Granulom de fir dupa operatia de cezariana. Simptome si tratament

Granulom de fir dupa operatia de cezariana. Simptome si tratament Granulom de fir dupa operatia de cezariana. Simptome si tratament

Ultima actualizare: 24 februarie 2025

Operatia de cezariana este una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale de ginecologie si obstetrica. Insa, ca orice alta procedura chirurgicala, poate fi asociata cu complicatii. Dintre acestea, una este reprezentata de aparitia unui granulom de fir, o reactie inflamatorie localizata, care se dezvolta ca raspuns la materialul de sutura utilizat pentru inchiderea plagii.

Granulomul de fir (numit si granulom de corp strain) nu este o infectie in sine, ci rezultatul unei reactii care apare ca raspuns la sutura retinuta de organism, la cateva saptamani sau chiar luni dupa operatia de cezariana. Aparitia sa provoaca simptome deranjante si, in unele cazuri, necesita tratament de specialitate.


Granulom de fir (granulom de cezariana) – cum apare?

Prin granulom de fir (granulom de cezariana) se intelege formarea unui nodul subcutanat ferm, in majoritatea cazurilor ca raspuns al sistemului imunitar la materialul care a fost folosit pentru a inchide plaga dupa cezariana. Firele de sutura folosite pot fi din nylon, poliester, catgut. Aceste materiale de sutura sunt, de obicei, complet resorbabile.

Dupa orice interventie chirurgicala, in organism se declanseaza un proces fiziologic de vindecare, in care macrofagele si fibroblastele sunt mobilizate pentru a repara tesuturile. In mod normal, materialele de sutura sunt fie izolate de organism prin procese de cicatrizare, fie sunt resorbite in totalitate.

Cu toate acestea, in anumite situatii, sistemul imunitar recunoaste firele de sutura drept un corp strain si incearca sa le elimine, declansand o reactie inflamatorie persistenta. Aceasta reactie se caracterizeaza prin formarea unui nodul subcutanat ferm, asa-zisul granulom de fir (granulomul de corp strain sau granulom de cezariana, in cazul de fata). Un astfel de granulom se va prezenta cu simptome precum sensibilitate la atingere, uneori eritem local, secretii sau chiar fistulizare.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS crema prevenire si contracarare vergeturi. Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, cu Aminoacizi esentiali, Complex de vitamine si Ulei din tarate de orez. Rilastil Stretch Marks este o linie completa care previne si reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.

 

Granulom de fir (granulom de cezariana) – cauze si factori de risc

Nu se cunosc intocmai cauzele care duc la aparitia unui granulom de cezariana, insa se poate observa ca o astfel de reactie este mai frecventa in anumite cazuri dependente de:

Tipul materialului de sutura

Un granulom de cezariana apare mai frecvent atunci cand pentru inchiderea plagii se folosesc:

  • fire neresorbabile (propilena, nylon), care raman permanent in organism putand induce un raspuns inflamator intarziat;
  • fire lent resorbabile (poliglactina, polidioxanona), care pot persista suficient timp pentru a declansa o reactie granulomatoasa.

Raspunsul imun exagerat

Se mai observa ca unele paciente dezvolta o reactie inflamatorie mai puternica la materialul de sutura, cu o predispozitie individuala spre formarea unui granulom de fir.

Plasarea superficiala a suturilor sau tensionarea excesiva a acestora

Daca firele de sutura sunt plasate spre suprafata pielii, ele pot irita structurile din vecinatate, si in astfel de situatii un granulom de cezariana poate fistuliza spre exterior.

Infectia plagii operatorii

O infectie localizata la nivelul plagii operatorii poate exacerba reactia inflamatorie, favorizand dezvoltarea granulomului in jurul firelor de sutura.

Factorii care cresc riscul de a dezvolta un astfel de granulom, cu simptome asociate, sunt:

  • istoricul de reactii anterioare la suturile chirurgicale;
  • afectiunile autoimune sau bolile inflamatorii cronice;
  • diabetul zaharat (intarzie procesul fiziologic de vindecare);
  • deficitul nutritional (care poate afecta sinteza colagenului).

