Ficat marit: simptome, factori de risc, regim alimentar, ceaiuri, complicatii

Ficat marit: simptome, factori de risc, regim alimentar, ceaiuri, complicatii Ficat marit: simptome, factori de risc, regim alimentar, ceaiuri, complicatii

Ultima actualizare: 14 martie 2025

ficat-marit

Hepatomegalia este o afectiune care mai poarta in mod popular denumirea de ficat marit. Ficatul este cel mai mare organ intern. Acesta ajuta corpul sa:

  • digere grasimile
  • depoziteze zaharul sub forma de glicogen
  • lupte impotriva infectiilor
  • produca proteine ​​si hormoni
  • tina sub control coagularea sangelui
  • descompuna medicamentele si toxinele

Ficatul este, de asemenea, singurul organ intern care se poate reface dupa o interventie chirurgicala, acest lucru facand posibila donarea unei portiuni de ficat de la un donator viu. Daca o persoana doneaza o portiune din ficat, acesta se va regenera la dimensiunea initiala. De asemenea, portiunea transplantata va capata in timp dimensiuni normale.

In multe situatii, o persoana care are ficatul marit ar putea avea:

  • o boala hepatica
  • cancer, cum ar fi leucemia
  • o boala genetica
  • anomalii la nivelul inimii si al vaselor de sange
  • o infectie
  • o intoxicatie

Multe dintre simptomele care provoaca ficat marit pot afecta capacitatea acestuia de a functiona.

O persoana care are ficatul marit ar trebui sa mearga la medic pentru o evaluare. Cu toate acestea, nu toate afectiunile de baza sunt considerate urgente medicale. Faceti o programare la medic daca aveti semne sau simptome de ficat marit. In acest caz, pe langa tratamentul medicamentos poate fi necesar si regimul alimentar, care poate presupune consumul de ceaiuri pentru ficat marit.


Ficat marit – cauze si factori de risc

Printre cele mai frecvente cauze ale ficatului marit se numara:

  • boala hepatica alcoolica, o afectiune caracterizata de leziuni hepatice provocate de consumul de alcool
  • steatohepatita nonalcoolica, care se caracterizeaza printr-o acumulare de grasime necauzata de consumul de alcool
  • ciroza, sau cicatrizarea avansata a ficatului din cauza toxinelor precum alcoolul
  • anomalii cardiovasculare sau afectiuni care blocheaza venele care alimenteaza ficatul cu sange
  • hepatita virala (cel mai frecvent de tip A, B sau C) sau diferite infectii hepatice cauzate de un virus
  • cancerul hepatic sau metastazele

Insuficienta cardiaca congestiva poate provoca acumularea sangelui in venele hepatice, acestea fiind venele care alimenteaza ficatul cu sange. Din cauza acestei probleme, ficatul devine congestionat si creste in dimensiuni. Aceasta problema poarta denumirea de hepatomegalie congestiva.

Cauzele mai putin frecvente ale hepatomegaliei sunt:

  • limfomul, un cancer care apare la nivelul sistemului limfatic
  • leucemia, un tip de cancer de sange al maduvei osoase
  • mielomul multiplu, o forma de cancer al maduvei osoase care afecteaza plasmocitele
  • hemocromatoza, o acumulare de fier in ficat
  • boala Gaucher, o afectiune care determina acumularea de substante grase in ficat
  • boala Wilson, o acumulare de cupru in ficat
  • hepatita toxica, o inflamatie hepatica cauzata de otravirea chimica
  • obstructia cailor biliare sau a vezicii biliare, adesea din cauza calculilor biliari
  • chisturile hepatice

cauze

Ficat marit - factori de risc

Unii oameni au un risc genetic mai mare de a dezvolta ficat marit. Riscul creste daca exista antecedente de:

  • tulburari autoimune, in special cele care afecteaza ficatul
  • boli inflamatorii intestinale
  • boli hepatice cronice
  • cancere hepatice
  • siclemie (anemia cu celule in secera)
  • obezitate

Riscul de hepatomegalie poate creste si in cazul:

  • consumului excesiv de alcool
  • efectuarii de transfuzii de sange si a intretinerii de raporturi sexuale neprotejate, factori care cresc riscul de infectare cu HIV si hepatita B si C
  • calatoriilor in tari in care riscul de malarie este mare

Simptome ficat marit

Hepatomegalie este termenul medical pentru ficat marit, fiind un simptom al unei afectiuni de baza, nu o boala in sine. Atunci cand ficatul devine marit, persoana afectata poate simti un real disconfort in zona acestui organ.

Oamenii se pot confrunta, de asemenea, si cu alte simptome ale unei probleme hepatice subiacente. Printre aceste simptome se numara:

  • oboseala
  • pierdere in greutate inexplicabila
  • mancarime
  • greata
  • urina inchisa la culoare
  • modificarea obiceiurilor intestinale
  • febra

semne-simptome

Regim alimentar ficat marit: sfaturi si recomandari

Adoptarea unui stil de viata sanatos este principala modalitate de gestionare a simptomelor de ficat marit.

