Endoftalmita: simptome, diagnostic, tratament

Endoftalmita: simptome, diagnostic, tratament Endoftalmita: simptome, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 25 martie 2024

endoftalmita

Endoftalmita este denumirea medicala pentru o afectiune cauzata de obicei de o infectie la nivelul tesuturilor sau fluidelor din interiorul ochiului. In cazul pacientilor cu endoftalmita, o infectie bacteriana sau fungica declanseaza inflamatia, un raspuns al sistemului imunitar.

Endoftalmita afecteaza umoarea apoasa si corpul vitros. Umoarea apoasa este un lichid in mod normal limpede, care se gaseste intre cristalin si cornee. Corpul vitros este un gel limpede care se afla intre cristalin si retina.

Endoftalmita este o afectiune medicala grava, care necesita tratament imediat, deoarece se poate raspandi si poate duce la pierderea vederii. Panoftalmita este o inflamatie care se extinde la nivelul tuturor structurilor oculare, inclusiv al sclerei si spatiului subtenonian, uneori si in structurile orbitale.

Endoftalmita, fie ea bacteriana sau fungica, poate fi diagnosticata de oftalmolog. De asemenea, specialistul poate stabili tipul de endoftalmita indicand modul in care s-a dezvoltat infectia. De exemplu:

  • endoftalmita exogena: aceasta forma este cauzata de o leziune oculara, provocata de patrunderea in ochi a unui obiect strain.

  • endoftalmita endogena: acest tip de endoftalmita este provocat de obicei de o infectie fungica sau bacteriana care se dezvolta intr-o alta parte a corpului si care se raspandeste apoi la ochi, prin fluxul sanguin. Endoftalmita endogena este mai putin frecventa decat endoftalmita exogena.


Endoftalmita – generalitati

Potrivit specialistilor, endoftalmita apare atunci cand albul ochiului se inflameaza din cauza unei infectii fungice sau bacteriene. De obicei, inflamatia este severa si necesita tratament imediat, pentru a fi evitata deteriorarea definitiva a vederii.

Endoftalmita poate provoca, de asemenea, scurgeri purulente din ochi si poate duce la formarea unui strat tulbure peste cornee. Corneea este de obicei limpede, pentru a permite luminii sa patrunda in ochi.

Endoftalmita este de obicei acuta, ceea ce inseamna ca simptomele apar rapid. Cu toate acestea, unele cazuri pot fi cronice, cu un debut si o durata lunga a simptomelor.

Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care contine acid DHA, vitamina B2 si zinc.

Endoftalmita – cauze si factori de risc

Endoftalmita este de obicei rezultatul unei infectii care provoaca inflamarea ochiului. Infectia este provocata de diferite tipuri de bacterii sau ciuperci. Potrivit oftalmologilor, bacteriile care provoaca endoftalmita sunt Staphylococcus aureus si Streptococcus pneumoniae.

Infectiile fungice sunt cauzate de Candida albicans.

  • Endoftalmita exogena

Cele mai multe cazuri de endoftalmita sunt exogene. Afectiunea poate fi rezultatul unei interventii chirurgicale la nivelul ochilor, al unui traumatism sau al unei infectii corneene.

Persoanele care sufera un traumatism ocular au un risc mai mare sa dezvolte endoftalmita daca:

  • obiectul strain ramane in ochi;
  • interventia chirurgicala este intarziata mai mult de 24 de ore;
  • traumatismul s-a produs intr-un cadru rural;
  • cristalinul (lentila ochiului) se deterioreaza.

Endoftalmita acuta apare de obicei in decurs de 6 saptamani de la operatia sau traumatismul ocular. In cazurile cronice, simptomele apar de regula dupa mai mult timp.

Assista Oftapic Advanced picaturi ochi sunt picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante.

  • Endoftalmita endogena

Endoftalmita poate fi, de asemenea, endogena, ceea ce inseamna ca afectiunea este cauzata de o infectie care apare intr-o alta zona a corpului. Conform specialistilor, aproximativ 2-8% dintre cazurile de endoftalmita sunt endogene, cele mai multe fiind provocate de bacteriile S. aureus sau Streptococcus pneumoniae.

