Hipertensiunea si sarbatorile: strategii pentru a ramane in siguranta

Hipertensiunea si sarbatorile: strategii pentru a ramane in siguranta  Hipertensiunea si sarbatorile: strategii pentru a ramane in siguranta

Ultima actualizare: 9 decembrie 2024

tensiunea arteriala in perioada sarbatorilor

Sarbatorile vin cu multe bucurii si momente speciale alaturi de cei dragi. Este si o perioada in care grija pentru sanatate trece adesea pe plan secund. De aici si riscul aparitiei complicatiilor si a transpunerii in realitate a zicalei „de la bal, la spital”. Cu atat mai mult daca deja exista unele vulnerabilitati sau chiar un diagnostic de hipertensiune.

Cum afecteaza sarbatorile tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala masoara forta exercitata de coloana de sange asupra peretilor arteriali. Aceasta este exprimata prin doua valori: 

  1. tensiunea arteriala sistolica (limita superioara) reprezinta presiunea generata cand inima bate;
  2. tensiunea arteriala diastolica (limita inferioara) reprezinta presiunea in starea de repaus, dintre batai; altfel spus, din momentele in care inima se odihneste.

Valorile normale ale tensiunii arteriale variaza in functie de varsta si sex, dar o „medie de aur” este considerata 120/80 mmHg. O tensiune arteriala constant peste aceste limite poate reprezenta un motiv de ingrijorare. In cazul in care aceste valori ating pragul de 140/80 mmHg, medicii incep sa foloseasca fara rezerve termenul de hipertensiune. Vorbim de o afectiune serioasa, care trebuie gestionata cu multa atentie. In caz contrar, in timp, se poate ajunge la afectare cardiaca, atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienta renala. Pe termen lung, hipertensiunea conduce la deteriorarea peretilor vaselor de sange si, implicit, la aparitia altor probleme cardiovasculare, mai grave.

De sarbatori, sunt cumulati mai multi factori care pot contribui la cresterea tensiunii arteriale. Programul e mai incarcat, mesele sunt mai bogate, iar nivelurile de stres si agitatie sunt la cote alarmante. Mai mult, consumul excesiv de alimente sarate, alcool si cofeina, combinat cu lipsa de somn si activitate fizica, poate amplifica riscurile.

Cum pot fi evitate complicatiile

sanatatea cardiovasculara in perioada Craciunului

Tensiunea arteriala poate fluctua pe parcursul zilei in functie de activitati. Este mai mare dimineata si in timpul activitatilor solicitante si mai scazuta noaptea. De asemenea, este influentata de sezon, fiind mai ridicata iarna decat in sezonul cald.

Prin urmare, daca suferiti de hipertensiune, este imperios sa va luati masuri de precautie suplimentare, pentru a va putea bucura din plin de sarbatori, fara compromisuri majore in detrimentul sanatatii.

Un prim pas esential pentru controlul hipertensiunii este monitorizarea regulata a valorilor tensionale. Tensiometrele moderne sunt accesibile, usor de utilizat si asigura masuratori precise. Monitorizarea frecventa ajuta la identificarea fluctuatiilor si la ajustarea rutinei zilnice, pentru a preveni complicatiile.

Alte masuri necesare pentru mentinerea tensiunii arteriale in limite normale in timpul sarbatorilor, includ:

Gestionarea stresului

Planificarea din timp este cheia pentru reducerea stresului. Incercati:

  • sa organizati sarcinile zilnice cu ajutorul unei liste;
  • sa evitati sa va suprasolicitati si nu programati mai multe activitati in aceeasi zi;
  • sa rezervati 20-30 de minute zilnic pentru relaxare, fie prin yoga, fie prin meditatie sau exercitii usoare. Activitatea fizica scade nivelurile de cortizol si adrenalina, hormonii asociati stresului.

Evitarea cozilor si a aglomeratiei

Cumparaturile online sau realizarea acestora cu cateva saptamani inainte de sarbatori pot preveni stresul inutil. In plus, acest lucru economiseste timp si energie.

