Gambe umflate, de la factori de risc la solutii

Gambe umflate, de la factori de risc la solutii Gambe umflate, de la factori de risc la solutii

Ultima actualizare: 2 decembrie 2024

gambe-umflate

„De ce am gambele atat de umflate?”, se intreaba multi oameni. Este o intrebare buna, iar raspunsul nu este deloc simplu. Potrivit specialistilor, exista o multime de cauze care pot provoca umflarea gambelor, acestea putand varia de la simple la foarte grave.

Cand ar trebui sa va ingrijorati daca aveti gambele umflate? Aflati care sunt cauzele frecvente ale acestei probleme medicale si ce sa faceti in privinta ei.

Semne care indica umflarea gambelor

Daca va este greu sa va puneti sau sa va scoateti pantofii sau sosetele, acesta ar putea fi un indiciu ca ceva nu este in regula. Sau daca descoperiti ca va este dificil sa va miscati gleznele, de vina ar putea fi umflarea picioarelor.

In plus, daca apasati usor pe gamba, iar amprenta degetului ramane vizibila pentru mai mult de cateva secunde, cauza ar putea fi o acumulare de lichid in exces.

Gambele umflate se mai pot manifesta prin:

  • crestaturi ramase pe piele, dupa ce va scoateti sosetele;
  • senzatie de greutate, amorteala sau mancarimi la nivelul gambelor;
  • piele umflata, intinsa sau stralucitoare.

De ce se umfla gambele?

Umflarea gambelor poate proveni din diverse cauze subiacente, cum ar fi afectiuni vasculare, limfatice, inflamatorii si sistemice. Iata cativa factori comuni:

  • Tromboza venoasa profunda (TVP)

Tromboza venoasa profunda este o afectiune caracterizata prin aparitia unui cheag de sange intr-o vena profunda, de obicei la nivelul gambelor. Cheagul poate obstructiona circulatia sanguina, provocand umflaturi, durere si, eventual, decolorarea pielii din cauza fluxului sangvin perturbat.

  • Boala arteriala periferica (BAP)

Boala arteriala periferica este cauzata de ingustarea sau blocarea arterelor gambelor, o problema medicala care reduce fluxul de sange catre extremitatile inferioare. Acest lucru poate duce la umflaturi si modificari la nivelul pielii, in special in timpul activitatii fizice.

  • Limfedemul

Limfedemul este o afectiune caracterizata prin umflare cauzata de acumularea lichidului limfatic in tesuturi. Limfedemul poate fi primar (congenital) sau secundar (dobandit) si apare de regula in urma indepartarii ganglionilor limfatici, radioterapiei, infectiei sau a traumatismelor. Decolorarea pielii poate fi cauzata de inflamatia cronica si de leziunile tisulare.

cauze-limfedem

  • Insuficienta venoasa cronica (IVC)

Insuficienta venoasa cronica este insuficienta venoasa pe termen lung, o tulburare care provoaca umflaturi cronice, modificari ale pielii si care creste riscul de formare a ulceratiilor la nivelul gambelor. Cresterea presiunii in vene poate provoca scurgeri de lichid si deteriorarea tesuturilor, contribuind la decolorarea pielii.

  • Infectie sau inflamatie

Infectiile sau bolile inflamatorii care afecteaza picioarele, cum ar fi celulita sau vasculita, pot provoca umflaturi localizate, roseata si decolorare a pielii, din cauza inflamatiei.

  • Insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca cronica poate cauza retentie de lichide si umflarea gambelor, cunoscuta sub numele de edem periferic. Umflarea gambelor poate fi insotita de decolorarea pielii, din cauza circulatiei deficitare.

  • Anumite medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi blocantele canalelor de calciu, corticosteroizii sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pot provoca retentie de lichide si gambe umflate, ca efect secundar.

  • Traumatisme

Traumatismele sau leziunile la nivelul picioarelor, cum ar fi fracturile, entorsele sau contuziile, pot provoca umflaturi localizate si vanatai (decolorare), din cauza leziunilor si inflamatiei tesuturilor.

cauze-traumatisme

  • Sarcina

Modificarile hormonale si presiunea crescuta asupra venelor care apar in timpul sarcinii pot provoca retentie de lichide si gambe umflate.

Daca aveti simptome persistente sau ingrijoratoare, este important sa solicitati sfatul unui profesionist din domeniul sanatatii, pentru o evaluare si un diagnostic adecvat. Tratamentul se va baza pe cauza de baza si poate implica modificari ale stilului de viata, medicamente, terapie de compresie sau alte tratamente.

