Greselile din dieta care va impiedica sa slabiti

Greselile din dieta care va impiedica sa slabiti Greselile din dieta care va impiedica sa slabiti

Ultima actualizare: 14 februarie 2024

Scaderea in greutate pune probleme multor oameni. Fie ca va doriti sa scadeti in greutate din considerente estetice, fie ca doriti sa va protejati sau sa va ameliorati sanatatea, dieta este elementul-cheie. Uneori insa poate parea ca, din punct de vedere alimentar, faceti totul ca la carte si totusi rezultatele intarzie sa apara. Ce se intampla? Este posibil sa faceti una dintre urmatoarele greseli:


Subevaluati numarul de calorii pe care il consumati

Atunci cand consumam alimente si bauturi, corpul nostru foloseste energia furnizata de acestea pentru a sustine activitatea fizica, metabolismul si functiile vitale, cum ar fi respiratia, circulatia sangelui si functionarea organelor. Aceasta energie se masoara in calorii (kilocalorii cand ne referim la alimentatie). Daca consumam mai multe calorii decat arde corpul nostru, excesul de energie este stocat sub forma de grasime, ceea ce duce la cresterea in greutate. Pe de alta parte, daca consumam mai putine calorii decat arde corpul nostru, vom pierde in greutate, deoarece organismul va folosi rezervele de grasime pentru a-si satisface nevoile energetice.

Uneori, chiar si atunci cand va straduiti sa scadeti in greutate, puteti consuma prea multe calorii. Este important sa acordati atentie la dimensiunea portiilor si la continutul caloric al alimentelor pe care le mancati. Cititi cu atentie etichetele produselor si educati-va cu privire la continutul nutritional al alimentelor. De asemenea, calculati-va necesarul de calorii pentru a scadea in greutate – puteti utiliza un calculator de calorii online.  

Supraevaluati caloriile arse de exercitiul fizic

Multi oameni considera ca exercitiile fizice le „supraincarca” metabolismul. Desi exercitiile fizice cresc oarecum rata metabolica, aceasta poate fi mult mai mica decat credeti.

Studiile arata ca persoanele cu greutate moderata si supraponderalii tind sa supraestimeze numarul de calorii pe care le ard in timpul exercitiilor fizice, adesea cu o cantitate semnificativa.

Oamenii par, de asemenea, sa-si supraestimeze nivelul de activitate fizica. Intr-un studiu, 29,1% dintre participanti au raportat niveluri de activitate fizica mult mai ridicate decat au practicat de fapt.

Exercitiile fizice sunt esentiale pentru sanatatea generala si va pot ajuta sa pierdeti in greutate, dar este bine sa intelegeti cat de mult exercitiu faceti si numarul de calorii pe care il arde. Este esential sa nu va recompensati cu multa mancare sau cu dulciuri din belsug dupa ce faceti sport pentru ca, cel mai probabil, veti anula beneficiile miscarii sub aspectul consumul caloric, mai ales daca vreti sa scadeti in greutate. Ganditi-va numai ca pentru a consuma caloriile continute de un baton de ciocolata de 80 de grame este necesar sa alergati intens 30 de minute.  

Reduceti drastic numarul de calorii pe care le consumati

Multe persoane cad in capcana reducerii drastice a numarului de calorii consumate in incercarea de a pierde in greutate rapid. Aceasta duce frecvent la o scadere a metabolismului si la o pierdere de masa musculara, ceea ce poate face dificila mentinerea pierderii in greutate pe termen lung.

Nu mancati suficiente proteine

Este important sa obtineti suficiente proteine din alimentatie daca incercati sa slabiti. S-a dovedit ca proteinele ajuta la pierderea in greutate in mai multe moduri. Consumul alimentelor bogate in proteine ajuta la reducerea apetitului, la cresterea senzatiei de plenitudine, la mentinerea sau cresterea ratei metabolice si la protejarea masei musculare in timpul slabirii.

Pentru a ajuta la reducerea greutatii, incercati sa va asigurati ca fiecare dintre mesele dumneavoastra contine un aliment bogat in proteine. Retineti ca alimentele proteice nu se limiteaza la carne sau la lactate. Leguminoasele, quinoa, soia si semintele de in sunt optiuni bune si accesibile.

​Nu mancati suficiente fibre

O dieta saraca in fibre va poate afecta eforturile de scadere in greutate, impreuna cu sanatatea generala.

Alimentele bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale si leguminoasele au adesea o densitate energetica scazută, ceea ce inseamna ca ofera un volum mare de alimente pentru un numar relativ mic de calorii. Consumul acestor alimente sustine pierderea in greutate prin reducerea aportului caloric total. Totodata, ajuta la reglarea digestiei, promovand tranzitul intestinal regulat si prevenind constipatia.

In plus, fibrele va pot reduce riscul unor afectiuni cronice și va pot imbunatati digestia.

Pierdeti sirul gustarilor din timpul zilei

Poate ca numarati caloriile la fiecare masa si in mare parte consumati alimente sanatoase, dar e important sa nu uitati de gustarile ocazionale? Exista punga de covrigei de pe birou, felia mica de tort de la cate o petrecere, ciocolata de la ora trei etc. Toate aceste mici “rontaieli” se aduna si ar putea sabota o dieta altfel bine planificata. Daca ati pornit pe drumul numaratului de calorii, puteti incerca sa folositi smartphoneul sau un caiet pentru a tine evidenta fiecarui aliment consumat.​

Nu luati deloc gustari

In timp ce gustarile nesanatoase va saboteaza dieta de slabit, gustarile planificate atent pot face exact opusul. Persoanele care mananca mai multe mese mici si gustari pe zi au mai multe sanse de a controla foamea si de a pierde in greutate. Gustarile va ajuta sa va mentineti metabolismul in viteza ridicata, mai ales daca sunt bogate in proteine.  

Beti prea multe calorii

Cand numaram caloriile, exista tendinta de a trece cu vederea ce contin bauturile preferate. Daca luati in considerare ca unele bauturi racoritoare, cafele si bauturi alcoolice au mai mult de 250 de calorii/portie, va veti da seama ca este foarte simplu sa depasiti cu mult necesarul caloric zilnic.

Chiar si caloriile din sucul de fructe se aduna… mai ales daca are zahar adaugat. Atunci cand va doriti sa pierdeti in greutate, inamicul numarul unu in privinta bauturilor il reprezinta sucurile carbogazoase dulci. Acestea sunt cele mai populare bauturi si, regretabil, contin extrem de mult zahar.  

Mancati alimente sanatoase, doar ca mancati prea mult

Este important sa constientizati ca nu doar tipul de alimente pe care le consumati conteaza, ci si cantitatea, calitatea si echilibrul general al dietei. Chiar si alimentele sanatoase trebuie consumate in cantitati moderate. Unele alimente sanatoase pot fi bogate in calorii, cum ar fi avocado, nucile si semintele, uleiurile sanatoase, precum cel de masline etc. Consumul acestor alimente in exces va duce la cresterea in greutate sau la esecul unei diete de slabit.  

De asemenea, unele produse etichetate ca „fara grasimi” sau „fara zahar adaugat” pot contine un numar semnificativ de calorii din alte surse.