Hiperglicemie versus hipoglicemie - semne, simptome, manifestari

Hiperglicemie versus hipoglicemie - semne, simptome, manifestari Hiperglicemie versus hipoglicemie  - semne, simptome, manifestari

Ultima actualizare: 20 februarie 2024

Hiperglicemia si hipoglicemia sunt termeni diametral opusi ce denumesc doua valori anormale ale glicemiei, adica ale nivelului de glucoza din sange. Glicemia constituie un indicator important in monitorizarea evolutiei pacientilor cu diabet si in acelasi timp este esentiala in diagnosticarea acestei boli.

Revenind la termenii care fac subiectul acestui articol, hiperglicemia se refera la o valoare a glicemiei peste limitele normale, in timp ce hipoglicemia indica o valoare sub aceste limite. Exista mai multe metode de masurare a glicemiei iar in functie de acestea se stabilesc si valorile optime, insa noi vom lua ca punct de referinta glicemia bazala, care poate fi masurata in orice moment al zilei. Valorile normale ale glicemiei bazale in cazul unui adult se situeaza intre 73 si 110 de miligrame pe decilitru (mg/dL), iar o glicemie intre 111 si 126 mg/dL este considerata la limita superioara.

Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.

Asadar, daca se depaseste pragul de 126 mg/dL se poate vorbi de hiperglicemie, in timp ce o scadere sub pragul de 70 mg/dL indica hipoglicemia.


Hiperglicemie – informatii generale

Hiperglicemia este cel mai evident semn ce indica prezenta diabetului, in conditiile in care boala poate fi timp de ani buni asimptomatica. De aceea, cu ajutorul unui simplu test de glicemie poate fi stabilit cu precizie diagnosticul de diabet, daca mai multe masuratori indica in mod constant prezenta hiperglicemiei.

Glicemia ajunge sa depaseasca limitele normale fie pe fondul unei cantitati insuficiente de insulina, fie pe fondul scaderii sensibilitatii celulelor la acest hormon secretat de pancreas. Celulele absorb glucoza din sange pentru a o transforma in energie, iar absorbtia este mijlocita de insulina. In cazul persoanelor supraponderale, receptorii de insulina de la nivelul celulelor isi pierd sensibilitatea sub actiunea unor substante chimice secretate de celulele care formeaza stratul adipos. In aceste conditii, celulele absorb mai putina glucoza iar cantitatea ramasa se acumuleaza in sange, ducand in cele din urma la aparitia hiperglicemiei si la declansarea diabetului de tip 2.

O alta cauza a hiperglicemiei o constituie reducerea cantitatii de insulina furnizata de celulele beta din pancreas. In cazul persoanelor cu diabet de tip 1, aceste celule sunt atacate ce celulele propriului sistem imunitar al organismului, care le confunda cu niste agenti patogeni care trebuie eliminati. Astfel, functionalitatea celulelor beta este grav afectata, ceea ce duce la reducerea sau chiar intreruperea definitiva a productiei de insulina. In lipsa acestui hormon care intermediaza absorbtia glucozei in celule, evident ca va fi afectat acest proces metabolic ceea ce duce din nou la aparitia hiperglicemiei.

In majoritatea cazurilor, hiperglicemia apare ca urmare a unei alimentatii nesanatoase si a sedentarismului, ce determina acumularea de kilograme in plus asociata cu scaderea sensibilitatii celulelor la insulina.

Hipoglicemie – informatii generale

Hipoglicemia se manifesta de cele mai mult ori in cazul persoanelor care sufera de una din cele doua forme de diabet, avand drept cauza frecventa administrarea unor doze prea mari de insulina sau de medicamente folosite in tratamentul acestei boli. Aceasta determina o absorbtie exagerata de glucoza, ceea ce duce la scaderea brusca a glicemiei. Daca aceasta coboara sub nivelul de 70 mg/dL, apare hipoglicemia, caz in care trebuie intervenit urgent pentru restabilirea nivelului optim de glucoza in sange.

Hipoglicemia este o manifestare frecventa si in cazul altor afectiuni cum ar fi pancreatita, insuficienta hepatica sau cea renala, putand fi cauzata si de unele dezechilibre hormonale.

De asemenea, aparitia hipoglicemiei poate avea si cauze care tin de stilul de viata cum ar fi consumul de alcool, dietele restrictive, expunerea prelungita la caldura, efortul intens si alimentatia saraca in glucide, care sunt principalii factori de risc.

Naturalis GlucoSuport ceai contribuie la mentinerea nivelului normal de glucoza din sange (scortisoara). Produsul este benefic in cazul pacientilor cu diabet.

