O hernie inghinala se manifesta cand o parte a intestinului sau a membranei ce captuseste cavitatea abdominala patrunde printr-un punct slab in muschii abdominali, in apropierea zonei inghinale.
Se poate vorbi despre o hernie inghinala in situatia in care organele din abdomen au patruns in canalul inghinal, printr-un orificiu anatomic preexistent in peretele abdominal.
Astfel de orificii herniare sunt cunoscute drepte punctele slabe ale peretelui abdominal, rezultand din dezvoltarea arhitecturii peretelui abdominal in cursul vietii intrauterine si exteriorizate din abdomen catre organele genitale externe - ligamentul rotund al uterului la femei si funiculul spermatic la barbati.
Hernia inghinala este cel mai frecvent tip de hernie, reprezentand aproximativ 70% dintre toate tipurile de hernii. Barbatii sunt de opt ori mai predispusi la a face hernie inghinala. Aceasta apare, adesea, dupa varsta de 50 de ani (pe o parte a abdomenului sau pe ambele). Operatia de hernie este una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale. Hernia inghinala apare la 5% dintre nou-nascuti si la 9% pana la 11% dintre bebelusii nascuti prematur.
In functie de cauzele aparitiei sale, hernia inghinala poate fi de patru tipuri:
1. Hernie inghinala indirecta – este intalnita, adesea, la copiii nascuti prematur, insa poate aparea in orice moment al vietii. Cauza consta intr-o deschidere a canalului inghinal care, in mod normal, ar fi trebuit sa se inchida inainte de nastere, o astfel de deschidere permitand tesuturilor sa protruzioneze prin acest canal.
2. Hernie inghinala directa – apare cel mai adesea la adulti, odata cu inaintarea in varsta, fiind cauzata de slabirea musculaturii in cursul vietii. Acest tip de hernie este mult mai raspandit la barbati.
3. Hernie inghinala incarcerata - apare atunci cand tesutul este blocat in zona inghinala si nu este reductibil. Nefiind impins la loc, o portiune a intestinului sau epiplonul poate fi blocat/prins in peretele abdominal.
4. Hernie inghinala strangulata – hernia inghinala incarcerata poate duce la o hernie inghinala strangulata, caracterizata prin taierea alimentarii cu sange a intestinului. Acest tip de hernie inghinala implica o interventie chirurgicala pentru a restabili alimentarea cu sange a intestinului, in caz contrar punand viata in pericol.
Cauze hernie inghinala
O hernie inghinala apare atunci cand exista o slabiciune sau o deschidere in peretele abdominal inferior care permite tesutului abdominal sa treaca. Multe lucruri pot contribui la acest lucru, inclusiv:
-
O deschidere sau un punct slab, prezente la nastere;
-
Diferentele congenitale ale rezistentei tesutului conjunctiv (colagen);
-
Un punct de deschidere sau slab de la o interventie chirurgicala abdominala anterioara;
-
Tuse cronica sau stranut;
-
Amanarea defecatiei in timpul tranzitului intestinal sau a urinarii;
-
Exercitiile fizice intense frecvente sau munca fizica;
-
Anii de sarcina si efortul de a purta in brate copii mici;
-
Locurile de munca care necesita statul in picioare pentru mai multe ore;
-
Presiunea intraabdominala din obezitatea cronica;
-
Degenerescenta tisulara normala, legata de varsta.
Hernie inghinala - simptome, manifestari
Nu toate herniile inghinale au simptome. Uneori, simptomele vin si pleaca. O hernie poate aluneca si iesi din deschidere sau poate fi simtita numai in timpul anumitor activitati.
La copii, este posibil sa existe un nodul in zona inghinala, care isi creste dimensiunea atunci cand cei mici plang si care poate sa dispara in timpul somnului.
O hernie inghinala indirecta poate sa nu fie palpabila (nu poate fi simtita), deoarece poate fi ascunsa in spatele fibrelor musculare.
Simptome hernie inghinala:
-
O umflatura in zona inghinala, de fiecare parte a osului pubian. Poate prezenta tumefactii (umflaturi) in zona scrotului la barbati sau a labiei mari - ce acopera vaginul - la femei;
-
Senzatie de presiune sau greutate in zona inghinala;
-
Durere in zona inghinala, indeosebi la incordare, ridicare, tusire sau aplecare;
-
Senzatie de arsura sau durere la nivelul umflaturii, care poate radia in pelvis sau pe picior.
Diagnosticul de hernie inghinala
Un examen fizic este, de obicei, suficient pentru a diagnostica o hernie inghinala. Medicul va incerca sa observe si sa simta hernia.
El poate solicita pacientului sa tuseasca sau sa se incordeze, pentru a face mai facila detectarea herniei. Va dori sa afle, de asemenea, daca hernia este reductibila sau incarcerata.
