederea marcarii, poate declansa un raspuns anormal al celulelor T la o peptida proprie organismului, similara cu peptida microbiana. Exista mai multe dovezi care sustin acest mecanism, cum ar fi dezvoltarea artritei reactive la persoane care anterior au avut infectie cu Salmonella, Chlamydia sau Klebsiella pneumoniae. Fenomenul acesta poarta denumirea de „raspuns imun incrucisat” si ar putea sta la baza autoimunitatii.
Afectiuni asociate cu antigenul HLA B27
Prezenta antigenului HLA B27 pe suprafata leucocitelor este puternic asociata cu riscul specific de a dezvolta spondiloartrita. Dintre acestea, spondiloza anchilozanta, o boala reumatismala de natura inflamatorie relativ comuna, este cel mai puternic asociata cu prezenta HLA B27. Astfel de boli au la baza mediere autoimuna, ceea ce inseamna ca antigenul marcheaza gresit propriile structuri ale organismului. Prin urmare, sistemul imunitar le ataca in mod aberant, considerand ca marcarea indica prezenta anormala a acestora in organism. In functie de structurile marcate, apar si patologii specifice. Prezenta antigenului HLA B27 este asociata cu afectiuni cum ar fi:
-
Spondilita anchilozanta (spondilita ankilopoietica);
-
Artrita reactiva (sindromul Reiter);
-
Spondilita asociata bolilor inflamatorii intestinale (colita ulcerativa, boala Crohn);
-
Artrita psoriazica;
-
Artrita idiopatica juvenila;
-
Uveita anterioara acuta;
-
Defecte de conducere cardiaca cu incompetenta aortica.
Este vorba despre afectiuni care implica un raspuns imunitar anormal indreptat impotriva unor structuri proprii organismului. Dincolo de toate, antigenul HLA B27 este un biomarker extrem de relevant in contextul spondilitei ankilopoietice, fiind cunoscut faptul ca se intalneste la peste 90% dintre persoanele care au sau vor dezvolta aceasta afectiune. Valoarea sa informativa este utila in a se diagnostica boala inca din stadii incipiente. Rezultatul pozitiv trebuie totusi corelat si cu investigatii radiologice si examen clinic, dat fiind faptul ca aproximativ 9% din persoanele sanatoase sunt pozitive pentru HLA B27.
Cand se recomanda si cum se efectueaza analiza HLA B27?
Analiza HLA B27 se efectueaza foarte usor, dureaza putin si implica punctia venoasa, pentru a se recolta proba de sange ulterior analizata. Determinarea prezentei antigenului este utila pentru stabilirea riscului de spondiloartrite sau alte boli autoimune. Spondilita anchilozanta este relativ insidioasa la inceput, cu simptome nespecifice, si din acest motiv pot dura ani intregi pana cand diagnosticul corect este pus. Afecteaza in principal coloana vertebrala si articulatiile sacroiliace ducand la dureri articulare semnificative. Analiza HLA B27 se recomanda mai ales la persoane care au un istoric familial pozitiv de spondilita ankilopoietica sau la persoane care acuza:
-
Dureri articulare (in special la nivelul coloanei si articulatiei soldului, bazinului);
-
Articulatii umflate, dureroase;
-
Rigiditate articulara (gat, coloana, torace) si scaderea amplitudinii de miscare;
-
Disconfort, durere musculara;
-
Roseata, dureri oculare;
-
Simptome gastrointestinale asociate unui diagnostic pus, cu aparitia durerilor articulare.
Analiza HLA B27 este relevanta pentru a se evalua suspiciunea unei boli autoimune, deoarece acest biomarker se asociaza puternic anumitor patologii. Totusi, este important de retinut faptul ca nu are valoare totala de diagnostic.
HLA B27 - interpretare rezultate
In cele mai multe dintre cazuri, dar nu exclusiv, prezenta HLA B27 in sange indica o patologie autoimuna, in diferite stadii (incipiente sau cronicizate). De exemplu, conform datelor, prezenta acestui antigen a fost confirmata in cazul urmatoarelor patologii:
-
Spondilita anchilozanta (96% din cazuri);
-
Spondiloartropatie nediferentiata (70% din cazuri);
-
Artrita reactiva (30-70% din cazuri);
-
Spondiloatrita asociata colitei (33-75% din cazuri);
-
Spondiloartrita psoriazica (40-50% din cazuri);
-
Artrita idiopatica juvenila (70% din cazuri);
-
Uveita anterioara acuta (50% din cazuri);
-
Defecte de conducere cardiaca cu incompetenta aortica (pana la 88% din cazuri).
Rezultatul testului nu confirma si nici nu infirma, in totalitate, prezenta sau riscul de boala. Cu toate acestea, are rolul de a ghida clinicianul in vederea restrangerii diagnosticului posibil. Sunt necesare, deseori, si alte investigatii specifice.
Ce indica prezenta antigenului HLA B27 in organism? (rezultat pozitiv)
Rezultatul pozitiv indica prezenta HLA B27 in sange. In schimb, nu are valoare de diagnostic, ci mai degraba de prognostic, intrucat prezenta antigenului poate contribui la aparitia patologiei autoimune. Este necesara corelarea rezultatelor cu alte teste: factorul reumatoid, CRP (proteina C reactiva, VSH-ul). Simptomele manifestate, precum si predispozitia familiala, pot ajuta la un diagnostic diferential. In egala masura, absenta HLA B27 in sange nu confirma lipsa patologiei, insa se asociaza unui risc mult mai scazut de a dezvolta boli autoimune. Rezultatul obtinut este necesar a fi interpretat in contextul clinic al persoanei, avandu-se in vedere mai multe variabile.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3240147/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551523/
https://www.annualreviews.org/content/journals/10.1146/annurev-immunol-032414-112110
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hla-b27
https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/hla-b27-antigen