Durerile articulare si cele musculare au devenit pentru multi o obisnuinta in sezonul rece, dat fiind faptul ca incep sa apara sau sa se acutizeze la scurt timp dupa ce temperaturile de afara incep sa scada.
Primii care incep sa simta aceasta schimbare sunt varstnicii si pacientii care sufera de anumite boli cronice, insa, pe masura ce vremea se raceste, durerile articulare si durerile musculare ii pot afecta uneori si pe cei mai tineri, cu o stare de sanatate buna.
Cauzele care duc la aparitia acestor dureri sunt diverse, iar despre ele vom discuta pe parcursul acestui articol, oferind-va totodata si cateva sfaturi despre cum le puteti gestiona.
ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de glucozamina, condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si ginkgo biloba. Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale.
Ce sunt durerile articulare si de ce apar?
Durerile articulare sunt caracterizate de un disconfort mai mult sau mai putin accentuat, resimtit la nivelul articulatiilor, in special cand acestea sunt solicitate sau cand se creeaza presiune asupra lor. Pot fi resimtite la nivelul oricarei articulatii, insa cel mai des apar la genunchi, coate sau umeri, care sunt articulatii ce se uzeaza mai usor, din cauza solicitarii intense.
In forma severa sau chiar si moderata, durerile articulare pot afecta mobilitatea si implicit calitatea vietii pacientilor.
Cauzele durerilor articulare in sezonul rece
Asa cum spuneam, durerile articulare devin deseori mai accentuate in sezonul rece, iar acest fenomen poate avea mai multe cauze, dupa cum urmeaza:
Bolile din categoria artritelor afecteaza in mod direct articulatiile si sunt urmarea uzurii acestora. Artritele constituie una din principalele cauze ale durerilor articulare, care pot deveni mai intense in sezonul rece, sub influenta unor factori pe care ii vom enumera in continuare.
-
Cresterea sensibilitatii la durere
De multe ori se intampla ca durerile articulare specifice acestor afectiuni sa nu se accentueze, ci doar sa fie percepute ca mai puternice, dat fiind faptul ca temperaturile scazute actioneaza asupra nervilor si cresc sensibilitatea la durere, in cazul unor persoane.
-
Scaderea presiunii atmosferice
Odata cu scaderea temperaturilor, sezonul rece aduce cu sine si scaderea presiunii atmosferice, fenomen pe care il simt din plin persoane mai sensibile. Atat scaderea presiunii atmosferice, cat si variatiile acesteia pot provoca inflamatii ale tesuturilor, care duc la aparitia durerilor articulare.
Naturalis ArtroSuport Colagen cu aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.
-
Constrictia vaselor de sange
La temperaturi scazute, vasele mici de sange se contracta pentru a mentine caldura, ceea ce afecteaza circulatia in zonele periferice. In acest caz, ajunge mai putin oxigen la extremitatile mainilor si picioarelor, ceea ce favorizeaza dureri articulare, mai ales in cazul persoanelor cu reumatism sau alte forme de artrita.
Vitamina D intermediaza absorbtia calciului la nivelul oaselor, contribuind astfel si la sanatatea articulatiilor. Dat fiind faptul ca organismul isi sintetizeaza, prin expunerea la soare, cea mai mare parte din cantitatea de vitamina D necesara, in sezonul rece scade productia acestui nutrient, iar in cazul unui deficit semnificativ, se reduce si cantitatea de calciu absorbita in oase.
Ce sunt mialgiile (durerile musculare) si ce cauze pot avea?
Durerile musculare apar mai frecvent decat cele articulare si nu devin persistente decat rareori. Cel mai adesea apar ca urmare a suprasolicitarii muschilor si se manifesta in special la nivelul muschilor picioarelor, gatului si spatelui.
Cauza cea mai frecventa si mai putin ingrijoratoare cauza a durerilor musculare o constituie febra musculara, insa acestea mai pot aparea si ca urmare a unei intinderi, contracturi, sau dupa un traumatism ori leziune.
