Glande sudoripare – anatomie, rol, functii, afectiuni

Glande sudoripare – anatomie, rol, functii, afectiuni Glande sudoripare – anatomie, rol, functii, afectiuni

Ultima actualizare: 11 iulie 2024

glande-sudoripare

Transpiratia este modalitatea corpului de a se raci, atat fizic, cat si emotional. Transpiratia este sanatoasa si normala in majoritatea circumstantelor, dar nu intotdeauna.

Pentru a intelege felul in care functioneaza transpiratia, trebuie mai intai sa intelegeti cum functioneaza glandele sudoripare.

Termenul „sudoripare” provine din latinescul „sudor” care inseamna pur si simplu „transpiratie”.

Glandele sudoripare sunt glande endocrine si exocrine. Principalele glande din sistemul endocrin sunt hipofiza (glanda pituitara), pineala, suprarenalele, paratiroidele si tiroida, pancreasul, testiculele, ovarele si hipotalamusul.

Exista mai mult de 2,5 milioane (aproape 4 milioane la unii oameni) de glande sudoripare raspandite pe tot stratul dermic al pielii. Glandele sudoripare sunt formate din tuburi lungi spiralate, acoperit de celule. Canalele sudoripare conecteaza glandele la porii sau foliculii de par de pe suprafata pielii. Celulele mioepiteliale se afla deasupra membranei vaselor de sange, fiind celule care excreta secretiile, cum se intampla in cazul glandelor salivare. La nivelul nasului se afla glandele seromucoase, care il mentin umed.

De asemenea, in sistemul nervos simpatic exista celule nervoase care conecteaza sistemul nervos la glandele sudoripare. Acesta este motivul pentru care transpirati atunci cand sunteti agitati sau cand va este cald.


Ce sunt glandele sudoripare?

Glandele sudoripare sunt structuri tubulare mici ale pielii si sunt responsabile cu producerea transpiratiei. Exista doua tipuri de glande sudoripare: apocrine si ecrine. Ele variaza ca distributie, embriologie si functie.

Cea mai mare parte a corpului este acoperita de piele subtire, la nivelul careia exista glande sudoripare, muschi care sustin parul, foliculi de par si glande sebacee. Glandele sudoripare ecrine sunt glande tubulare simple, ondulate si se gasesc pe tot corpul, desi cele mai proeminente se afla pe partea inferioara a picioarelor.

Producerea de transpiratie neplacuta este o caracteristica a glandelor sudoripare apocrine.

Bioclin DEO Control roll on este un antiperspirant special conceput pentru persoanele care se confrunta cu transpiratie excesiva.

Tipuri de glande sudoripare si functiile lor

Glandele sudoripare sunt glande exocrine distribuite pe toata suprafata corpului. Exista doua tipuri de glande sudoripare:

Glande ecrine

Exista glande sudoripare ecrine pe tot corpul, cu exceptia anumitor locuri, cum ar fi canalul urechii, buzele etc. Sunt de zece ori mai mici decat glandele sudoripare apocrine, nu patrund la fel de profund in derm si secreta direct pe suprafata pielii.

Transpiratia este secretia transparenta generata de glandele sudoripare ecrine. Intrucat transpiratia este derivata din plasma sanguina, ea contine in principal apa si unii electroliti. Transpiratia are gust sarat deoarece contine clorura de sodiu.

Glandele sudoripare ecrine au trei functii principale:

  1. termoreglare: transpiratia scade temperatura corpului prin racirea suprafetei pielii;
  2. excretie: secretia glandelor sudoripare ecrine poate reprezenta o modalitate esentiala prin care corpul elimina electroliti si apa;
  3. protectie: secretia glandelor sudoripare ecrine contribuie la mentinerea stratului acid al pielii, care ajuta la protejarea impotriva bacteriilor si a altor organisme daunatoare care invadeaza pielea.

Glande apocrine

Glandele apocrine produc transpiratie in canalul pilar al foliculului de par, spre deosebire de glandele ecrine, care secreta transpiratia direct pe suprafata pielii. Glandele sudoripare apocrine se gasesc la nivelul axilelor, areolei, perineului, urechilor si pleoapelor. Comparativ cu glandele ecrine, zona secretorie este mai semnificativa.

glande-sudoripare-apocrine

Glandele sudoripare apocrine sunt latente inainte de pubertate. In urma modificarilor hormonale care se produc perioada pubertatii, glandele se maresc si incep sa functioneze. Mai densa decat transpiratia ecrina, acest tip de transpiratie hraneste bacteriile care traiesc pe piele.

Posibile afectiuni

Glandele sudoripare pot fi afectate de o serie de tulburari, dintre care unele destul de grave.

  • Hiperhidroza

Hiperhidroza este o afectiune care duce la transpiratie excesiva. Aceasta transpiratie poate aparea in situatii neobisnuite, cum ar fi vremea mai rece sau poate sa nu aiba niciun declansator. Poate fi cauzata si de unele afectiuni, cum ar fi menopauza sau hipertiroidismul.

Hiperhidroza poate fi inconfortabila. Cu toate acestea, exista tratamente care pot ameliora problema.

Milioane de oameni se confrunta cu hiperhidroza la nivel mondial, insa aceasta cifra poate fi subestimata. Multi nu solicita tratament pentru ca nu isi dau seama ca au o afectiune care poate fi tratata.

  • Anhidroza si hipohidroza

Anhidroza inseamna lipsa transpiratiei, in timp ce hipohidroza este o afectiune manifestata prin transpiratie redusa. Cele doua afectiuni trebuie tratate imediat, deoarece pot pune viata in pericol.

glande-sudoripare-afectiuni

  • Bromhidroza

Bromhidroza este provocata de o disfunctie a glandelor sudoripare, din cauza careia corpul emana un miros neplacut, de obicei de intensitate ridicata. Bromhidroza poate avea la baza anumiti factori, cum ar fi lipsa unei igiene corporale adecvate, alimentatia sau administrarea anumitor suplimente sau medicamente. De asemenea, poate avea si cauze medicale, cum ar fi anumite infectii sau tulburari metabolice mostenite genetic.

 

Referinte:

https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/histology-of-the-sweat-glands

https://www.colgatepalmolive.com/en-us/brands/speed-stick/sweat/sweat-glands-what-s-their-purpose

https://byjus.com/neet/sweat-glands/

https://www.sweatblock.com/sweat-glands/

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/aug/how-sweat-works-why-we-sweat-when-we-are-hot-as-well-as-when-we-are-not/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • -25,00%
    Bioclin DEO Control roll on x 50ml

    Bioclin DEO Control roll on x 50ml

    Bioclin DEO Control roll-on este un antiperspirant special conceput pentru persoanele care se confrunta cu transpiratie excesiva.   Bioclin DEO Control roll-on este un antiperspirant natural, formulat…