In prima faza este vital sa optati pentru un regim alimentar pentru ficat marit care sa aiba rolul de a elimina toxinele din acest organ. Acest regim alimentar pentru ficat marit trebuie sa cuprinda alimente de origine vegetala, cum ar fi:

  • legumele verzi
  • leguminoasele (linte, mazare, soia)
  • cerealele integrale (ovaz, secara, grau)
  • fructele bogate in antioxidanti (mure, catina, afine, zmeura)

A doua etapa a acestui regim pentru ficat marit prevede modificarea completa a stilului de viata. Acest lucru presupune ca, pe langa alimentatie, este nevoie de odihna, de un somn de cel putin 8 ore pe noapte, dar si de activitate fizica zilnica.

Alimente de evitat

Pentru a preveni eventualele complicatii este esential sa evitati anumite alimente, cum ar fi:

  • alcoolul
  • zaharul adaugat
  • alimentele prajite
  • sarurile adaugate
  • painea si pastele din faina alba, dar si orezul alb
  • carnea rosie

Ceaiuri ficat marit

Regimul alimentar pentru ficat marit implica si administrarea unor ceaiuri cu rol protector. Cele mai bune ceaiuri pentru ficat marit sunt:

Ceaiul verde

Ceaiul verde si principalul sau compus polifenolic, epigalocatechina-3-galat (EGCG) sunt adesea recomandate pentru afectiunile hepatice.

ceai-verde

Ceaiul de anghinare

Ceaiul de anghinare se numara printre cele mai eficiente ceaiuri pentru ficat marit. Anghinarea contine cinarina, un antioxidant cu actiune hepatoprotectoare. Ceaiul de anghinare ajuta la detoxificarea ficatului si a vezicii biliare, fiind recomandat pentru persoanele care sufera de hepatita cronica sau ciroza hepatica.

Ceaiul de papadie

Ceaiul de papadie este recomandat pentru problemele de ficat si de splina. Ceaiul de papadie sustine productia de secretii digestive (gastrice, intestinale si pancreatice) care contribuie la producerea si eliminarea bilei si la detoxificarea organsimului.

ficat-marit-ceai-papadie

Cu toate ca este mai putin popular poate si din cauza gustului amarui neplacut, ceaiul de papadie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de papadie din ceai sunt bogate in fibre, proteine, glucide si vitamine (A,E, complexul B, K si C).

Ceaiul de armurariu

Ceaiul de armurariu protejeaza ficatul si reconstruieste celula hepatica, fiind util in tratarea hepatitelor virale de tip A, B si C. In plus, opreste inmultirea virusurilor hepatice, regleaza digestia si are un puternic efect antitoxic. De asemenea, impiedica patrunderea substantelor toxice la nivelul ficatului si favorizeaza eliminarea acestora (combate efectul nociv al alcoolului asupra ficatului).

Complicatiile unui ficat marit netratat

Complicatiile apar, de obicei, din cauza afectiunii de baza a hepatomegaliei. De exemplu, steatohepatita nonalcoolica poate provoca:

  • boli cardiovasculare
  • hipertensiune arteriala
  • sindrom metabolic
  • diabet de tip 2
  • niveluri anormale ale colesterolului si trigliceridelor in sange

Leziunile hepatice pot provoca o acumulare de lichid in abdomen, o problema care poarta denumirea medicala de ascita. De asemenea, albumina poate ajunge din vasele de sange in abdomen.

Acumularea unei cantitati mari de lichid poate cauza umflarea abdomenului. Aceasta umflare poate pune presiune pe stomac si plamani, ceea ce poate afecta apetitul si respiratia.

complicatii

Prevenirea hepatomegaliei

Deoarece ficatul este vital pentru organism, este recomandat sa urmati aceste sfaturi pentru a-l mentine sanatos:

  • Mentineti o greutate corporala sanatoasa. Excesul de kilograme poate provoca steatoza hepatica non-alcoolica.
  • Faceti sport cel putin 30 de minute pe zi. Exercitiile fizice ajuta la arderea excesului de grasime. Acest lucru reduce, de asemenea, riscul de steatoza hepatica. Daca nu aveti 30 de minute legate la dispozitie, incercati sa impartiti exercitiile in doua sesiuni de 15 minute sau trei sesiuni de 10 minute.
  • Nu fumati. Fumatul contine toxine care pot afecta celulele hepatice si celelalte celule din corp.
  • Limitati consumul de alcool. O bautura pe zi pentru femei si nu mai mult de doua pahare pe zi pentru barbati reprezinta o cantitate moderata, prietenoasa cu ficatul. Daca aveti deja o tulburare care afecteaza functia hepatica, medicul va poate sugera sa nu beti deloc.
  • Evitati toxinele. Produsele chimice precum produsele de curatare, aerosolii, insecticidele si aditivii contin toxine care pot afecta ficatul. Luati masurile de siguranta adecvate, cum ar fi purtarea unei masti si a manusilor, si utilizati aceste produse intr-o zona ventilata.
  • Protejati-va impotriva hepatitei. Hepatitele B si C sunt doua boli hepatice care pot provoca leziuni cronice. De obicei, se transmit pe cale sexuala sau prin folosirea la comun a acelor cu o persoana care sufera de una dintre aceste afectiuni.
  • Nu amestecati medicamentele cu alcoolul. Ficatul filtreaza multe medicamente, precum si alcoolul. Combinarea celor doua poate solicita prea mult ficatul si poate provoca leziuni.
  • Vaccinati-va. Exista vaccinuri disponibile pentru hepatita A si hepatita B care va pot ajuta sa va protejati ficatul.

 

 

Referinte: