In zilele noastre, din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase si a stilului de viata, multi oameni se confrunta la nivel mondial cu hiperaciditate gastrica. Multi pacienti se prezinta la medic pentru ca “au gaze abdominale” sau “senzatie de aciditate la nivelul stomacului”. Hiperaciditatea gastrica este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii au “gaze abdominale”. Foarte multi oameni, indiferent de varsta, sex sau clasa sociala, au aceasta problema.
Stomacul secreta acid clorhidric, un suc digestiv care descompune particulele de alimente in cea mai mica forma pentru a sustine procesul de digestie. Hiperaciditatea gastrica apare atunci cand stomacul secreta o cantitate excesiva de acid clorhidric, cunoscut si sub denumirea de suc gastric.
Hiperaciditatea gastrica declanseaza invariabil dureri abdominale, dar si balonare, arsuri la stomac, greata, varsaturi si alte cateva probleme intestinale.
In cazul in care hiperaciditatea gastrica apare frecvent si devine destul de severa, persoana in cauza poate dezvolta o serie de boli si efecte secundare, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau ulcerul peptic.
Ce este hiperaciditatea gastrica?
Hiperaciditatea gastrica este denumita in termeni medicali “dispepsie acida” si reprezinta o problema medicala caracterizata prin secretia abundenta de sucuri gastrice. Hiperaciditatea gastrica poate sta la baza bolii de reflux gastroesofagian, afectiune care reprezinta refluxul continutului stomacului, implicit al sucului gastric, in esofag si care provoaca iritatii, arsuri si dureri. De asemenea, hiperaciditatea gastrica poate fi responsabila de aparitia gastritei si a ulcerului gastric.
Hiperaciditate gastrica – factori de risc si cauze
Hiperaciditatea gastrica este, in majoritatea cazurilor, un raspuns la un stil de viata nesanatos, in special la un stil alimentar dezechilibrat. Astfel, consumul de alcool si tutun reprezinta o principala cauza a hiperaciditatii gastrice, la acestea adaugandu-se mesele neregulate si consumul anumitor alimente, categorie din care fac parte condimentele, dulciurile, grasimile, prajelile, alimentele de tip fast-food sau foarte sarate. Acestea au rolul de a creste cantitatea de suc gastric din stomac. De asemenea, cafeaua si bauturile acidulate pe baza de cofeina, mai ales daca sunt consumate pe stomacul gol, conduc la cresterea aciditatii gastrice.
Pe de alta parte, o serie de medicamente luate pe termen lung, dintre care cele mai periculoase sunt medicamentele antiinflamatoare, pot provoca hiperaciditate gastrica. O alta cauza majora este stresul constant, stomacul avand un sistem nervos propriu, dar si obezitatea. De asemenea, este foarte probabil ca femeile insarcinate sa se confrunte cu hiperaciditate gastrica.
Factori de risc
Persoanele care urmeaza diete inadecvate, in special cele care se bazeaza pe infometare, pot dezvolta hiperaciditate gastrica. De asemenea, apa are un rol esential in echilibrarea sucului gastric, iar deshidratarea poate facilita aparitia acestui simptom. Tulburarile de alimentatie, bulimia si anorexia, sunt deseori incriminate in cresterea excesiva a aciditatii gastrice.
Semne si simptome de hiperaciditate gastrica
Hiperaciditatea gastrica se manifesta printr-o serie de simptome ca dureri bruste de stomac, arsuri gastrice, stari de voma si greata, balonare, flatulenta, dureri abdominale care pot iradia pana in piept. Nu este exclus ca hiperaciditatea gastrica sa fie insotita de plenitudine si pierderea apetitului, tuse si probleme respiratorii.
Netratata sau tratata necorespunzator, hiperaciditatea gastrica poate duce la aparitia ulcerului, a refluxului gastroesofagian si a indigestiei cronice. Inclusiv bebelusii se pot confrunta cu hiperaciditate gastrica. Cand se intampla acest lucru, cei mici refuza sa fie hraniti si pierd in greutate.
Alte manifestari ale hiperaciditatii gastrice
Persoanele care se confrunta cu hiperaciditate gastrica pot sa aiba probleme legate de caderea parului, unghii fragile, respiratie urat mirositoare, congestii nazale, prurit perianal, infectii candidozice cronice si deseori pot observa alimente nedigerate in scaun. De asemenea, nu este exclus sa se confrunte cu alergii si intolerante alimentare.
Tratament, remedii naturiste si stil de viata
In tratamentul clasic al hiperaciditatii gastrice sunt folosite antiacidele, acestea avand rol de neutralizare a secretiei gastrice. Este esential ca acest simptom sa fie tratat din timp astfel incat sa nu produca alte complicatii.
De asemenea, la recomandarea medicului se pot lua medicamente care actioneaza ca inhibitori ai pompei de protoni, blocanti H2 si prostaglandine. Acestea se folosesc inclusiv in tratarea gastritei, ulcerului si bolii de reflux gastroesofagian. In cazul in care simptomele persista, pacientul trebuie sa faca investigatii medicale pentru depistarea unor posibile complicatii.