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata si calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Cauzele durerilor musculare in sezonul rece
Si durerile musculare devin deseori mai frecvente in sezonul rece, iar explicatiile pot fi urmatoarele:
Durerile musculare se numara printre simptomele comune ale racelii si gripei, infectii respiratorii specifice sezonului rece. Acestea sunt provocate de virusuri care determina inflamatii si alte reactii imune in organism, ce pun presiune asupra muschilor si duc la aparitia mialgiilor. De obicei, durerile musculare asociate racelii si gripei nu sunt severe si dispar in cateva zile, pe masura ce sistemul imunitar anihileaza agentii patogeni care au produs infectia.
In sezonul rece oamenii tind sa fie mai sedentari, intrucat vremea urata de afara si intunericul care se lasa devreme descurajeaza iesitul din casa si miscarea in aer liber. Dupa o anumita perioada de inactivitate muschii incep sa slabeasca, iar reluarea activitatilor mai solicitante este insotita deseori de dureri musculare.
Oamenii simt mai rar nevoia de a bea lichide in timpul sezonului rece, deoarece transpira mai putin, iar senzatia de sete nu e la fel de puternica precum in zilele calduroase. Chiar daca nivelul transpiratiei este mai redus, deshidratarea poate aparea si in timpul iernii, influentata de aportul mai scazut de lichide, dar si de aerul rece si uscat. Deshidratarea provoaca dezechilibre electrolitice care afecteaza functionalitatea muschilor, provocand rigiditate si dureri musculare.
ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si in reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Calciul controleaza si contractiile musculare, iar mai devreme am aratat ca absorbtia sa din sange este intermediata de vitamina D, care este sintetizata la nivelul pielii, prin expunerea la soare. Si in acest caz, lipsa soarelui, dar si purtarea hainelor groase care nu lasa pielea expusa afecteaza productia de vitamina D in sezonul rece, iar din aceasta cauza pot aparea si dureri musculare.
Cum sa gestionati durerile articulare si musculare iarna
Pentru evitarea neplacerilor generate de durerile care fac subiectul discutiei noastre, este necesar sa tineti cont de cateva recomandari simple, dar eficiente, pe care vi le prezentam in continuare.
Chiar daca vremea de afara nu e cea mai potrivita, acesta nu este un pretext pentru a renunta la miscare in sezonul rece. Puteti inlocui activitatile in aer liber cu exercitii simple, efectuate din confortul locuintei, timp de cel putin jumatate de ora pe zi. Genuflexiunile, rotirile de brate, fandarile, rotirile de bazin, extensiile de brate, flotarile si abdomenele sunt benefice in egala masura pentru muschi si articulatii, prevenind aparitia durerilor.
-
Iesiti din casa cat mai des
Ori de cate ori vremea va permite, este recomandat sa iesiti din casa cel putin 45-60 de minute, fie pentru o plimbare, fie pentru a va rezolva diverse treburi. Important este sa va expuneti la soare, pentru ca razele sale stimuleaza organismul sa produca vitamina D. In perioada verii, cateva minute ar fi suficiente pentru doza zilnica necesara, insa pe timp de iarna e nevoie de o expunere mai indelungata pentru ca soarele nu arde cu aceeasi intensitate.
Frigul e un factor declansator al durerilor de articulatii si de muschi, asa ca atunci cand iesiti din casa, iar afara sunt temperaturi scazute, trebuie sa va imbracati adecvat. In acest mod preveniti constrictia vaselor de sange si cresterea sensibilitatii la durere si totodata reduceti riscul unei raceli sau gripe.
Recomandarea de a consuma zilnic cel putin 2 litri de apa ramane valabila si in sezonul rece, chiar daca senzatia de sete nu e la fel de intensa ca in miez de vara. In acest fel va mentineti organismul hidratat si eliminati riscul dezechilibrelor electrolitice, care pot afecta functionarea muschilor.
-
Evitati zonele alunecoase
In sezonul rece creste numarul pacientilor care se prezinta la sectiile de ortopedie ca urmare a traumatismelor sau leziunilor suferite in urma accidentarii pe gheata sau zapada batatorita. In general, este vorba de luxatii, entorse si chiar fracturi, care pot fi asociate indirect cu durerile articulare si musculare specifice sezonului rece.
Asadar, evitati zonele alunecoase, iar daca nu este posibil, circulati cu mare grija pe portiunile cu zapada, gheata sau polei.