Prospect: Informatii pentru utilizator
Fervex durere si febra forte 1000 mg comprimate efervescente
paracetamol
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Luati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
Daca dupa 5 zile in cazul tratarii durerilor articulare sau 3 zile in cazul febrei nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
Ce gasiti in acest prospect:
Ce este Fervex durere si febra forte si pentru ce se utilizeaza
Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Fervex durere si febra forte
Cum sa luati Fervex durere si febra forte
Reactii adverse posibile
Cum se pastreaza Fervex durere si febra forte
Continutul ambalajului si alte informatii
Ce este Fervex durere si febra forte si pentru ce se utilizeaza
Fervex durere si febra forte contine paracetamol, un derivat de para-aminofenol cu efect analgezic (amelioreaza durerea), antipiretic (reduce temperatura corpului in caz de febra).
Fervex durere si febra forte este indicat in tratamentul simptomatic al durerilor cum sunt dureri de cap, stari gripale, dureri de dinti, dureri ale muschilor sau in caz de menstruatie dureroasa si tratamentul simptomatic al febrei.
De asemenea, medicul dumneavoastra va poate prescrie acest medicament si pentru durerile artrozice.
Acest medicament este recomandat adultilor si adolescentilor cu greutatea corporala peste 50 kg (cu vârsta mai mare de 15 ani).
Acest medicament nu se administreaza la adulti sau copii cu greutatea sub 50 kg, deoarece ar putea fi administrat mai mult decât doza recomandata (supradozaj) si poate cauza afectarea ficatului.
Daca dupa mai mult de 5 zile in cazul tratarii durerilor articulare sau 3 zile in cazul febrei nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Fervex durere si febra forte Nu luati Fervex durere si febra forte:
daca sunteti alergic la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
daca suferiti de insuficienta hepatocelulara severa sau boala hepatica activa decompensata;
daca ati fost diagnosticat cu intoleranta la fructoza;
la copii si adolescenti cu vârsta sub 15 ani (cu greutatea corporala sub 50 kg).
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Fervex durere si febra forte, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
daca consumati frecvent bauturi alcoolice sau suferiti de afectiuni hepatice, inclusiv hepatita virala (creste riscul de afectare a ficatului);
daca ati fost diagnosticat cu sindrom Gilbert (hiperbilirubinemie familiala);
daca aveti insuficienta renala grava (numai in cazul tratamentului de lunga durata cu doze mari, tratamentul ocazional fiind acceptabil);
daca aveti leziuni preexistente la nivelul ficatului este necesara monitorizarea functiilor hepatice in cazul tratamentului de lunga durata si cu doze mari;
daca ati fost diagnosticat cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza;
in caz de lipsa poftei de mâncare, pofta de mâncare exagerata sau scadere exagerata in greutate;
in caz de deshidratare, scaderea lichidelor din organism;
daca sunteti barbat si urmati un tratament pentru fertilitate scazuta;
daca suferiti de boala de ficat sau rinichi, sau de alcoolism;
daca luati alte medicamente care contin paracetamol.
Utilizarea frecventa a analgezicelor pentru o perioada lunga de timp poate provoca sau agrava durerile de cap. Daca suferiti de dureri de cap cronice si luati analgezice de mai mult de 3 luni, cel putin o data la doua zile, nu trebuie sa va mariti doza de analgezice, ci sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Fervex durere si febra forte impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Pentru a evita riscul supradozajului, verificati ca niciun alt medicament administrat concomitent (incluzând medicamentele care se elibereaza cu si fara prescriptie medicala) sa nu contina paracetamol sau clorhidrat de propacetamol.
In mod deosebit, este necesara prudenta in cazul in care urmati tratament concomitent cu oricare dintre medicamentele mai jos mentionate:
medicamente care induc enzimele hepatice, de exemplu anumite hipnotice si medicamente antiepileptice (printre altele fenobarbital, izoniazida, fenitoina, carbamazepina) si rifampicina (utilizata in tratamentul tuberculozei); acelasi lucru este valabil si pentru abuzul de alcool etilic;
medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (in principal acid acetilsalicilic, salicilamida);
probenecid (utilizat in tratamentul gutei);
warfarina sau derivati de cumarina (medicamente numite anticoagulante care sunt utilizate ca sa vi se subtieze sângele);
flucloxacilina.
Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca luati flucloxacilina (un antibiotic din clasa pe- nicilinelor) datorita riscului crescut de acidoza metabolica, in special daca aveti un factor de risc pentru aparitia deficitului de glutation, cum ar fi insuficienta renala severa, sepsis (infectie generalizata grava in organism generata de germeni patogeni), malnutritie sau alcoolism cronic.
Daca urmeaza sa faceti anumite investigatii de laborator, spuneti medicului ca luati paracetamol.
Fervex durere si febra forte impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Se recomanda utilizarea medicamentului cu o cantitate suficienta de lichid (aproximativ 200 ml la adult daca este posibil).
Se va evita consumul de bauturi alcoolice in cursul tratamentului.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramâneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Daca este necesar, Fervex durere si febra forte poate fi utilizat in timpul sarcinii. Trebuie sa utilizati cea mai mica doza posibila care va reduce simptomele si sa o utilizati pentru cel mai scurt timp posibil.
Contactati medicul dumneavoastra daca simptomele nu se reduc.
Paracetamolul traverseaza placenta si se elimina in laptele matern. Se recomanda prudenta in administrarea paracetamolului in perioada de alaptare.
