Histerectomie laparoscopica – informatii medicale, beneficii si recomandari

Histerectomie laparoscopica – informatii medicale, beneficii si recomandari Histerectomie laparoscopica – informatii medicale, beneficii si recomandari

Ultima actualizare: 28 octombrie 2024

histerectomie-laparoscopica-cand-se-recomanda-beneficii-si-riscuri

Timp de multi ani, principala optiune pentru femeile care necesitau histerectomie consta intr-o interventie chirurgicala invaziva majora. Din fericire, procedurile chirurgicale au evoluat, astfel incat in prezent histerectomia laparoscopica minim invaziva reprezinta o alternativa mai putin dureroasa, ce necesita spitalizare mai scurta, permite recuperarea mai rapida si reduce riscul de aparitie a infectiilor.

In general, procedura este indicata ca tratament pentru afectiuni grave ale sistemului reproducator feminin, cand optiunile farmaceutice si alte tratamente conservatoare nu au oferit rezultatele sperate. Exista mai multe tipuri de histerectomie, procedura variind in functie de motivul interventiei chirurgicale si de suprafata tesuturilor extirpate.

Din acest articol veti afla cand anume se recomanda o histerectomie laparoscopica, care sunt varietatile procedurii si cum se desfasoara aceasta, precum si cum va puteti pregati pentru o astfel de procedura si ce riscuri sa aveti in vedere. 


Histerectomie laparoscopica – cand se recomanda

O histerectomie este o operatie de indepartare a uterului, aceasta interventie chirurgicala indepartand adesea si colul uterin, adica acel canal care leaga uterul de vagin. In functie de afectiunea pacientei, chirurgul poate indeparta si structurile invecinate, cum ar fi ovarele si trompele uterine.

Cele 3 metode principale de histerectomie utilizate in prezent sunt traditionala, vaginala si laparoscopica. Studiile au aratat ca abordarea vaginala este de preferat interventiei chirurgicale abdominale deschise, datorita reducerii riscului de aparitie a complicatiilor si a faptului ca permite o recuperare postoperatorie mai rapida. Chiar si asa, histerectomia vaginala este contraindicata in unele situatii, daca uterul are dimensiuni mai mari, in cazul interventiilor chirurgicale multiple anterioare la nivel abdominal sau pelvin, a malignitatilor uterine sau cervicale avansate si a malignitatilor ovariene.

Din fericire, aici intervine procedura de histerectomie laparoscopica, ce constituie subiectul acestui material. Aceasta procedura este o alternativa la abordarea traditionala, permitand atat posibilitatea indepartarii uterelor de mai mari dimensiuni si a afectiunilor maligne, cat si o perioada de recuperare mai rapida chiar si decat cea oferita de histerectomia vaginala.

Chirurgii efectueaza interventii chirurgicale laparoscopice inca din anii 1970, iar optiunea de histerectomie laparoscopica a fost adoptata pe la sfarsitul anilor 1980. Cu toate acestea, abia in ultimii ani, odata cu aparitia tehnologiilor de imagistica si a instrumentelor de precizie, care sunt constant optimizate, au inceput sa fie constientizate mai bine beneficiile procedurii de histerectomie laparoscopica, comparativ cu histerectomia traditionala.

O histerectomie laparoscopica se poate recomanda in oricare dintre urmatoarele cazuri:

  • fibroame uterine care provoaca durere, hemoragie sau alte probleme medicale;
  • prolaps uterin (cand uterul aluneca din pozitia sa normala, in canalul vaginal);
  • cancer uterin, cancer de col uterin sau cancer de ovare;
  • endometrioza;
  • sangerare vaginala anormala;
  • dureri pelvine cronice;
  • adenomioza (tesutul se dezvolta in peretele uterin, determinand ingrosarea acestuia);
  • dureri menstruale severe;
  • polipi uterini persistenti;
  • hiperplazie (mucoasa uterului se ingroasa excesiv).

Interventia pentru histerectomie laparoscopica necesara din alte motive decat cancerul este de obicei luata in considerare doar dupa ce alte tratamente nu au reusit sa amelioreze starea pacientei.

Histerectomie laparoscopica – tipuri de proceduri

In functie de motivul operatiei de histerectomie laparoscopica, chirurgul poate alege sa indeparteze doar uterul in sine sau si colul uterin si/sau ovarele:

  1. histerectomie supracervicala sau subtotala – indeparteaza doar partea superioara a uterului, pastrand intact colul uterin;
  2. histerectomie totala – indeparteaza integral uterul si colul uterin;
  3. histerectomie radicala – indeparteaza integral uterul, tesutul de pe partile laterale ale uterului, colul uterin si partea superioara a vaginului. Histerectomia radicala se face in general doar in caz de cancer.

Uneori, chirurgul poate indeparta si ovarele, procedura numita ooforectomie. Procedura de indepartare a trompelor uterine se numeste salpingectomie. Cand intregul uter, ambele trompe si ambele ovare sunt indepartate, intreaga procedura se numeste histerectomie totala si salpingectomie – ooforectomie bilaterala.

