Hipoacuzie: cauze, diagnostic, metode de tratament

Hipoacuzie: cauze, diagnostic, metode de tratament Hipoacuzie: cauze, diagnostic, metode de tratament

Ultima actualizare: 14 mai 2024

hipoacuzie

Hipoacuzia reprezinta incapacitatea partiala sau completa de a auzi sunetele la una sau la ambele urechi. Hipoacuzia apare de obicei in timp. Specialistii raporteaza ca aproximativ 25% dintre cei cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani se confrunta cu hipoacuzie.

Hipoacuzia mai poarta denumirile de:

  • scaderea auzului;
  • surditate;
  • pierderea auzului.

Cele trei componente principale ale urechii sunt urechea externa, urechea medie si urechea interna. Auzul apare cand undele sonore trec prin urechea externa catre timpan, o membrana subtire care desparte urechea externa de urechea medie. Cand undele sonore ajung in timpan, acesta vibreaza.

Urechea medie este formata din trei oase mici: ciocanul, nicovala si scarita. Timpanul si cele trei oase lucreaza impreuna pentru a intensifica vibratiile, pe masura ce undele sonore se deplaseaza spre urechea interna. Cand undele sonore ajung la urechea interna, ele calatoresc prin fluidele cohleei. Cohleea este o structura in forma de melc, care se gaseste in urechea interna. In cohlee exista celule nervoase care contin mii de fire de par in miniatura atasate de ele. Aceste fire de par ajuta la transformarea vibratiilor undelor sonore in semnale electrice, care apoi ajung la creier. Creierul interpreteaza aceste semnale electrice sub forma de sunete. Diferitele vibratii sonore creeaza reactii diverse in aceste fire de par minuscule, semnalandu-i creierului diferite sunete.


Ce este hipoacuzia?

Hipoacuzia apare cand anumiti factori afecteaza sistemul auditiv. Persoanele cu hipoacuzie intampina probleme in a intelege, urmari sau participa la conversatii.

Pierderea auzului poate afecta capacitatea de a lucra, de a comunica si, in general, de a efectua o multime de activitati zilnice. In cele mai multe cazuri, hipoacuzia este ireversibila. Cu toate acestea, audiologii – specialistii in diagnosticarea si tratarea pierderii auzului – pot recomanda tratamente precum aparatele auditive sau implanturile cohleare ce reduc pierderea auzului.

Tipuri de hipoacuzie

Exista trei tipuri de hipoacuzie:

1. Hipoacuzie de transmisie

In acest caz, un anumit lucru impiedica sunetul sa treaca prin urechea externa (canalul auditiv) sau urechea medie.

2. Hipoacuzie neurosenzoriala sau de perceptie

Acest tip de hipoacuzie apare cand anumiti factori afecteaza treptat urechea interna. Rareori, hipoacuzia neurosenzoriala apare foarte repede, aceasta forma numindu-se pierdere brusca a auzului neurosenzorial (SSHL) sau surditatea brusca. SSHL se poate produce brusc sau in termen de cateva zile.

hipoacuzie-tipuri

3. Hipoacuzie mixta

Aceasta forma este cauzata de o problema la urechea medie sau externa (hipoacuzie de transmisie) si la urechea interna (hipoacuzie neurosenzoriala).

Semne si simptome de hipoacuzie

Hipoacuzia apare de obicei in timp. Este posibil ca la inceput sa nu observati nicio modificare de auz. Cu toate acestea, daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome, trebuie sa va adresati medicului:

  • pierderea auzului care afecteaza activitatile zilnice;
  • pierderea auzului care se agraveaza sau persista;
  • pierderea auzului care este mai grava la o ureche;
  • pierderea brusca a auzului;
  • tiuit in ureche (tinitus);
  • pierdere severa a auzului;
  • probleme de auz insotite de dureri de urechi;
  • dureri de cap;
  • amorteala;
  • slabiciune.

Ar trebui sa solicitati tratament medical de urgenta daca aveti dureri de cap, amorteala sau slabiciune insotite de oricare dintre urmatoarele semne si simptome:

  • frisoane;
  • respiratie rapida;
  • rigiditate la nivelul gatului;
  • varsaturi;
  • sensibilitate la lumina.

hipoacuzie-simptome

Aceste simptome pot fi provocate de afectiuni care pun viata in pericol si care necesita asistenta medicala imediata, cum ar fi meningita.

Care sunt cauzele hipoacuziei?

Dupa cum mentionam, exista trei tipuri de hipoacuzie, fiecare avand la baza diferiti factori.

1. Cauzele hipoacuziei de transmisie

Hipoacuzia de transmisie apare atunci cand sunetele nu pot calatori de la urechea externa la timpan si oasele urechii medii. Hipoacuzia de transmisie nu este intotdeauna permanenta. Ea poate fi tratata cu ajutorul interventiilor medicale, cum ar fi implantul cohlear, sau cu antibiotice. Implantul cohlear este un aparat mic care este plasat sub piele, in spatele urechii. Acesta transforma vibratiile sonore in semnale electrice pe care creierul le interpreteaza apoi ca sunete.

