Hipermetropie: factori de risc, manifestari, tratament

Hipermetropie: factori de risc, manifestari, tratament Hipermetropie: factori de risc, manifestari, tratament

Ultima actualizare: 9 noiembrie 2023

Termenul de hipermetropie defineste cea mai frecventa eroare de refractie cu care se confrunta o persoana inca din copilarie. Aceasta stare patologica de refractie apare dintr-un viciu care face ca razele paralele de lumina sa fie focalizate in spatele retinei neurosenzoriale. In aceasta stare de hipermetropie, ochiul actioneaza spontan printr-o acomodare care implica cresterea curburii anterioare si puterii de acomodare convergenta a cristalinului, tratamentul fiind esential pentru a se evita patologia numita hipermetropie totala, care nu poate fi corectata. La nivelul maculei, in cazul persoanelor cu hipermetropie, lumina se proiecteaza aberant, sub forma unui cerc luminos.

Farmacistii Catena recomanda VizualMax de la Naturalis, un supliment alimentar cu o formula complexa, care ajuta la mentinerea normala a vederii. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.

La nivelul globului-ocular se observa un diametru antero-posterior mai mic decat cel considerat a fi normal, fara defecte de vedere. O persoana care sufera de hipermetropie are o acuitate vizuala scazuta, care apare atat la privirea obiectelor situate aproape, cat si in cazul celor aflate la distanta, ceea ce presupune un efort constant de acomodare al ochiului. Acest aspect duce in timp la o gama variata de complicatii, cum ar fi dureri de cap, dureri oculare si stare de oboseala, provocand inclusiv lacrimare excesiva si incapacitatea de a desfasura anumite activitati, precum cititul si cusutul. Totusi, eroarea de focalizare poate fi corectata prin purtarea ochelarilor cu lentile speciale.


Hipermetropie – generalitati

Inca de la nastere, ochiul uman este predominant hipermetrop. Odata cu inaintarea in varsta, in mod obisnuit globii oculari hipermetropi devin emetropi (vedere normala) sau miopi. Istoricul familial pozitiv de hipermetropie joaca un rol esential in dezvoltarea acestei patologii in randul generatiilor urmatoare. De obicei, persoanele cu hipermetropie sunt nevoite sa tina obiectele relativ mai aproape de ochi pentru a le vedea cum trebuie, deoarece diametrul antero-posterior al unui glob ocular este mai mic decat in mod normal. Prin urmare, dificultatile de refractie se traduc, in mod obisnuit, prin scaderea acuitatii vizuale de aproape, vederea la distanta fiind mai buna.

Hipermetropie – cauze si factori de risc

Scurtarea axiala a globului ocular din hipermetropie si scaderea capacitatii de convergenta din cauza aplatizarii corneei sau cristalinului sunt factori comuni pentru cazurile de hipermetropie simpla. Absenta congenitala sau dobandita a cristalinului – avand drept rezultat pierderea totala a capacitatii de convergenta – duce la hipermetropie patologica. Modificarile cauzate de inaintarea in varsta, care apar la nivelul fibrelor corticale ale cristalinului, ducand astfel la modificarea indicelui de refractie, provoaca in timp hipermetropie. Paralizia nervului trigemen si defectele de acomodare (medicamente cicloplegice) duc la hipermetropie functionala.

Vedixin Max este un supliment alimentar special conceput pentru protejarea si imbunatatirea vederii.

Anumiti factori de risc pot duce la instalarea starii de hipermetropie, printre acestia numarandu-se:

  • edemul retinian;
  • aplatizarea corneei sau cristalinului;
  • inaintarea in varsta, care duce la modificarea indicelui de refractie al cristalinului;
  • anumite afectiuni subiacente: diabetul, afakia posttraumatica sau postchirurgicala, aniridia, nanoftalmia, microftalmia;
  • anomaliile genetice: microdeletia 16p11.2, mutatiile de la nivelul genei MYRF, istoricul familial de strabism, cataracta corticala, afakia congenitala, sindromul Heimler, Kennyy, pahicoroidul peripapilar, sindromul Loeys-Dietz, sindromul Larsen, amauroza congenitala Leber;
  • fumatul in timpul sarcinii este asociat cu un risc crescut de hipermetropie la nou-nascut;
  • leziunile directe la nivelul ochiului, cu compromiterea continuitatii structurilor oculare.