In functie de valorile glicemice inregistrate, hipoglicemia poate imbraca trei forme, dupa cum urmeaza:

  • Hipoglicemia usoara – daca glicemia este intre 60 si 65 mg/dL;
  • Hipoglicemia medie – daca glicemia se situeaza intre 30 si 50 mg/dL;
  • Hipoglicemia severa - daca glicemia scade sub 30 mg/dL.

In acest din urma caz riscurile sunt foarte mari, putandu-se ajunge la deces daca glicemia nu este crescuta cat mai curand posibil si adusa la o valoare macar apropiata de cea normala.

Hiperglicemie vs. Hipoglicemie - simptome si manifestari

Organismul reactioneaza in mod diferit atunci cand in sange exista o cantitate mai mare de glucoza, in comparatie cu situatiile in care nivelul glucozei este sub cel optim. Prin urmare, simptomele si manifestarile hiperglicemiei sunt mult diferite de cele ale hipoglicemiei, dupa cum veti putea constata in continuare.

Hiperglicemia

Simptomele hiperglicemiei pot intarzia sa apara chiar si ani intregi, daca nivelul glucozei din sange nu ajunge la valori foarte ridicate. In astfel de cazuri, singurul mod in care poate fi depistata hiperglicemia este testul de glicemie, care presupune analiza unei probe de sange si care poate fi facut si acasa cu ajutorul unui dispozitiv special numit glucometru.

Prezenta hiperglicemiei este suspectata in cazul persoanelor supraponderale sau chiar obeze, dat fiind faptul ca excesul ponderal duce in cele din urma la scaderea sensibilitatii la insulina si cresterea glicemiei.

Asadar, primele simptome ale hiperglicemiei apar mai tarziu fata de momentul in care se depaseste valoarea optima a nivelului de glucoza din sange si se pot manifesta astfel:

  • Sete excesiva;
  • Urinari frecvente, inclusiv pe timpul noptii;
  • Cresterea apetitului – senzatia de foame apare deseori la scurt timp dupa masa;
  • Scaderea in greutate – considerata de multe ori un lucru benefic, trebuie sa dea de gandit pentru ca se produce pe fondul cresterii apetitului;
  • Stare de oboseala si slabiciune datorata lipsei de energie in conditiile unui aport insuficient de glucoza in celule;
  • Vedere incetosata, pe fondul afectarii nervilor oculari;
  • Furnicaturi la nivelul extremitatilor, datorate afectarii vaselor de sange si nervilor periferici;
  • Infectii frecvente, pe fondul slabirii sistemului imunitar.
  • Leziuni care se vindeca greu din cauza afectari circulatiei sanguine, slabirii sistemului imunitar si a scaderii eficientei celulelor responsabile cu refacerea tesuturilor

Hipoglicemia

In acest caz, simptomele apar la scurt timp dupa scaderea nivelului glicemiei, iar manifestarile si intensitatea difera in functie de severitatea hipoglicemiei. Semnele specifice ale hipoglicemiei pot fi urmatoarele:

  • Tremur la nivelul extremitatilor;
  • Stari de nervozitate sau anxietate;
  • Irascibilitate;
  • Apetit crescut;
  • Stari de confuzie si dezorientare spatio-temporala;
  • Ameteala insotita de senzatia de slabiciune;
  • Accelerarea ritmului cardiac;
  • Stare de somnolenta sau de oboseala accentuata;
  • Vedere incetosata;
  • Dificultati in coordonarea miscarilor;
  • Spasme musculare;
  • Senzatia de furnicaturi sau amorteala la nivelul limbii si al buzelor;
  • Delir, ce insoteste starea de confuzie in formele severe.

Cel mai mare risc in cazul hipoglicemiei il reprezinta coma, care se instaleaza atunci cand nivelul glicemiei scade brusc si coboara mult sub limita optima. In astfel de situatii, pacientul isi pierde cunostinta si, daca nu se intervine imediat pentru a creste nivelul glicemiei, sansele de supravietuire sunt aproape nule.

Alimentatia este elementul cheie de care trebuie sa tineti cont pentru a va mentine glicemia in limitele normale, aceasta insemnand ca trebuie sa adoptati o dieta echilibrata, care sa contina toti nutrientii necesari organismului si sa aiba un aport caloric cat sa satisfaca necesarul zilnic.

Este important sa va mentineti la greutatea optima. Daca ati acumulat kilograme in plus de care vreti sa scapati, va recomandam sa faceti mai multa miscare in loc sa apelati la diete restrictive care va pot priva organismul de nutrienti esentiali si pot duce la aparitia hipoglicemiei.