Hepatita B este o infectie virala care afecteaza ficatul. Hepatita B debuteaza ca o infectie acuta care este de obicei de scurta durata. Cu toate acestea, in cazul anumitor persoane, se transforma intr-o infectie cronica (pe termen lung).
Inflamatia pe termen lung afecteaza grav ficatul in timp. Poate duce la ciroza si insuficienta hepatica. Ca si alte boli hepatice cronice, hepatita B poate provoca aceste daune fara sa produca simptome. Multi oameni nici nu stiu ca sunt infectati.
Exista mai multe virusuri care pot infecta ficatul si care pot provoca inflamatii (hepatita). Acestea sunt virusurile hepatice A, B, C, D si E. Fiecare se diferentiaza prin felul in care se transmit, felul in care afecteaza organismul si cum sunt tratate (sau prevenite).
Ce diferentiaza hepatita B de alte virusuri hepatice?
Unele caracteristici distinctive ale hepatitei B sunt:
-
Hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea tuturor copiilor cat mai curand posibil dupa nastere.
-
Hepatita B afecteaza in mod disproportionat copiii. Doar 5% dintre adultii care sunt infectati dezvolta o infectie cronica, in timp ce 30% dintre copiii sub sase ani ajung sa o dezvolte.
-
Deoarece hepatita B se raspandeste prin fluidele corporale, mamele isi pot infecta bebelusii la nastere. Pana la 90% dintre sugarii infectati cu virusul hepatic B dezvolta o forma cronica a bolii.
-
Hepatita cronica B este tratabila, dar nu poate fi vindecata. Medicamentele antivirale pot ajuta la gestionarea infectiei, insa pacientul va fi nevoit sa aiba grija deosebita de ficat pentru tot restul vietii.
Cat de raspandita este hepatita B?
Hepatita B este cea mai frecventa infectie hepatica din lume. Aproximativ doua miliarde de oameni (sau unul din trei oameni) au fost infectati la nivel mondial. Aproximativ 250 de milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu hepatita B cronica, multi fara sa stie acest lucru.
Ce este hepatita B?
Hepatita B este o infectie de natura virala, extrem de contagioasa, care afecteaza ficatul, provocand inflamatie si leziuni hepatice grave. Hepatita B este responsabila, la nivel mondial, pentru doua din trei decese cauzate de cancer hepatic, avand o rata de mortalitate mult mai mare decat HIV/SIDA, TBC sau malarie.
Hepatita B reprezinta infectia ficatului cu virusul hepatic de tip B, notat VHB. Este o boala care se transmite foarte usor, conform datelor medicale oficiale, virusul hepatic B avand un grad de infectivitate de 33 %, in comparatie cu virusul hepatic de tip C care are un grad de infectivitate de 3 % si in comparatie cu virusul imunodeficientei umane, HIV, care are un grad de infectivitate de 0,3 %.
Tipuri de hepatita B
Hepatita B se poate manifesta in doua forme, una mai usoara, care se poate vindeca, si una grava, care afecteaza persoana pe toata durata vietii. Astfel, hepatita B este de doua feluri: acuta si cronica.
Hepatita B acuta
Hepatita B acuta este forma usoara de hepatita B care, de altfel, se vindeca in decurs de aproximativ jumatate de an de la infectarea cu virusul hepatic B. Practic, sistemul imunitar are capacitatea de a lupta cu virusul hepatic B si de a-l elimina complet din organism. Hepatita B acuta apare in special la persoanele adulte.
Hepatita B cronica
In momentul in care sistemul imunitar nu poate lupta cu virusul hepatic B, infectia se cronicizeaza. Practic, virusul hepatic B se instaleaza in organism pentru tot restul vietii si este nevoie sa fie tinut sub control pentru a fi evitate complicatiile.
Hepatita B cronica apare cu precadere la copii. Cu cat varsta este mai mica, cu atat posibilitatea ca hepatita B sa devina cronica este mai mare. Hepatita B cronica este responsabila de probleme grave de sanatate, precum ciroza si cancerul hepatic, situatii care conduc la deces.
Semne si simptome ale hepatitei B
Semnele si simptomele hepatitei B pot aparea la aproximativ 12 saptamani de la infectare, insa nu este un criteriu obligatoriu. Exista persoane care sunt purtatoare ale virusului hepatic B si depisteaza acest lucru doar daca isi fac analizele specifice. In tot acest timp, virusul hepatic B afecteaza functia hepatica si poate fi transmis altor persoane. Atunci cand apar, simptomele hepatitei B sunt asemanatoare cu cele de gripa si pot fi trecute cu vederea. Acestea sunt:
-
febra
-
dureri articulare si abdominale
-
lipsa poftei de mancare
-
greata
-
varsaturi
-
slabiciune
-
oboseala
-
urina inchisa la culoare
-
ingalbenire a pielii si a ochilor
Simptomele hepatitei cronice variaza in functie de starea ficatului, de cat de grav afectat este acesta. Pacientii pot sa nu resimta niciun simptom ani de zile, timp in care analizele de sange sa nu se modifice sau schimbarile sa fie nesemnificative. In momentul in care se agraveaza, hepatita B se poate manifesta prin inflamatii ale ficatului, insuficienta hepatica, cancer si ciroza. Exista situatii cand, in acest stadiu, este nevoie de transplant de ficat.
