Hipertensiunea arteriala (HTA) este cea mai des intalnita afectiune cardiovasculara si totodata principala cauza pentru majoritatea bolilor care afecteaza inima si sistemul circulator. Boala evolueaza in timp, fara sa genereze simptome evidente, iar de multe ori se dovedeste fatala, celelalte afectiuni pe care le declanseaza fiind principala cauza de mortalitate atat in Romania, cat si la nivel mondial. Are mai multe stadii de evolutie, iar despre hipertensiunea arteriala grad 2 (HTA grad 2) se poate spune ca este un stadiu intermediar, in care se face trecerea de la faza usoara la o etapa care incepe sa ridice probleme mai serioase si care risca sa evolueze catre stadiul considerat cel mai sever.
Asadar, HTA grad 2 nu este o problema care sa poata fi ignorata sau a carei rezolvare sa fie lasata pe mai tarziu, iar acest lucru ne dorim sa il inteleaga mai bine toti cititorii nostri prin intermediul acestui articol. De aceea va vom vorbi in cele ce urmeaza despre valorile de tensiune specifice HTA grad 2, despre cauzele generatoare, manifestari, tratament si riscuri asociate.
Ce inseamna HTA grad 2
Cand presiunea cu care sangele circula prin vasele sangvine se mentine constant la niste valori care depasesc pragul normal, se stabileste diagnosticul de hipertensiune arteriala, iar in functie de cat de crescute sunt valorile tensiunii, se stabilesc gradul de severitate a bolii si implicit masurile terapeutice necesare. Pe baza acestui criteriu exista trei grade de hipertensiune arteriala, iar HTA grad 2 se situeaza la mijloc in cea ce priveste severitatea bolii, intre stadiul 1 – care este cel mai usor – si stadiul 3, care genereaza cele mai multe motive de ingrijorare.
Tensiunea arteriala se refera la presiunea sistolica din timpul contractiei inimii si la cea diastolica, inregistrata cand inima se relaxeaza, cele doua valori fiind exprimate in unitatea de masura a presiunii, respectiv milimetri de coloana de mercur (mm/Hg). Despre hipertensiune arteriala se poate vorbi cand valorile tensiunii depasesc 139/89 mm/Hg. Daca aceste valori sunt doar usor crescute, hipertensiunea este de gradul 1, dar situatia se complica atunci cand diferenta fata de valoarea normala creste. Se ajunge astfel HTA grad 2, care incepe de la valoarea de 160/100 mm/Hg, iar pragul maxim este de 179/109 mm/Hg.
Prin urmare HTA grad 2 este o forma moderata de hipertensiune arteriala, care necesita monitorizare si un management adecvat pentru a reduce valorile de tensiune si mai ales pentru preveni cresterea acestora si evolutia catre forma severa a bolii.
Care sunt cauzele HTA grad 2
HTA grad 2 apare ca urmare a cresterii presiunii pe care sangele o exercita asupra peretilor vaselor sanguine, iar aceasta crestere se produce fie din cauza ingustarii arterelor pe fondul depunerii de colesterol, fie din cauza cresterii volumului de sange ca urmare a faptului ca organismul retine lichide in exces.
De obicei, in faza de HTA grad 2 se ajunge cand cresterea valorilor tensiunii nu este depistata la timp, astfel incat sa poata fi luate masurile necesare ca evolutia hipertensiunii arteriale sa fie stopata la gradul incipient. Se intampla des acest lucru pentru ca hipertensiunea este o in general o boala asimptomatica, iar semnele specifice incep sa apara in stadiul de HTA grad 2, insa uneori nici atunci.
La baza aparitiei hipertensiunii arteriale, implicit a HTA grad 2, stau obiceiuri nesanatoase precum consumul frecvent de alimente bogate in grasimi saturate, sare si zahar, fumatul si sedentarismul. De asemenea, HTA grad 2 poate fi favorizata de anumite afectiuni cronice de la nivelul ficatului sau rinichilor, de diabet, de anumite disfunctii ale glandei tiroide, dar si de alte probleme ale inimii si sistemului circulator.
Important de retinut este faptul ca HTA grad 2 nu apare niciodata brusc, ci evolueaza din stadiul de hipertensiune usoara, in care cresterea tensiunii arteriale nu este depistata la timp sau este ignorata.
Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society of Hypertension.
Cum se manifesta HTA grad 2
Cresterea tensiunii arteriale poate avea loc timp de ani in sir fara ca pacientul sa simta in vreun fel acest lucru, pentru ca hipertensiunea arteriala este o boala asimptomatica, cel putin in fazele incipiente. Simptomele incep sa apara pe masura ce valorile tensiunii cresc, iar acest lucru se poate intampla in cazul pacientilor cu HTA grad 2.
Acestia pot avea dureri de cap, resimtite preponderent in zona occipitala, ameteli usoare, dureri in piept, dificultati de respiratie, sangerari nazale, greturi, oboseala si rezistenta tot mai scazuta la efort. Nu toti pacientii cu HTA grad 2 au astfel de simptome, iar prezenta acestora nu este suficienta pentru a stabili un diagnostic clar. Simptomele descrise pot fi asociate cu hipertensiunea arteriala doar dupa masurarea tensiuni de mai multe ori, daca tensiometrul indica de fiecare data valori ridicate.
Riscuri asociate cu HTA grad 2
Asa cum spuneam, hipertensiunea arteriala este cauza celor mai multe boli cardiovasculare, iar riscul aparitiei acestor boli creste odata cu valorile tot mai ridicate ale tensiunii. In cazul HTA grad 2, s-a trecut deja de faza usoara a bolii si s-a facut un pas catre stadiul cel mai sever, astfel ca riscul de boli cadiovasculare creste la randul sau. De asemenea, putem vorbi de un risc sporit de evenimente cardiovasculare, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, care por fi fatale sau pot lasa sechele grave pentru tot restul vietii.
In faza de HTA grad 2 circulatia sanguina este deja ingreunata, ceea ce inseamna ca inima si celelalte organe beneficiaza de un aport mai redus de oxigen pe care il primesc prin intermediul sangelui. Din cauza lipsei de oxigen exista riscul aparitiei unor disfunctii majore, ce pot duce chiar la insuficienta functionala a organelor.
Daca nu sunt luate cat mai rapid masuri pentru a opri cresterea tensiunii arteriale si a o readuce catre limitele normale, HTA grad 2 evolueaza catre stadiul urmator, care este cel mai sever si care presupune cel mai sporit grad de risc asociat cu hipertensiunea arteriala.
Cum se trateaza HTA grad 2
In general, managementul HTA grad 2 presupune combinarea tratamentului medicamentos cu adaptarea stilului de viata, in scopul reducerii tensiunii arteriale si mentinerii acesteia in limite considerate normale. Tratamentul medicamentos se stabileste in functie de fiecare pacient in parte, de medicul cardiolog care prescrie medicamentele recomandate si dozele in care acestea vor fi administrate. De asemenea, pacientii cu HTA grad 2 necesita monitorizare permanenta, scop in care trebuie sa isi masoare cu regularitate tensiunea arteriala si sa se prezinte la controalele medicale periodice.
In ceea ce priveste adaptarea stilului de viata, se recomanda adoptarea unei diete echilibrate, eliminarea excesului ponderal si mentinerea la o greutate normala, miscare si exercitii fizice efectuate cu regularitate, renuntarea la fumat si reducerea la minimum a consumului de alcool.
Alimentatia joaca un rol important in controlul tensiunii arteriale, iar in acest sens pacientilor cu HTA grad 2 li se recomanda sa evite alimentele care contin multe grasimi de origine animala, prajelile, alimentele foarte sarate, mezelurile, semipreparatele congelate si alimentele procesate industrial. Grasimile saturate din carne si produsele lactate, precum si grasimile trans din prajeli cresc nivelul de colesterol care genereaza hipertensiunea arteriala, iar sarea prezenta din abundenta si in mezeluri, semipreparate congelate, alimentele procesate industrial determina retentia de apa, ce duce de asemenea la cresterea tensiunii arteriale.
De cealalta parte, alimentele recomandate pentru un bun management al HTA grad 2 sunt legumele si fructele, cerealele integrale, verdeturile, pestele gras si fructele de mare, leguminoasele, carnea slaba si lactatele degresate.