Gestionarea episoadelor de tuse in sarcina

Gestionarea episoadelor de tuse in sarcina Gestionarea episoadelor de tuse in sarcina

Ultima actualizare: 30 iulie 2024

In timp ce tusea, un simptom obisnuit al perioadelor reci, este usor de tratat la adulti, aceasta necesita precautii speciale in timpul sarcinii. Daca este infectioasa, poate duce la contractii si complicatii pentru fat. In plus, tratamentele obisnuite sunt adesea nerecomandate femeilor insarcinate. Aflati cum sa usurati tusea unei femei insarcinate si cand sa consultati un medic.

In timpul sarcinii, o tuse productiva (umeda) care nu este incapacitanta nu trebuie tratata (cu exceptia cazului in care are o origine infectioasa). O tuse uscata trebuie tratata doar daca provoaca un disconfort semnificativ. Medicul va alege apoi un tratament adaptat la stadiul sarcinii.

Tusea in sine nu este un simptom grav, dar este important sa fim atenti la alte semne, in special respiratorii, mai ales la femeile insarcinate. In cele mai multe cazuri, ea nu impiedica buna desfasurare a sarcinii si doar in cazuri foarte rare provoaca contractii.


Care sunt cauzele tusei la femeile insarcinate?

Schimbarile hormonale pot cauza blocarea sinusurilor in timpul sarcinii, astfel incat femeile insarcinate pot fi mai predispuse la sinuzita sau tuse, care pot fi declansate de alergii sau infectii.

Intrebari si raspunsuri despre tusea in sarcina

  • Tusea provoaca contractii?

Tusea este un reflex natural de aparare pentru a expulza mucusul sau substantele iritante din tractul respirator. „In cazuri rare, poate provoca contractii, dar nu si travaliu. Pe de alta parte, poate provoca dureri la nivelul perineului, din cauza smuciturilor repetate”, explica Suzanne Leroy, moasa la unul dintre marile spitale din Paris.

Va trebui sa aveti rabdare daca tusea persista si nu ezitati sa cereti sfatul medicului dumneavoastra daca devine prea dureroasa.

  • Tusea ii face rau bebelusului?

Nu, bebelusul este protejat in uter si nu va fi deranjat deloc de tuse", explica moasa. Cel mult, bebelusul va simti o usoara leganare, dar miscarile sale apar si atunci cand mama este activa si indeplineste sarcinile zilnice.

  • Cand ar trebui sa va ingrijorati de tusea gravidei?

„Ar trebui sa va ingrijorati daca aveti febra sau dificultati de respiratie”, adauga moasa. Ar putea fi vorba de o raceala, gripa, bronsita sau un atac de astm.

Daca o simpla raceala nu se amelioreaza la 7-10 zile de la debutul simptomelor, trebuie consultat un medic pentru a se asigura ca nu exista complicatii si, eventual, pentru a gasi un tratament care sa o usureze pe gravida.

Cum sa calmezi tusea in timpul sarcinii

„Totul depinde de ceea ce cauzeaza tusea. Trebuie sa va consultati medicul de familie, care va evalua daca aveti nevoie de medicamente sau antibiotice, sirop, tratament pentru reflux sau doar odihna si ceai de plante”, spune Suzanne Leroy. Tratamentul este, de asemenea, diferit pentru tusea uscata si tusea umeda.

In toate cazurile, este recomandabil sa stati ridicata cand va asezati in pat, pentru a evita intensificarea tusei.

Tratament pentru tusea uscata

Pentru a combate tusea uscata, este important sa va mentineti hidratata, band mai mult de 1,5 litri de apa pe zi. De asemenea, puteti folosi remedii naturale, cum ar fi sa va preparati propriul remediu cu o cana de apa fierbinte, miere si lamaie sau pur si simplu sa beti un ceai de plante cu o lingura de miere si un strop de lamaie.

In ceea ce priveste alimentatia, o supa de pui poate stimula sistemul imunitar si combate infectiile tractului respirator.

Caldura stimuleaza, de asemenea, irigarea mucoaselor din gat si laringe.

  • Atentionari si precautii

Retineti ca uleiurile esentiale nu trebuie folosite in timpul sarcinii, cu exceptia unor circumstante exceptionale. Incepand cu a patra luna de sarcina, unele pot fi permise, cum ar fi levantica sau musetelul, dar este intotdeauna mai bine sa cereti sfatul medicului inainte de a le folosi.

Anumite plante trebuie, de asemenea, evitate in aceasta perioada, cum ar fi salvia, lemnul dulce, ginsengul, rozmarinul, cimbrul si menta.

Tratamentul tusei umede

Potrivit medicilor specialisti, este posibil sa se administreze unei femei insarcinate un lichid bronsic de tip acetilcisteina sau ambroxol, pentru a trata tusea dupa primul trimestru de sarcina. Acestea pot fi administrate sub forma de siropuri pentru tuse. Aveti grija sa alegeti un sirop autorizat pentru a fi utilizat de femeile insarcinate si cereti sfatul farmacistului dumneavoastra.

Nota: ca si in cazul sarcinii, exista si medicamente a caror utilizare nu este autorizata in perioada alaptarii, asa ca este important sa va informati in prealabil.

In toate cazurile, daca simptomele sunt prea deranjante sau daca aveti o tuse persistenta, cel mai bine este sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii, care va tine cont de stadiul sarcinii pentru a stabili tratamentul adecvat. In niciun caz nu trebuie sa va automedicati, mai ales in timpul sarcinii.

Tratamentele naturale care trebuie evitate de femeile insarcinate

Chiar si asa-zisele tratamente naturale pot avea efecte nocive asupra dezvoltarii fatului. De exemplu, uleiurile esentiale bogate in fenoli, cetone sau aldehide sunt contraindicate in timpul sarcinii. De asemenea, anumite tratamente pe baza de plante, precum cimbrul, menta, ginsengul, rozmarinul sau salvia, care sunt active impotriva tusei, trebuie evitate de catre femeile insarcinate. Prin urmare, este indicat sa cereti sfatul unui profesionist din domeniul sanatatii.

https://www.parents.fr/grossesse/suivi-de-grossesse/durant-la-grossesse-la-toux-peut-elle-provoquer-des-contractions-1058408

https://www.femmeactuelle.fr/enfant/grossesse/toux-pendant-la-grossesse-comment-la-soulager-et-quand-sinquieter-2167173