Hemoroizi: cauze, simptome, tratament, preventie

Hemoroizi: cauze, simptome, tratament, preventie Hemoroizi: cauze, simptome, tratament, preventie

Ultima actualizare: 9 octombrie 2024

hemoroizi

Hemoroizii sunt vene umflate, dilatate, care se formeaza in interiorul si in exteriorul anusului si al rectului. Hemoroizii pot provoca dureri si disconfort, dar si sangerare rectala. Potrivit specialistilor, hemoroizi sunt prezenti inca de la nastere, dar la inceput, acestia nu cauzeaza probleme. Simptomele apar doar in momentul in care aceste vene se dilata.

Oricine poate fi afectat de hemoroizi, indiferent de varsta, sex, rasa si etnie. Cu toate acestea, riscul creste odata cu inaintarea in varsta, afectand mai mult de jumatate dintre persoanele de peste 50 de ani.

Oricine poate dezvolta hemoroizi care provoaca simptome, chiar si adolescentii. Dar pentru ca hemoroizii se dezvolta dupa ceva timp, ei sunt mai putin intalniti la copii. Riscul este mai mare in randul persoanelor:

  • supraponderale/obeze
  • insarcinate
  • care nu mananca suficiente alimente care contin fibre
  • care au constipatie cronica sau diaree
  • care ridica in mod regulat obiecte grele
  • care petrec mult timp pe vasul de toaleta
  • care se incordeaza in timpul miscarilor intestinale.

 


Ce sunt hemoroizii?

Aproximativ 50% din populatia adulta are, de-a lungul vietii, cel putin un episod hemoroidal, iar studii recente arata ca acest procent este si mai mare in randul populatiei cu varste peste 50 de ani: sase din 10 persoane din segmentul de varsta 50+ declara ca au aceasta problema medicala.

In ciuda acestor cifre, pacientii nu se prezinta la cabinetul medicului atunci cand debuteaza primele simptome.

Tipuri de hemoroizi

Hemoroizii se impart in mai multe categorii, fiecare cu proprietati specifice:

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni, asa cum sugereaza si numele, se gasesc in interiorul rectului si nu sunt vizibili. In cazul hemoroizilor interni nu apare durerea, sangerarea fiind, de obicei, singurul semn care tradeaza prezenta acestora.

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi se afla in jurul anusului, sub tegument. Potrivit medicilor specialisti, in aceasta zona exista o serie de nervi sensibili la durere si tocmai din acest motiv hemoroizii externi sunt considerati a fi cei care produc cel mai mare disconfort. Hemoroizii externi sunt mai usor de depistat decat cei interni, astfel ca si procentul pacientilor care se prezinta la medic in timp util este mai mare.

Hemoroizi trombozati

Hemoroizii trombozati apar in categoria hemoroizilor externi, in momentul in care in interiorul umflaturilor apar si cheaguri de sange. Hemoroizii trombozati sunt, de asemenea, durerosi si provoaca un disconfort destul de mare.

tipuri-trombozati

Hemoroizi micsti

Categoria hemoroizilor micsti include, potrivit medicilor specialisti, hemoroizii interni (aflati in stadii mai avansate) care se intalnesc cu hemoroizii externi. In cazul acestora, medicul specialist recomanda tratamentul doar in urma unor analize amanuntite.

Hemoroizi prolabati

Hemoroizii prolabati se afla intr-un stadiu avansat. Mai exact, hemoroizii coboara in timpul eliminarii materiilor fecale si se pot reduce spontan sau in cabinetul medicului specialist. Tratarea hemoroizilor prolabati se va face sub atenta supraveghere a medicului.

Semne si simptome

Pentru a putea ajunge in etapa in care medicul recomanda un tratament adecvat, este important ca pacientii sa recunoasca semnele si simptomele hemoroizilor.

Astfel, in categoria simptomelor care insotesc aparitia hemoroizilor se regasesc:

  • sangerarile la nivelul anusului care au loc in timpul miscarilor intestinale
  • pruritul sau iritatiile in zona anala
  • disconfortul local sau durerea mai mult sau mai putin intensa (desi nu este cea mai frecventa manifestare, durerea poate aparea ocazional dupa un episod de constipatie sau de efort fizic intens)
  • umflaturile si senzatiile muco-purulente (mai rar).