Hipoacuzia de transmisie poate fi cauzata de:

  • infectii ale urechii;
  • alergii;
  • otita externa (urechea inotatorului);
  • acumularea de ceara (cerumen) in ureche.

Un obiect strain ramas blocat in ureche, tumorile benigne sau cicatricile aparute la nivelul canalului urechii, din cauza infectiilor recurente, sunt toate cauze potentiale ale hipoacuziei.

2. Cauzele hipoacuziei neurosenzoriale

Hipoacuzia neurosenzoriala este cauzata de leziuni la nivelul structurilor urechii interne sau ale cailor nervoase catre creier. Acest tip de hipoacuzie este de obicei permanent.

Hipoacuzia neurosenzoriala poate fi provocata de:

  • malformatii congenitale care modifica structura urechii;
  • imbatranire;
  • zgomote puternice;
  • traumatisme la cap sau craniu;
  • boala Meniere, o tulburare a urechii interne care poate afecta auzul si echilibrul;
  • neurinom acustic, o tumoare necanceroasa care se dezvolta pe nervul care duce de la urechea interna la creier, numit „nervul vestibular”.

hipoacuzie-cauze

Infectii

Urmatoarele infectii pot afecta, de asemenea, nervii urechii si pot provoca hipoacuzie neurosenzoriala:

Medicamente ototoxice

Hipoacuzia neurosenzoriala poate fi cauzata de unele medicamente, numite medicamente ototoxice. Potrivit specialistilor, exista peste 200 de medicamente, atat eliberate fara prescriptie medicala, cat si pe baza de reteta, care pot provoca hipoacuzie.

3. Cauzele hipoacuziei mixte

Hipoacuzia mixta se produce cand o persoana dezvolta in acelasi timp atat hipoacuzie de transmisie, cat si hipoacuzie neurosenzoriala.

Diagnostic

In prima faza, medicul va pune intrebari despre simptomele cu care se confrunta pacientul si va face un examen fizic. Acesta va verifica daca pacientul prezinta semne de infectie sau alte probleme care ar putea cauza pierderea auzului. In plus, medicul ar putea efectua o scanare CT (tomografie computerizata) sau RMN (rezonanta magnetica), daca exista leziuni la nivelul urechii sau daca banuieste ca pacientul ar putea avea o tumoare. De asemenea, un audiolog ar putea face anumite teste de auz.

Printre testele auditive efectuate se numara:

  • Audiograma cu ton pur

Acest test de auz poate detecta cel mai silentios volum pe care il puteti auzi. Acest tip de testare ii ajuta pe audiologi sa determine ce tip de pierdere a auzului exista.

  • Emisiunile otoacustice

Audiologii folosesc acest test pentru a verifica functia urechii interne.

  • Timpanometria

Audiologul poate efectua o timpanometrie pentru a verifica daca pacientul are timpanul perforat, lichid in urechea medie sau ceara in canalul urechii.

Tratament

Daca hipoacuzia este cauzata de acumularea de cerumen in canalul urechii, acesta poate fi eliminat acasa sau intr-un cabinet ORL.

Daca hipoacuzia are alte cauze, va trebui sa va consultati cu medicul. De exemplu, daca pierderea auzului este rezultatul unei infectii, este posibil ca medicul sa va prescrie antibiotice. In schimb, daca hipoacuzia este provocata de alte probleme de auz, specialistii ar putea recomanda utilizarea unui aparat auditiv sau a unui implant cohlear.

hipoacuzie-tratament

Posibile complicatii

Pierderea auzului le poate provoca pacientilor frustrare sau iritabilitate. Persoanele care dezvolta pierderi severe de auz pot deveni anxioase sau deprimate. Copiii cu deficiente de auz se pot confrunta cu anumite probleme la scoala.

In plus, exista studii care arata ca exista o legatura intre hipoacuzie si dementa la persoanele in varsta.

Metode de prevenire

Urmatorii pasi pot ajuta la prevenirea pierderii auzului din cauza zgomotelor puternice si pot impiedica agravarea pierderii auzului provocata de imbatranire:

  • Protejati-va urechile

Protejati-va de zgomotele puternice folosind dopuri de plastic sau casti care protejeaza auzul.

  • Testati-va auzul

Daca lucrati intr-un mediu in care zgomotul este puternic, poate fi recomandat sa faceti regulat teste de auz. Daca v-ati pierdut partial auzul, puteti lua masuri pentru a preveni pierderea ulterioara.

  • Luati masurile necesare in cazul practicarii anumitor hobby-uri

Folosirea snowmobilului sau a jet-skiului, vanatoarea, utilizarea sculelor electrice sau participarea la concertele rock pot afecta treptat auzul. De aceea, este recomandat sa purtati protectii auditive sau sa luati pauze de la zgomot pentru a va proteja urechile. Reducerea volumului muzicii este, de asemenea, de ajutor.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17673-hearing-loss

https://www.healthline.com/health/hearing-loss

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/symptoms-causes/syc-20373072

https://www.lobe.ca/en/treatment/hypoacusis