Remedii naturiste
Tratamentele naturiste sunt de un real ajutor in combaterea hiperaciditatii gastrice. In acest sens, exista o serie de remedii naturiste care pot fi aplicate cu succes de catre persoanele care se confrunta cu hiperaciditate gastrica:
-
Bicarbonatul de sodiu. Un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat intr-un pahar cu apa reduce aciditatea gastrica si combate flatulenta. Este de preferat sa se bea pe stomacul gol, dimineata.
-
Calciul. Calciul din lapte este un bun aliat in reducerea aciditatii din stomac. Se recomanda un pahar de lapte rece dupa masa.
-
Menta. Ceaiul de menta sau mestecarea frunzelor de menta dupa masa poate reduce aciditatea stomacului.
-
Ghimbirul. Ceaiul sau sucul de ghimbir are efecte benefice in reglarea aciditatii gastrice. Se recomanda cateva inghitituri de doua sau trei ori pe zi.
-
Apa de cocos. S-a observat ca apa de cocos consumata pe parcursul zilei mentine in limite normale aciditatea gastrica.
-
Lemnul dulce. Pulberea obtinuta din radacina de lemn dulce are efect in combaterea aciditatii gastrice si, totodata, are actiune antiinflamatoare si ajuta la refacerea mucoasei gastrice. Se recomanda consumul unei lingurite de pulbere de lemn dulce de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, insa nu mai mult de trei luni consecutiv.
-
Ceaiuri. Ceaiul de galbenele, musetel, salcam sau chimen este un bun remediu naturist in tratarea aciditatii gastrice. In plus, actioneaza ca un veritabil pansament gastric, avand efect cicatrizant.
Stilul de viata in hiperaciditate gastrica
Persoanele care se confrunta cu hiperaciditate gastrica trebuie sa adopte un stil de viata sanatos si echilibrat. Dieta este un factor esential in acest caz, dar si combaterea stresului si odihna corespunzatoare. Este demonstrat faptul ca aciditatea gastrica creste in cazul persoanelor care dorm insuficient, motiv pentru care se recomanda un minim de 7-8 ore de somn pe noapte. Pentru combaterea stresului se poate apela la meditatie si tehnici de respiratie, la yoga si chiar aromoterapie.
Terapiile complementare, asa cum sunt acupunctura si reflexoterapia, sunt de un real ajutor in combaterea hiperaciditatii gastrice. Pe de alta parte, activitatea fizica, chiar si plimbarile scurte dupa masa, imbunatatesc activitatea digestiva si regleaza tranzitul intestinal.
Alimentatia recomandata in hiperaciditate gastrica
Dieta este cel mai important factor in tratarea hiperaciditatii gastrice si nu doar pe durata tratamentului. Se recomanda excluderea completa a alimentelor care cresc secretia de suc gastric si in aceasta categorie intra prajelile, grasimile, alimentele picante, acre sau sarate, muraturile, dulciurile, rosiile, ceapa, usturoiul si, in general, legumele crude. De asemenea, este necesara renuntarea la alcool, tutun, cafea si bauturi acidulate.
Dieta pentru combaterea aciditatii gastrice trebuie sa contina alimente bogate in proteine si fibre, supe si ciorbe neacrite, iaurt, legume si carne slaba (pui, peste) gatite la abur, la cuptor sau prin fierbere. Ouale ar trebui sa fie consumate fierte, iar branza este permisa doar daca este branza dulce. Bananele pot fi consumate zilnic deoarece acestea contin potasiu si au efecte benefice in scaderea aciditatii stomacului.
Metode de prevenire a hiperaciditatii gastrice
Hiperaciditatea gastrica poate fi prevenita prin abordarea unui stil de viata echilibrat si a unui regim alimentar sanatos. In plus, exista cateva reguli care, respectate, previn cresterea aciditatii gastrice. Se recomanda ca mesele copioase si mancatul excesiv sa fie evitate deoarece provoaca cresterea sucului gastric din stomac si chiar reflux gastroesofagian. De asemenea, se recomanda trei mese pe zi si doua gustari, astfel incat stomacul sa nu ramana niciodata gol. Portiile trebuie sa fie mici si alimentele mestecate pana ce ajung pasta pentru a nu forta stomacul. In plus, aceasta tactica previne balonarea, flatulenta si indigestia.
Micul dejun este absolut obligatoriu, iar ultima masa a zilei trebuie luata cu minim doua ore inainte de culcare. Nu este recomandat ca dupa masa sa se stea in pat deoarece pozitia culcat favorizeaza revarsarea sucului gastric din stomac in esofag.
Pe de alta parte, consumul de apa, aproximativ doi litri pe zi, este de un real ajutor in prevenirea hiperaciditatii gastrice si in imbunatatirea digestiei. Nu este, insa, indicat ca apa sa se bea in timpul mesei sau imediat dupa masa deoarece dilueaza sucul gastric si poate afecta digestia. Persoanele obeze si supraponderale sunt sfatuite sa slabeasca pentru a evita aparitia hiperaciditatii gastrice, dar sa o faca intr-un mod sanatos si in niciun caz prin infometare.
Referinte:
https://www.netmeds.com/health-library/post/hyperacidityacid-dyspepsia-causes-symptoms-and-treatment?srsltid=AfmBOoq2gq8VZK8IE4fyrmiFZJnzh3Nfbk2DS-hA4tOAqxf126vfHM_g
https://sahyadrihospital.com/blog/hyperacidity/