In cele mai multe cazuri, un astfel de granulom se va vindeca de la sine, asadar nu va fi necesar vreun tratament de specialitate.

Granulom de fir (granulom de cezariana) – simptome si manifestari

Simptomele aparitiei unui granulom de fir variaza in functie de dimensiunea acestuia, dar si de localizarea sa. In general, apar simptome precum:

Manifestari locale

  • Aparitia unui nodul subcutanat palpabil, dur sau elastic, in zona cicatricii postoperatorii;
  • Durere locala moderata sau persistenta, mai ales la palpare;
  • Eritem si inflamatie in jurul cicatricii;
  • Senzatia de tensiune si disconfort, presiune, la nivelul regiunii afectate.

Semne de complicatie

Dincolo de aceste simptome clasice, pot aparea si semne care indica o posibila complicatie:

  • fistulizare: granulomul poate forma un traiect fistulos, eliminand secretii seroase sau chiar purulente prin piele;
  • supuratie si secretii: in unele cazuri, firele de sutura pot deveni vizibile la suprafata plagii;
  • mai rar, granulomul pare sa creasca progresiv in dimensiune.

Daca apar semne de complicatie, este foarte important sa se solicite cat mai rapid consultul de urgenta, in vederea initierii unui tratament adecvat.

Tratament granulom de fir (granulom de cezariana)

Tratamentul unui granulom de fir se individualizeaza in functie de severitatea simptomelor, dar si de riscul eventual de complicatii sau prezenta acestora. Alternativele actuale includ:

Tratament conservator

  • Asteptare si monitorizare: unele granuloame de fir pot regresa spontan, pe masura ce firele se resorb sau sunt izolate de catre organism;
  • Aplicarea compreselor calde, pentru a reduce inflamatia si disconfortul local;
  • Medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, diclofenac) pentru reducerea durerii;
  • Antibiotice topice, recomandate in cazul fistulizarii sau suprainfectarii, cum ar fi creme cu antibiotic (mupirocin).

Injectii cu corticosteroizi

In cazul in care granulomul persista si este foarte inflamat, se poate administra triamcinolon la nivelul leziunii. Acest corticosteroid are efect antiinflamator si ajuta la reducerea dimensiunilor granulomului.

Tratament chirurgical

In cazul in care granulomul este voluminos, persistent si simptomatic, se recomanda excizia pe cale chirurgicala a acestuia, sub anestezie locala. Etapele procedurii includ:

  • dezinfectarea zonei afectate;
  • anesteziere locala cu lidocaina;
  • incizie minima si indepartarea granulomului si a firelor restante;
  • sutura primara a plagii cu fir resorbabil si pansament steril.

Excizia chirurgicala este solutia cea mai buna in cazurile in care un granulom de cezariana duce la simptome persistente sau ridica risc de complicatii.

Tratamentul fistulelor asociate

Daca granulomul a fistulizat si elimina fire prin tegument, optiunile terapeutice includ:

  • toaletarea locala zilnica folosind antiseptice;
  • indepartarea firelor exteriorizate sub anestezie locala;
  • excizia chirurgicala, in cazurile persistente.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni aparitia unui granulom de fir (granulom de cezariana), se recomanda:

  • pastrarea zonei de sutura cat mai curata si uscata;
  • purtarea articolelor vestimentare largi, care nu pun presiune asupra zonei de sutura;
  • evitarea atingerii si zgarierii zonei de sutura;
  • respectarea recomandarilor medicului specialist privitor la modul de ingrijire a plagii (spre exemplu, folosirea pansamentelor sterile si schimbarea periodica a acestora);
  • monitorizarea constanta a zonei de sutura in vederea identificarii semnelor de inflamatie si infectie. Daca apar astfel de semne, se recomanda consultul medicului de specialitate.

Surse:

https://radiopaedia.org/articles/suture-granuloma

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4757013/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11491700/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4275976/

https://sci-hub.se/10.1016/j.jemermed.2021.07.026