Inca din vremuri stravechi, floarea-pasiunii este apreciata pentru frumusetea ei, dar si pentru numeroasele beneficii pe care le-ar avea pentru corp si spirit. Exista aproximativ 500 de specii cunoscute de floarea-pasiunii. Aceasta familie de plante este cunoscuta si sub numele de Passiflora. Sunt originare din America de Sud, insa au ajuns sa fie cultivate in locuri din intreaga lume, dat fiind faptul ca prospera in climate mai blande.
Floarea-pasiunii este o planta rezistenta si poate supravietui si daca este crescuta la exterior, cand afara nu este rece. Pentru ca acestor flori nu le place frigul, trebuie mutate inauntru pentru a evita inghetul lor. Si fluturii si albinele iubesc floarea-pasiunii. Dar si oamenii au motive bune pentru a o indragi, date fiind proprietatile si beneficiile ei cand vine vorba de corpul uman.
Ce este floarea-pasiunii
Cu origini in sud-estul Americii, floarea-pasiunii a ajuns sa fie cultivata peste tot, inclusiv in Europa. Exploratorii spanioli din secolul al XVI-lea au adus-o pe Batranul Continent, unde a fost cultivata pe scara larga si a fost introdusa in medicina populara europeana.
Este o planta cataratoare, cu lastari si tulpina lemnoasa, care poate creste pana la o lungime de aproape 10 metri. Frumusetea ei este data de cele 5 petale albe si cele 5 sepale care ies in evidenta prin culorile care variaza de la nuante de la magenta la albastru. Fructul florii are forma unui ou, care poate capata culoarea galben sau violet. Insa doar unele tipuri de fructul pasiunii sunt cu adevarat comestibile.
Floarea-pasiunii a fost mereu folosita si pentru beneficiile sale medicinale, unele studii sugerand ca poate ajuta in tratarea unor afectiuni.
Farmacistii Catena recomanda HOFIGAL Passiflora, supliment nutritiv natural din extract de floarea-pasiunii, ce are efecte calmante si astringente, ameliorand spasmele, stimuland transpiratia si dilatarea vaselor de sange. Extractul de Passiflora are efecte terapeutice notabile si in cazul afectiunilor la nivelul aparatului genital feminin. Totodata, induce un somn linistit, regleaza ritmul respiratiei si ajuta in ameliorarea starilor de depresie sau stres.
Care sunt potentialele beneficii ale pasiunii?
In vremuri de mult uitate, nativii americani foloseau floarea-pasiunii pe post de sedativ. Astazi, passiflora se regaseste pe lista de solutii pentru anxietate si probleme de somn, precum si pentru dureri, probleme de ritm cardiac, simptome de menopauza si tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie. Este folosita si pe piele pentru arsuri, dar si pentru tratarea hemoroizilor, potrivit Centrului National pentru Sanatate Complementara si Integrativa (NCCIH) din Statele Unite.
Ce beneficii si proprietati terapeutice are floarea-pasiunii
Exista si unele studii care sustin ca passiflora poate ajuta la ameliorarea insomniei si anxietatii. Se pare ca poate stimula nivelul de acid gama-aminobutiric (GABA) din creier. Iar acest compus scade activitatea cerebrala, ceea ce poate ajuta organismul sa se relaxeze.
Beneficii pentru sanatate
Intr-un studiu publicat de Phytotherapy Research, participantii care au baut zilnic o doza de ceai din floarea-pasiunii mov au raportat, dupa 7 zile, imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea somnului. Concluziile cercetatorilor au fost ca acest tip de floarea-pasiunii poate ajuta persoanele adulte in gestionarea usoarele nereguli ale somnului.
Alte studii au mai sugerat ca floarea-pasiunii poate, de asemenea, sa amelioreze starile de anxietate. O cercetare aparuta in publicatia Anesthesia and Analgesia a examinat efectele pe care le are passiflora asupra pacientilor programati pentru o interventie chirurgicala. Iar acei pacienti care au primit floarea-pasiunii au manifestat stari de anxietate mai reduse decat cei care au primit un placebo.
Beneficii pentru ingrijirea pielii
Cand vine vorba de piele, uleiul din fructul florii este unul plin de nutrienti ce ajuta epiderma. Printre acestea, se numara Vitaminele A si C, acizii grasi esentiali, magneziu, fosfor, calciu si carotenoizi. Iar aceasta combinatie de nutrienti puternici aduce beneficii in ingrijirea pielii:
Protectie: lupta impotriva agentilor care pot cauza cancer, prin protejarea de radicalii liberi care dauneaza ADN-ului.
Efecte anti-aging: gratie continutului ridicat de Vitamina C si antioxidanti, uleiul din floarea-pasiunii poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a pielii. Mai mult, poate ajuta si la pastrarea colagenului si elastinei, ce mentin pielea ferma, cu aspect tanar, prin continutul sau bogat de Vitamina A, sub forma de carotenoide, esentiala pentru cresterea si repararea celulelor. Poate ajuta la reducerea liniilor fine de expresie sau a ridurilor. Totodata, continutul ridicat de acizi grasi – precum acizii linoleic si oleic hranesc pielea, ajutand la mentinerea aspectului de pielea neteda.
Hidratare: usor si non-gras, pielea absoarbe rapid produsele obtinute din ulei de floarea-pasiunii. Are efect hidratant pentru toate tipurile de piele, functionand bine si asupra pielii predispuse la acnee.
Efecte calmante: la fel ca majoritatea ingredientelor din plante, uleiul obtinut din fructul florii pasiunii are proprietati antiinflamatoare, asadar poate ajuta la reducerea umflaturilor si iritatiilor.
Cand este contraindicata floarea-pasiunii
In general, floarea-pasiunii este considerata sigura si netoxica, insa, cu toate acestea, se recomanda o discutie cu un specialist privind administrarea in anumite situatii. Un studiu redus a indicat ca floarea-pasiunii ar putea fi asociata cu unele complicatii in sarcina. Dar sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine potentialele riscuri.
Unii specialisti sustin ca substante ce se regasesc in floarea-pasiunii ar putea provoca contractarea uterului, asadar nu este recomandata femeilor insarcinate.
De asemenea, nu exista suficiente informatii pentru a sti daca floarea-pasiunii este sigura de utilizat in timpul alaptarii.
Surse:
https://www.nccih.nih.gov/health/passionflower
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323795
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-871/passionflower