Ce alte semne si simptome pot aparea?

Edemul la nivelul picioarelor se poate manifesta prin diferite simptome, indicand acumularea de lichide in tesut. Printre semnele si simptomele frecvente se numara:

  • Umflarea

Umflarea vizibila, care incepe adesea de la glezne si se extinde treptat in sus, este un indicator primar al gambelor umflate.

  • Modificari ale aspectului pielii

Pielea din zona afectata poate fi intinsa, stralucitoare, extrem de calda si, in unele cazuri, sensibila la atingere.

  • Decolorarea pielii

Edemul poate provoca modificari ale culorii pielii, variind de la nuante palide sau rosiatice pana la nuante albastrui. Aceste decolorari pot fi localizate sau raspandite in zona afectata.

  • Mobilitatea redusa

Edemul sever poate limita miscarea si flexibilitatea la nivelul gambelor, ceea ce ingreuneaza mersul sau statul in picioare pentru perioade lungi.

semne-simptome-mobilitate-redusa

  • Durerea sau disconfortul

Umflarea cauzata de edem poate provoca senzatii de greutate, durere sau disconfort la nivelul gambelor. Acest disconfort poate fi agravat de statul prelungit in picioare sau in sezut.

  • Edemul moale

Apasarea cu un deget pe zona umflata poate lasa o adancitura temporara, care persista de la doar cateva secunde la cateva minute, indicand edem.

  • Circulatia restrictionata

In cazurile avansate, edemul poate afecta fluxul sanguin, ducand la amorteala, furnicaturi sau o senzatie de greutate in picioare.

Daca aveti simptome persistente sau care se agraveaza de gambe umflate, consultati un profesionist din domeniul sanatatii. Aceste simptome pot indica probleme de sanatate subiacente care necesita evaluare si tratament.

Tratament pentru gambe umflate

Exista diferite modalitati de a trata gambele umflate. Remediul potrivit depinde de cauza.

  • Medicamente

Iata cateva medicamente pe care specialistul le poate prescrie pentru gambe umflate:

  • anticoagulantele sunt utilizate pentru tratarea cheagurilor de sange;
  • antibioticele sunt folosite pentru a trata celulita sau infectiile pielii;
  • diureticele elimina excesul de lichid din organism prin urina. Sunt folosite pentru a trata edemul cauzat de diverse probleme – cel mai adesea, insuficienta cardiaca.

tratament

  • Remedii la domiciliu

Uneori, medicamentele sunt suficiente pentru a trata gambele umflate. Cu toate acestea, daca edemul este cauzat de insuficienta venoasa, medicul va poate recomanda masurile de mai jos.

  • Tineti-va picioarele ridicate: ridicati-va picioarele deasupra nivelului inimii. In acest fel puteti preveni curgerea lichidului in exces din picioare inapoi spre inima.
  • Exercitii fizice: exercitiile fizice mentin fluidul in miscare prin vene, impiedicand acumularea acestuia in picioare.
  • Masaj: acest lucru ajuta la deplasarea lichidului limfatic, eliminandu-l din picioare.
  • Ciorapi compresivi: acestia pot ajuta la impingerea fluidelor din picioare, inapoi in sistemul limfatic. Este recomandat sa intrebati medicul daca puteti purta ciorapi compresivi. Persoanele cu anumite probleme medicale, cum ar fi boala arteriala periferica si neuropatia, nu ar trebui sa poarte ciorapi compresivi.
  • Consumati cat mai putina sare: sarea provoaca retentie de lichide in organism, motiv pentru care limitarea consumului de sare poate ajuta la ameliorarea edemului.
  • Incercati diuretice naturale: patrunjelul, ceaiul de papadie si ceaiul de hibiscus sunt toate diuretice naturale. Cercetarile au aratat ca acestea pot ajuta organismul sa elimine excesul de apa.
  • Mentineti o greutate corporala sanatoasa: excesul de greutate corporala creste riscul de umflare a gambelor. De aceea, pierderea kilogramelor in exces poate ajuta la ameliorarea sau prevenirea umflarii gambelor.
  • Sare Epsom: nu exista multe cercetari care sa sustina acest lucru, dar multi oameni sustin ca baile cu sare Epsom ajuta la reducerea umflaturilor.

 

Referinte:

https://www.webmd.com/dvt/why-legs-puffy

https://www.memphisvein.com/blog/what-causes-swelling-in-your-lower-legs

https://www.cvmus.com/vascular-treatment/leg-swelling-treatment

https://health.clevelandclinic.org/when-is-leg-swelling-a-sign-of-something-serious