Cand vine vorba de glezna umflata, multe persoane se gandesc in primul rand la entorse, luxatii sau fracturi la nivelul articulatiei labei piciorului. Glezna umflata este un simptom nelipsit in cazul unor astfel de accidente, insa poate avea si alte cauze care nu tin neaparat de domeniul ortopediei.
Asupra acestor cauze ne vom concentra atentia in randurile ce urmeaza, din cuprinsul carora veti putea afla ce alte probleme de sanatate pot determina aparitia gleznei umflate, care sunt remediile cele mai eficiente, precum si ce factori de risc favorizeaza aparitia acestui simptom.
Inainte de a intra in subiect trebuie sa mai precizam ca glezna umflata este o problema care nu trebuie ignorata chiar daca la inceput nu provoaca niciun disconfort si nici nu afecteaza mobilitatea. Problema se poate agrava pe parcurs, iar la aparitia altor simptome asociate este posibil ca remediile pe care le vom prezenta sa fie mai putin eficiente.
Naturalis ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba, ajutand la functionarea articulatiilor si la mobilitatea acestora, la buna functionare a circulatiei sangvine si la mentinerea performantei creierului la persoanele in varsta.
Glezna umflata – factori de risc
Reluand ideea cu care am inceput acest articol, un prim factor de risc pentru glezna umflata il reprezinta traumatismele, mai precis activitatile care predispun la producerea unor astfel de accidente. La acest capitol putem include anumite sporturi, deplasarile frecvente pe teren accidentat sau pe suprafete alunecoase, efectuarea de exercitii fizice fara o incalzire prealabila sau purtarea de incaltaminte neadecvata.
In acelasi timp, bolile care determina retentia de apa constituie un alt factor de risc pentru glezna umflata, precum si afectiunile inflamatorii. Glezna umflata mai poate aparea si pe fondul sedentarismului sau al activitatilor ce presupun mult timp petrecut in scaun. In ambele cazuri, lipsa de miscare dar si pozitia sezand adoptata zilnic ore in sir sunt factori determinanti pentru glezna umflata.
O alimentatie nesanatoasa, bogata in sare si grasimi poate fi adaugata pe lista factorilor de risc pentru glezna umflata, precum si stilul vestimentar bazat pe articole de imbracaminte stramte sau mulate pe corp, care ingreuneaza circulatia sanguina.
Glezna umflata apare frecvent si in perioada sarcinii, pe fondul schimbarilor care au loc in organism, iar un alt factor de risc il reprezinta anumite tratamente, prin efectele adverse pe care le pot avea medicamentele administrate.
Glezna umflata este prezenta si la pacientii cu picior diabetic – o complicatie frecventa a diabetului zaharat – astfel ca si aceasta afectiune constituie un factor de risc, mai ales daca este neglijata.
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Glezna umflata – cauze si afectiuni
Asa cum am promis in introducere, continuam materialul de fata cu prezentarea celor mai frecvente cauze ale gleznei umflate si a remediilor recomandate in astfel de situatii.
Leziunile si traumatismele
Leziunile si traumatismele suferite la nivelul piciorului constituie una din cele mai frecvente cauze ale gleznei umflate, mai ales atunci cand este vorba de o luxatie sau o entorsa. Este de ajuns un pas gresit pentru a suferi un astfel de accident care se soldeaza cu deplasarea oaselor articulatiei din pozitia lor normala – in cazul luxatiei – sau cu lezarea ori ruperea ligamentelor - in cazul entorsei. In ambele situatii, articulatia afectata se inflameaza si astfel apare glezna umflata, care deseori se invineteste si devine foarte dureroasa.
Remedii pentru glezna umflata cauzata de leziuni si traumatisme
Pentru ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei, pe glezna umflata se poate aplica gheata sau o compresa rece, care se tine timp de un sfert de ora, dupa care se indeparteaza pentru alte 15 minute si se repeta procedura pana cand da rezultate. De asemenea, glezna umflata necesita repaus, astfel ca se impune o perioada de odihna in care aceasta nu trebuie fortata in niciun fel.
Daca gheata si odihna nu functioneaza, durerile pot fi calmate cu medicamente analgezice sau antiinflamatoare. In cazurile severe poate fi necesara imobilizarea articulatiei afectate sau chiar o interventie chirurgicala.
Naturalis ArtroSuport RECE gel este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Retentia de apa
Retentia de apa costa in acumularea de lichid in interiorul corpului, mai mult decat acesta are nevoie, pe fondul consumului excesiv de alimente sarate, al lipsei de miscare sau al unor afectiuni de natura cardiovasculara, renala, hepatica sau metabolica. De asemenea, retentia de apa este o problema caracteristica pentru perioada sarcinii.