Alte cauze ale endoftalmitei endogene sunt:

  • infectiile tractului urinar;
  • utilizarea drogurilor intravenoase;
  • procedurile chirurgicale, cum ar fi endoscopia;
  • cateterele permanente.
  • Factori de risc

Specialistii afirma ca persoanele cu sistem imunitar slabit au un risc mai mare sa dezvolte endoftalmita endogena. Sistemul imunitar poate fi afectat de:

  • diabet;
  • utilizarea cronica de corticosteroizi;
  • boala renala in stadiu terminal;
  • consumul de droguri intravenoase;
  • proceduri dentare.

Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila.

Endoftalmita – manifestari clinice

Simptomele apar foarte repede dupa infectie. Acestea se dezvolta de obicei in decurs de 1-2 zile, sau uneori pana la 6 zile dupa o interventie chirurgicala sau un traumatism ocular. Simptomele endoftalmitei sunt:

  • durere oculara care se agraveaza dupa o interventie chirurgicala sau o leziune la nivelul ochiului;
  • scaderea sau pierderea vederii;
  • ochi rosii;
  • secretii purulente din ochi;
  • pleoape umflate.

Simptomele pot aparea si mai tarziu, cum ar fi dupa 6 saptamani de la o operatie oculara. Aceste simptome sunt de obicei mai usoare:

Daca observati oricare dintre aceste simptome, mergeti imediat la medic. Cu cat endoftalmita este tratata mai devreme, cu atat scade riscul sa provoace probleme grave de vedere.

Assista Oftapic Intensive picaturi ochi este o solutie oftalmica tampon cu acid hialuronic, hamamelis si ginkgo biloba.

Diagnosticul de endoftalmita

Pentru a diagnostica endoftalmita, medicul oftalmolog va efectua un examen cuprinzator, consultand indeaproape interiorul ochilor, pentru a verifica daca exista semne clinice ale afectiunii. In unele cazuri, specialistul poate efectua un test cu ultrasunete, pentru a depista o eventuala infectie semnificativa.

De asemenea, medicul poate recolta, sub anestezie locala, o proba de lichid din ochi. Lichidul poate fi testat pentru a determina ce tip de germen cauzeaza problema.

Endoftalmita – tipuri de tratament

Tratamentul depinde de tipul infectiei si de forma endoftalmitei (acuta sau cronica). Tratamentul are rolul de a preveni afectarea definitiva a ochiului.

De exemplu, medicul poate prescrie antibiotice in cazul unei infectii bacteriene si medicamente antifungice daca este infectia este fungica.

endoftalmita-tratament-medicamente

Potrivit unui articol din 2013 din revista Clinical Microbiology and Infection, antibioticele sistemice nu sunt de obicei eficiente in tratarea infectiei. Drept urmare, specialistul poate decide injectarea medicamentului direct in ochi.

In cazurile severe de endoftalmita, specialistul poate propune o vitrectomie. Aceasta procedura este un tip de interventie chirurgicala oculara prin care este indepartat materialul infectios din ochi, pentru a permite injectarea antibioticelor direct in globul ocular.

endoftalmita-procedura

Medicul poate prescrie, de asemenea, un tratament de lunga durata cu antibiotic oral sau un medicament antifungic.

Endoftalmita – complicatii si riscuri asociate

Fara administrarea rapida a tratamentului, endoftalmita poate afecta permanent ochiul. Daunele pot cauza pierderea partiala a vederii sau chiar orbirea in cazuri severe.

Pentru a reduce riscul de endoftalmita este recomandat:

  • sa folositi intotdeauna echipament de protectie pentru ochi, daca activitatea profesionala implica folosirea unor obiecte, cum ar fi un utilaj sau o unealta, care ar putea leza ochiul. De asemenea, este util sa purtati echipament de protectie pentru ochi daca practicati sporturi de contact.
  • sa va dezinfectati mainile inainte sa va atingeti ochii;
  • sa urmati recomandarile medicului pentru a va proteja ochii dupa o interventie chirurgicala.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24468-endolphthalmitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/endophthalmitis

https://www.allaboutvision.com/conditions/infections-allergies/endophthalmitis/

https://www.healthline.com/health/endophthalmitis

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…