Fervex durere si febra forte contine benzoat de sodiu (E211), sodiu si sorbitol (E420).
Acest medicament contine 120 mg benzoat de sodiu (E211) per comprimat efervescent.
Acest medicament contine 567 mg sodiu (componenta principala din sarea de masa) per comprimat efervescent. Aceasta este echivalenta cu 28,4% din cantitatea maxima recomandata zilnica de sodiu pentru un adult. Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca aveti nevoie zilnic de unul sau mai multe comprimate efervescente pentru o perioada lunga de timp, in special daca v-a fost recomandat sa urmati o dieta cu continut scazut de sare (sodiu).
Acest medicament contine 252 mg sorbitol (E420) per comprimat efervescent. Sorbitolul este o sursa de fructoza. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti (sau copilul dumneavoastra) intoleranta la unele tipuri de glucide sau ati fost diagnosticat cu intoleranta ereditara la fructoza, o boala genetica rara caz in care fructoza nu poate fi metabolizata, adresati-va medicului inainte ca dumneavoastra (sau copilul dumneavoastra) sa vi se administreze sau sa utilizati acest medicament.
Cum sa luati Fervex durere si febra forte
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este de 1000 mg la fiecare 4-6 ore pâna la o doza maxima de 4 g pe zi. La nevoie administrarea se poate repeta dupa cel putin 4 ore.
Doze maxime recomandate
Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 4 g (4 comprimate efervescente pe zi). De obicei, nu este necesara o doza de paracetamol mai mare de 3 g pe zi (3 comprimate efervescente pe zi). Totusi, in cazul unor dureri intense, doza maxima poate fi crescuta la 4 g zilnic (4 comprimate efervescente pe zi).
Mod si frecventa administrarii
Administrare orala.
Comprimatul efervescent se dizolva complet intr-un pahar cu apa si se bea imediat. Nu mestecati sau inghititi comprimatul.
Nu rupeti comprimatul. Linia mediana nu este destinata ruperii comprimatului. Administrarea regulata evita fluctuatiile intensitatii durerii sau febrei.
Grupe speciale de pacienti
La pacientii cu afectare renala severa intervalul minim intre administrari va fi intre 4 - 8 ore. Insuficienta hepatica
La pacientii cu insuficienta hepatica, doza trebuie redusa sau intervalul dintre administrari prelungit. Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 60 mg/kg pe zi (fara a depasi 2 g pe zi), in urmatoarele situatii:
afectare hepatica cronica sau activa compensata, in special aceia care sufera de insuficienta hepatocelulara usoara pâna la moderata;
sindromul Gilbert (hiperbilirubinemie familiala);
alcoolism cronic;
malnutritie cronica (rezerve scazute de glutation hepatic);
deshidratare.
Vârstnici
In mod obisnuit nu este necesara ajustarea dozei la pacientii vârstnici.
Daca luati mai mult Fervex durere si febra forte decât trebuie
Informati imediat medicul in caz de supradozaj sau intoxicatie accidentala.
Simptomele: greata, varsaturi, lipsa poftei de mâncare, paloare, indispozitie si transpiratie abundenta, cazuri de pancreatita acuta, apar in primele 24 ore.
Ingestia acuta a unei supradoze de paracetamol de 7,5 g sau mai mult la adulti, sau 140 mg/kg la copii poate avea o evolutie fatala prin afectare grava si ireversibila renala si hepatica.
Daca uitati sa luati Fervex durere si febra forte
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate dupa punerea pe piata a medicamentului, dar frecventa lor este necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):
trombocitopenie (scaderea numarului plachetelor sanguine);
leucopenie (scaderea anormala a numarului celulelor albe);
neutropenie (scaderea numarului anumitor tipuri de celule albe);
diaree;
durere abdominala;
valori serice mari ale enzimelor hepatice;
reactie anafilactica (inclusiv hipotensiune arteriala), soc anafilactic (reactie alergica brusca de mare amploare care implica intregul organism);
hipersensibilitate;
umflarea brusca a fetei si a gâtului;
urticarie;
eritem (inrosirea pielii);
eruptii trecatoare pe piele;
pete de sânge pe piele;
pustuloza exantematoasa acuta generalizata;
necroza epidermica toxica;
sindrom Stevens-Johnson (reactii alergice, inclusiv eruptii grave pe piele, febra si marirea ganglionilor limfatici).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro
Raportând reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
Cum se pastreaza Fervex durere si febra forte
Nu lasati acest medicament la vederea si indemâna copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Continutul ambalajului si alte informatii Ce contine Fervex durere si febra forte
Substanta activa este paracetamolul. Fiecare comprimat efervescent contine paracetamol 1000 mg.
Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, sorbitol (E 420), docusat de sodiu, povidona, zaharina sodica, benzoat de sodiu (E 211).
Cum arata Fervex durere si febra forte si continutul ambalajului
Comprimate efervescente, rotunde, plate, de culoare alba, cu o linie mediana pe una dintre fete.
Fervex durere si febra forte este disponibil in cutie cu un tub din polipropilena a câte 8 comprimate efervescente.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
UPSA SAS
3, rue Joseph Monier, 92500 Rueil-Malmaison, Franta
Fabricantii
UPSA SAS
304 avenue du Docteur Jean Bru, 47000 Agen, Franta
UPSA SAS
979 avenue des Pyrénées, 47520 Le Passage, Franta
Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata: România
MagnaPharm Marketing & Sales Romania SRL Tel: +4 (0) 372 502 221
Acest prospect a fost revizuit in septembrie 2022.