Stadiile de dezvoltare ale hemoroizilor

In functie de modul in care evolueaza si de seriile de complicatii pe care le pot favoriza, hemoroizii sunt clasificati in functie de stadii (in literatura de specialitate se mai numesc uneori si grade):

Stadiul 1

Hemoroizii in stadiul 1 nu sunt vizibili. In acest caz, hemoroizii sangereaza, insa nu au apucat sa se extinda. Cu alte cuvinte, acest tip de hemoroizi nu prolabeaza si se afla doar in canalul anal.

Stadiul 2

Hemoroizii in stadiul 2 se caracterizeaza prin prolaps in timpul defecarii (hemoroizi care ies in afara anusului), insa se reduc spontan si nu au nevoie de interventii invazive.

stadiul-2

Stadiul 3

Hemoroizii in stadiul 3 se recunosc cu usurinta dupa prolapsul care apare in timpul defecarii si, spre deosebire de cei aflati in stadiul 2, nu se reduc spontan, ci numai prin manevre manuale. Asadar, pentru acest tip de hemoroizi este recomandata, in general, chirurgia.

Stadiul 4

Hemoroizii aflati in stadiul 4 sunt subiectul unui prolaps permanent si nu sunt reductibili. Asadar, in acest stadiu, hemoroizii raman in afara canalului anal. In cazul unor hemoroizi in stadiul 4 este nevoie de chirurgie.

Care sunt cauzele aparitiei hemoroizilor?

Aparitia hemoroizilor este determinata de cauze multiple, insa incidenta acestora este mai mare in cazuri foarte specifice. De exemplu, in cazul femeilor insarcinate, fatul provoaca stagnarea sangelui in venele din etajul abdominal inferior, iar in cazul persoanelor care isi petrec o mare parte din timp stand pe scaun apar, evident, modificari in structura peretilor venosi. Toate aceste aspecte enumerate mai sus conduc, in cele din urma, la aparitia unor hemoroizi care sangereaza.

In concluzie, cauza aparitiei hemoroizilor tine de scaderea rezistentei peretelui venos, care ulterior provoaca dilatarea venelor sub actiunea unei serii de factori, cum ar fi:

Sedentarismul

Sedentarismul declanseaza pe termen lung diverse afectiuni, fiind, totodata, si unul dintre factorii principali care favorizeaza aparitia hemoroizilor.

cauze-sedentarism

Sedentarismul sau un stil de viata nesanatos, lipsit de miscarea fizica, favorizeaza aparitia hemoroizilor care sangereaza, mai ales in randul tinerilor cu meserii care implica statul timp de mai multe ori pe zi pe scaun. Tot aici intra si persoanele din categorii profesionale precum soferii de taxi, curierii etc.

Obezitatea

Obezitatea este strans legata de sedentarism si poate favoriza, la randul sau, aparitia de hemoroizi care sangereaza sau de hemoroizi nedurerosi.

Prin urmare, daca faceti parte din categoria persoanelor supraponderale, ar fi ideal sa urmati un regim alimentar bazat pe fibre, multe lichide si o rutina cat mai variata de exercitii fizice, care sa impiedice instalarea bolii hemoroidale. Preventia este, pana la urma, cel mai bun tratament pentru hemoroizi.

Constipatia cronica

Constipatia cronica este un alt factor care poate favoriza aparitia hemoroizilor care sangereaza sau a hemoroizilor nedurerosi.

In acest caz, in momentul defecarii se acumuleaza presiune in zona rectului, aspect care favorizeaza, la randul sau, inflamarea vaselor de sange. Acesta este, de altfel, si motivul pentru care cele mai multe persoane care sufera de constipatie cronica ajung sa aiba si hemoroizi.

Consumul exagerat de condimente, alimente picante si alcool

Un alt factor care favorizeaza aparitia hemoroizilor care sangereaza sau a hemoroizilor nedurerosi este consumul exagerat de alimente picante sau de alimente care au fost condimentate cu piper, mustar iute etc.