Cum se transmite hepatita B?
Hepatita B se transmite prin contactul direct cu sangele persoanei infectate sau cu alte lichide, categorie in care intra sperma, secretiile vaginale, laptele matern. Hepatita B nu se transmite prin saliva, stranut sau tuse, prin contactul cu lacrimile sau sudoarea unei persoane infectate sau prin folosirea la comun a veselei si a toaletei. Este de evitat folosirea la comun a periutei de dinti din cauza sangerarilor gingivale si a lamei de ras din cauza posibilelor taieturi.
Astfel, hepatita B se poate transmite prin contact sexual neprotejat, transfuzii de sange sau folosirea ustensilelor medicale nesterile, inclusiv prin procesul de tatuare sau la manichiura, pedichiura, dentist. De asemenea, hepatita B se poate transmite de la mama la fat in timpul nasterii, caz in care copilul dezvolta, de regula, o forma cronica de hepatita B.
Diagnosticarea hepatitei B
Infectia cu virusul hepatic B nu poate fi depistata la testele de sange de rutina, ci este nevoie de o testare specifica care sa identifice anumiti markeri specifici. Totodata, acestia pot determina tipul de hepatita B existenta, daca este in faza acuta sau s-a cronicizat.
Diagnosticarea hepatitei B presupune detectarea in sange a unor substante antigene si a unor anticorpi, adica acele substante specifice pe care sistemul imunitar le produce in lupta cu virusul hepatic B. Astfel, pentru a diagnostica hepatita B sunt necesare urmatoarele teste:
-
Testul AgHBs pentru antigenul de suprafata al virusului hepatic B care va atesta, in cazul in care este pozitiv, ca pacientul este purtator si poate transmite virusul altor persoane.
-
Testul pentru anticorpi anti Hbs care atesta, in cazul unui rezultat pozitiv, ca pacientul are in organism anticorpi specifici impotriva virusului HVB. Acest aspect se traduce fie prin faptul ca a existat in organism o infectie anterioara, fie sunt anticorpi aparuti in urma vaccinarii. Daca acest test este pozitiv inseamna ca persoana nu se poate infecta cu virusul hepatic B si nici nu poate infecta alte persoane.
Metode de tratament pentru hepatita B
Pentru hepatita B nu exista tratament specific. Astfel, in cazul hepatitei B acute, organismul poate sa vindece infectia de la sine, iar in cazul infectiei cronice, medicul recomanda o schema de tratament adecvata stadiului. Exista situatii in care simpla monitorizare constanta poate constitui schema de tratament. In orice caz, stilul de viata echilibrat, alimentatia sanatoasa, evitarea alcoolului si a substantelor toxice si odihna suficienta, sunt extrem de importante pentru recuperare si pentru mentinerea unei stari de functionare cat mai bune a ficatului.
In cazul in care o persoana s-a expus infectarii cu virusul hepatic B este recomandat sa mearga de urgenta la medic, in primele 24 de ore, pentru a primi o injectie cu imunoglobuline si, implicit, o doza de vaccin anti-hepatita B. Acest pas are sanse foarte mari sa impiedice imbolnavirea cu hepatita B.
Cum poate fi prevenita hepatita B?
Vaccinarea este singura metoda de prevenire eficienta a hepatitei B. Vaccinul anti-hepatic B face parte din schema obligatorie de vaccinare propusa de Ministerul Sanatatii si se administreaza nou-nascutilor, in primele 24 de ore de viata. Vaccinul anti-hepatic B are nevoie de doua doze de rapel, acesta fiind administrat ulterior impreuna cu celelalte vaccinuri obligatorii.
Vaccinul anti-hepatic B asigura imunitate de lunga durata, in majoritatea cazurilor chiar pe viata, si poate fi facut la orice varsta, fiind sigur si eficient. In cazul adultilor, exista un vaccin combinat care protejeaza atat pentru hepatita B, cat si pentru hepatita A, denumita boala mainilor murdare. Acesta este de obicei administrat in trei doze separate pe parcursul a sase luni.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-b/symptoms-causes/syc-20366802
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4246-hepatitis-b
https://www.healthline.com/health/hepatitis-b
https://www.medicalnewstoday.com/articles/306288