Prospect: Informatii pentru utilizator
-
Fastum Gel 25 mg/g gel
-
Ketoprofen
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Fastum Gel si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Fastum Gel
3. Cum sa utilizati Fastum Gel
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Fastum Gel
6. Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este Fastum Gel si pentru ce se utilizeaza
Substanta activa din Fastum Gel este ketoprofen.
Ketoprofen apartine unei clase de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Fastum Gel are activitate antiinflamatoare si amelioreaza durerea.
Pentru ce este utilizat Fastum Gel
Fastum Gel este aplicat local pentru ameliorarea:
-
Durerilor musculare si articulare, umflarea cauzata de sport si alte leziuni (precum luxatii, entorse, rupturi de tendoane si ligamente).
-
Durerilor musculare datorita excesului de activitate fizica.
-
Durerii si inflamatiei lombare (atenuarea durerilor de spate) si in boli degenerative ale articulatiilor.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Fastum Gel
Nu utilizati Fastum Gel: daca sunteti alergic la ketoprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6). Nu utilizati medicamentul in caz de istoric de alergii la ketoprofen, acid tiaprofenic, fenofibrat, blocante ale UV sau parfumuri.
Opriti imediat utilizarea Fastum Gel daca observati orice reactie la nivelul pielii, incluzand reactii adverse cutanate dupa aplicarea concomitenta a produselor ce contin octocrilen (octocrilenul este unul dintre excipientii mai multor produse cosmetice sau de igiena, cum sunt sampoane, after-shave-uri, geluri de dus si baie, creme de piele, rujuri, creme anti-ageing, produse pentru indepartarea machiajului, fixative de par, folosit in scopul de a intarzia fotodegradarea).
Nu expuneti zonele tratate la soare (chiar soare mai putin puternic) sau razele UV provenite de la solar, pe parcursul tratamentului si timp de 2 saptamani dupa terminarea acestuia.
-
daca aveti antecedente de astm bronsic sau de alte reactii alergice (rinita, urticarie), produse de administrarea ketoprofen sau a altor medicamente cu actiune antiinflamatoare sau a acidului acetilsalicilic
-
daca sunteti in al treilea trimestru de sarcina.
Nu aplicati gelul pe suprafete cutanate cu modificari patologice, cum ar fi eczema, acnee sau dermatoze exudative (afectiuni ale pielii), si nici pe suprafete cutanate infectate sau pe plagi deschise. De asemenea, Fastum Gel nu se aplica la nivelul mucoaselor, zonelor genitala si anala, zonei oculare si nu trebuie utilizat impreuna cu pansamente ocluzive.
Fastum Gel nu trebuie sa fie folosit de copii sub 15 ani.
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Fastum Gel, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Expunerea la soare (chiar soare mai putin puternic) sau la razele UV a zonelor la nivelul carora s-a utilizat Fastum Gel poate induce reactii adverse la nivelul pielii potential grave (fotosensibilitate). Prin urmare, este necesara:
-
protejarea zonelor tratate prin acoperirea acestora cu imbracaminte in timpul tratamentului si 2 saptamani dupa terminarea acestuia, pentru evitarea oricarui risc de fotosensibilizare;
-
spalarea atenta a mainilor dupa fiecare utilizare a Fastum Gel.
Tratamentul trebuie oprit imediat la aparitia oricarei reactii cutanate, incluzand reactii cutanate aparute dupa aplicarea concomitenta a produselor ce contin octocrilen.
Trebuie sa utilizati cu precautie Fastum Gel daca aveti functie cardiaca, renala sau hepatica diminuate: izolat, au fost raportate reactii adverse sistemice de afectare renala.
Tratamentul trebuie intrerupt la aparitia eruptiei cutanate.
Lumina solara directa, inclusiv lumina provenita de la solar trebuie evitata in timpul tratamentului si timp de 2 saptamani dupa terminarea acestuia.
Utilizarea unei cantitati mari de gel poate duce la aparitia de efecte sistemice cum sunt hipersensibilitatea si astmul bronsic.
Nu trebuie sa se depaseasca durata tratamentului din cauza riscului de aparitie a dermatitei de contact si a reactiilor de fotosensibilitate care se pot exacerba.
Gelul nu trebuie utilizat cu pansamente ocluzive.
Gelul nu trebuie sa vina in contact cu mucoasele sau cu ochii.
Pacientii cu astm bronsic combinat cu rinita cronica, sinuzita cronica si/sau polipoza nazala au un risc mai mare de alergie la aspirina si/sau antiinflamatoare nesteroidiene decat restul populatiei.