Adoptarea unei diete sanatoase

Alimentatia joaca un rol crucial in gestionarea tensiunii arteriale. Ce puteti face concret?

  • Reduceti consumul de sare si alimente foarte sarate. Dieta hipersodata reprezinta unul dintre factorii principali ai hipertensiunii. Medicii recomanda pacientilor hipertensivi sa limiteze aportul de sodiu la maximum 2 g/zi, ceea ce corespunde unei cantitati de circa 5 g de sare de bucatarie.  
  • Consumati cu precadere ceea ce gatiti acasa. In felul acesta, aveti un control mai mare asupra ingredientelor folosite, precum si asupra metodele de preparare.
  • Alcatuiti meniuri echilibrate. Includeti alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele proaspete, si optati pentru proteine slabe.
  • Moderatie la portii. Evitati mancatul excesiv, pentru a preveni retentia de lichide.
  • Mizati pe superalimente. Incorporarea unor alimente sanatoase in dieta de sarbatori poate face diferenta. Consumati mai des merisoare – antioxidantii lor combat retentia de lichide si reduc inflamatia. Foarte buni sunt si cartofii dulci. Bogati in potasiu, calciu si vitamine, acestia sprijina sanatatea inimii. De asemenea, morcovii si legumele verzi ofera fibre si nutrienti esentiali pentru echilibrul tensiunii arteriale.

Hidratarea corespunzatoare

Consumul a cel putin opt pahare de apa pe zi ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la mentinerea sanatatii cardiovasculare.

Limitarea consumului de alcool si cafeina

consum de alcool de sarbatori

In perioada sarbatorilor, sunt mai multe ocazii pentru a inchina un pahar de vin, de sampanie sau alte bauturi alcoolice. Aveti in vedere, totusi, ca moderatia este cu adevarat cruciala cand vine vorba de alcool si hipertensiune.

Pentru a tine la distanta riscurile, medicii recomanda femeilor sa limiteze consumul de alcool la un pahar pe zi, iar barbatilor – la cel mult doua pahare pe zi. Si consumul de cafea trebuie monitorizat cu mai multa atentie. Aveti grija sa nu exagerati. Beti cel mult doua cesti pe zi, pentru a evita efectele stimulante excesive asupra sistemului cardiovascular.

Somnul de calitate

Odihna este indispensabila pentru reglarea tensiunii arteriale si, in general, pentru mentinerea sanatatii. Asadar, asigurati-va ca dormiti 7-8 ore pe noapte. Incercati sa mentineti un program regulat de somn, chiar si in timpul sarbatorilor.

Nu intrerupeti medicatia

Daca urmati un tratament pentru hipertensiune, asigurati-va ca le luati regulat in timpul sarbatorilor, chiar daca programul vi se modifica din cauza calatoriilor sau a vacantelor. In plus, fiti atenti la medicamentele fara prescriptie medicala. Sezonul sarbatorilor aduce multa bucurie si veselie, dar poate aduce si raceala, si gripa. Multe medicamente fara prescriptie medicala pentru raceala si gripa contin substante decongestionante (oximetazolina, fenilefrina, pseudoefedrina), care pot creste tensiunea arteriala. De aceea, discutati intotdeauna cu medicul curant inainte de a lua alte medicamente.

In loc de concluzie

Cu o buna planificare, alegeri alimentare sanatoase si monitorizare regulata, puteti sa va bucurati de aceasta perioada festiva, fara pusee hipertensive. Prioritizati echilibrul si starea de bine, iar sarbatorile vor deveni o ocazie de a celebra atat cu cei dragi, cat si sanatatea personala.

Surse:

https://www.heart.org/en/news/2022/12/06/keeping-high-blood-pressure-at-bay-for-the-holidays

https://www.alphainternalmedicine.com/blog/5-heart-healthy-holiday-tips-for-managing-hypertension

https://www.nch.org/news/keep-your-blood-pressure-in-check-during-the-holidays/

https://www.alphainternalmedicine.com/blog/5-heart-healthy-holiday-tips-for-managing-hypertension