Pe cat de mult ii bucura venirea primaverii pe unii dintre noi, pe atat de tare ii deranjeaza pe altii. Desigur, este un anotimp al renasterii naturii dupa sezonul rece, dar reprezinta si debutul perioadei de alergii sezoniere. Pentru unele persoane este un adevarat calvar, iar aici ne referim la cele cu astm, conjunctivita sau rinita.
Alergiile de primavara - ce sunt si de ce apar
Atunci cand discutam despre alergii de primavara, este important in primul rand sa intelegem ce anume sunt alergenii. In cele mai multe dintre situatii, alergenii sunt niste proteine care circula pe calea aerului, insa pot sa fie intalniti si in anumite produse de curatenie sau unele produse cosmetice, precum si pe alimente sau medicamente. Sistemul imunitar reactioneaza la prezenta acestor alergeni la fel ca in situatia in care identifica o problema reala pentru organism si de aceea se ajunge sa apara o inflamatie a mucoaselor care interactioneaza cu granulele de polen.
Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum. Picaturile de ochi Oftapic Allergy contin conservanti. Sunt picaturi de ochi potrivite si pentru lentile de contact, compatibile cu toate lentilele de contact.
Care sunt principalii alergeni primavara
Fara indoiala, cel mai cunoscut dintre alergenii de primavara este polenul. Cu toate acestea, exista si alti alergeni care pot ajunge sa provoace reactii alergice in aceasta perioada. Astfel, poate sa fie vorba despre parul si pielea animalelor de companie, de pesticide si anumite produse chimice, dar si despre acarienii din praful aflat in locuinte. De asemenea, poate sa mai fie vorba si despre mucegai, care se regaseste in general prin bucatarii, bai sau subsoluri. Exista si persoane sensibile, care au reactii alergice inclusiv la unele fructe si legume de sezon.
Cand incepe sezonul alergiilor de primavara
Se poate ca sezonul alergiilor de primavara sa debuteze inca inainte de sfarsitul iernii, iar daca iarna a fost una blanda se poate ca acest sezon sa aiba o durata mai mare de timp. Cu cat vremea este mai calda, cu atat polenizarea va incepe mai devreme. Concentratiile cele mai mari de polen apar de regula atunci cand temperatura este mai mare iar aerul mai uscat, mai ales in timpul diminetii. Daca vremea este mai umeda sau ploioasa, concentratiile de polen sunt mai mici iar riscul de alergii scade.
Assista Aquamare spray nazal hipertonic este un spray nazal recomandat atat pentru adulti cat si pentru copii, inca din primul an de viata. Assiste Aquamare spray nazal hipertonic pentru copii si adulti contine apa de mare bogata in minerale, colectata din adancurile Oceanului Atlantic. Apa de mare hipertonica este o solutie care contine o concentratie de sare mult mai mare decat cea care se gaseste in celulele corpului uman, ceea ce duce la reducerea inflamatiei mucoasei nazale.
Principalele simptome alergice primavara
Acele zone ale corpului care permit intrarea polenului in organism sunt, fara indoiala, cele mai afectate. Din acest motiv, printre principalele simptome se numara unele precum infundarea nasului, aparitia unor secretii apoase abundente, inrosirea mucoaselor din zona ochilor sau a nasului, stranutul in salve sau aparitia unei senzatii de mancarime in zona ochilor, a nasului sau chiar a intregii fete.
In situatia persoanelor care s-au mai confruntat cu alergii si care nu le-au tratat corespunzator pot sa apara simptome similare cu cele provocate de astm, si anume tuse, suierat in timpul respiratiei (wheezing), senzatie de apasare in zona toracica si dificultati in timpul respiratiei – mai ales atunci cand expiram. Aceste simptome pot sa apara, de asemenea, si atunci cand ne confruntam cu alergeni agresivi, asa cum este cazul ambroziei si al artemisiei.
Alergiile de primavara si optiunile de tratament
Pentru a va feri cel mai bine de alergiile de primavara, ideal este sa va expuneti cat mai putin la alergenii care le provoaca. Insa, pentru persoanele afectate, exista si cateva alternative de tratament.
Antihistaminice
Antihistaminicele reduc nivelul histaminelor care genereaza simptomele alergiilor, ba chiar le pot bloca. Chiar daca cele mai multe nu au efecte adverse, unele pot sa creeze somnolenta si sa nu fie recomandate pentru soferi.
Corticosteroizi nazali
Corticosteroizii nazali sunt ideali pentru ameliorarea inflamatiei si se pot administra cu ajutorul unor spray – uri speciale, o data sau de doua ori in fiecare zi.
Decongestionante
Decongestionantele pot fi achizitionate sub forma de tablete sau de spray, acestea fiind in general recomandate de catre specialisti a fi administrate odata cu antihistaminicele.
Imunoterapie
Imunoterapia presupune administrarea de tablete sublinguale sau de injectarea unor vaccinuri. Imunoterapia mai este cunoscuta si sub denumirea de „desensibilizare alergica”, aceasta procedura putand sa presupuna administrarea unor doze cu alergeni – doze care sa fie crescute in timp.
Sfaturi importante pentru a face fata alergiilor de primavara
In afara de a evita expunerea la alergeni si de a respecta tratamentul indicat de catre medic, mai sunt si alte sfaturi de care este bine sa tineti cont.
Aerisiti bine locuinta si mentineti curatenia
Prin aerisirea corespunzatoare a locuintei si prin mentinerea curateniei reduceti semnificativ expunerea la alergeni in interior si preveniti cu succes alergiile de primavara. Eliminarea prafului, a acarienilor si a mucegaiului ajuta la reducerea umiditatii si a acumularii de alergeni.
Folositi filtre si purificatoare de aer
Alergenii din locuinta pot fi inlaturati si cu ajutorul purificatoarelor de aer si al filtrelor speciale. Expunerea la polen si la alte particule ce pot sa provoace alergii este mult redusa datorita folosirii acestor dispozitive.
Simptome alergice primavara? Cand sa consultati medicul?
In situatia persoanelor cu alergii de primavara, cel mai bine este ca vizitele la medic sa aiba loc in mod regulat. Ideal este sa mergeti la un medic alergolog, acesta fiind in masura sa identifice alergenii ce afecteaza fiecare pacient si sa recomande un plan personalizat de tratament. Este important sa consultati un medic in cazul in care va confruntati cu alergii de primavara, pentru ca acesta poate sa evalueze corect situatia si va poate ajuta sa o gestionati eficient.