Aparitia primilor dinti este un moment important in viata bebelusului, dar si a parintilor. Cand micutul plange din cauza eruptiei dentare, mami si tati sufera alaturi de el. Tineti cont, insa, ca disconfortul specific acestei perioade poate fi ameliorat cu ajutorul unor jucarii de dentitie. Astfel de accesorii sunt special create pentru a ameliora disconfortul de la nivelul gingiilor. Datorita designului, indragitele jucarii dentitie ajuta la masarea gingiilor inflamate si la calmarea senzatiei de mancarime. Totodata, designul lor atragator stimuleaza simtul tactil si le permite bebelusilor sa exerseze prinderea.
Asadar, folosirea de jucarii dentitie ajuta la calmarea starii de nervozitate cauzata de eruptia dentara, dar reprezinta si o oportunitate de a-l incura pe copil sa exploreze lumea cu propriile manute. De aceea, in perioada erupriei dentare, fie ca sunteti acasa, fie ca iesiti la plimbare, este bine ca in trusa micutului existe un astfel de accesoriu pe care sa-l roada la nevoie.
Primii dintisori, bucurie si agitatie pentru intreaga familie
Primii dintisori pot aparea chiar si in jurul varstei de 4-7 luni. In astfel de momente, bebelusul prezinta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
-
gingii inflamate si sensibile;
-
temperatura usor crescuta pana la 38.5 grade Celsius;
-
stare de nervozitate;
-
salivare excesiva;
-
iritatie in jurul gurii;
-
isi freaca obrajii;
-
se trage de ureche;
-
schimbarea programului de somn;
-
lipsa poftei de mancare;
-
tendinta de a roade degetelele sau orice obiect intalnit in cale.
Farmacistii Catena recomanda Adora jucarie din silicon pentru dentitie. Aceasta ajuta la calmarea gingiilor sensibile ale bebelusilor, cauzate de aparitia primilor dintisori. Datorita suprafetei texturate, stimuleaza simtul tactil al micutului. Forma ergonomica ii permite juniorului sa exerseze prinderea. Produsul face parte din categoria jucarii dentitie potrivite incepand cu varsta de trei luni.
Adresati-va medicului daca remarcati ca bebelusul are unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
-
diaree;
-
varsaturi;
-
eruptii cutanate;
-
tuse, congestie nazala sau alte simptome de raceala care persista;
-
temperatura ridicata;
-
gingii inflamate sau cu puroi;
-
umflarea fetei.
Pentru a calma gingiile sensibile ale bebelusilor, farmacistii recomanda Adora Jucarie umpluta cu apa pentru dentitie, in forma de mar rosu. Produsul are un design ergonomic, ceea ce il face usor de prins chiar de catre bebelus. Suprafata texturata stimuleaza simtul tactil al copilului. Eficienta unor astfel de jucarii dentitie poate fi sporita daca le tineti la frigider inainte de utilizare.
Fiecare copil este diferit. Asadar intarzierea sau eruptia timpurie a dintilor de lapte nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare nici macar atunci cand vorbim despre frati.
Ies dintisorii! Cum calmam nervisorii?
Aparitia primilor dinti este o mare bucurie pentru parinti. Pe de alta parte, pentru bebelus poate reprezenta o experienta marcata de mici neplaceri. Exista cateva lucruri pe care le puteti face ca parinte pentru a ameliora disconfortul pe care il resimte micutul.
Jucarii dentitie, accesoriile ideale cand incep sa apara dintisorii
Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru a calma disconfortul de la nivelul gingiilor este sa-i oferiti bebelusului ceva de rontait. Daca obiectul este rece, cu atat mai bine! Poate fi vorba despre suzeta, o lingura, o carpa sau despre jucarii dentitie. Atentie! Obiectul ales nu trebuie sa fie inghetat, ci mai degraba tinut la frigider timp de 10-15 minute. Accesoriile prea reci sau prea tari pot rani bebelusul!
Oferiti-i bebelusului biscuiti pentru dentitie!
Pe langa jucarii dentitie, puteti sa-i mai oferiti bebelusului biscuiti pentru dentitie. Acestia sunt preparati din diferite tipuri de faina si alte ingrediente potrivite pentru bebelusi. Scopul unui biscuit pentru dentitie este de a ameliora senzatiile de mancarime si de inflamatie a gingiilor asociate cu eruptia dintilor. Dupa 15-20 minute de utilizare, produsul trebuie sa fie aruncat la gunoi. Nu este reutilizabil si nu poate fi folosit ca gustare. La fel ca in cazul utilizarii de jucarii dentitie, utilizarea acestor biscuiti se face doar sub supravegherea unui adult.
Folositi un gel pentru a masa gingiile bebelusului
In farmacii exista geluri speciale pe care le puteti cumpara si folosi pentru a ameliora durerea de la nivel local cauzata de aparitia primilor dintisori. Produsul se aplica pe gingia inflamata si se maseaza usor. Gelul gingival alaturi de jucarii dentitie sunt cele mai eficiente metode folosite pentru a ameliora disconfortul cauzat de eruptia dentara.
Diversificarea, bucurie dubla
Daca juniorul a inceput diversificarea, ii puteti oferi iaurt sau piure de mere rece. Astfel, micutul se va bucura de gust, dar si de o ameliorare a disconfortului pe care il resimte in perioada eruptiei dentare.
Copiii mai mari de doi ani pot primi sticksuri reci de morcov. Desigur, totul se va face sub supravegherea atenta a parintilor sau a bunicilor.
Sfaturi pentru a alege jucarii dentitie potrivite
Pe piata exista o multime de jucarii dentitie din materiale precum cauciuc, silicon, lemn sau plastic. Ele sunt disponibile in diferite forme, culori si pot avea diferite texturi. Pentru a avea convingerea ca alegeti ceea ce-i mai bun pentru bebelusul dumneavoastra, orientati-va spre jucarii dentitie care indeplinesc urmatoarele caracteristici:
-
sunt create intr-adevar in acest scop (nu improvizati cu jucarii sau accesorii care au alta utilitate, cum ar fi o telecomanda);
-
nu sunt fabricate din materiale rigide care s-ar putea rupe sau ar putea rani;
-
nu contin ftalati si BPA, deoarece sunt toxici pentru copil;
-
contin pigmenti naturali.
Jucarii dentitie – cum le curatam
Este minunat sa daruiti si sa primiti hainute pentru junior. Acelasi lucru, insa, nu este valabil si cand vine vorba despre jucarii dentitie. Este recomandat ca aceste accesorii sa nu fie transmise de la un bebelus la altul. Dispozitivele vechi vor fi inlocuite intotdeauna cu jucarii dentitie noi, fara semne de uzura.
Unele jucarii dentitie vin la pachet cu instructiuni speciale de utilizare. Cele mai multe se spala la chiuveta, cu detergent de vase/biberoane pentru bebelus, apoi sunt clatite bine. Atentie! Astfel de produse nu se baga la masina de spalat vase si nu se scufunda in apa fierbinte!
Totodata, inainte de prima utilizare, este important sa igienizati toate dispozitivele care intra in categoria jucarii dentitie.
Surse:
https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies
https://www.medicinenet.com/do_babies_need_teethers/article.htm
https://www.webmd.com/parenting/baby/what-to-know-teething-toys-babies