Hipermetropie – simptome, manifestari

In functie de varsta pacientului si de gradul de hipermetropie, prezentarea clinica a cazurilor de hipermetropie variaza de la lipsa simptomelor, la un tablou simptomatologic complex:

  • hipermetropie asimptomatica: tonusul muschilor ciliar si efortul de acomodare pot depasi, in astfel de cazuri, un anumit grad de hipermetropie, fara a crea dificultati vizuale;
  • hipermetropie simptomatica: devierea ochilor (frecvent o abatere spre interior a acestora), senzatia de oboseala oculara, cu cefalee frontala, fotofobie si vedere incetosata;
  • vederea de aproape este afectata intr-un grad mai mare decat cea de la distanta, acesta fiind si motivul pentru care persoanele cu hipermetropie tind sa departeze obiectele de ochi;
  • intunecarea brusca a vederii, mai ales dupa un efort ocular prelungit (medii cu iluminat agresiv, petrecerea unui timp indelungat in fata ecranului, cititul);
  • strabism;
  • senzatia de oboseala oculara.

Gold Lutein este un supliment alimentar cu o formula speciala, pe baza de luteina si zeaxantina, care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor. Capsulele Gold Lutein folosesc tehnologia revolutionara Caps Flow Liquid Technology®, prin care se previne oxidarea ingredientelor si se asigura o absorbtie rapida in organism a acestora.

In functie de gradul de hipermetropie si de varsta pacientului, daca afectiunea nu este tratata poate sa duca la complicatii, cum ar fi strabism convergent, ambliopie sau glaucom. Bineinteles, gradul de afectare al globului ocular poate creste semnificativ odata cu inaintarea in varsta. Astfel, pentru a preveni pierderea progresiva a vederii din cauza starii patologice de hipermetropie, este vitala purtarea ochelarilor cu lentile convergente (convexe). Acestea sunt esentiale in special in cazul copiilor diagnosticati de hipermetropie, mai ales in caz de dioptrii mari, deoarece exista un risc semnificativ ca, in lipsa tratamentului, acestia sa dezvolte strabism si alte patologii de vedere.

Diagnosticul de hipermetropie

Diagnosticul de hipermetropie se pune pe baza rezultatelor obtinute in urma testelor specifice, cum ar fi autorefractometria, prin care se masoara dioptriile ochilor. Examinarea cu lumina are scopul de a investiga daca globul ocular si corneea pot aparea mai mici decat de obicei. Un alt examen relevant este fundoscopia, cand se observa o histologie specifica la nivel ocular. Modul de diagnostic abordat are rolul, pe langa certificarea starii de hipermetropie, de a evalua stadiul acesteia, gradul de afectare, de a masura dioptriile si, astfel, de a se elabora un protocol specific de tratament, in conformitate cu rezultatele investigatiilor.

Tratament hipermetropie

Tratamentul uzual in astfel de cazuri implica corectarea viciilor de refractie folosindu-se lentile de contact sau ochelari cu lentile convergente, care fac ca lumina sa se focalizeze pe retina, nu in spatele acesteia. Se mai pot folosi si ochelari cu lentile bifocale sau progresive. Lentilele de contact se recomanda in special in cazul in care eroarea de refractie apare din cauza etiologiilor specifice. Abordul chirurgical al tratamentului este relativ rar si se considera a fi de electie doar in anumite situatii. Totusi, rata de recidiva este relativ mare. Persoanele in varsta care sufera de aceasta afectiune au nevoie de doua perechi de ochelari pentru corectia erorilor refractare.

Pentru operatiile unei astfel de patologii, care implica reducerea dioptriilor ochilor, se foloseste laserul, pentru ca este o metoda minimum invaziva. Operatia are rolul de a remodela structura si forma corneei, aceasta capatand arhitectura necesara pentru a focaliza corect razele de lumina la nivelul retinei, nu in spatele acesteia. De obicei, cazurile cu 3-4 dioptrii pot fi abordate astfel cu succes. In situatia in care dioptriile sunt mult mai mari si conditiile o permit, se poate apela si la implant de cristalin artificial, personalizat nevoilor, care are rolul de a corecta abaterile si viciile de refractie de la nivelul ochilor.

Sfaturi privind preventia

Hipermetropia are o componenta genetica semnificativa si, deseori, nu poate fi prevenita. Exista totusi modalitati eficiente de a preveni agravarea ei, cum ar fi:

  • evitarea fumatului in timpul sarcinii;
  • purtarea in permanenta a ochelarilor de corectie;
  • evitarea suprasolicitarii ochilor;
  • realizarea exercitiilor pentru musculatura ochilor;
  • asigurarea unor conditii optime de iluminare.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560716/

https://www.lenstore.co.uk/eyecare/hypermetropia

https://icrcat.com/en/eye-conditions/hyperopia/

https://patient.info/eye-care/long-sight-hypermetropia

https://oclvision-prod3.azurewebsites.net/conditions/hypermetropia/

https://www.moorfields.nhs.uk/condition/hypermetropia