Gusa endemica este o afectiune cauzata de deficienta de iod care apare in acele zone ale lumii unde solul este foarte saracacios in acest mineral. Din cauza lipsei iodului din sol, alimentele si apa nu asigura necesarul de iod pentru organism. Lipsa aportului de iod cauzeaza o crestere a numarului de celule epiteliale la nivelul glandei tiroide. Aceasta utilizeaza iodul pentru secretia hormonilor tiroidieni (T3 si T4). Lipsa de iod cauzeaza cresterea in volum a glandei tiroide, fara a exista alte anomalii fiziologice – gusa endemica, insa aceasta este un semn pentru aparitia hipotiroidiei – secretia insuficienta de hormoni tiroidieni.
Ce este si ce rol are glanda tiroida?
Glanda tiroida este situata la baza gatului, in spatele marului lui Adam si are o forma de fluture. Atunci cand dimensiunile ei sunt normale, nu o puteti simti. Ea secreta cativa hormoni cu roluri foarte importante in organism, de mentionat fiind in special T4 (tiroxina). Acestia influenteaza metabolismul, crestera si dezvoltarea, dar si temperatura corpului. In timpul copilariei, nivelul adecvat de hormoni tiroidieni este crucial pentru dezvoltarea normala a creierului.
Suplimentul alimentar
Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), printre care si iod, contribuind la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.
Gusa endemica – generalitati
La nivel mondial se estimeaza ca gusa endemica afecteaza mai bine de 200 de milioane de oameni si reprezinta o problema majora de sanatate publica. In jur de 2 miliarde de oameni sunt supusi riscului de a dezvolta gusa endemica. Deficientele de iod apar mai ales in zonele muntoase precum Alpi, Himalaya, Anzi sau in zona Marilor Lacuri din SUA (din cauza acoperii cu ghetari, zona a fost „spalata” de iod). In Romania, 30 de judete sunt considerate endemice (deficiente) de iod – judetele subcarpatice, judetele Moldovei si, de asemenea, zona Bucurestiul.
Gusa endemica a inceput sa fie prevenita prin implementarea programelor de iodare a sarii de masa. 70% din populatia lumii beneficiaza de acestea. In Romania, iodarea sarii de masa s-a implementat de peste 25 de ani. In 2002, a intrat in vigoare si in Romania legislatia mondiala privind iodarea sarii de bucatarie. Aceasta prevede adaugarea a 20 mg de iod la 1 kg de sare. Din anul 2004 se iodeaza si painea.
Gusa endemica: cauze, factori de risc
Persoanele predispuse la gusa endemica sunt cele care care au un aport inadecvat de iod. Aportul inadecvat de iod poate avea una dintre urmatoarele cauze.
-
Evitarea sarii iodate. Din pacate, acesta este un trend care nu are niciun fel de baza stiintifica. Se considera, complet eronat, ca iodul are efecte negative asupra organismului. Adaugarea de iod in sarea de masa s-a dovedit a fi cea mai eficienta metoda de a corecta deficitul de iod la nivel mondial.
-
Sarcina. Femeile gravide au nevoie de doua ori mai mult iod pentru a-i asigura fatului cantitatea necesara. Daca necesarul de iod nu este asigurat, vor aparea intarzieri grave si ireversibile in dezvoltarea sistemului nervos.
-
Copiii in crestere – au necesitati mari de iod, iar daca acestea nu sunt indeplinite, gusa endemica poate sa apara rapid.
-
Oamenii care traiesc in zone cu deficit de iod in sol si care consuma exclusiv alimente de productie locala au un risc mai ridicat de gusa endemica.
-
Dieta vegana, din cauza evitarii alimentelor de origine animala care contin iod: oua, lactate sau fructe de mare.
-
Consumul exclusiv de sare de masa fara iod, precum sarea de Hymalaya sau sarea de mare. Atunci cand cumparati sare, este important sa verificati eticheta produsului pentru a va asigura ca acesta contine iod.