Histerectomie laparoscopica – beneficii

Procedura de histerectomie laparoscopica este minim invaziva, asa ca ofera rezultate excelente pentru pacienta si multe avantaje comparativ cu histerectomia traditionala. Iata care sunt beneficiile pe care le aduce o histerectomie laparoscopica:

  • scurtarea spitalizarii: in cele mai multe cazuri, pacientele care au trecut printr-o histerectomie laparoscopica sunt externate in aceeasi zi sau petrec doar o noapte in spital, pentru monitorizare, comparativ cu o spitalizare de 3-4 zile in cazul femeilor supuse unei histerectomii traditionale;
  • pierderi mici de sange sau chiar lipsa sangerarii: deoarece inciziile sunt mai mici si mai putin adanci;
  • risc mai mic de infectie abdominala si alte complicatii;
  • reducerea durerii: pacientele care urmeaza o histerectomie laparoscopica pot folosi, in general, un analgezic non-narcotic daca este cazul, spre deosebire de morfina IV sau alte analgezice mai puternice, prescrise adesea pacientelor supuse unei histerectomii traditionale;
  • recuperare mai rapida: pacientele care sufera o histerectomie laparoscopica revin de obicei la activitatile normale in decurs de 1-2 saptamani, comparativ cu 4-6 saptamani pentru histerectomia traditionala;
  • cicatrici minime: la multe dintre pacientele care au trecut printr-o histerectomie laparoscopica, cicatricile sunt practic abia observabile.

Pentru o histerectomie laparoscopica dezavantajul este ca, in schimb, dureaza in medie cu aproximativ 25 de minute mai mult decat o histerectomie traditionala sub anestezie generala.

Histerectomie laparoscopica – cum se efectueaza procedura

Procedura de histerectomie laparoscopica se efectueaza de obicei sub anestezie generala si dureaza aproximativ 90 de minute.

Chirurgul efectuaza o incizie mica, de obicei in preajma buricului, prin care introduce un instrument in cavitatea abdominala pentru a o umfla cu dioxid de carbon. Dupa aceea, printr-o mica incizie in zona abdominala, se introduce un tub mic care contine un telescop (laparoscop) si o camera video minuscula, pentru ca specialistul sa poata examina organele interne. Instrumentele chirurgicale sunt apoi introduse prin alte mici incizii facute in abdomen sau prin vagin, pentru a se indeparta uterul, colul uterin si eventual si alte parti ale sistemului reproducator, dupa caz.

Histerectomie laparoscopica – recomandari pentru pregatirea pacientei

Daca trebuie sa treceti printr-o astfel de procedura, este important sa fiti cat mai in forma si sanatoasa posibil. O stare buna de sanatate inainte de operatie reduce riscul de a dezvolta complicatii si grabeste recuperarea.

Desi este o procedura minim invaziva, chiar si inainte de o histerectomie laparoscopica tot trebuie:

  • sa renuntati la fumat;
  • sa aveti o dieta echilibrata;
  • sa faceti miscare regulat;
  • sa slabiti daca sunteti supraponderala si medicul va recomanda acest lucru.

Inainte de procedura, poate fi nevoie sa efectuati anumite analize de sange si un control medical general, pentru a va asigura ca organismul poate suporta interventia chirurgicala.

Histerectomie laparoscopica – riscuri si complicatii

Majoritatea femeilor care trec printr-o histerectomie laparoscopica nu prezinta probleme sau complicatii grave. Totusi, ca orice interventie chirurgicala, nici aceasta procedura nu este complet lipsita de riscul aparitiei unor complicatii generice, cum ar fi:

  • sangerare;
  • infectie la nivelul plagii;
  • reactie alergica la instrumentarul medical sau la anumite medicamente;
  • hernierea cicatricii;
  • tromboembolism venos;
  • infectie toracica.

Cat despre complicatiile specifice pentru o histerectomie laparoscopica, putem vorbi despre urmatoarele complicatii:

  • emfizem chirurgical;
  • afectarea unor structuri invecinate uterului, cum ar fi intestinul, vezica urinara sau vasele de sange;
  • leziune uterina sau a colului uterin;
  • embolie gazoasa;
  • infectie pelvina sau abces;
  • fistule;
  • hematom abdominal;
  • rupturi ale mansetei vaginale.

Pe termen lung, o histerectomie laparoscopica poate duce la:

  • aparitia unui prolaps;
  • hemoragie din colul uterin;
  • durere persistenta sau dureri la contactul sexual;
  • urinari mai frecvente si/sau incontinenta urinara.

In plus, pacientele nu vor mai avea menstruatie, intrand prematur la menopauza. Unele femei pot inclusiv sa se confrunte cu suferinta psihica din cauza pierderii fertilitatii induse de histerectomie.

Histerectomie laparoscopica – recuperare postoperatorie

De obicei, dupa o histerectomie laparoscopica puteti pleca acasa in aceeasi zi sau dupa 1-2 zile de spitalizare.

Va trebui sa va odihniti timp de 2 saptamani si sa continuati sa practicati exercitiile care vi s-au aratat in spital.

Majoritatea femeilor care au trecut printr-o histerectomie laparoscopica se recupereaza complet si isi reiau activitatile obisnuite. In general, puteti reveni la serviciu dupa 4-6 saptamani, in functie de domeniul de activitate. Recuperarea completa poate dura 2-3 luni.

Miscarea regulata ar trebui sa favorizeze recuperarea postoperatorie. Inainte de a incepe un program de exercitii, cereti sfatul echipei de asistenta medicala sau medicului de familie.

 

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/hysterectomy/

https://www.webmd.com/women/hysterectomy

https://www.beebehealthcare.org/health-hub/conditions/what-are-benefits-laparoscopic-hysterectomy