De asemenea, alcoolul, atunci cand este consumat in cantitati mari, duce la dilatarea vaselor de sange de-a lungul tubului digestiv si a celui rectal.

Alimentatia saraca in fibre si lichide

O dieta alimentara saraca in fibre favorizeaza aparitia constipatiei si, implicit, duce la cresterea riscului de a dezvolta hemoroizi interni sau externi.

In plus, daca la o dieta fara o cantitate optima de fibre se adauga si un consum redus de lichide, atunci tranzitul intestinal va fi unul destul de lent si riscul de aparitie a hemoroizilor interni si externi creste considerabil.

Sarcina

Dupa cum mentionam, greutatea suplimentara care apare in cazul unei sarcini pune presiune pe zona anala, asa ca femeile gravide dezvolta destul de des hemoroizi, fara ca acest lucru sa fie considerat iesit din comun.

cauze-sarcina

Metode de tratament pentru hemoroizi

In general, tratarea hemoroizilor presupune atat eliminarea cauzelor care au dus la aparitia acestora, corectarea si indepartarea (pe cat posibil) a factorilor favorizanti, precum si indepartarea propriu-zisa a hemoroizilor, care se poate realiza in mai multe moduri.

Astfel, tratamentul pentru hemoroizi poate include:

Medicamente

Daca hemoroizii nu produc un disconfort foarte mare, medicul poate recomanda creme, supozitoare, unguente si alte produse din aceasta categorie. Tratamentul medicamentos este recomandat si eficient mai ales in fazele incipiente, nu si in stadiile mai avansate.

Diverse remedii naturale

In aceasta categorie intra solutii terapeutice precum: comprese pe baza de decocturi si infuzii, bai de sezut, cataplasme etc.

Trombectomie

In unele cazuri, medicul specialist poate recomanda indepartarea printr-o incizie simpla a hemoroizilor in care s-au format cheaguri.

Tratament curativ al hemoroizilor fara complicatii

In aceasta categorie intra crioterapia, care are ca scop uscarea hemoroizilor, scleroterapia, recomandata pentru hemoroizii aflati in stadiul 1 si 2, si metoda cu aburi, care consta in distrugerea hemoroizilor cu ajutorul aburului.

In categoria procedurilor minim invazive intra ligaturarea cu benzi de cauciuc, fototermocoagularea in spectru cu infrarosu, aplicarea de tratament topic si tratamentul cu radiofrecventa.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este recomandata atunci cand hemoroizii sunt foarte mari si durerosi. In acest caz, medicul poate recomanda, in functie de concluziile obtinute in urma investigatiei medicale amanuntite, excizia hemoroizilor sau hemoroidectomia, capsarea hemoroizilor, folosita pentru hemoroizii interni, si cura hemoroizilor cu stapler.

tratament-operatie

Cum pot fi preveniti hemoroizii?

Cel mai bun tratament pentru hemoroizi este, de fapt, preventia. Pentru a evita factorii favorizanti ai aparitiei hemoroizilor este suficient sa tineti cont de cateva sfaturi simple:

  • evitati sedentarismul si incercati sa nu stati pe scaun perioade mari de timp
  • consumati alimente bogate in fibre si incercati sa beti cel putin doi litri de lichide zilnic – acestea sunt cele mai eficiente remedii pentru hemoroizi pentru ca impiedica aparitia constipatiei
  • evitati consumul excesiv de alcool, condimente sau alimente picante
  • adoptati si mentineti un stil de viata sanatos si activ, deoarece miscarea previne constipatia si presiunea la nivelul venelor, aspecte care scad riscul de a dezvolta hemoroizi
  • nu amanati mersul la toaleta, deoarece amanarile frecvente pot duce la aparitia constipatiei
  • integrati in alimentatie fructe, legume si cereale integrale (acestea favorizeaza digestia, tranzitul intestinal si, in plus, contin o cantitate mare de fibre).

Nu in ultimul rand, nu folositi produse sau medicamente care nu au fost recomandate in prealabil de medic.

 

 

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/73938

https://www.healthline.com/health/hemorrhoids

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15120-hemorrhoids