Lichidul in exces se acumuleaza in afara vaselor de sange, in interiorul tesuturilor, formand edeme. Acestea pot aparea in orice zona a corpului, dar sunt localizate cu predilectie la nivelul mainilor si picioarelor. Cand astfel de edeme se formeaza la baza piciorului, o consecinta fireasca este aparitia gleznei umflate, datorata acumularii de lichid in tesuturile articulare.
Remedii pentru glezna umflata cauzata repetentia de apa
Primul pas in tratarea gleznei umflate din cauza edemelor il constituie identificarea cauzei care a determinat retentia de apa. Cum spuneam, acesta este un simptom comun pentru o serie de boli cardiace, renale, hepatice, precum si pentru obezitate si diabet. Pentru fiecare din aceste afectiuni exista tratamente specifice care trebuie urmare conform recomandarilor medicale, iar in acest mod se poate rezolva si problema retentiei de apa care a determinat umflarea gleznelor.
In astfel de situatii este recomandata evitarea consumului de alimente sarate, intrucat sodiul din sare favorizeaza retentia de apa. Pe de alta parte, persoanele cu glezne umflate din cauza edemelor sunt incurajate sa consume banane, cartofi, citrice, spanac, avocado si alte alimente care contin potasiu. Acesta este un mineral esential, care contracareaza efectul sodiului in ceea ce priveste retentia de apa.
Nu in ultimul rand, impotriva retentiei de apa se dovedesc eficiente si medicamentele sau ceaiurile cu efect diuretic, ce stimuleaza eliminarea lichidului in exces din organism.
Infectiile la nivelul piciorului
Glezna umflata poate fi si o consecinta a unei infectii care determina inflamarea tesuturilor. Leziunile deschise produse la nivelul gleznei sunt expuse unu risc ceva mai ridicat de infectare, din cauza prafului si a bacteriilor care se dezvolta in incaltaminte, insa de cele mai multe ori infectiile nu sunt foarte grave.
Cu totul altfel stau lucrurile in cazul persoanelor cu picior diabetic, care prezinta un risc sporit de a dezvolta infectii severe la nivelul membrelor afectate. In cazul acestora, sensibilitatea este slabita din cauza afectarii nervilor periferici, astfel ca, de multe ori, simptomele incipiente nu sunt percepute de pacienti. In astfel de situatii, acestia isi dau seama ca au o problema atunci cand observa glezna umflata iar infectia este deja in stadiu avansat.
Remedii pentru glezna umflata cauzata de infectii
Daca ati suferit o rana deschisa, este important sa o curatati si sa o tratati cu solutii dezinfectante, dupa care sa o protejati cu un bandaj, pentru a evita contactul cu bacteriile sau alti agenti patogeni care pot provoca infectarea acesteia. In cazul plagilor deja infectate se aplica acelasi tratament, folosind insa si un unguent sau o crema cu antibiotic pentru neutralizarea agentilor patogeni.
In cazul persoanelor care sufera de diabet este foarte important sa isi verifice zilnic picioarele pentru a observa din timp orice semn care ar putea indica iminenta unei complicatii asociate acestei boli. De asemenea este esential in cazul diabeticilor sa isi mentina glicemia sub control prin alimentatie si miscare pentru a preveni aparitia acestor complicatii care pot duce chiar pana la ambetarea piciorului afectat.
Insuficienta venoasa
Insuficienta venoasa este cauzata in general de slabirea valvelor din interiorul venelor, care impiedica sangele sa se scurga in sens invers decat cel normal. Afectiunea se manifesta la nivelul membrelor inferioare si are drept consecinta scaderea cantitatii de sange transportat de la picioare catre inima. Prin urmare, sangele care se intoarce prin vene din cauza valvelor slabite stagneaza in picioare si glezne. Evident ca odata cu cresterea cantitatii de sange inmagazinate in tesuturi, acestea se umfla, fapt ce devine vizibil si din exterior.
Remedii pentru glezna umflata cauzata de insuficienta venoasa
Scopul tratamentului insuficientei venoase este restabilirea circulatiei normale a sangelui in venele afectate. In acest sens, sunt prescrise medicamente pentru imbunatatirea circulatiei si reducerea inflamatiilor, dar in unele cazuri se poate apela si la diverse tehnici cum ar fi terapia cu laser sau cu radiofrecventa. In cazurile severe, o alta optiune de tratament este interventia chirurgicala pentru repararea valvelor afectate sau inlocuirea segmentelor venoase ce nu mai pot fi recuperate.
Un rol important in prevenirea dar si in tratarea insuficientei venoase il joaca adoptarea unor pozitii corecte care sa ajute circulatia sangelui in picioare. Se recomanda in acest sens evitarea pozitiei „picior peste picior” si mentinerea picioarelor deasupra nivelului inimii in pozitia culcat. De asemenea, exercitiile fizice regulate ajuta la imbunatatirea circulatiei si constituie o metoda eficienta de prevenire si tratare a insuficientei venoase.