Febra tifoida, denumita si tifoid, este o boala contagioasa care afecteaza anual, la nivel international, peste 21 de milioane de oameni, aproximativ 200.000 dintre acestia decedand din cauza infectiei. Cu toate ca in secolul 20 a fost, in mare parte, eradicata in lume, aceasta continua sa creeze focare epidemice in regiuni in care se disting lipsa igienei si prezenta unor conditii de viata insalubre. In prezent, febra tifoida face cele mai multe victime in zone ca America Latina, Asia, Africa, India, China, Vietnam, Nepal, Pakistan sau Egipt.
Cuprins:
Ce este febra tifoida
Cum se transmite febra tifoida
Care sunt simptomele febrei tifoide
Diagnostic febra tifoida
Factori de risc febra tifoida
Cum se trateaza febra tifoida
Cum se poate preveni febra tifoida
Ce este febra tifoida
Febra tifoida este o boala contagioasa determinata de infectia cu bacteria Salmonella typhi sau cu bacteria Salmonella paratyphi, aceasta din urma fiind responsabila de declansarea formei severe a bolii. Febra tifoida mai este cunoscuta sub denumiri ca febra gastrica, tifosul abdominal, febra infantila remitanta, febra lenta, febra nervoasa sau febra pitogenica.
Cum se transmite febra tifoida
Febra tifoida se transmite prin consumul alimentelor si al bauturilor infectate cu bacteria Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi. De asemenea, febra tifoida se mai poate transmite prin contact direct cu materiile fecale infectate, cu urina sau alte secretii, de exemplu prin puroi, dar si pe cale aerogena, in special in spitale unde concentratia de agenti infectiosi este mare. Este important de punctat ca bacteria Salmonella, poate sa supravietuiasca pana la patru saptamani in afara unei gazde. De asemenea, exista posibilitatea ca anumite persoane sa prezinte simptome usoare ale bolii si astfel sa nu o diagnosticheze, insa sa fie contagioase pe termen lung si astfel sa-i imbolnaveasca pe cei din jur.
Care sunt simptomele febrei tifoide
Simptomele febrei tifoide sunt durerile de cap si de stomac, constipatie sau diaree, lipsa apetitului alimentar si febra peste 40 de grade. In aproximativ 70 - 80% dintre cazuri, debutul febrei tifoide este lent, insa in cazul a 20% dintre persoanele infectate se poate produce brusc, caz in care simptomele febrei tifoide sunt mai agresive si se manifesta prin frisoane, dureri puternice de cap, insomnii si aparitia unor eruptii pe piele. Febra tifoida poate produce complicatii grave daca nu este tratata, care pot fi compatibile cu decesul, survenit la aproximativ o luna de la infectare. Dinte acestea, cele mai frecvente complicatii sunt delirul, perforatia intestinala, hemoragie intestinala, hepatita toxica, encefalita si miocardita.
Perioada de incubatie a bacteriei ce produce febra tifoida este, in medie, de 10 -14 zile, dar poate ajunge si pana la 3 - saptamani.
Diagnostic febra tifoida
Diagnosticul de febra tifoida se pune de medic in urma coproculturii. Astfel, prezenta bacteriei in materiile fecale depisteaza boala. In cazul in care este necesar, rezultatele fiind neclare, se pot efectua si analize de sange. Odata ajunsa in organism, bacteria Salmonella invadeaza intestinul subtire si apoi ajunge in sange, de unde este transportata catre ficat, splina, maduva osoasa, moment in care apar starile febrile. Bacteria se dezvolta cu repeziciune, gasind un mediu propice, in sistemul biliar si de aici ajunge din nou in intesine si, implicit, in materiile fecale, moment in care poate fi depistata prin urocultura.
Factori de risc in febra tifoida
Factorii de risc in febra tifoida sunt mediile defavorizate, unde igiena este precara, consumul alimentelor nespalate, dar si anumite profesii ca, de exemplu, persoanele care lucreaza la canalizare. Totodata, calatoriile in tari cu risc mare de epidemie tifoida pot constitui un prilej de infectare.
Persoanele care au tinut timp indelungat tratament cu inhibitori ai pompei de protoni, antiacide sau au trecut printr-o operatie de gastrectomie sunt supuse unui risc mai mare de a contacta bacteria Salmonella deoarece aciditatea stomacului este scazuta si aceasta poate rezista intr-un pH de pana la 1,5. Pe de alta parte, exista factori de risc secundari ca inundatiile, aglomeratia sau invazia de muste, acestea fiind un canal de transmitere prin contaminarea alimentelor pe care se aseaza.
Cum se trateaza febra tifoida
Febra tifoida se trateaza prin administrarea antibioticelor specifice care omoara bacteria Salmonella. Inainte de descoperirea tratamentului cu antibiotice, fibra tifoida provoca deces in aproximativ 20% dintre cazurile cu infectie, iar in prezent rata de mortalitatea scazut la 1-2%. Insanatosirea dupa febra tifoida apare in aproximativ 1 – 2 saptamani de la debutul tratamentului cu antibiotice, insa pacientii care dezvolta o forma cronica pot avea nevoie de tratament prelungit. In cazuri foarte rare, cand organismul nu raspunde la schema de tratament, exista posibilitatea de a se inlatura vezica biliara, principalul mediu de multiplicare al bacteriei Salmonella.
Cum se poate preveni febra tifoida
Febra tifoida se poate preveni prin vaccin. Vaccinul impotriva febrei tifoide se numeste vaccin tifoidic si ofera protectie impotriva infectiei cu Salmonella typhi, dar nu si impotriva afectiunilor determinate de Salmonella paratyphi sau de alte tipuri de Salmonella care nu determina febra tifoidica.
Alte metode de preventie ale febrei tifoide sunt respectarea normelor de ingiena corporala, spalarea mainilor dupa folosirea toaletei comune, spalarea alimentelor si gatirea la temperaturi inalte, evitarea consumului de apa din surse nesigure sau fierberea sa in prealabil.