-
Gusa endemica poate fi exacerbata de consumul alimentelor care contin substante goitrogene. Acestea sunt compusi care intervin in buna functionare a glandei tiroide, afectand modul in care aceasta utilizeaza iodul. Se regasesc cel mai frecvent in legumele crucifere (broccoli, conopida), in unele fructe (piersici, capsuni), in alimentele pe baza de soia. In cazul in care nu aveti probleme cu glanda tiroida si consumati sare iodata, nu trebuie sa va ingrijorati in legatura cu aceste categorii de alimente.
Gusa endemica - simptome si manifestari
Incidenta si severitatea gusei endemice depind in buna masura de gradul deficientei de iod. In absenta hipotiroidismului, manifestarile sunt de ordin estetic. Insa de cele mai multe ori prezenta gusei endemice semnaleaza aparitia hipotiroidismului. Este un semn precoce de hipotiroidism. Cand gusa endemica devine nodulara, hemoragia de la nivelul unui nodul poate cauza durere acuta si inflamatie, mimand o tiroidita subacuta sau un cancer tiroidian. Gusa poate, de asemenea, sa compreseze structurile invecinate, precum traheea, esofagul sau nervii laringelui.
Printre manifestarile specifice pentru gusa endemica se pot numara:
-
vocea ragusita
-
senzatia de strangere a gatului
-
senzatia de ameteala cand ridicati bratele
-
inflamarea venelor gatului
-
tuse
-
dificultati la respiratie sau la inghitit
Atunci cand gusa endemica este insotita si de hipotiroidism pot aparea si:
-
uscaciunea pielii
-
oboseala
-
acumularea kilogramelor in plus
-
constipatia
-
dereglarea ciclului menstrual
-
depresia
-
scaderea ritmului cardiac
-
amorteli si tremuraturi in degete
-
senzatia de frig
Din ce alte cauze mai poate aparea gusa
Gusa sau inflamarea tiroidei este un simptom si al altor afectiuni tiroidiene. Orice inflamatie aparuta la nivelul gatului trebuie sa reprezinte un semnal de alarma si sa apelati la ajutorul unui specialist care sa puna un diagnostic corect. In tarile unde s-a implementat iodarea sarii, principala cauza pentru aparitia gusei nu mai este lipsa iodului din alimentatie, ci bolile autoimune:
-
Boala Graves este o afectiune autoimuna care cauzeaza hiperactivitatea tiroidei. Este o cauza de hipertiroidism (glanda tiroida produce prea multi hormoni). Printre simptomele acestei boli se numara si aparita gusei.
-
Tiroidita Hashimoto este tot o boala autoimuna care cauzeaza hipotiroidism. Unul dintre primele semne ale aparitiei acestei afectiuni il reprezinta cresterea in volum a tiroidei (gusa).
Inflamatia tiroidei, numita tiroidita, poate sa cauzeze aparitia gusei. Poate aparea ca urmare a unei infectii virale sau dupa nastere.
Pentru a determina cauza exacta a inflamarii tiroidei, medicul va poate recomanda:
-
o ecografie tiroidiana pentru a masura tiroida si pentru a observa daca exista noduli;
-
analize de sange – pentru a masura nivelul hormonilor tiroidieni si pentru a verifica daca exista anticorpi specifici afectiunilor tiroidiene;
-
o biopsie – presupune prelevarea de tesut sau de fluid cu ajutorul unui ac subtire pentru a exclude cancerul tiroidian;
-
RMN sau CT pentru a observa tiroida in detaliu.
Gusa endemica – optiuni de tratament
In cazul in care este vorba de gusa endemica, administrarea de iod va avea efecte minime daca gusa este prezenta de mult timp. In cazul in care gusa endemica a aparut de putin timp, iodul va determina regresia. Daca analizele arata ca este vorba si despre hipotiroidism, medicul va recomanda medicatia de substitutie hormonala. Tratamentul chirurgical este indicat atunci cand structurile adiacente sunt comprimate de gusa, daca aceasta are un volum foarte mare sau daca creste rapid.
Referinte:
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/endemic-goitre#:~:text=Endemic%20goiter%20is%20an%20iodine,made%20for%20supplying%20iodized%20salt
https://en.wikipedia.org/wiki/Endemic_goitre
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1718324/