Exsudatul nazal si exsudatul faringian (exsudatul nazo-faringian) reprezinta o analiza medicala recomandata pentru a depista patogenii responsabili de aparitia unor infectii, atat in cazul pacientilor pediatrici cat si adulti. Exsudatul nazal este un test simplu, rapid, non-invaziv si se realizeaza cu usurinta in cabinetele medicale. Acelasi lucru este valabil si in cazul exsudatului faringian. Exsudatul nazal presupune cultura din secretie nazala, iar exsudatul faringian – din gat. In ambele cazuri, se recomanda si realizarea anitbiogramei, pentru ca tratamentul sa fie cel adecvat. Exsudatul nazal si exsudatul faringian au devenit extrem de cunoscute in ultimii ani, odata cu pandemia de COVID-19. Recoltarea in ce priveste exsudatul nazal si exsudatul faringian se realizeaza cu ajutorul unui betisor de urechi, dar mai lung si mai subtire, dotat la unul dintre capete cu un tampon steril. Tamponul se introduce intr-un mediu de cultura si contribuie la diagnosticarea si tratarea corecte.
Exsudat nazal – generalitati
Exsudatul nazal presupune prelevarea secretiei din partile superioare si inferioare ale nasului. De obicei, se recomanda ca in dimineata recoltarii sa nu va spalati in nas sau sa folositi picaturi nazale. Testarea este usor inconfortabila, dar nu este dureroasa. Testele sunt lucrate apoi in laborator, facilitand identificarea virusurilor, bacteriilor sau ciupercilor prezente, ce pot provoca afectiuni la nivelul cailor respiratorii superioare.
Infectiile ce pot fi identificate folosind aceste culturi includ infectia cu virus gripal, cu virus sincitial, infectia cu Bordetella pertussis (tuse convulsiva), cu Staphylococcus aureus, cu Streptococcus pyogenes, iar la copii se identifica frecvent Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae.
Farmacistii Catena recomanda spray-ul nazal hipertonic Assista Aquamare, ce poate fi utilizat atat pentru adulti cat si pentru copii, inca din primul an de viata. Spray-ul nazal contine apa de mare bogata in minerale, colectata din adancurile Oceanului Atlantic. Reduce umflarea mucoasei nazale si o curata, reduce congestia nazala, contine aproximativ 500 de pufuri. In plus, protejeaza mucoasa nazala de actiunea factorilor externi.
Cand este necesara efectuarea unui exsudat nazal?
Un exsudat nazal se realizeaza la recomandara medicului specialist si de obicei, atunci cand tratamentele recomandate s-au dovedit a fi ineficiente, secretiile nazale devenind micro-purulente. Rezultatele unui exsudat nazal pot indica existenta unor infectii bacteriene, care se trateaza, de obicei, cu ajutorul antibioticelor, infectii fungice sau infectii virale. De asemenea, exsudatul nazal a devenit si mai cunoscut odata cu pandemia de COVID-19, respectiv testarea pentru aceasta afectiune.
Informatii despre procedura de recoltare
In ce priveste exsudatul nazal, recoltarea se face de catre specialist si se utilizeaza un betisor asemanator cu cel de urechi, dar mai lung. Betisorul se introduce pe rand in fiecare fosa nazala, iar recoltarea se face dimineata, fara ca pacientul sa foloseasca picaturi nazale sau sa-si sufle nasul. La pacientii pediatrici, recoltarea poate fi mai dificila, de aceea copiii trebuie pregatiti inainte.
Pentru a reduce congestia nazala cauzata de raceala, de febra fanului, dar si de mediul uscat, farmacistii Catena recomanda Assista Aquamare spray nazal izotonic, solutie naturala cu apa de mare, izotonica, destinata hidratarii si mentinerii igienei zilnice a nasului. Hidrateaza si protejeaza mucoasa nazala, calmeaza iritatia mucoasei nazale, fiind prevazut cu un aplicator special, ce permite utilizarea produsului la copii inca de la varsta de 6 luni.
Exsudat faringian – generalitati
Un exsudat faringian este o analiza utilizata in mod frecvent pentru a diagnostica infectiile de la nivelul gatului, detectand prezenta organismelor ce le-ar putea provoca (virusuri sau bacterii). Infectiile cu streptococ sunt foarte contagioase si se raspandesc usor atunci cand o persoana tuseste, stranuta, imparte mancarea sau bautura. Amigdalele inflamate, rosii, secretiile purulente ar putea fi semnele unei infectii. Deoarece aceste semne nu indica daca infectia este virala sau bateriana, medicul poate indrepta pacientul catre un exsudat faringian.
Cand se recomanda efectuarea unui exsudat faringian?
Un exsudat faringian se recomanda de catre specialist pentru a diagnostica faringitele, majoritatea avand origine virala – adenovirusuri, virusuri gripale, rinovirusuri. Pe de alta parte, faringitele bacteriene sunt cauzate de strepotococul beta hemolitic de grup A, fiind mai des intalnite la copii. Acestea trebuie tratate conform antibiogramei, iar medicul trebuie anuntat daca la momentul prelevarii probei pacientul urmeaza vreun tratament.
Informatii despre procedura de recoltare
Pentru realizarea unui exsudat faringian vi se va cere sa deschideti gura si sa lasati usor capul pe spate. Recoltarea se face cu ajutorul unui betisor, care are in capat un tampon de vata steril. Specialistul poate folosi si un depresor de limba (o spatula ce ajuta ca limba sa nu se plieze), iar cu ajutorul batului va atinge amigdalele si zona din spate a gatului, intregul proces va dura cateva secunde, cu minimum de disconfort.
Proba colectata va fi apoi trimisa catre laborator, iar bacteriile prezente vor fi lasate sa se dezvolte. Procesul de crestere a bacteriilor din proba se numeste cultura. Teste chimice sunt apoi efectuate pe proba cultivata, pentru a determina daca exista bacterii daunatoare si ce tip de bacterii sunt prezente. Nu exista riscuri sau complicatii asociate cu un exsudat faringian.