Protectia potrivita pentru o vara insorita

Soarele este considerat principalul factor de imbatranire prematura si vizibila a pielii. Este important sa stiti cum sa va protejati de razele UV, tocmai pentru a evita efectele negative. Pentru inceput, este necesar sa optati pentru o dieta bogata in fructe si legume. Acestea contin o cantitate mare de antioxidanti, ce pot ajuta la reducerea efectelor adverse ale ultravioletelor. Daca fumati, indicat este sa renuntati la acest viciu. Substantele nocive din fumul de tigara imbatranesc prematur pielea si favorizeaza aparitia ridurilor. Nu in ultimul rand, protejati-va pielea de soare. Atat timp cat faceti acest lucru cu ajutorul cremelor cu factor de protectie solara (FPS) si al hainelor adecvate, va puteti bucura in continuare de timpul petrecut in aer liber. Asa va protejati de soare.

Determinati riscurile

Nu exista vreo cale prin care sa puteti ghici daca aveti o piele predispusa la imbatranire prematura sau la cancerul de piele. In schimb, este indicat sa mergeti la medicul dermatolog o data pe an, mai ales daca aveti peste 40 de ani. Daca exista in familie cazuri de cancer de piele, ar trebui sa mergeti la control mai des.

Cancerul de piele poate aparea la orice varsta, insa unele persoane prezinta anumiti factori de risc, precum pielea foarte deschisa la culoare, prezenta multiplelor „alunite” sau istoricul de arsuri solare.

Alegeti „protectia” potrivita

Folosirea produselor cu factor de protectie solara este esentiala pentru a va proteja pielea de soare. Acestea trebuie folosite zilnic, in special daca petreceti mai mult timp afara. Atentie! Aceste produse nu se folosesc doar cand sunteti in concediu la mare, ci trebuie aplicate ori de cate ori iesiti din casa si petreceti mai mult timp in soare. Exista anumite indicatii ce trebuie respectate:

- Alegerea produselor cu factor de protectie mare. Numarul indicat pe astfel de produse semnifica puterea de protectie intr-un anumit interval de timp. Cu cat este mai mare acest numar, cu atat protectia este mai ridicata. Cand alegeti factorul de protectie, este bine, in primul rand, sa aveti deja o idee despre tipul de expunere care urmeaza. Daca urmeaza sa petreceti 4-5 ore in soare, este recomandat sa optati pentru produsele cu factor de protectie de cel putin 30.

- Dupa ce intrati in apa sau dupa cateva ore de stat la plaja in care ati transpirat, produsele cu FPS isi pierd din proprietati. Aplicati-le la fiecare doua ore.

- Optati pentru cremele cu spectru larg. Acestea blocheaza atat razele UVA, cat si pe cele UVB. Razele UVB reprezinta prima cauza de arsuri solare, iar protejarea de razele UVA joaca un rol important in prevenirea ridurilor si a petelor pigmentare.

- Aplicati produsele cu FPS odata cu machiajul. Daca obisnuiti sa folositi doar o crema hidratanta/antirid, este indicat sa aplicati, in acelasi timp, si cremele pentru protectie solara. Daca va machiati, folositi intai un produs cu FPS, dupa care puteti aplica machiajul.

- Lasati crema sa actioneze. Orice produs, inclusiv cele pentru protectie solara au cea mai buna eficacitate atunci cand patrund in piele. Este indicat sa le aplicati cu 20 de minute inainte de a iesi din casa.

- Folositi cantitatea potrivita. Din cauza texturii, exista tendinta de a aplica o cantitate mai mica de crema decat cea care v-ar oferi protectia necesara. Cititi instructiunile de folosire si aplicati pe piele o cantitate generoasa de crema.

Citeste mai departe pe Farmaciata.ro