Copii:
Siguranta si eficacitatea ketoprofen gel nu au fost stabilite la copii.
Fastum Gel impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Interactiunile sunt putin probabile, deoarece concentratiile plasmatice ca urmare a aplicarii pe piele sunt mici. Cu toate acestea, se recomanda monitorizarea atenta a pacientilor tratati cu medicamente cumarinice.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Fastum Gel este contraindicat incepand din al treilea trimestru de sarcina. In primele doua trimestre de sarcina, Fastum Gel se utilizeaza numai daca este strict necesar.
Ca o masura de precautie, se recomanda sa evitati utilizarea Fastum Gel in timpul alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Fastum Gel nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
3. Cum sa utilizati Fastum Gel
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti:
Aplicati gelul pe zona dureroasa sau inflamata de 1 – 3 ori pe zi. Cantitatea de gel aplicata este cea necesara acoperirii suprafetei dureroase.
Fastum Gel se poate administra si prin iontoforeza (aplicat pe zona de actiune a catodului).
In cazul in care medicamentul se utilizeaza intensiv in cadrul procedurilor de masaj, se recomanda ca cel care aplica produsul sa poarte manusi.
Deschiderea tubului: desurubati capacul si perforati diafragma din aluminiu cu varful partii inverse a capacului.
Umplerea dispenserului: apasati de mai multe ori capacul dispenserului sau presati baza lui pana la aparitia gelului. Se recomanda ca dispenserul sa fie mentinut in pozitie orizontala.
Daca utilizati mai mult Fastum Gel decat trebuie
Este putin probabil ca supradozajul sa se datoreze utilizarii topice (aplicare pe piele). Daca il inghititi accidental, gelul poate determina efecte sistemice in functie de cantitatea inghitita. In acest caz, adresati-va imediat medicului.
Datorita prezentei de derivati terpenici (ulei de lavandin), in caz de nerespectare a dozelor, exista posibilitatea aparitiei agitatiei si a starii de confuzie la varstnici.
Daca uitati sa utilizati Fastum Gel
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Fastum Gel
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Frecventa posibilelor reactii adverse prezentate mai jos este definita utilizand urmatoarea conventie:
-
foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
-
frecvente (pot afecta mai putin de 1 din 10 persoane)
-
mai putin frecvente (pot afecta mai putin de 1 din 100 persoane)
-
rare (pot afecta mai putin de 1 din 1000 persoane)
-
foarte rare (pot afecta mai putin de 1 din 10000 persoane)
-
cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Urmatoarele reactii adverse pot sa apara:
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente:
-
reactii alergice la nivelul pielii: roseata, mancarime, eczema si senzatie de arsura Rare:
-
reactii adverse severe la nivelul pielii pe parcursul expunerii la lumina soarelui, cum sunt dermatita buloasa, urticarie. Rar au aparut cazuri de reactii adverse mai severe cum sunt eczeme buloase sau flictenulare, care s-ar putea raspandi sau generaliza.
Foarte rare: dermatita de contact, angioedem
Tulburari renale si ale cailor urinare
Foarte rare: insuficienta renala sau agravarea insuficientei renale.
Tulburari ale sistemului imunitar
Foarte rare: soc anafilactic, reactii de hipersensibilitate
Tulburari gastro-intestinale
Foarte rare: ulcer peptic, sangerare gastro-intestinala, diaree
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Fastum Gel
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Fastum Gel
- Substanta activa este ketoprofen. 1 g gel contine ketoprofen 25 mg.
- Celelalte componente sunt: carbomer, etanol 96%, aroma de Neroli, aroma de lavandin, trietanolamina, apa purificata.
Cum arata Fastum Gel si continutul ambalajului
Fastum Gel este un gel de consistenta mucilaginoasa, incolor sau aproape transparent, cu miros aromatic.
Cutie cu un tub din aluminiu a 20 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 30 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 50 g gel. Cutie cu un tub din aluminiu a 100 g gel.
Cutie cu un dispenser din polipropilena de culoare alba, cu capac din polipropilena de culoare alba si pompa cu piston din PEID, a 100 g gel.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
A. MENARINI INDUSTRIE FARMACEUTICHE RIUNITE S.r.l. Via Sette Santi 3, 50131 Florence, Italia
Fabricant
A. MENARINI MANUFACTURING LOGISTICS AND SERVICES S.r.l. Via Sette Santi 3, 50131 Florence, Italia
Acest prospect a fost revizuit in Martie, 2017.
Alte surse de informatii
Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/