Daca medicul nu observa nicio umflatura, poate solicita investigatii imagistice, cum ar fi o ecografie abdominala, o scanare CT sau RMN.
Tratament hernie inghinala
Pacientii cu hernie inghinala trebuie sa adopte o dieta bogata in fibre, cu multe legume, fructe proaspete si cereale integrale pentru a evita constipatia care poate duce la simptome dureroase.
In cazul unei hernicii inghinale mici, care nu deranjeaza, medicul poate recomanda amanarea operatiei si supravegherea constanta a pacientului.
Atunci cand reducerea herniei nu este posibila, se recomanda interventia chirurgicala, deoarece poate preveni o problema rara, dar grava, si anume, hernie inghinala strangula.
O hernie inghinala dureroasa necesita o operatie care poate calma disconfortul si preveni complicatiile grave.
Exista doua tipuri de interventii chirurgicale pentru hernie inghinala:
-
Deschiderea herniei inghinale
Se efectueaza o incizie in zona inghinala, iar epiplonul proeminent sau intestinul sunt impinse inapoi in abdomen. Apoi, sunt cusute impreuna muschiul slabit sau rupt. In majoritatea cazurilor, zona slaba este intarita si sustinuta cu o plasa montata la nivelul orificiilor herniare. Dupa interventie, deplasarea se poate face la scurt timp, insa recuperarea in sine, care consta in reluarea activitatilor normale, dureaza 4-8 saptamani.
Este o procedura minim invaziva, prin care sunt introduse mici instrumente printr-o alta incizie pentru repararea herniei folosindu-se ochiuri de plasa sintetica. Cu toate acestea, operatia laparoscopica poate creste riscul de complicatii si de reaparitie a herniei. Totodata, interventia laparoscopica nu este recomandata in cazul unei hernii inghinale mari, daca intestinul este impins in jos in scrot, daca a existat o interventie chirurgicala pelviana anterioara si daca pacientul nu poate primi anestezie generala.
Complicatiile herniei inghinale
O hernie inghinala netratata poate duce a complicatii precum:
-
Presiune asupra tesuturilor inconjuratoare;
-
Hernie inghinala incarcerata;
-
Hernie inghinala strangulata.
Exista posibile complicatii ale herniei inghinale dupa operatie. Insa toate interventiile chirurgicale au un risc scazut de complicatii generale. Acestea apar in 1% din operatiile herniei si includ:
-
Leziuni ale organelor din apropiere, vaselor de sange sau nervilor;
-
Sangerare;
-
Infectie;
-
Probleme de vindecare a ranilor;
-
Reactii adverse la anestezie;
-
Cheaguri de sange.
Riscurile asociate cu operatia herniei inghinale includ, in special:
Retentie urinara. Unii oameni au dificultati la urinare dupa o interventie chirurgicala pentru hernie inghinala. Acest lucru este temporar. Medicul poate fi nevoit sa efectueze drenarea vezicii urinare.
Durere cronica. Durerea cronica pe termen lung, dupa repararea herniei inghinale, apare la 10% dintre pacienti. Se poate datora leziunilor nervoase sau a unei reactii la plasa sintetica, montata la nivelul orificiilor herniare.
Sfaturi pentru preventie
Defectul congenital care creeaza sensibilitate la o hernie inghinala nu poate fi prevenit, insa exista cateva lucruri care pot reduce presiunea asupra muschilor abdominali si a tesuturilor:
-
Mentinerea unei greutati corporale sanatoase ajuta in hernie inghinala;
-
Adoptarea unui regim alimentar bogat in fibre (fibrele din fructe, legume si cereale integrale previn constipatia si, implicit, incordarea);
-
Renuntarea la fumat, avand in vedere faptul ca tigarile provoaca adesea tuse cronica, favorizand sau agravand o hernie inghinala;
-
Evitarea ridicarii de greutati, acordandu-se atentie posturii in cazul unei ridicari usoare: genunchi indoiti, fara aplecari din talie.
Bibliografie:
1. Inguinal Hernia Overview
https://www.healthline.com/health/inguinal-hernia
2. Inguinal Hernia (Groin Hernia)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16266-inguinal-hernia#symptoms-and-causes
3. Inguinal Hernia
https://www.webmd.com/digestive-disorders/inguinal-hernia
4. Inguinal Hernia
https://generalsurgery.ucsf.edu/conditions--procedures/inguinal-hernia.aspx
5. Inguinal hernia repair
https://www.nhsinform.scot/tests-and-treatments/surgical-procedures/inguinal-hernia-repair
6. Inguinal Hernia: Should I Have Surgery Now, or Should I Wait?
https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=za1162
7. Hernia
https://medbroadcast.com/condition/getcondition/hernia