Hematemeza (varsaturile cu sange) – cauze posibile

Hematemeza (varsaturile cu sange) – cauze posibile Hematemeza (varsaturile cu sange) – cauze posibile

Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Hematemeza

Hematemeza este termenul medical folosit pentru a descrie varsaturile cu sange rosu, sange purpuriu cu cheaguri sau cu aspect de „zat de cafea” (sange partial digerat).

Hematemeza este un semn al sangerarilor in partea superioara a tractului digestiv (hemoragii digestive superioare), ce cuprinde esofagul, stomacul si prima portiune a intestinului subtire, numita duoden.

Hematemeza poate fi un simptom al multor boli si afectiuni. Mai mult, de cele mai multe ori varsaturile cu sange sunt insotite si de alte manifestari clinice, cum ar fi paloarea tegumentara (piele palida), transpiratii reci, cresterea frecventei cardiace (batai accelerate ale inimii), scaderea tensiunii arteriale, accelerarea frecventei respiratorii (respiratie rapida), sincopa (stare de lesin), confuzie si ameteli atunci cand pacientul se ridica in picioare.

Varsaturile cu sange nu sunt niciodata normale si trebuie sa solicitati asistenta medicala de urgenta. Trebuie identificata cauza exacta a sangerarilor.

Varsaturi cu sange – factori de risc si cauze posibile

Hematemeza (varsaturile cu sange) poate fi un semnal de alarma pentru boli ale tractului digestiv, iar severitatea acestor afectiuni variaza. Sunt situatii in care o cantitate mica de sange poate sa apara in continutul stomacal pentru ca pur si simplu vomitati de multe ori intr-o perioada scurta. In alte cazuri, hematemeza poate fi un semn al unei tumori de natura benigna.

In orice situatie este indicat sa consultati de urgenta un specialist atunci cand aveti varsaturi cu sange. Este important ca medicii sa puna un diagnostic rapid si sa initieze tratamentul potrivit, pentru ca hematemeza poate fi cauzata de inflamatii, ulcere sau cancere.

Iata ce se poate ascunde mai exact in spatele varsaturilor cu sange (hematemeze):

Boala ulceroasa

Hematemeza este unul dintre simptomele principale ale bolii ulceroase. Ulcerele (ulcer gastric, ulcer duodenal sau gastroduodenal) provoaca leziuni (ulceratii) la nivelul mucoasei gastrice sau a duodenului. Aceste leziuni provoaca hemoragii digestive, boala ulceroasa fiind cea mai frecventa cauza de hemoagie digestiva superioara. Datele arata ca 2 din 10 pacienti vor dezvolta cel putin un episod hemoragic pe parcursul bolii. Hematemeza este un alt simptom frecvent al acestei boli si varsaturile cu sange pot avea aspect de zat de cafea sau pot fi cu cheaguri mari (atunci cand hemoragia digestiva este abundenta). Pe langa hematemeza, un alt simptom specific bolii ulceroase este melena – prezenta sangelui in scaun, de culoare rosu inchis sau negru.

Varicele esofagiene

Hematemeza poate insemna ca aveti varice esofagiene. Acestea sunt dilatatii anormale ale venelor inferioare ale esofagului. Cel mai adesea (1 din 2 cazuri) sunt o complicatie a bolii hepatice alcoolice (ciroza hepatica, steatoza hepatica alcoolica). In aceasta afectiune, tesutul hepatic se cicatrizeaza si blocheaza fluxul de sange prin ficat, ceea ce determina o crestere a presiunii in vena care duce sangele din intestine la ficat (vena porta – furnizeaza cea mai mare parte din necesarul de sange pentru ficat). Din cauza presiunii crescute, sangele este impins inapoi in intestin, ceea ce face ca venele sa se umfle (dilate) in esofag. Varicele esofagiene nu provoaca nicio durere, cat timp nu se rup. Asadar, simptomele apar atunci cand varicele se rup si provoaca hemoragie, principalele manifestari fiind hematemeza si melena.

Hematemeză

Cancer gastric

Hematemeza poate fi si un semnal de alarma pentru cancerul gastric (cancer de stomac). Boala se numara printre cele mai frecvente neoplazii din Romania, iar la nivel mondial ocupa locul 5. La fel ca in cazul altor cancere, cauza exacta nu este cunoscuta, insa printre factorii de risc se numara infectia cu bacteria Helicobacter pylori, alimentatia bogata in sodiu (sare) si fumatul. Cancerul gastric este asimptomatic in faza incipienta. Manifestarile apar cand boala incepe sa evolueze insa si acestea pot fi specifice multor boli digestive: durere sau disconfort abdominal, senzatie de plenitudine in stomac, arsuri stomacale, inapetenta (lipsa poftei de mancare), pierdere inexplicabila in greutate. Atunci cand apare si hematemeza (varsaturile cu sange), pacientii ar trebui sa mearga de urgenta la medic poate fi un semn al cancerului gastric.

Esofagita

Hematemeza poate fi o complicatie a esofagitei – inflamatia esofagului, tubul muscular care transporta alimentele in stomac. Esofagita are la baza mai multe cauze, cea mai frecventa fiind boala de reflux gastro-esofagian, care determina refularea acidului gastric din stomac in esofag. Prin urmare, acidul irita mucoasa esofagului, iar afectiunea se manifesta prin pirozis (senzatia de arsura retrosternala), regurgitatie, disfagie (dificultate la inghitire) si odinofagie (durere la inghitire), sialoree (salivare excesiva), voce ragusita, durere in piept, greata si varsaturi. Cand apar varsaturile cu sange (hematemeza), acest lucru indica un caz complicat de esofagita si trebuie sa consultati cat mai repede un specialist.

Sindromul Mallory-Weiss

Hemoragia digestiva superioara si hematemeza sunt semne specifice sindromului Mallory-Weiss. Afectiunea se caracterizeaza prin leziuni (fisuri) longitudinale in mucoasa si submucoasa esofagului, la nivelul jonctiunii gastro-esofagiene. Sindromul poate fi cauzat de orice lucru care duce la o crestere brusca a presiunii in stomac si esofag, cum ar fi varsaturile violente si repetate. Hematemeza apare la scurt timp (cateva minute) dupa episoadele de voma. Sindromul Mallory-Weiss este o afectiune comuna in randul persoanelor care au consumat alcool in exces. In cele mai multe cazuri, hemoragiile se opresc spontan, fara ca un tratament sa fie necesar.

Gastrita

Gastrita (acuta sau cronica) este una dintre cele mai frecvente afectiuni digestive, fiind definita drept inflamarea mucoasei stomacale. Afectiunea este cauzata de bacterii (Helicobacter pylori), consumul excesiv de alcool, utilizarea anumitor medicamente sau stresul. Desi nu este considerata a fi o boala grava, lasata netratata, gastrita poate duce la hemoragii digestive ce se manifesta prin varsaturi cu sange (hematemeza).

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Hematemeza poate fi o consecinta a utilizarii pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina si ibuprofenul (peste 1 an). Consumul acestor medicamente reprezinta a doua cauza de hemoragii digestive superioare non-variceale dupa infectia cu bacteria Helicobacter pylori.

Pancreatita cronica

Desi pancreatita de refera la inflamatia pancreasului, in cazurile severe pot sa apara si simptome precum hematemeza (varsaturi cu sange) sau melena (sange in scaun).

 

Surse:

my.clevelandclinic.org 

www.nidirect.gov.uk

www.wcrf.org